Kako lahko samostojni podjetnik izstavi e račun?

Področje e računov je že dobro utečeno. Gre za metodo poslovanja, pri čemer vse poteka v elektronski obliki. Tako ni potrebe po rabi papirja in poštnih storitev.
Znate pravilno izstaviti e račun? (Vir: Pixabay)

Znate pravilno izstaviti e račun? (Vir: Pixabay)

E račun pa se lahko izda na različne načine. Način je odvisen od tega, kdo je naslovnik in na kakšen način se pričakuje izplačilo. Kar se naslovnikov tiče, gre lahko za fizično, pravno osebo ali za javno upravo oziroma uporabnika državnega proračuna. Kar pa se tiče načina izplačila gre lahko za gotovinsko ali negotovinsko poslovanje. Pri gotovinskem stranka plača z enim od naslednih načinov: bankovci, kovanci, ček ali plačilo s plačilno kartico. Negotovinsko plačilo pa pomeni zgolj nakazilo direktno na TRR podjetja.

Poslovanje z uporabniki državnega proračuna

Čim ima podjetnik opravka z javno upravo, mora e račun izstaviti na točno določen postopek. To lahko naredi le prek UJP portala. Za dostop do njega mora najprej pridobiti kvalificirano digitalno potrdilo, ki služi elektronskemu podpisu računov. V portal se podjetnik lahko vpiše s poprej pridobljenim uporabniškim imenom in geslom. Portal je enostaven za uporabo. Uporabnika vodi skozi celoten postopek in ga opominja na rubrike, ki jih mora izpolniti. Ob izdaji e računa se lahko tudi preverja stanje računa. Je bil ta že dostavljen, obdelan, plačan?

Poslovanje s pravnimi in fizičnimi osebami na negotovinski način

Če račun izstavljamo drugim naslovnikom, je oblika, za katero se lahko odločimo, nekoliko bolj sproščena. Lahko gre za uporabo običajnih programov za vnos besedila kot sta Word in Excel. Še bolj priporočljivo pa je, če se podjetnik poslužuje posebnih računovodskih programov za izstavljanje računov. Na tak način so podatki nekoliko bolj pregledni. Možnosti, da bi prišlo do napak, so minimalne.

Izstavljanje računov pri gotovinskem poslovanju

Če pa za poplačilo izdelkov ali storitev podjetnik pričakuje gotovinsko plačilo, si je treba najprej omisliti sistem davčnih blagajn. Gre za posebno opremo ali program, ki se ga naloži na računalnik ali tablico. Sistem prek internetne povezave omogoča posredovanje podatkov o e računih direktno na FURS. Ta je pristojen za pregledovanje podatkov in nadzor tega področja.

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje