Pri zaposlovanju se nikar ne prenaglite

Zaposlovanje je trn v peti marsikaterega podjetnika, za še posebej zahtevno nalogo pa se izkaže v startupu. V kolikor ste se tudi vi znašli v vlogi zaposlovalca, si lahko pomagate z nasveti mladega, a izkušenega podjetnika Stevena Corcorana, ki stoji za tehnološkim startupom LawnStarter.
Pri zaposlovanju se nikar ne prenaglite

Kako zaposliti pravo osebo za vaš start-up? (Vir slike: Bigstockphoto.com)

Nasvet št. 1: Počakajte na pravo osebo

V času, ko vaše podjetje doživlja hitro rast, morda izgleda nemogoče, da bi čakali na pravo osebo. Corcoran se pri tem spominja, da so ob začetku poslovanja v podjetju nujno potrebovali nekoga, ki bi urejal vsakodnevne posle in dolgoročno gledano so bili zato na precej veliki izgubi.

Ob tem so stalno opravljali na desetine intervjujev z iskalci zaposlitve, saj so ostali zvesti cilju, da bodo našli popolnega sodelavca. Konec koncev so želeli zgraditi posel, vreden nekaj milijard dolarjev! In uspelo jim je: čez nekaj tednov so spoznali pravo osebo.

Corcoran se je iz tega naučil, da je kljub naporu potrebno vztrajati in pri potencialnih kandidatih za delo zahtevati nič manj kot odličnost. In enako svetuje tudi vam.

Nasvet št. 2: Kulturna ustreznost na povsem preprost način

Dandanes je velikokrat govora o kulturi in vrednotah podjetja. A v startupu, ki ima manj kot 10 oseb, ju je veliko težje definirati. Corcoran meni, da so sami porabili veliko preveč časa za ugotavljanje, kakšen tip sodelavcev želijo in s kakšnimi osebnostmi nikakor ne bi našli skupnega jezika. V praksi so namreč kaj hitro ugotovili, da so zadeve veliko bolj preproste, kot izgledajo na prvi pogled: intervjuvali so kandidate, ki so jim bili resnično všeč, in če se potencialni sodelavec ni zdel povsem ustrezen, se zanj enostavno niso odločili.

Corcoran svetuje, da si pri zaposlovanju ljudi v startupih zastavite preprosto vprašanje: Ali bi ob tej osebi lahko brez težav sedeli in delali 80 ur na teden? Če je odgovor ‘da’, potem ta oseba ustreza vaši kulturi v podjetju.

Nasvet št. 3: Definirajte, česa si želite

Corcoran je opozoril, da so med intervjuji naleteli na specifičen problem: namesto pomanjkanja talenta so skoraj vsi intervjuvanci imeli unikatne prednosti, ki bi jih bilo mogoče tako ali drugače aplicirati na delovanje v podjetju.

Prav zaradi tega svetuje, da že prej definirate, česa si pri novem sodelavcu želite in kaj pravzaprav v podjetju potrebujete.

Nasvet št. 4: Ponudite kombinacijo bonitet po lastnih željah

Večina mladih ustanoviteljev startupov se sprašuje, kako novemu zaposlenemu določiti plačo in delež. Ker so nekateri ljudje bolj zainteresirani za večji delež, drugi pa za višjo plačo, lahko novemu sodelavcu ponudite možnost, da sam izbere kombinacijo deleža in plače, in sicer v mejah, ki se vam še zdijo dopustne.

Nasvet št. 5: Sporazum o intelektualni lastnini

Ena največjih napak, ki jo delajo mladi lastniki in direktorji startupov, je po Corcoranovem mnenju ignoriranje koncepta intelektualne lastnine. Brez pravih dogovorov vaše podjetje namreč nima pravic nad zadevami, ki jih vaši zaposleni ustvarijo, medtem ko delajo za vas.

S sporazumom o intelektualni lastnini omogočite zaposlenim, da vpišejo, katere intelektualne patente si že lastijo. Tako bo jasno razvidno, katere so ustvarili, še preden so začeli delati za vas, in katere so inovirali v vašem podjetju.

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje