Mladi podjetnik leta 2023 je Seudin Softić iz Autotech!

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Pred dvema letoma ustanovljena zadruga je prihodnost prehrambene industrije, vsaj za butične proizvajalce in podjetja na začetku poti, ko še nimajo polno izkoriščenih linij, je prepričan Rok Starič, direktor Rok’s nut, ki je zadrugo ustanovil skupaj s podjetji Pokica, Pohorske dobrote in Kmetijo Vizjak. Združili so proizvodnjo pod eno streho, kjer lahko delajo več različnih segmentov prehrambenih izdelkov, zraven pa sprejemejo tudi druga podjetja, ki potrebujejo opremo in lahko Kooperativi 103 prinesejo dodano vrednost.
Maslo iz oreščkov ima številne možnosti uporabe (Vir: Roksnutbutter.com)

Kooperativa 103 je lani iz proizvodnih linij na trgovske police poslala 1,77 milijona različnih prehrambenih izdelkov.

Lani so iz proizvodnih linij na trgovske police poslali 1,77 milijona izdelkov, kar je za proizvodnjo, ki deluje na 250 kvadratnih metrih, ogromen dosežek, pravi Starič. Zaposlujejo 15 ljudi, skozi zgodbo, v katero na začetku marsikdo ni verjel, ker moraš biti pri takšnih projektih, kot pravi Starič, skoraj poročen en z drugim, da stvari tečejo, pa so lani ustvarili 260.000 evrov prihodkov.

Delajo za več kot 10 blagovnih znamk, med drugim so največji dobavitelj Ana Roš izdelkov za Tuš, projekt pa se še naprej širi in nadgrajuje.

Prejeli so P2 sredstva, ki jih bodo porabili za razvoj inovativnega prehrambenega izdelka – kambuče v prahu, ki bo konec leta tudi že ugledala prodajne police, skupaj z enim največjih dobaviteljev sadja in zelenjave pri nas pa so se lotili še enega za družbo pomembnega projekta, saj z njim sledijo zelenemu prehodu na krožno gospodarstvo. Iz sadja in zelenjave, ki ni gnilo, pač pa denimo samo obtolčeno, proizvajajo inovativne prehranske izdelke, denimo omakice, smutije in liofilizirano sadje.

Zadruga za zeleni prehod v prehrambeni industriji

Ugotovili so, da na leto zavržejo za okoli 3 milijone evrov sadja in zelenjave. Skupaj smo se zato lotili reševanja tega problema v smislu, da bi razvili izdelke z višjo dodano vrednostjo in daljšim rokom trajanja,” o projektu, ki je čisto zares še na začetku poti, pripoveduje Starič.

Tako so na primer iz hrušk, ki niso bile več primerne za prodajo in bi jih morali zavreči, namešali pikantno omako s kajenskim poprom na osnovi bele čokolade in hruške. Iz paradižnika tretje klase so naredili italijansko omakico, podobno ketchupu, omenjeni dobavitelj pa ima tudi ogromno banan, ki se včasih ne prodajo.

Najprej so se lotili liofilizacije banan in bananinega čipsa oziroma flipsa, ki je brez dodatkov, do njega pa so prišli pravzaprav po naključju. “Z inovativnim pristopom smo izpeljali postopek liofizacije in naredili izdelek, ki ga trg še ne pozna – banana smokije,” je o naključno razvitem novem izdelku povedal Starič. Nastajajo tudi smutiji na osnovi banan, jabolčnega soka in jagod, pa jagodni sokovi, ker je bilo letos precej viška jagod. Sproti se torej prilagajajo količinam presežnega (sezonskega) sadja in zelenjave.

V tem zagotovo je prihodnost, je prepričan Starič. Tako v pristopu do hrane kot tudi v kooperativah. “V prehrambeni industriji denimo vsi potrebujemo etiketirne, polnilne in pakirne linije, ter seveda delavce, na katere se lahko zaneseš. Vsi imamo precej visoke stroške, ker brez dobre profesionalne opreme pač ne gre. Če veš, da linije ne boš imel polne petkrat na teden, ni optimalno, da bi jo kupoval sam, ampak se morda samo za prehodno obdobje priključiš zadrugi, kot je Kooperativa 103,” pristop, s katerim se prehranski startupi lahko izognejo visokim začetnim stroškom, pojasni Starič in dodaja, da je podobno tudi s skupnimi nabavami sestavin in materialov.

Imajo še prostor za inovativne “kuharje”

Vsi govorijo, da dobiš popust samo na veliko količino, in v takšnem združevanju je priložnost. V podjetništvu je veliko preveč gledanja samo na sebe, v smislu ‘me boste ovirali na moji poti’, ampak podjetje ima v resnici tudi v kooperativi popolno svobodo. Lahko jo izkoristi takrat, ko mu to ugaja, puščamo zelo proste roke,” pravi sogovornik in dodaja, da imajo še dovolj prostih kapacitet, da lahko sprejemejo še kakšno podobno podjetje.

Premislimo pa, koga vzamemo v partnerstvo, ker vseeno je to neko dolgoročno sodelovanje. Ne želimo si denimo podjetja, ki bi samo en mesec jahal ta val, potem pa šel. Gledamo tudi na to, kaj lahko nekdo doprinese kooperativi,” je jasen Starič. Pri tem ni pomembno, ali novo pridruženo podjetje prinese znanje ali pa kakšne prednosti področju materialov, surovine ali strojev.

Dodana vrednost zadruge je, da pokrivajo skoraj vse segmente, od polnjenja in mešanja prašnih izdelkov, tekočin, gostih mas… “Imamo širok spekter izdelkov in kakovostno opremo za velike in male serije. To pomeni, da lahko pristopi nekdo, ki ima željo narediti nekaj sto tisoč kosov ali pa nekdo drug, ki na začetku dela nekaj tisoč kosov. Tako lahko pristopimo tudi bolj butično,” pojasnjuje Starič. Letos sicer načrtujejo selitev v večje prostore, kjer bodo lahko vse segmente izdelkov proizvajali hkrati.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

Jesenski Startup vikend Maribor, na katerem je razvijalo svoje podjetniške ideje več kot 40 udeležencev, je presegel vsa pričakovanja, tako po zrelosti idej, kot tudi zagnanosti podjetnikov, ki so v samo 3 dneh naredili izjemen napredek in tako stopili korak naprej k realizaciji in vstopu produktov na trg. Preberite več >>

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Vprašajte katerega koli podjetnika, kaj je najzahtevnejši del ustanovitve in vodenja lastnega podjetja in odgovoril vam bo, da je to pridobitev zagonskega kapitala. Običajno si ljudje na začetku svoje lastne poslovne poti izposodijo denar od prijateljev in družine. Preberite več >>

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Pred nekaj dnevi je v Trbovljah potekalo prvo letošnje srečanje programa HardwareSTART na temo testiranja in certifikacij. Z nami je svoje znanje in nasvete delil Mihael Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft. Preberite več >>

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

Na kakšen način lahko podjetnik zmanjša tveganje za svoj posel? Statistika propadlih startupov je visoka, zato večina podjetnikov dvakrat premisli, preden stopi na to pot. Preberite več >>

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Podjetništvo od posameznika zahteva hitre in učinkovite odločitve, saj je tržišče izredno dinamično in se hitro spreminja. V poslovne procese podjetja je zato venomer potrebno uveljavljati inovacije, ki bodo poskrbele, da bomo ostali korak pred konkurenco. Preberite več >>

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Zagonski podjetniki, ki razvijajo poslovne ideje na področju obnovljivih virov energije, imajo zdaj priložnost, da pridobijo nova znanja, nekaj zagonskih sredstev in mrežo, ki jo bodo lahko koristili v svoj prid pri nadaljnjem razvoju podjetniške ideje. Vodilno svetovno kemijsko podjetje BASF namreč odpira BASF Innovation Hub 2022, v okviru katerega bodo podprli ideje zagonskih podjetij, ne glede na njihovo stopnjo razvoja, ter ideje inovatorjev. Skupni nagradni sklad znaša 20.000 evrov. Preberite več >>

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

EIT RawMaterials, inovacijska skupnost znotraj Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, vabi k prijavam na odprte brezplačne priložnosti za spodbujanje razvoja vaših inovacij. Programi so namenjeni obstoječim raziskovalnim skupinam, startupom in malim do srednje velikim podjetjem. Preberite več >>

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Štirinajsta nagrada Slovenski start-up leta, tokrat z letnico 2021, gre v roke ekipe podjetja Bird Buddy, ki je ustvarilo pametno ptičjo krmilnico - sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje