Kratkotrajno delo se ne priglaša več UE

Prejšnji Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je določal, da je potrebno priglasiti kratkotrajno delo na upravni enoti. Tega ni več potrebno storiti. Mora pa delodajalec voditi evidenco o opravljanju kratkotrajnega dela in delavca prijaviti v socialno zavarovanje.
Kratkotrajno delo

Kratkotrajno delo. (Vir slike: freeimages.com)

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je spremenil določene določbe, ki urejajo institut kratkotrajnega dela. Po novem delodajalcu ni več potrebno priglašati opravljanja kratkotrajnega dela krajevno pristojni upravni enoti.

Delodajalec pa mora voditi evidenco o opravljanju kratkotrajnega dela, ki vsebuje:

  • osebno ime, naslov in davčno številko osebe, ki opravlja kratkotrajno delo,
  • uro začetka in zaključka opravljanja kratkotrajnega dela, kot jo je potrdila oseba, ki opravlja kratkotrajno delo, po dnevih,
  • skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.

Evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu predloži delodajalec v podpis osebi, ki opravlja kratkotrajno delo, dnevno ob začetku in zaključku opravljanja kratkotrajnega dela. Za izvajanje nadzora delodajalec hrani evidenco še dve leti po prenehanju opravljanja kratkotrajnega dela osebe, ki je to delo opravljala.

Delodajalec je dolžan v skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za osebo, ki bo opravljala kratkotrajno delo, prijaviti v zavarovanje (to stori s predložitvijo obrazca M12 na ZZZS) ter plačati prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Pri vsakem delu nastanejo dodatna tveganja nastanka poškodb ali poklicnih bolezni, zato mora biti podana posebna prijava in plačan prispevek. Pavšalni prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje v tem primeru znaša 4,63 evrov mesečno.

Več o kratkotrajnem delu preberite v članku Kratkotrajno delo >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje