Marissa Mayer odpustila več kot 4 tisoč delavcev

Mayerjeva, ki je na čelu podjetja Yahoo od leta 2012, je morda res ena od najpremožnejših žensk v tehnološkem sektorju (pod palcem ima 410 milijonov dolarjev). Se pa zato podjetje Yahoo ne more pohvaliti s tako impresivnimi podatki. Podjetje odpušča.
Marissa Mayer odpustila več kot 4 tisoč delavcev

Marissa Mayer je v času mandata pošteno prevetrila podjetje Yahoo (Vir slike: YouTube).

Marisso Mayer je po končanem študiju, ki ga je opravila z odliko, čakalo kar 14 ponudb za delo. Odločila se je za Google, kjer je sprva delala kot programerka. Pozneje je delala v marketingu, tudi v oddelku za odnose z javnostjo. Skozi leta si je pridobila dober ugled med sodelavci – nekateri sicer pravijo, da si je v letih pri Googlu pridobila tudi nekaj nasprotnikov, zaradi česar so jo uspeli prestaviti na nižja delovna mesta. Priložnost se ji je pokazala leta 2011, ko je Yahoo razrešil izvršno direktorico Carol Bartz.

Da bi Yahoo postal kot Google

Njena glavna naloga je vrniti podjetje na stara, uspešna pota, zgraditi podjetje, konkurenčno Facebooku in Googlu. Kljub nekaterim pozitivnim spremembam, po tem, ko je prevzela vajeti Yahooja, pa so se začeli pojavljati tudi dvomi o njenih metodah. Direktorica, ki velja za eno najbolj karizmatičnih na svetu, se je v času vodenja podjetja poslužila tudi izjemnega odpuščanja. Njeno zgodbo kljub nekaterim negativnim platem, opisujejo kot zgodbo poguma.

Odpuščanja se nadaljujejo

Nedavno poročilo iz prvega četrtletja letošnjega leta razkriva, da je Yahoo v zadnjem letu postal precej vitkejši. Od lanskega prvega četrtletja se je namreč zmanjšalo število zaposlenih za tisoč, na 11.400. To število ne vključuje 830 pogodbenih delavcev, ki sodelujejo s podjetjem.

Delavci pa si še ne morejo odahniti, odpuščanj namreč še ni konec. V času drugega četrtletja se bo po napovedih število zaposlenih zmanjšalo še za 400. Tako bo skupno število zaposlenih v Yahooju 11 tisoč. Odpuščanja se po trditvah podjetja odvijajo vse od drugega četrtletja leta 2012, torej približno od obdobja, ko je na mesto izvršne direktorice nastopila Mayerjeva.

Mayerjeva skrčila podjetje za 28 odstotkov

Pred tem je podjetje skupaj štelo 14.200 redno zaposlenih in 2.800 pogodbenih delavcev. Če upoštevamo tudi iztek pogodb pogodbenih delavcev, je v času Mayerjeve službo izgubilo kar 4.770 delavcev. To predstavlja skoraj tretjino celotnega kolektiva – natančneje, 28 odstotkov.

Karierna pot Marisse Mayer na enem mestu >>

So odpuščanja možnost zaposlovanja boljšega kadra?

Skupno število zaposlenih znaša 11.400, od tega je 830 pogodbenih, ostali pa so zaposleni za polni delovni čas. Podjetje je v poročilu dodalo še, da je skoraj polovica redno zaposlenih delavcev novih, kar pomeni, da so med odpuščanjem vendarle sprejemali tudi nove kandidate. Želi Mayerjeva zgolj prevetriti podjetje?

Premestitev namesto odpuščanja, ki se izkaže le za taktiko podjetja

Podjetnica z raskavim glasom, ki se je samo dva tedna po porodu že vrnila na delovno mesto, je v medijih pogosto prikazana za nemilostno vodjo. Pri odpuščanju je skupaj s sodelavci kdaj tudi (negativno) presenetila: januarja letos so ob zaprtju poslovalnice v jordanskem Amanu zaposlenim ponudili premestitev na delovna mesta v drugih državah, na primer na Irskem, v Veliki Britaniji, tudi v ZDA. Če zaposleni ne sprejme ponudbe, je odpuščen. Vzemi ali pusti, torej.

Jordanski delavci so v večini pristali na ponudbo podjetja. Yahoo jim je uredil celotno birokracijo, približeval se je dan selitve. Takrat pa so doživeli nov šok – Aman je obiskal eden od zaposlenih v oddelku za kadrovanje. Sporočil jim je, da je podjetje preklicalo obljubo. Dobili so odpoved in odpravnino.

Vodje oddelkov imajo pooblastila za odpuščanje najmanj uspešnih

Mayerjeva je že lani uvedla nov sistem ocenjevanja dela, svojim vodjem oddelkov pa je dala pooblastila za odpuščanje najmanj uspešnih delavcev. Kakšne rezultate zajemajo vodje pri pogojih odpuščanja, ni znano, upamo le, da ne gre za subjektivne odločitve.

Čistke v Yahooju še zdaleč ni konec. Na Mayerjevo naj bi namreč pritiskali vlagatelji z zahtevami po zmanjšanju stroškov, to pa bi lahko dosegli z odpustitvijo tudi več tisoč zaposlenih. Mayerjeva je raje kot množično odpuščanje izbrala odpuščanje manjšega števila zaposlenih hkrati.

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje