Nameravate kupiti podjetje?

Nakup že uveljavljenega podjetja je privlačna ideja, a zahteva temeljit premislek. Potrebno se je natančno pozanimati o poslovanju podjetja. Sprva najbrž ne boste imeli polnega dostopa do podatkov, saj podjetje ne more izdati pomembnih informacij vsakemu, ki še ne dokaže, da je resen kupec.

Ponavadi mora zainteresiran kupec podpisati pogodbo o zaupnosti, ki prodajalcu zagotavlja varstvo občutljivih informacij. Najverjetneje se bo tudi prodajalec o vas natančno pozanimal in od vas zahteval življenjepis in podatke o finančni zmožnosti za nakup.

Ko je pogodba o zaupnosti podatkov podpisana, stečejo natančni vpogledi v poslovanje podjetja. Kupec pridobi vpogled v informacije o zaposlenih, o financah, o morebitnih pravnih sporih in pomembnejših pogodbah. Priporočljivo je, da pridobite pomoč računovodij, mentorjev, svetovalcev, pravnikov in drugih strokovnjakov s teh področij.

Ugotovite kakšen del podjetja je na prodaj – kupite lahko del ali pa kar celo podjetje. Pozanimajte se ali je podjetje lastnik opreme, stavbnih zemljišč in zgradb ter ali ima zakupljene licence za uporabo računalniških programov, ki jih uporablja pri poslovanju. Pazite na morebitno intelektualno lastnino, saj je ta zaščitena z avtorskimi pravicami – to lahko razrešite s pomočjo pravnika. Zahtevajte tudi vpogled v originalen poslovni načrt, saj lahko tako izveste za morebitne kredite, ki so bili potrebni za zagon poslovanja in morda še niso odplačani.

V kolikor ima podjetje zaposlene, prevzem podjetja nanje ne bo smel močno vplivati – zanje ostajajo enaki pogoji dela, kot so veljali ob sklenitvi pogodbe. Preglejte kakšni so zneski, namenjeni njihovim plačam, obveznemu zavarovanju in pokojninskim prispevkom ter koliko je podjetje namenilo nakupu vozil zaposlenim. Ne pozabite preveriti tudi starosti in aktualnosti tehnologije, ki jo podjetje uporablja in morebitne takse za varstvo okolja, ki jih mora plačevati.

Nakup že ustanovljenega podjetja je lahko zanimiva priložnost za podjetnike, ki želijo čimprej začeti poslovati. A le, če podjetnik pazi na pasti in slabosti, ki jih tak nakup lahko prinese.

Vir: Business Link

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,