Nameravate kupiti podjetje?

Nakup že uveljavljenega podjetja je privlačna ideja, a zahteva temeljit premislek. Potrebno se je natančno pozanimati o poslovanju podjetja. Sprva najbrž ne boste imeli polnega dostopa do podatkov, saj podjetje ne more izdati pomembnih informacij vsakemu, ki še ne dokaže, da je resen kupec.

Ponavadi mora zainteresiran kupec podpisati pogodbo o zaupnosti, ki prodajalcu zagotavlja varstvo občutljivih informacij. Najverjetneje se bo tudi prodajalec o vas natančno pozanimal in od vas zahteval življenjepis in podatke o finančni zmožnosti za nakup.

Ko je pogodba o zaupnosti podatkov podpisana, stečejo natančni vpogledi v poslovanje podjetja. Kupec pridobi vpogled v informacije o zaposlenih, o financah, o morebitnih pravnih sporih in pomembnejših pogodbah. Priporočljivo je, da pridobite pomoč računovodij, mentorjev, svetovalcev, pravnikov in drugih strokovnjakov s teh področij.

Ugotovite kakšen del podjetja je na prodaj – kupite lahko del ali pa kar celo podjetje. Pozanimajte se ali je podjetje lastnik opreme, stavbnih zemljišč in zgradb ter ali ima zakupljene licence za uporabo računalniških programov, ki jih uporablja pri poslovanju. Pazite na morebitno intelektualno lastnino, saj je ta zaščitena z avtorskimi pravicami – to lahko razrešite s pomočjo pravnika. Zahtevajte tudi vpogled v originalen poslovni načrt, saj lahko tako izveste za morebitne kredite, ki so bili potrebni za zagon poslovanja in morda še niso odplačani.

V kolikor ima podjetje zaposlene, prevzem podjetja nanje ne bo smel močno vplivati – zanje ostajajo enaki pogoji dela, kot so veljali ob sklenitvi pogodbe. Preglejte kakšni so zneski, namenjeni njihovim plačam, obveznemu zavarovanju in pokojninskim prispevkom ter koliko je podjetje namenilo nakupu vozil zaposlenim. Ne pozabite preveriti tudi starosti in aktualnosti tehnologije, ki jo podjetje uporablja in morebitne takse za varstvo okolja, ki jih mora plačevati.

Nakup že ustanovljenega podjetja je lahko zanimiva priložnost za podjetnike, ki želijo čimprej začeti poslovati. A le, če podjetnik pazi na pasti in slabosti, ki jih tak nakup lahko prinese.

Vir: Business Link

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje