Nameravate kupiti podjetje?

Nakup že uveljavljenega podjetja je privlačna ideja, a zahteva temeljit premislek. Potrebno se je natančno pozanimati o poslovanju podjetja. Sprva najbrž ne boste imeli polnega dostopa do podatkov, saj podjetje ne more izdati pomembnih informacij vsakemu, ki še ne dokaže, da je resen kupec.

Ponavadi mora zainteresiran kupec podpisati pogodbo o zaupnosti, ki prodajalcu zagotavlja varstvo občutljivih informacij. Najverjetneje se bo tudi prodajalec o vas natančno pozanimal in od vas zahteval življenjepis in podatke o finančni zmožnosti za nakup.

Ko je pogodba o zaupnosti podatkov podpisana, stečejo natančni vpogledi v poslovanje podjetja. Kupec pridobi vpogled v informacije o zaposlenih, o financah, o morebitnih pravnih sporih in pomembnejših pogodbah. Priporočljivo je, da pridobite pomoč računovodij, mentorjev, svetovalcev, pravnikov in drugih strokovnjakov s teh področij.

Ugotovite kakšen del podjetja je na prodaj – kupite lahko del ali pa kar celo podjetje. Pozanimajte se ali je podjetje lastnik opreme, stavbnih zemljišč in zgradb ter ali ima zakupljene licence za uporabo računalniških programov, ki jih uporablja pri poslovanju. Pazite na morebitno intelektualno lastnino, saj je ta zaščitena z avtorskimi pravicami – to lahko razrešite s pomočjo pravnika. Zahtevajte tudi vpogled v originalen poslovni načrt, saj lahko tako izveste za morebitne kredite, ki so bili potrebni za zagon poslovanja in morda še niso odplačani.

V kolikor ima podjetje zaposlene, prevzem podjetja nanje ne bo smel močno vplivati – zanje ostajajo enaki pogoji dela, kot so veljali ob sklenitvi pogodbe. Preglejte kakšni so zneski, namenjeni njihovim plačam, obveznemu zavarovanju in pokojninskim prispevkom ter koliko je podjetje namenilo nakupu vozil zaposlenim. Ne pozabite preveriti tudi starosti in aktualnosti tehnologije, ki jo podjetje uporablja in morebitne takse za varstvo okolja, ki jih mora plačevati.

Nakup že ustanovljenega podjetja je lahko zanimiva priložnost za podjetnike, ki želijo čimprej začeti poslovati. A le, če podjetnik pazi na pasti in slabosti, ki jih tak nakup lahko prinese.

Vir: Business Link

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje