Odpustite slabe delavce, preden bo prepozno

Sodite med razumevajoče in sočutne vodje, ki nikakor nočejo odpustiti zaposlenih, čeprav podjetju prinašajo izgubo namesto dobička? Jim dajete preveč časa in podpore, da bodo mogoče nekega dne dobro opravljali svoje naloge? Dobro premislite, preden bo prepozno. Mogoče delate veliko napako.
Odpustite slabe delavce, preden bo prepozno

Odpustite slabe delavce, preden bo prepozno (Vir: Bigstockphoto.com)

Veliko vodij si ne upa, ali noče odpustiti svojih delavcev, ker jih preveč skrbi zanje. Menijo, da jim je treba nameniti dovolj časa, da se naučijo opravljati svoje naloge, in do njih čutijo odgovornost, da bodo sposobni plačevati račune in preživeti svojo družino. S skrbnostjo nad zaposlenimi seveda ni nič narobe, a če delavec ne prispeva svojega deleža k uspehu podjetja, potem škodi tako podjetju kot tudi sebi.

Kako vedeti, ali morate odpustiti svoje delavce in kako to izvesti?

Prepoznajte kritične znake

Ni vedno lahko opaziti, ali je za zaposlenega napočil čas, da je bolje, da gre. Če opazite katerega izmed spodnjih scenarijev, je bolje, da sodelovanje prekinete:

  • Delavec je izgubil svojo prejšnjo storilnost.
  • Delavec glasno tarna zaradi dela in negativno vpliva na splošno moralo v celotni ekipi.
  • Zaradi organizacijskih sprememb delovno mesto zaposlenega postane odveč.
  • Veščine zaposlenega niso dovolj razvite za zahtevan položaj, vi pa nimate časa, da bi ga učili.
  • Delavec izkorišča pogodbo in ugodnosti podjetja, zamuja, je stalno na dopustu ali krade pripomočke  in orodja z delovnega mesta.
  • Delavec ni motiviran, da bi razvijal svoje sposobnosti in se razvijal skupaj s podjetjem.

Pripravite se na odpuščanje

Ko prepoznate znake, zabeležite vse pomisleke o zaposlenem. Zberite tudi izjave sodelavcev. Dokumentacija je ključnega pomena, da zaščitite sebe pred možno tožbo.

Če ni zapisano v zaposlitveni pogodbi, odpravnina ni nujna, vendar lahko bistveno prispeva k ugledu vašega podjetja, zato je priporočljivo, da jo odpuščenemu delavcu ponudite.

Prevzemite vso odgovornost

Če ste zaposlili zaposlenega, ki se na delovnem mestu ne obnese, je to običajno vaša krivda in ne njegova. Takšna ugotovitev ni prijetna, a prej si boste priznali, prej boste lahko izboljšali zaposlovanje novih delavcev v prihodnosti.

Po odpuščanju analizirajte, kje ste naredili napako. Ste mogoče zamočili na zaposlitvenem intervjuju? Ste iskali napačen kader? Takšna samorefleksija pomembno prispeva k nadaljnjem uspehu podjetja.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje