Plačevanje prispevkov po novem le še na enem računu

Finančna uprava bo po novem samozaposlenim omogočala, da bodo prispevke za socialno varnost plačevali zgolj prek enega plačilnega naloga in ne več prek štirih, kot je bilo do sedaj.
Plačevanje prispevkov prek enega e-računa (Vir: Pixabay)

Plačevanje prispevkov prek enega e-računa (Vir: Pixabay)

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) bo samozaposlenim v prihodnje omogočala, da bodo prispevke za socialno varnost plačevali zgolj prek enega računa – in ne prek štirih, kot je bilo to potrebno početi do sedaj.

Samozaposlene osebe morajo mesečno plačevati prispevke za socialno varnost, in sicer prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevek za zdravstveno zavarovanje, prispevek za starševsko varstvo in prispevek za zaposlovanje. Gre torej za štiri ločene položnice. Do sedaj je bilo za vsako potrebno nakazati provizijo banki. FURS pa bo po novem omogočal, da bodo samozaposleni na račun plačevanja prispevkov na eni položnici prihranili na stroških za provizijo.

Poenostavitev zaenkrat velja zgolj za samozaposlene. Gre torej za samostojne podjetnike in družbenike, ki so zaposleni v lastni družbi (enoosebni d.o.o.).

Združitev prispevkov na enem e-računu velja le za prispevke za socialno varnost. Mesečno akontacijo dohodnine bodo morali samozaposleni še vedno plačevati na ločenem računu, saj v plačilo ne zapade istočasno kot prispevki za socialno varnost.

Zaradi napovedane spremembe bodo imeli podjetniki nižje stroške poslovanja. Prihranek je sicer minimalen. Po drugi strani bo zaradi plačevanja zgolj prek ene položnice plačevanje prispevkov poenostavljeno.

Poenostavljeno plačevanje prispevkov v praksi

FURS sicer opozarja, da se bodo samozaposlene osebe lahko same odločile, če bodo za plačevanje prispevkov v prihodnje uporabljale zgolj en e-račun. Kdor bo želel, bo mesečne prispevke za socialno varnost še vedno lahko poravnal na ločenih položnicah.

Postopek vzpostavitve plačevanja prispevkov zgolj prek enega e-računa:

  • Zavezanec se bo moral pri svoji spletni banki prijaviti na opcijo “prejem e-računa”. Pri tem bo moral potrditi, da se strinja s splošnimi pogoji plačevanja dajatev z e-računom;
  • FURS bo zavezancu na podlagi obračuna dajatev pripravil zbirni plačilni nalog. Ta bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev;
  • FURS bo zavezancu prek spletne banke poslal zbirni plačilni nalog kot e-račun v enotni standardizirani obliki eSlog;
  • E-računi bodo nato poslani bankam. Do njih bo zavezanec dostopal prek spletne banke. Na tak način bo lahko potrdil predizpolnjeni plačilni nalog in tako poravnal skupni znesek.

Zavezanci lahko že začnejo s postopki registracije e-računa. Prve e-račune bo FURS izdal po 15. juniju.

Poenostavitev plačevanja kmalu tudi za pravne osebe

Poenostavitev plačevanja prispevkov se torej zaenkrat obeta zgolj samozaposlenim, ne pa tudi družbam in podjetnikom, ki zaposlujejo več oseb. Vendar pa FURS poudarja, da bo v prihodnje delal na tem, da se poenostavitev poravnave davčnih obveznosti zagotovi tudi zanje.

Vir: FURS

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

MP računovodstvo

MP računovodstvo

MP računovodstvo je mreža računovodskih servisov po vsej Sloveniji. Vsa računovodstva uporabljajo sistem e-računovodstva, kar podjetnikom omogoča nižanje stroškov, lažji pregled nad delom in možnost za hitrejše poslovno odločanje. Preberite več >>


Koledar poslovnih obveznosti za marec 2020

Koledar poslovnih obveznosti za marec 2020

Za vas smo zbrali pomembne roke, vezane na plačila prispevkov in obvezna poročanja, ki jih morate podjetniki poznati. Preberite več >>

Obračun prevoza na delo in kilometrin – februar 2020

Obračun prevoza na delo in kilometrin – februar 2020

V nadaljevanju si lahko ogledate vse potrebne podatke za obračun prevoza na delo ter kilometrin v obliki potnih nalogov. Preberite več >>

Prispevki za popoldanski s.p. – februar 2020

Prispevki za popoldanski s.p. – februar 2020

Če svojo dejavnost opravljate prek popoldanskega s.p.-ja, morate do 20. v mesecu poravnati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevke za zdravstveno zavarovanje za pretekli mesec. Preberite več >>

Prispevki za enoosebni d.o.o. za poslovodne osebe – februar 2020

Prispevki za enoosebni d.o.o. za poslovodne osebe – februar 2020

Družbeniki enoosebnih družb imate še do 20. v mesecu čas, da plačate prispevke za socialno varnost za pretekli mesec. Preverite, kolikšna je višina aktualnih zneskov. Preberite več >>

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih – februar 2020

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih – februar 2020

Samostojni podjetniki si sami plačujete prispevke za socialno varnost. Poravnati jih morate do 20. v mesecu za pretekli mesec. Kolikšni so aktualni zneski? Preberite več >>

Bliža se rok za oddajo podatkov za četrtletno poročanje

Bliža se rok za oddajo podatkov za četrtletno poročanje

Ponovno bo treba predložiti podatke za četrtletno poročanje o poslovanju poslovnih subjektov. Zavezanci boste morali podatke predložiti do 31. oktobra 2019. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

31.03.2020 od 10:00 do 12:00
SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

V zadnjem času govorimo pretežno o koronavirusu in o ukrepih države v smeri preprečitve gospodarskih posledic. Da nekoliko presekamo to prakso in prispevamo malo optimizna, smo se odločili, da za vas pripravimo pogovor z Rokom Staričem, ROK'S NUT BUTTER d.o.o., uspešnim mladim podjetnikom, ki smo mu leta 2018 podelili naziv Mladi podjetnik leta. Pogovor bo potekal prek webinarja, udeležba je brezplačna, so pa potrebne prijave.
Preberite več >>

Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

31.03.2020 od 16:00 do 18:00
Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

Prepoved opravljanja določenih storitev (frizerstvo, gostinstvo...) na eni strani ter zmanjšanje povpraševanja na drugi strani, so v zadnjih tednih mnoge mlade podjetnike privedle do stanja zmanjšanja prihodkov, in celo totalne blokade prihodkov ter celo zapiranja podjetij. O tem kaj bi se lahko zgodilo v prihodnjih dnevih, tednih in mesecih, se bomo pogovarjali z našimi gosti.
Preberite več >>

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje