Poslujete z državami EU? Registrirajte se kot atipični davčni zavezanec

Ko beseda nanese na DDV zavezance, imamo običajno v mislih primere poslovnih subjektov, katerih obdavčljivi promet v letu preseže 50.000 evrov. To pa ni edini primer, da se je potrebno registrirati v sistem DDV, saj ta obveznost velja tudi za t.i. atipične davčne zavezance.
davčni zavezanec za DDV

Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki neodvisno in samostojno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost.

Za vse davčne zavezance sicer ne obstaja tudi obveznost vključitve v sistem obračunavanja DDV in s tem obveznost pridobitve identifikacijske številke (ID) za DDV. Zakonodaja določa primere, ko se poslovni subjekt mora, ne glede na letni promet poslovanja, vključiti v sistem DDV. Slednje velja tudi za atipične davčne zavezance, ki svojo ID za DDV uporabljajo le v zakonsko določenih primerih.

Kdaj postanem atipični zavezanec?

Izraz atipični zavezanec preprosto povedano označuje poslovne subjekte, ki poslujejo oziroma izdajajo račune poslovnim subjektom v druge države članice. V sistem se bo tak poslovni subjekt primoran vključiti in s tem pridobiti veljavno ID št. za DDV v naslednjih primerih:

  • če v tekočem koledarskem letu preseže limit nabave znotraj EU v višini 10.000 evrov (ID številko je potrebno pridobiti že pred preseganjem praga);
  • če prejema storitve od davčnega zavezanca iz druge članice EU;
  • če opravlja storitve davčnemu zavezancu iz druge članice EU (ko izstavi račun oz. ko prejme račun od podjetja z ID za DDV). Slednje ne velja v primeru prodaje blaga ali storitev fizičnim osebam.

Dobava blaga znotraj EU je dobava davčnega zavezanca z ID v SLO, opravljena osebi, ki je ID zavezanec v drugi državi EU in je oproščena plačila DDV v SLO. Hkrati mora biti izpolnjen tudi pogoj, da blago odpošlje/odpelje v drugo članico EU prodajalec ali oseba, ki pridobi blago zanju. Prodajalec mora dokazati, da so izpolnjeni pogoji za oprostitev plačila DDV v članici odhoda blaga s tovornim listom.

Dobava storitve znotraj EU je dobava davčnega zavezanca z ID v SLO, opravljena d. zavezancu ali pr. osebi, ki je zavezana za DDV v drugi članici EU in gre za storitve, za katere je dolžan DDV plačati prejemnik storitev.

Kdaj uporabljati ID za DDV?

Kljub temu, da atipični davčni zavezanec pridobi svojo ID za DDV, pa jo uporablja zgolj v določenih primerih, pri poslovajnu s poslovnimi subjekti drugih članic EU. DDV se torej obračunava samo v povezavi s prejemom blaga od davčnih zavezancev iz drugih držav članic EU ali z opravljanjem storitev takšnim zavezancem. Medtem se ob prodaji blaga ali storitev, slovenskega DDV ne zaračunava. Na strani FURSa so takšni zavezanci označeni z oznako P. V primeru, da storitev opravi davčnemu zavezancu iz Slovenije, DDV-ja ne obračuna in nima pravice do odbitka vstopnega DDV.

ID za DDV v tem primeru zavezanec uporablja samo za storitve davčnim zavezancem v drugo državo. Za druge transakcije ni zavezan za DDV, ga ne obračunava, niti nima pravice do odbitka vstopnega DDV.

Kako izstaviti račun?

Kako in ali se bo DDV obračunal je odvisno od tega, komu in kje je bila storitev opravljena.

Kraj opravljanja storitve davčnemu zavezancu je kraj, kjer ima ta davčni zavezanec sedež dejavnosti. To pomeni, da v primeru opravljene storitve za zavezanca iz Avstrije, za kraj opravljanja storitve šteje Avstrija. Za opravljene storitve v drugo članico EU, pravnemu subjektu z ID št. za DDV zavezanec izstavi račun brez obračunanega slovenskega DDV. Na račun navede svojo slovensko ID za DDV, ki jo uporablja zgolj za poslovanje s tujino in ID št. za DDV kupca v drugi članici EU.

Namesto da obračuna slovenski DDV, na računu navede klavzulo, da gre za obrnjeno davčno obveznost, saj se DDV ne obračuna skladno s 25/1. členom ZDDV-1.

Klavzula izgleda takole:

»DDV ni obračunan v skladu s 1. odstavkom 25. čl. ZDDV-1 – obrnjena davčna obveznost; DDV ni obračunan v skladu s 44. členom Direktive Sveta EU 2006/112/ES – obrnjena davčna obveznost. VAT is not charged according to the Article 44 of the Directive EU 2006/112/ES – reverse charge (for recipient).«

Prav tako DDV-ja atipični zavezanec ne obračuna v primerih, kadar račun za storitve izda:

  1. nezavezancu za DDV druge članice EU,
  2. zavezancu za DDV ali
  3. končnemu potrošniku v Sloveniji.

Ob izdajanju računov fizičnim osebam iz držav članic, ali tretjih držav, se kraj opravljanja storitev prenese na sedež izvajalca, torej na vaš sedež opravljanja storitev. Če niste zavezanec za DDV, jim izdate račun brez DDV.

V primeru, ko zavezanec prejme storitve iz druge države članice EU, mora opraviti tako imenovano samoobdavčitev (obračun slovenskega DDV). Še vedno pa nima pravice do odbitka DDV!

 Registracija v sistem

Na eDavke ali prek evem portala se pred začetkom poslovanja odda zahtevek za izdajo ID št. za DDV – elektronski obrazec DDV-P2. Izpolniti je potrebno pričakovane vrednosti in označiti 21. (znesek nabave presega 10.000 evrov) ali 22. točko (opravljanje/prejem storitev znotraj EU).

Najprej je torej potrebna registracija v sam sistem DDV, nato pa se vsak mesec oddaja obračun DDV.

Mesečno poročanje davčnemu organu

Ko se zavezanec uspešno registrira v sistem, je potrebno mesečno poročanje davčnemu organu. Mesečno poročanje se opravi na obrazcu DDV-O in RP-O (rekapitulacijsko poročilo). Poroča se samo opravljene storitve čezmejnih transakcij, slovenskih pa ne.

Poročanje se opravi na naslednji način:

  1. vsak mesec se odda DDV-O obrazec, tudi če v tem mesecu ni bilo nobenega izdanega računa v EU (odda se prazen obrazec);
  2. za mesec, v katerem so bili izdani računi v EU, se do 20. v mesecu za pretekli mesec odda tudi RP-O rekapitulacijsko poročilo, skupaj z DDV-O obrazcem, v katerega se obvezno vpiše tudi ID številko za DDV kupca iz EU.

V primeru, da so bili izdani računi v EU končnim potrošnikom, torej nezavezancem za DDV, se teh računov ne vključuje v RP-O in DDV-O obrazec.

DDV-O obrazec

Gre za “mesečni obračun” DDV-ja in se nanaša na izdane račune za opravljene storitve davčnim zavezancem v državah EU. Ker je kraj opravljene storitve država, v kateri ima naročnik svoj sedež, je potrebno oddati tudi rekapitulacijsko poročilo (RP-O oziroma VIES). Tako obračun kot RP-O poročilo se oddata najkasneje do 20. v mesecu za pretekli mesec, v katerem je bil izkazan promet.

Če v določenem mesecu ni bilo izdanih računov za storitve, je potrebno kljub temu oddati prazen DDV-O obrazec, medtem ko se rekapitulacijskega poročila ne oddaja. V tem primeru se odda DDV-O obrazec najkasneje do zadnjega dne v mesecu.

Rekapitulacijsko poročilo (RP-O)

Rekapitulacijsko poročilo je poročilo, ki si ga medsebojno izmenjujejo vse države – davčne uprave držav. S tem nadzorujejo pravilnost obračunanega DDV in hkrati obračuna s plačilom. V rekapitulacijskem poročilu davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, izkaže dobave blaga in storitev, ki jih v obdobju poročanja (to je koledarskem mesecu) opravi osebam, identificiranim za DDV v drugih državah članicah.

Poročilo se odda preko eDavki

Kadar atipični zavezanec v Sloveniji z izdanimi računi preseže 50.000 evrov, mora postati nujni DDV zavezanec, za kar je potrebna vložitev nove vloge. Od dneva, navedenega na odločbi FURSa, pa mora tudi domačim kupcem zaračunavati predpisani DDV, medtem ko pri poslovanju z EU ni sprememb.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP računovodstvo

MP računovodstvo

MP računovodstvo je mreža računovodskih servisov po vsej Sloveniji. Vsa računovodstva uporabljajo sistem e-računovodstva, kar podjetnikom omogoča nižanje stroškov, lažji pregled nad delom in možnost za hitrejše poslovno odločanje. Preberite več >>


Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih (februar 2024)

Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih (februar 2024)

Samostojni podjetniki si sami plačujete prispevke za socialno varnost. Poravnati jih morate do 20. v mesecu za pretekli mesec. Kolikšni so aktualni zneski? Preberite več >>

Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju prvega s.p.

Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju prvega s.p.

Ob 1. vpisu v poslovni register je mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za odprtje s.p. Kakšna je delna oprostitev v praksi, si lahko preberete v spodnjem prispevku. Preberite več >>

Prispevki za enoosebni d.o.o. za poslovodne osebe – februar 2024

Prispevki za enoosebni d.o.o. za poslovodne osebe – februar 2024

Družbeniki enoosebnih družb imate še do 20. v mesecu čas, da plačate prispevke za socialno varnost za pretekli mesec. Preverite, kolikšna je višina aktualnih zneskov. Preberite več >>

Kako podjetnik sam plača prispevke

Kako podjetnik sam plača prispevke

Če želi podjetnik sam obračunati in plačati prispevke, se mora najprej registrirati v sistem eDavki. Registracija v sistem je možna z digitalnim potrdilom pooblaščenga overitelja. Če digitalnega potrdila še nimate, si ga lahko brezplačno priskrbite na upravni enoti. Preberite več >>

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Na tem mestu si lahko ogledate stopnjo oziroma višino prispevkov za socialno varnost, ki jih mora davčnemu uradu mesečno plačevati vsak samostojni podjetnik. Podatki o višini prispevkov se že nekaj let avtomatsko oddajajo v sistem eDavki, kjer lahko zmeraj preverite svoje obveznosti. Preberite več >>

Prispevki za popoldanski s.p. – januar, februar in marec 2024

Prispevki za popoldanski s.p. – januar, februar in marec 2024

Če svojo dejavnost opravljate prek popoldanskega s.p.-ja, morate do 20. v mesecu poravnati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevke za zdravstveno zavarovanje za pretekli mesec. Preberite več >>

Minimalna plača v Sloveniji od 1. januarja 1.253,90 evra

Minimalna plača v Sloveniji od 1. januarja 1.253,90 evra

Zakon o minimalni plači (ZminP) določa, da se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta, ki je lani znašala 4,2 odstotka. Preberite več >>

Obračuni: delovni dnevi in prazniki v letu 2024

Obračuni: delovni dnevi in prazniki v letu 2024

V članku vam predstavljamo delovne dneve, delovne ure in praznike v letošnjem letu, ki jih potrebujete pri obračunu plač, kilometrin, prevozu na delo in podobno. V uvodu je predstavljena tabela praznikov in dela prostih dni, nato pa sledijo tabele za posamezne mesece. Preberite več >>

Navodila za oddajo davčnega obračuna za normirance

Navodila za oddajo davčnega obračuna za normirance

Samostojni podjetniki, ki ste se odločili, da boste v preteklem letu davčno osnovo ugotavljali z upoštevanjem normiranih odhodkov, morate najkasneje do 31. marca oddati davčni obračun. Pripravili smo navodila, s katerimi si lahko pomagate. Preberite več >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje