Pri poimenovanju svoje aplikacije bodite pozorni na 7 pogostih napak

Applovi in Androidovi uporabniki lahko izbiramo med tremi milijoni aplikacij, naša zmožnost koncentracije pa se postopoma zmanjšuje. V takem svetu je privlačno ime aplikacije pomembno, saj poskrbi za pozitiven prvi vtis. Zato se pri poimenovanju izogibajte naslednjim napakam.
Pri poimenovanju svoje aplikacije bodite pozorni na 7 pogostih napak

Premišljeno izbrano ime je pomemben del pri zagotavljanju uspešnosti vaše aplikacije. (Vir slike: Pixabay)

1. Neprivlačnost

Na nenehno rastočem trgu aplikacij je izjemno težko pridobiti prepoznavnost. Če je vaša aplikacija odlična, jo bodo ljudje uporabljali; vendar morate najprej doseči določeno število uporabnikov. Pri tem vam lahko pomaga zanimivo, privlačno in nepozabno ime.

Nasvet: Združite funkcijo in zven.

Imena uspešnih aplikacij zvenijo privlačno, hkrati pa nakazujejo njihovo funkcijo. Za poimenovanje aplikacij seveda ne obstajajo jasna pravila, vendar pa je za poslovne in koristne aplikacije značilno, da se nagibajo k funkcionalnim imenom, medtem ko si lahko igre in družabne aplikacije privoščijo več kreativnosti.

Primeri: Evernote, Flipboard, Wunderlist, GrubHub, Eventbrite.

2. Dolgovezenje

Kratko in sladko, pravijo. Preprosta kratka (do trizložna) imena so najbolj privlačna in delujejo najbolj profesionalno, hkrati pa si jih je lahko zapomniti. Imena, daljša od 11 znakov, so v okviru mobilnih operacijskih sistemov obsojena na včasih neposrečene in nezaželene okrajšave. Če v imenu aplikacije ne morete zajeti celotnega sporočila, ki ga želite predstaviti ciljni publiki, oblikujte še kratek spremljevalni slogan.

Nasvet: Ne bojte se združevanja besed.

Če vašo aplikacijo izvrstno opiše nekaj besed ali besedna zveza, hkrati pa ste se odločili za kratko, enobesedno ime, poskusite z združevanjem besed. Nekatere najbolj priljubljene aplikacije so dobile svoja imena na ta način.

Primeri: Instagram, Snapchat, Pinterest, Facebook, Soundcloud, Wunderlist, StumbleUpon, Evernote.

3. Uporaba samih velikih črk

V imenu aplikacije (ali kateremkoli drugem imenu) ne uporabite samih velikih črk. Namesto tega lahko uporabite velike črke v sredini imena, če se želite izogniti napakam pri izgovorjavi imena.

Nasvet: Uporaba velikih črk v sredini imena (npr. FaceBook, SnapChat) ni več priljubljena, zato se ji izogibajte. Kot rečeno, je smiselna le, če bi lahko prišlo do napačne izgovorjave.

4. Nepoznavanje ciljne publike

Za podjetnike je poznavanje ciljne publike ključnega pomena. Prav gotovo ste se postavili v kožo svojih potencialnih strank, ko ste razmišljali o problemu, ki ga naslavlja vaša novo razvita aplikacija. Ne pozabite na ta korak, ko izbirate ime zanjo.

Raziščite ključne pojme, ki jih pri iskanju uporablja vaša ciljna publika, in oblikujte domiselno ime, ki ga bodo uporabniki hitro prepoznali in povezali z vašim produktom. Skrbno izberite pridevnike, s katerimi boste oblikovali relevantno ime, ki vam bo pomagalo pri prodaji.

Nasvet: Spoznajte svojo ciljno publiko. Z različnimi orodji lahko prepoznate ključne pojme, ki so pomembni za vaše potencialne stranke in ki jih uporabljajo priljubljene aplikacije v vaši kategoriji.

5. Posnemanje

Prepričanje, da lahko na podlagi imena, ki je podobno imenu druge priljubljene aplikacije, tudi sami pridobite prepoznavnost in privlačnost, je izjemno razširjeno. Dejstvo pa je, da je bolje, da sami ustvarite trend in ne sledite že obstoječim. Preprosto povedano, najboljša imena so izvirna imena.

Nasvet: Bodite drzni.

Pri poimenovanju aplikacije pomislite na metafore ali nenavadne besede. Ime Shazam na primer nima neposredne povezave z namenom aplikacije, ki je prepoznati skladbo, ki jo pravkar poslušate, vendar ustvari občutek magičnosti.

6. Ignoriranje blagovne znamke

Ko oblikujete ime svoje aplikacije, ne pozabite na blagovno znamko. V vsaki trgovini za aplikacije veljajo notranja pravila in postopki za pridobivanje pravice za uporabo imena.

Pozorni morate biti tudi na to, da izbrano ime ne posega v pravice blagovnih znamk drugih oseb oziroma podjetij. Zato morate temeljito raziskati blagovne znamke, ki so povezane z imeni, ki so vam všeč. Še bolje je, da za to najamete strokovnjaka, da ne boste zašli v težave, zaradi katerih bo vaša aplikacija umaknjena iz trgovine ali boste morali spremeniti njeno ime.

Nasvet: Kot blagovno znamko lahko zaščitite različne elemente aplikacije, med drugim ime, povezane besede ali besedne zveze, logotip, ikone ali grafično podobo, slogan, barve, videz in zvoke.

7. Slaba optimizacija za storitev iTunes

Pri izbiri imena aplikacije se morate prilagoditi tudi omejitvam storitve iTunes. V okence za ime aplikacije lahko sicer vnesete kar 255 znakov (ime in kratek opis), vendar bodo uporabniki pri iskanju videli le prvih 25 znakov. Zato bodite pozorni, da besede in besedne zveze, ki najbolje opisujejo vašo aplikacijo, niso daljše od 25 znakov.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni, pa je dejansko ime aplikacije, ki bo prikazano pod njeno ikono na zaslonu iPhona ali iPada. To ime je omejeno na 11 znakov, zato velja splošno pravilo, da se je te omejitve smiselno držati, če ne želite, da ime vaše aplikacije ne bo prikazano v celoti.

Nasvet: Čeprav veliko število aplikacij prepoznamo samo po imenu, saj nimajo kratkega opisa, se ne obremenjujte s tem. Z izbranimi ključnimi besedami boste zagotovili, da vas bodo potencialni uporabniki lažje našli v trgovini.

Zaključne misli

Najboljša imena so preprosta – tako pri zapisu kot izgovorjavi. Če ime vaše aplikacije ne nakazuje njene funkcije, naj bo tako izvirno, da ga bodo uporabniki hitro začeli povezovati z vašo storitvijo.

Vir: TheNextWeb

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na naši SPOT točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Kakšno vlogo igra avtomatizacija pri uspehu podjetij?

Kakšno vlogo igra avtomatizacija pri uspehu podjetij?

Avtomatizacija v današnjem poslovnem okolju igra zelo pomembno vlogo in lahko za podjetje, ki želi optimizirati svoje procese, povečati učinkovitost in ostati konkurenčno, pomeni preobratno točko na poti do uspeha. Preberite več >>

Kako izplačati Bitcoin – Najboljši načini za izplačilo BTC

Kako izplačati Bitcoin – Najboljši načini za izplačilo BTC

V svetu kriptovalut je Bitcoin kralj, zato je razumevanje, kako ga pretvoriti v tradicionalne fiat valute kot sta EUR ali USD, ključnega pomena. Kripto bankomati so postali ena izmed najbolj priljubljenih metod za izplačilo Bitcoina zaradi svoje dostopnosti in enostavnosti uporabe. Preberite več >>

Bodite pripravljeni na kibernetske napade

Bodite pripravljeni na kibernetske napade

V dobi, ki jo zaznamujejo naraščajoče kibernetske grožnje in s tem povezani visoki stroški podjetij, se tradicionalni pristopi boja proti kibernetskim napadom kažejo za neuspešne. Preberite več >>

Kako svojim zaposlenim plačati v kriptovaluti?

Kako svojim zaposlenim plačati v kriptovaluti?

Kriptovaluta je prevzela svet in vse več podjetij jo sprejema kot način plačila. Ta digitalna valuta deluje neodvisno od tradicionalnih bančnih sistemov in ponuja različne ugodnosti: varnost, hitrost in nizke transakcijske provizije. Tudi nakazila plač zaposlenim v kripto obliki postajajo vse bolj priljubljena. Preberite več >>

Investicija v proxy se v poslovanju obrestuje

Investicija v proxy se v poslovanju obrestuje

Investicija v proxy se lahko v poslovanju obrestuje, če je pravilno izvedena in v skladu z načrtom poslovanja podjetja. Proxy je lahko koristen pri različnih vidikih poslovanja, na primer pri upravljanju tveganj, izboljšanju učinkovitosti poslovanja, povečanju produktivnosti in prihranku časa ter stroškov. Preberite več >>

Pomen digitalne pismenosti v sodobnem času

Pomen digitalne pismenosti v sodobnem času

Digitalna pismenost je danes ena izmed ključnih vseživljenjskih kompetenc, ki vključuje varno in kritično uporabo tehnologije informacijske družbe pri delu, v prostem času in pri sporazumevanju. Preberite več >>

Spletna banka kot alternativa klasični banki

Spletna banka kot alternativa klasični banki

Spletne banke že dolgo niso več novost. K uporabi nas vabijo predvsem z nizkimi stroški in dobro uporabniško izkušnjo. Nekateri jih že uporabljajo kot svoj edini bančni račun, drugi kot dodatnega. Preberite več >>

Zakaj so spletne igralnice bolj priljubljene od tradicionalnih?

Zakaj so spletne igralnice bolj priljubljene od tradicionalnih?

Tradicionalne igralnice v vse večjem številu dobivajo svoje spletne različice. K temu je v Sloveniji nedvomno pripomogla tudi prenovljena zakonodaja leta 2013. Spletno igralništvo je namreč takrat postalo zakonito. Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje