Varčujte in hkrati investirajte

Osnovni finančni model poslovanja je pomembna osnova, ki pa jo pred zagonom podjetja zasnuje le redkokateri podjetnik. Vse prevečkrat zato sledijo resne težave, ki imajo lahko hude posledice za mlado podjetje, med njimi je lahko tudi propad podjetja.
Varčujte in hkrati investirajte

Varčujte in hkrati investirajte (Vir slike: Bigstockphoto.com

Po podatkih, objavljenih na spletnih straneh Bloomberg, naj bi zaradi pomanjkanja denarnih sredstev v prvih 18 mesecih propadlo kar 80 odstotkov podjetij. Da se kaj podobnega ne bi zgodilo tudi vam, je Dan Yoo, glavni izvršni direktor startupa NerdWallet, spisal nekaj uporabnih nasvetov, ki jim je vredno slediti.

Nasvet št. 1: Ne bodite prevelik optimist

Optimizem je v podjetništvu še kako dobrodošel, a nikakor ne na področju financ, kjer je potrebna predvsem velika previdnost in dobršna mera realnosti, meni Yoo.

Podjetniki marsikdaj pozabljajo na določene stroške v podjetju >>

Do tega prepričanja je prišel pred nekaj leti, ko je skupaj s poslovnimi partnerji v San Franciscu odprl restavracijo in kaj kmalu ugotovil, da bo moralo preteči še skoraj leto dni, da se bo njihov finančni model pričel uresničevati. To pa je pomenilo, da bodo od nekod morali pridobiti dovolj denarja, da bodo lahko svoj projekt podpirali še eno leto, preden bodo vendarle pričeli s služenjem denarja.

Yoo zato svetuje posebno previdnost pri načrtovanju financ. V začetku raje predvidevajte višje stroške in nižje prihodke in ne obratno, je prepričan.

Nasvet št. 2: Zaposlujte le, ko je to nujno

Yoo ugotavlja, da se vse prevečkrat zgodi, da podjetje ob hitri rasti zaposli preveč ljudi, kar s seboj prinese preveč stroškov.

Podobno so doživela večmilijonska podjetja Fab.com, Cheezburger.com, Glossybox in številna druga, ki so morala ob hudi krizi, ki je sledila velikemu uspehu, odpustiti tretjino svojih zaposlenih ali celo več!

Ob zaposlitvi delavca morate izpeljati nekatere zakonsko določene postopke >>

Pomembno je, da spoznate, kdaj je pravi trenutek za širitev ekipe – rast naj bo tista, ki pogojuje širitev ekipe, in ne obratno, svetuje Yoo. V nasprotnem primeru se ne boste mogli izogniti bolečemu priznanju napake in odpuščanju vaših nič hudega slutečih sodelavcev.

Nasvet št. 3: Izberite pravega direktorja finančnega sektorja

Ustanovitelji podjetij so praviloma nadarjeni podjetniki, a dejstvo je, da prav vseh področij poslovanja posamezniki ne zmorejo obvladovati sami. Zaposlitev sposobnega direktorja, ki bo dobro znal voditi finančni sektor v podjetju, se zato zdi prava rešitev.

Yoo svetuje, da ste pri iskanju še posebej previdni. Pomembno je, da med vama ne bo prihajalo do nepotrebnih soglasij in da bo podjetje ob vajinem skupnem sodelovanju uživalo pravo mero tveganj in nagrad. Izberite torej takšnega posameznika, ki na nek način razmišlja podobno kot vi.

Nasvet št. 4: Pripravite si zalogo denarja za hude čase

Prav tako, kot morate imeti ob strani privarčevanega nekaj denarja za zasebne namene v primeru nenadne finančne stiske, morate podobno storiti tudi za svoje podjetje. V času, ko poslovanje kaže na odlične rezultate, zato del zaslužka spravljajte na stran. Nikoli namreč ne veste, kdaj se bo stanje na tržišču nenadoma poslabšalo in povzročilo nestabilnost v vašem podjetju. S privarčevanim denarjem lahko investirate v rešitev in se tako lahko rešite iz stiske.

Nasvet št. 5: Varčujte, a tudi investirajte

Pogosto se zgodi, da se podjetniki ne upajo zapravljati denarja in zato raje ne investirajo svojega zaslužka. A Yoo opozarja, da ima lahko to hude posledice za podjetje. Reinvestiranje dobička v dejavnost je obvezno in omogoča, da ostajamo v stiku s konkurenco oz. da jo lahko prehitimo ter da v poslovanje vpeljujemo inovacije, ki nam omogočajo še hitrejšo rast in razvoj.

Vir: Entrepreneur.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

22.01.2019 od 16:00 do 19:00
3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

Trendi digitalnega marketinga 2019

13.02.2019 od 14:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2019

Pridružite se nam na predavanju Trendi digitalnega marketinga 2019 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega predavanja ne smete zamuditi.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje