Varčujte in hkrati investirajte

Osnovni finančni model poslovanja je pomembna osnova, ki pa jo pred zagonom podjetja zasnuje le redkokateri podjetnik. Vse prevečkrat zato sledijo resne težave, ki imajo lahko hude posledice za mlado podjetje, med njimi je lahko tudi propad podjetja.
Varčujte in hkrati investirajte

Varčujte in hkrati investirajte (Vir slike: Bigstockphoto.com

Po podatkih, objavljenih na spletnih straneh Bloomberg, naj bi zaradi pomanjkanja denarnih sredstev v prvih 18 mesecih propadlo kar 80 odstotkov podjetij. Da se kaj podobnega ne bi zgodilo tudi vam, je Dan Yoo, glavni izvršni direktor startupa NerdWallet, spisal nekaj uporabnih nasvetov, ki jim je vredno slediti.

Nasvet št. 1: Ne bodite prevelik optimist

Optimizem je v podjetništvu še kako dobrodošel, a nikakor ne na področju financ, kjer je potrebna predvsem velika previdnost in dobršna mera realnosti, meni Yoo.

Podjetniki marsikdaj pozabljajo na določene stroške v podjetju >>

Do tega prepričanja je prišel pred nekaj leti, ko je skupaj s poslovnimi partnerji v San Franciscu odprl restavracijo in kaj kmalu ugotovil, da bo moralo preteči še skoraj leto dni, da se bo njihov finančni model pričel uresničevati. To pa je pomenilo, da bodo od nekod morali pridobiti dovolj denarja, da bodo lahko svoj projekt podpirali še eno leto, preden bodo vendarle pričeli s služenjem denarja.

Yoo zato svetuje posebno previdnost pri načrtovanju financ. V začetku raje predvidevajte višje stroške in nižje prihodke in ne obratno, je prepričan.

Nasvet št. 2: Zaposlujte le, ko je to nujno

Yoo ugotavlja, da se vse prevečkrat zgodi, da podjetje ob hitri rasti zaposli preveč ljudi, kar s seboj prinese preveč stroškov.

Podobno so doživela večmilijonska podjetja Fab.com, Cheezburger.com, Glossybox in številna druga, ki so morala ob hudi krizi, ki je sledila velikemu uspehu, odpustiti tretjino svojih zaposlenih ali celo več!

Ob zaposlitvi delavca morate izpeljati nekatere zakonsko določene postopke >>

Pomembno je, da spoznate, kdaj je pravi trenutek za širitev ekipe – rast naj bo tista, ki pogojuje širitev ekipe, in ne obratno, svetuje Yoo. V nasprotnem primeru se ne boste mogli izogniti bolečemu priznanju napake in odpuščanju vaših nič hudega slutečih sodelavcev.

Nasvet št. 3: Izberite pravega direktorja finančnega sektorja

Ustanovitelji podjetij so praviloma nadarjeni podjetniki, a dejstvo je, da prav vseh področij poslovanja posamezniki ne zmorejo obvladovati sami. Zaposlitev sposobnega direktorja, ki bo dobro znal voditi finančni sektor v podjetju, se zato zdi prava rešitev.

Yoo svetuje, da ste pri iskanju še posebej previdni. Pomembno je, da med vama ne bo prihajalo do nepotrebnih soglasij in da bo podjetje ob vajinem skupnem sodelovanju uživalo pravo mero tveganj in nagrad. Izberite torej takšnega posameznika, ki na nek način razmišlja podobno kot vi.

Nasvet št. 4: Pripravite si zalogo denarja za hude čase

Prav tako, kot morate imeti ob strani privarčevanega nekaj denarja za zasebne namene v primeru nenadne finančne stiske, morate podobno storiti tudi za svoje podjetje. V času, ko poslovanje kaže na odlične rezultate, zato del zaslužka spravljajte na stran. Nikoli namreč ne veste, kdaj se bo stanje na tržišču nenadoma poslabšalo in povzročilo nestabilnost v vašem podjetju. S privarčevanim denarjem lahko investirate v rešitev in se tako lahko rešite iz stiske.

Nasvet št. 5: Varčujte, a tudi investirajte

Pogosto se zgodi, da se podjetniki ne upajo zapravljati denarja in zato raje ne investirajo svojega zaslužka. A Yoo opozarja, da ima lahko to hude posledice za podjetje. Reinvestiranje dobička v dejavnost je obvezno in omogoča, da ostajamo v stiku s konkurenco oz. da jo lahko prehitimo ter da v poslovanje vpeljujemo inovacije, ki nam omogočajo še hitrejšo rast in razvoj.

Vir: Entrepreneur.com

Oznake: , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje