Zahtevajte vračilo DDV iz tujine

Podjetniki, ki ste v lanskem letu prejeli račun z obračunanim DDV v drugi državi članici Evropske unije ali katere tretje države, imate pod določenimi pogoji pravico, da vam je ta DDV povrnjen.
Zahtevajte vračilo DDV iz tujine

Zahtevajte vračilo DDV iz tujine (Vir slike: Picjumbo.com)

Davčni zavezanec s sedežem v Sloveniji ima ob izpolnjevanju določenih pogojev pravico do vračila DDV, zaračunanega za blago ali storitve, ki so mu jih dobavili drugi davčni zavezanci na ozemlju EU ali iz tretjih držav.

Vračila DDV iz EU

Davčni zavezanec lahko uveljavlja vračilo DDV v Sloveniji tako, da zahtevek za vračilo DDV vloži prek elektronskega portala eDavki. Slednje velja le za račune prejete od dobavitelja v EU. Za račune, prejete izven EU, je potrebno preveriti lokalne predpise vsake posamezne države.

Rok za oddajo zahtevka je odvisen od tega, iz kje ste prejeli račun, na katerem je bil zaračunan DDV. Vračilo DDV, plačanega v drugi državi članici EU, se lahko zahteva najpozneje do 30. septembra po poteku koledarskega leta, v katerem je bil DDV zaračunan. Torej za račune, ki so bili izdani v letu 2014, rok poteče 30. septembra 2015.

Vračila DDV iz tretjih držav

Zahtevki za vračila plačanega DDV v tretjih državah (npr. Švica, Liechenstein ter Norveška), se oddajo najpozneje do 30. junija po poteku koledarskega leta, v katerem je bil DDV zaračunan. Pri tem je potrebno opozoriti, da se vračilo DDV za račune prejete od dobavitelja s sedežem zunaj Unije prizna samo, če je zagotovljena vzajemnost, kar je potrebno preveriti pri FURS.

Več v članku: Kako zahtevam vračilo DDV iz tujine >>

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje