Okoli družabnih iger se vrti prava mala znanost

Na Kickstarterju se je z družabnimi igrami predstavilo že nekaj Slovencev, med njimi tudi Darjan Bunta in njegova ekipa, ki so Kickstarterjevi skupnosti pokazali igro Decadolo. Decadolo je sicer ena redkih kampanj, kjer zamud pri pošiljanju nagrad ni bilo. Preverite novico.
Okoli družabnih iger se vrti prava mala znanost

Darjan Bunta je z ekipo na Kickstarterju presegel zastavljena sredstva (Vir slike: Zoran Šmid).

Trg družabnih iger je oster, prenasičen in krut. Vsak dan se rojevajo nove igre – nekaj se jih predstavi tudi na Kickstarterju -, le redko katere pa preživijo generacijo, dve. Vsi se spominjamo iger Štiri v vrsto, Človek ne jezi se, Monopoly, Activity in drugih, ki smo jih v zavetju družine in prijateljev igrali ob večerih. Ta družbena komponenta, pravi Darjan Bunta, sicer del zavoda Razvojne lige, je izredno pomembna pri razvoju in obstanku igre (poleg ostalih). Če je zasvojljiva, če jo igra sosed, jo boste najverjetneje kupili tudi sami.

Ekipa Decadolo je pred pomembno prelomnico. Za njo so naporni tedni, ko so se njeni člani trudili, da bi svojim podpornikom kar se da hitro dostavili igre, čaka pa jih tudi tehten premislek, kam in kako se usmeriti z igro. V mislih imajo seveda tujino, ki pa ima svoje posebnosti. Zlasti poljski trg, pravi Bunta.

Proizvodnja igre je šla po načrtih, tisti, ki so vzeli božični paket, bodo igro dobili še pred božičem, ostali pa v začetku januarja. Ste ena izmed redkih ekip, ki ji je uspelo produkt dostavit v zastavljenem roku. Kaj je bil ključni dejavnik, ki je botroval k temu? Dobre predhodne priprave?

Zagotovo. Največ je k temu prispeval dober plan, čeprav so nastopile določene težave. Dobro smo si zastavili časovnico. Pomemben je bil dogovor s podizvajalci, torej s proizvajalcem žetonov, da smo pritisnili na njih, da so vse naredili pravi čas. Zadovoljni smo z njimi. Bili so zelo angažirani, da naredijo dele pravočasno in dovolj kakovostno. Tudi ostale pakete bomo dostavili veliko pred rokom. Mudilo pa se nam je z božičnimi paketi, ki smo jih obljubili do 10. decembra, ostale, ki smo jih nameravali poslati januarja, bomo verjetno poslali tekom decembra.

Pri proizvajalcih ste imeli veliko opravka s tujino.

Žetone nam dela zagrebška firma, ki deluje tudi v Avstriji, kjer delajo material, v Zagrebu pa imajo polnilnico. Decadolo je mednarodno obarvana igra (smeh). Tiska pa se v Sloveniji, sestavljena je v naših prostorih. V prihodnje še ne vemo, kje bo izdelana, saj moramo razmisliti o ceni končnega produkta. Če bi ga želeli ponuditi širšemu trgu, je, po zadnjih raziskavah, ki smo jih izvedli, Slovenija kar draga. Vztrajamo pa pri tem, da bo narejena v Evropski uniji, težko bomo pa s slovenskimi proizvajalci dosegli tiste cene, ki si jih distributerji želijo.

Da bi ohranili 30 evrov.

Ja, trenutno je cena igre 30 evrov. Pred dnevi smo bili na sejmu iger na Poljskem, kjer smo se dobili s proizvajalci in distributerji iger. Svetovali so nam, da bi igro pocenili na 25 evrov. Torej, občutno je treba znižati stroške proizvodnje, pritisniti bo treba na podizvajalce, sploh če vzamejo med 40 in 50 odstotki marže in želimo ob tem še kaj zaslužit. Možna je tudi prodaja licence, česar pa si ne želimo. Želimo obdržati nadzor nad proizvodnjo, saj se nam zdi pomembno, da izdelek obdrži ekološko noto. Večina iger je danes ekološko kar malo spornih, veliko je plastičnih izdelkov, mi pa smo poiskali bio plastiko, ki je malce dražja, posledično tudi izdelava. Zato težje konkuriramo drugim igram. Tukaj nas čaka še nekaj razmisleka, kako nadaljevati.

Kako to, da ste šli na Poljsko? Kdo vam je priporočil ta sejem, ste bili nanj povabljeni?

Povezali smo se s Poljakom, mojim prijateljem, ki je bil v Sloveniji na dolgoročni izmenjavi. Pozneje je delal v Steklarni Hrastnik v marketinškem oddelku. Vprašal nas je, kakšen plan imamo s prodajo. Imamo določena znanja, ne pa tudi v prodaji in trženju. Povezali smo se. Predlagal je, da bi za začetek izbrali poljski trg in ugotovili, na kakšen način sploh nastopiti na tuje trge. Predlagal je tudi ta sejem, kjer so vsa večja imena te industrije na kupu. Dogovoril se je za sestanke in šli smo na pot. 1500 kilometrov v eno smer v treh dneh … je bilo kar naporno, hkrati pa zelo pozitivna izkušnja. Večina je izdelek ocenila za primernega, imeli pa so pomisleke glede cene in materialov. Poljski trg še ni tako ekološko ozaveščen, da bi materiali igrali vlogo. Verjamemo pa, da bi ta komponenta v Nemčiji ali drugih zahodno evropskih državah igrala močno vlogo.

Je veliko takih sejmov po Evropi?

Da, veliko. Imeli smo malce nesreče, saj smo večino zamudili. Odvijajo se oktobra in novembra, ko smo imeli Kickstarter kampanjo. Na teh sejmih se predstavijo novosti za naslednje leto, čez leto se nato večinoma prodajajo predstavljeni izdelki. Malo smo zamudili, plan je, da naredimo načrt za naslednje leto, kako sploh priti v stik z založniki distributerji in pripravo strategije za leto 2017. Skupine so zelo zaprte, imajo izdelane načrte, kako določeno igro predstavit kupcem, kako vstopiti na nov trg, promocijo … Vse bi imeli že pripravljeno, če bi se vključili vanje, mi bi skrbeli zgolj za proizvodnjo izdelka pa kakovost izdelave.

Ste med kampanjo dobili kakšne ponudbe s strani distributerjev? Večina jih dobi, pravijo ekipe.

Dobijo, nas bodo verjetno še kontaktirali, ker je bilo veliko podpornikov podjetij. Verjetno so želeli najprej dobiti igro v roke, jo preveriti in potem stopiti v stik, zato določene stike še pričakujemo. Je pa res, da je ta trg zelo nasičen. Na Kickstarterju je vsak dan na desetine nove igre.

Darjan Bunta Decadolo

Zelo majhen odstotek iger na Kickstarterju pa preseže cilj, večina jih zgolj doseže. Zakaj?

Res je. So določene igre, ki jih izdajajo večji založniki, ki imajo že izdelano mrežo uporabnikov in hitro dosežejo cilj. Večina iger, ki precej preseže cilj, razen svetlih izjem, so plod velikih igralcev. Ostale pa morajo pridobiti zaupanje podpornikov, torej iz nič zgraditi mrežo. Tudi mi, z zelo majhnim vložkom, brez neke prepoznavnosti smo dosegli to. Trg iger se precej deli, poznamo fantazijske, abstraktne igre … Trenutno so zelo priljubljene fantazijske, taktične in igre igranja vlog. Danes pravzaprav vsaka stvar ali pa oseba lahko postane del družabne igre. Na Poljskem smo videli, da ima nogometaš Messi svojo igro, poleg ostalega kupa nogometnih iger. Dejstvo pa je, da kljub nasičenosti ta trg še vedno raste. Lani je poljski trg zabeležil 25-odstotno rast prodaje družabnih iger. Ne glede na to, kako se razvijajo aplikacije in računalniške igre, ljudem še vedno veliko pomeni, da se vsedejo, igrajo in se družijo. Ta družbeni vidik je tudi nam pomemben. Vmes smo razmišljali, da bi razvili še aplikacijo, pa smo se raje izognili, saj dajemo na prvo mesto pristen človeški stik.

Kaj se dogaja z vašo aplikacijo?

Nismo je črtali, je pa povezana z investicijo, ker razvoj precej stane. Na Kickstarterju nismo zbrali toliko več sredstev, da bi si ga lahko privoščili. Mogoče kdaj v prihodnosti, za zdaj nam je bližje ideja, da se igra v živo.

Omenili ste tudi, da obstaja okoli družabnih iger prava mala znanost. Na kaj mislite s tem?

Res je. Ne samo industrija, ampak cela znanost. Na Poljskem, trg, ki ga trenutno jemljemo kot referenčnega, je cela skupnost ljudi, ki se ukvarja z igrami. Poleg sejma so organizirali delavnice, na katerih so mlade oziroma zainteresirane učili, kako razviti družabno igro. Predstavili so jim nekaj prijemov, jih razdelili v skupine, te pa so v določenem času razvile družabno igro in jo predstavile. Nenehno iščejo nove načine igranja, nove tematike.

Kako pa je v Sloveniji? Vi ste testirali igro.

V Sloveniji obstaja društvo Igrolog, s katerim smo bili pred kampanjo v stiku. Želimo si jih kontaktirati po kampanji oziroma po razpošiljanju vseh paketov, da bi imeli kakšen skupen dogodek. Oni organizirajo družabne večere, na katerih testirajo novosti, in tako promovirajo kulturo igranja iger. Nam namreč ni zgolj to, da promoviramo igro kot tako, ampak tudi trajnostni način življenja, osebni stik in ekološko ozaveščanje. S sodelovanjem s takšnimi posamezniki ali pa organizacijami je to mogoče.

Če greva malce širše pogledati igre. Kaj so elementi dobre igre?

Za dobro igro je pomemben v prvi vrsti dober dizajn, saj vsako stvar najprej pogledamo z očmi. Obstaja več možnih prijemov, za katere bi jaz rekel, da funkcionirajo. Prvi je realističen pristop, kjer je grafika igre čim bolj realistična, drugi pa je malo bolj humoren, minimalističen, ki smo ga izbrali mi. Nima prodajnih potez, podrejen je funkciji. Pojavljajo se humorni simboli in to jo dela drugačno od drugih. Pomembna pa je tudi arhitektura igre, torej koncept igranja, ki mora biti privlačen, da pritegne. Pomembno je tudi, koliko časa jo igramo, da jo lahko igra čim več igralcev. Mi še razvijamo večigrno. Testirati jo moramo še, da bo uporabna in privlačna.

Decadolo

Zakaj neka igra lahko preživi več generacij? Bunta pravi, da je med odločilnimi faktorji tudi zasvojljivost in dejstvo, da jo igrajo vsi (Vir slike: Lovro Rozina).

Bo imela enak koncept?

Želimo si, da bo ostala enaka, da bi nadgradnjo rešili zgolj z določenimi pravili ali pa novim setom kartic, ki bi ga lahko le dokupili.

Kaj pa narediti, da ne gre igra takoj v pozabo? Rekli ste, da je trg nasičen, torej, veliko iger je verjetno muha enodnevnica.

Najbolj kompleksno vprašanje. Mora biti privlačna, igralec pa mora imeti željo po ponovnem igranju. Da je igra zasvojljiva, da igralca povabi k večkratnemu igranju ali pa da jo igrajo vsi. Recimo Activity je en tak primer, družabna igra, ki ni presežek, a jo lahko igramo ob različnih družabnih srečanjih. Tudi Monopoly je tak.

Kaj je vzrok, da so te igre preživele? Je to dobra promocija? Ali dejstvo, da so tako močno zaznamovale neko generacijo, da jih »predaja« naprej?

Velika razlika je med igrami, ki jih delajo za res širši trg in se najdejo v trgovskih centrih, in specifičnimi igrami, ki jih lahko najdemo zgolj v trgovinah, specializiranih za prodajo iger. Tisti pravi ljubitelji iger, bodo rekli ah, Monopoly.

Ampak verjetno so oni začeli z igranjem iger ravno z Monopolyjem …

Verjetno res. Ampak ko so videli, koliko možnosti jim ponujajo druge igre, jim je Monopoly verjetno postal dolgočasen. Mislim pa, da je pri tistih bolj priljubljenih botrovalo tudi to, da so bile v določenem trenutku dostopne vsem. Vsi so jih igrali, morali so jih imeti tudi ostali. Vpliv snežne kepe. Pomemben je tudi dober tajming. Določena igra je v določenem obdobju lahko zelo popularna, vsi jo bodo igrali, a je zelo slaba. Ali obratno. Pri igrah vedno potrebuješ več igralcev, ki jih bo igra zanimala. Če jo bo nekdo igral, jo bo imel tudi tisti drug doma, drugače je kot pri aplikacijah, kjer igro odigraš sam. Družabna igra pomeni mini skupnost, ki bo igro igrala.

Kako pa napreduje vaša spletna stran? Plan za dokončanje je bil novembra, zdaj pa je že mimo … Verjetno je k zamudi prispevala tudi Kickstarter kampanja oziroma izpolnjevanje obljube podpornikom.

Smo v zaostanku. Problem je, ker se vsi ukvarjamo s 1001 drugo stvarjo, dan pa ima premalo ur. Se bomo pa potrudili, da bo čim prej prenovljena, da dodamo kontaktni obrazec in da potencialni kupci stopijo v stik z nami. Obljubljamo, da bo kmalu.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
WEBINAR! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

WEBINAR! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Konferenco Trendi digitalnega marketinga 2020 bomo zaradi COVID-19 izvedli v obliki webinarja! Že tretjič zapored vas  vabimo na spletno konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.   Preberite več >>


Aquaro uspešno zaključuje svojo Kickstarter kampanjo

Aquaro uspešno zaključuje svojo Kickstarter kampanjo

Pametni nadzornik za vodo Aquaro, ki ga je razvilo slovensko podjetje, se je podal na platformo za množično financiranje Kickstarter, kjer je že v prvih dneh dosegel zastavljeni finančni cilj. Preberite več >>

Fermentirajmo kombučo – Kefirko ponovno na Kickstarter

Fermentirajmo kombučo – Kefirko ponovno na Kickstarter

Znamka Kefirko, znana po svojih inovativnih izdelkih za domačo fermentacijo in pripravo kefirja, sira, drož, kombuče in drugega, je na platformi za množično financiranje Kickstarter 16. aprila predstavila svojo 5. kampanjo, tokrat za novi Kombuča Fermentor. Preberite več >>

Katere platforme za množično financiranje naj podjetniki preizkusijo v 2024?

Katere platforme za množično financiranje naj podjetniki preizkusijo v 2024?

Z vzponom digitalnih inovacij postaja razvoj platform za množično financiranje vse pomembnejši, množično financiranje pa med podjetniki postaja vse bolj priljubljen način zbiranja kapitala. Platforme podjetnikom služijo kot dinamična vozlišča, kjer njihove ideje lahko najdejo podporo svetovnega občinstva. Preberite več >>

Ministrstvo za gospodarski razvoj podpira socialna podjetja

Ministrstvo za gospodarski razvoj podpira socialna podjetja

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je s sredstvi Evropskega regionalnega sklada podprlo vzpostavitev specializiranega podpornega okolja za socialna podjetja. Preberite več >>

Novo na Kickstarterju: leseni inhalator za eterična olja Kiff

Novo na Kickstarterju: leseni inhalator za eterična olja Kiff

Še dober mesec dni bo na Kickstarterju, platformi za množično financiranje inovativnih projektov, zagonska sredstva zbiral novi slovenski projekt Kiff. Gre za ročno izdelan lesen inhalator za eterična olja, ki sta ga razvila študenta medicine Matej Žnidarič in Žan Michel Žurga. Projekt je že prvi dan kampanje na Kickstarterju zbral več kot 1500 evrov, njun cilj je v dobrem mesecu dni zbrati vsaj 5000 evrov. Preberite več >>

Nov slovenski projekt na Kickstarterju – Spoznajte Evolve Garden

Nov slovenski projekt na Kickstarterju – Spoznajte Evolve Garden

Te dni lahko na Kickstarterju podprete nov slovenski projekt Evolve Garden. Gre za kit, ki omogoča enostavno gojenje “mikrozelenjave” in začimb na okenski polici, kuhinjskem pultu ali celo v pisarni. Izdelek je v celoti izdelan v Evropski uniji iz naravi prijaznih materialov in zasleduje “low waste” trende. Preberite več >>

Slovenski projekti, ki so v letu 2019 zbirali sredstva prek Kickstarterja

Slovenski projekti, ki so v letu 2019 zbirali sredstva prek Kickstarterja

Kickstarter med Slovenci ostaja priljubljeno orodje zbiranja sredstev za razvoj podjetniške ideje. Koliko slovenskih projektov se je na tej platformi za množično financiranje predstavilo v letu 2019 in kolikšna je bila uspešnost njihovih kampanj? Preberite več >>

Slovenski projekt na Kickstarterju: 2-in-1 holder for phone & GoPro

Slovenski projekt na Kickstarterju: 2-in-1 holder for phone & GoPro

Naprava "2-in-1 holder for phone& GoPro" je namenjena stabilizaciji pametnega telefona med vožnjo z avtom, kolesom, motorjem. Uporabna pa je tudi za domačo rabo kot podstavek za telefon. Preberite več >>

Slovenski projekt na Kickstarterju: oWinder

Slovenski projekt na Kickstarterju: oWinder

Na Kickstarterju lahko podprete slovenski projekt: oWinder je navijalec avtomatskih mehanskih ur s posebnim načinom navijanja in pogona, kar mu omogoča neslišno delovanje. Zagotavlja točen čas in daljšo življenjsko dobo ročnim uram. Preberite več >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje