Subvencija 5.000 evrov za trajno zaposlovanje mladih!

17.04.2017 - 31.07.2019 — ZRSZ
Program Trajno zaposlovanje mladih je namenjen zaposlovanju mladih do 30 let. Delodajalci, izbrani na javnem povabilu, prejmejo subvencijo. Pred kratkim je bila objavljena pomembna sprememba razpisa: Po novem lahko za mlajše od 30 let že takoj po prijavi v evidenco brezposelnih podjetje pridobi subvencijo.
Razpis, trajno zaposlovanje

Trajno zaposlovanje mladih. (Vir slike: Picjumbo)

Razpisna organizacija ZRSZ
Trajanje 17.04.2017 - 31.07.2019
Več informacij

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je pripravil program Trajno zaposlovanje mladih, ki je namenjen zaposlovanju mladih do 30 let. Delodajalci, ki so izbrani na javnem povabilu, prejmejo subvencijo v višini 5.000 EUR.

Pred kratkim je bila objavljena tudi pomembna sprememba razpisa: Po novem se mlajši od 30 let že takoj po prijavi v evidenco brezposelnih lahko vključijo v subvencionirano zaposlitev za trajno zaposlovanje mladih.

Za obdobje 2017–2021 je na voljo 27,7 milijona EUR, od katerih:

 • 80 % sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 % sredstev pa zagotavlja Republika Slovenija;
 • se 63 % sredstev namenja za osebe s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji zahodna Slovenija, 37 % pa za osebe s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji vzhodna Slovenija.

Predvidena je zaposlitev 5.507 mladih brezposelnih iz vse Slovenije za nedoločen čas.

Za iskalce zaposlitve

Kaj pridobite z vključitvijo v program?

 • Redno zaposlitev za nedoločen čas.
 • Več praktičnega znanja in delovnih izkušenj, ki vam odpirajo nove možnosti na karierni poti.
 • Višjo socialno varnost z mesečno plačo in plačanimi prispevki za obvezna socialna zavarovanja.

Kdo se lahko vključi?

V zaposlitev s pomočjo subvencije za trajno zaposlovanje mladih se lahko vključite, če še niste dopolnili 30 let in ste prijavljeni v evidenci brezposelnih.

Pri vključevanju bo ZRSZ ob upoštevanju poklica, izobrazbe, delovnih izkušenj in veščin kandidatov dajal prednost osebam, ki:

 • v zadnjih dveh letih še niso bile vključene v noben program aktivne politike zaposlovanja,
 • se soočajo s socialnimi in/ali zdravstvenimi ovirami,
 • so dlje časa prijavljene v evidenci brezposelnih.

Za delodajalce

Kaj vam omogoča povabilo?

Pridobitev subvencije za zaposlitev brezposelnih mladih iz ciljne skupine:

 • 5.000 EUR za zaposlitev s polnim delovnim časom 40 ur na teden oziroma
 • sorazmerno manj za zaposlitev s polnim tedenskim delovnim časom, ki je krajši od 40 ur, vendar ne manj kot 36 ur na teden, ali za zaposlitev s krajšim tedenskim delovnim časom, če zaposlite invalida, ki v skladu z odločbo o invalidnosti lahko opravlja delo le krajši delovni čas, vendar ne manj kot 20 ur na teden.

Subvencijo vam ZRSZ nakaže v dveh delih: prvi del po zaposlitvi in drugi del po izplačilu plače za 24. mesec zaposlitve.

Delovno razmerje sklenete za nedoločen čas, novozaposlenim sodelavcem pa morate zagotoviti plačo in druge prejemke iz delovnega razmerja po veljavni delovnopravni zakonodaji.

Kdo se lahko prijavi na javno povabilo?

Ponudbo na javno povabilo lahko predložite delodajalci, ki ste pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, imate vsaj 3 mesece najmanj enega zaposlenega ali ste samozaposleni ter izpolnjujete še vse druge pogoje za prijavo.

Predložite lahko eno ali več ponudb, vendar za omejeno skupno število brezposelnih mladih iz ciljne skupine povabila. Število možnih vključitev je odvisno od povprečnega števila oseb, ki jih imate prijavljene v obvezna socialna zavarovanja za najmanj polovični delovni čas v zadnjih treh mesecih pred mesecem oddaje ponudbe, kot je določeno v javnem povabilu.

Novo ponudbo lahko predložite potem, ko prejmete odločitev ZRSZ glede vaših prejšnjih ponudb in/ali kot sklenete vse zaposlitve iz že podpisanih pogodb ali pogodbenih aneksov po prejšnjih ponudbah.

Za koga lahko pridobite subvencijo?

V zaposlitev s pomočjo subvencije ZRSZ vključuje mlade, ki še niso dopolnili 30. leta starosti in so prijavljeni v evidenci brezposelnih.

V subvencionirano zaposlitev se ne morejo vključiti brezposelni, ki:

 • so bili pri vas zaposleni v zadnjih 12 mesecih ali
 • so se v tem obdobju pri vas usposabljali na delovnem mestu na podlagi javnih povabil Zavoda, objavljenih v letu 2016, razen javnega povabila Delovni preizkus.

Kako poteka program?

 1. Izvaja se na podlagi javnega povabila, na katerega se prijavi delodajalec. Delodajalec predloži ponudbo za subvencionirano zaposlitev brezposelnih mladih iz ciljne skupine povabila. Ponudbo odda v elektronski obliki na Portalu za delodajalce ZRSZ.
 1. Pred oddajo ponudbe na javno povabilo mora delodajalec na ZRSZ objaviti prosto delovno mesto, na katerem želi zaposliti kandidate s pomočjo subvencije.
 2. Na podlagi prostega delovnega mesta ZRSZ napoti brezposelne mlade iz ciljne skupine povabila na razgovor k delodajalcu.
 3. Po izteku roka za prijavo delodajalec izbere ustreznega kandidata in o tem obvesti ZRSZ.
 4. Po zaključenem postopku izbora lahko delodajalec odda ponudbo na javno povabilo za trajno zaposlovanje mladih. Na javno povabilo se delodajalec prijavi s ponudbo za subvencionirano zaposlitev, ki jo izpolni v elektronski obliki na Portalu za delodajalce ZRSZ.
 1. Če je ponudba na javno povabilo sprejeta, delodajalec z ZRSZ podpiše pogodbo o dodelitvi sredstev.
 1. Izbrani kandidat nato pri svojem osebnem svetovalcu podpiše zaposlitveni načrt in pogodbo o vključitvi v program.
 2. Delodajalec mora izbranega kandidata zaposliti v 30 dneh po podpisu pogodbe o dodelitvi sredstev in vsaj en dan po sklenitvi pogodbe o vključitvi v program.
 3. Po sklenitvi delovnega razmerja novozaposleno osebo ZRSZ samodejno odjavi iz evidence brezposelnih.

Rok in dodatne informacije

Javno povabilo je odprto od 12. aprila 2017 od 10.00 in najdlje do 31. julija 2019 do 14.45, ko se izteče končni rok za predložitev ponudb, oziroma do objave obvestila o zaprtju povabila zaradi razdelitve razpoložljivih sredstev za posamezno regijo ali koledarsko leto.

Javno povabilo opredeljuje pogoje, postopek sodelovanja, razpoložljiva sredstva, obrazec ponudbe, merila za ocenjevanje ponudb, potrebna dokazila za pridobitev subvencije, roke, vzorec pogodbe, ki jo bomo sklenili z izbranim delodajalcem, in drugo. Besedilo javnega povabila je na voljo na povezavi.

Na voljo je tudi več informacij o programu za iskalce zaposlitve in za delodajalce.

Drugi razpisi ZRSZ

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Umetna inteligenca bo preoblikovala industrijo

Umetna inteligenca bo preoblikovala industrijo

Vpliv umetne inteligence na družbo je čedalje bolj opazen. Trenutno je največji poudarek na aplikacijah, vendar se vpliv hitro širi tudi na številna druga področja, kot so logistika, marketing, zdravstvo in druga. O teh temah boste lahko več izvedeli na brezplačni konferenci, ki bo potekala 26. septembra. Preberite več >>

70% višine stroškov izobraževanja vam lahko povrne država

70% višine stroškov izobraževanja vam lahko povrne država

Na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenih (255. JR) so (samo)zaposleni posamezniki, ki se v obdobju od 1.9.2017 do 31.8.2018 udeležijo neformalnih izobraževanj in usposabljanj ter stroške zanje poravnajo iz lastnih sredstev, upravičeni do delnega povračila teh stroškov. Prijavitelj je upravičen do sofinanciranja stroška izobraževanja v višini 70% dejansko nastalega stroška, najvišja vrednost, ki jo lahko za posamezno vlogo ali več vlog skupaj pridobi, pa znaša 813,33 evrov (z upoštevano akontacijo dohodnine – plača jo Sklad). Preberite več >>

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Vrhunec letošnje konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je bil zaključek izbora Mladi podjetnik leta 2018. Prestižni naziv je pripadel Domžalčanu Rok Stariču - Rok´s nut butter d.o.o.. Preberite več >>

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

Mlada podjetnika Luka Železnik in Dejan Kobal sta med študijem ustanovila podjetje Tng oprema, ki se ukvarja s prodajo opreme za funkcionalno vadbo. Kako jima je uspelo? Preberite več >>

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Blockchain Think Tank Slovenija in Zavod mladi podjetnik pripravljamo projekt Blockchain Roadshow. Program še snujemo. Kraje, ki jih bomo obiskali še izbiramo. Ali bi bili radi o programu takoj obveščeni? Berite dalje. Preberite več >>

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Jana Fleišer, vodja vrtca Dobra teta, lanskoletna prejemnica naziva Mlada podjetnica leta, skromno pove, da je bila ob zmagi presenečena, saj je ni pričakovala. »V čast mi je bilo biti že med nominiranci in sama uvrstitev v finale se mi je v tistem hipu zdela popolnoma neverjetna,« pravi. Preberite več >>

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Dogodek bo otvorila Jana Fleišer, iz podjetja Dobra teta in prejemnica naziva Mlada podjetnica leta 2014. Sledil bo pogovor z dvema startup podjetnikoma, Matejem Gaserjem iz nizkocenovci.si in Rokom Vrbico iz CODEMONKEE. Dogodek bo zaključila Lea Bevčič s konkretnimi koraki ustanovitve podjetja. Preberite več >>

Žiga Berce: Brez ekipe ni ničesar

Žiga Berce: Brez ekipe ni ničesar

Prihajajoči dogodek #topStartupEKIPA bo poln ljudi s podjetniško žilico, zato bo dobra priložnost za spoznavanje potencialnih soustanoviteljev. »Mislim, da sicer cilj dogodka ni formiranja novih startupov,« pravi Žiga Berce, predavatelj, ki bo svoje poglede predstavil na tem dogodku. Preberite več >>

Ste postavili prenizko ceno?

Ste postavili prenizko ceno?

S tem, kako pomembno je postavljanje cene izdelka oziroma storitve, se sooči sleherni podjetnik. "Veliko posameznikov, ki se prvič srečuje s podjetništvom s ceno namreč pade v past in postavi prenizko," poudarja Uroš Čimžar iz Domovanje.com. Preberite več >>

Zadnja MP šola pred poletjem!

Zadnja MP šola pred poletjem!

Na delavnicah bodo izkušeni predavatelji in podjetniki govorili o razvoju ideje in oblikovanju poslovnega modela, analizi trga ter testiranju vaših produktov, seznanili se boste z osnovnimi računovodskimi termini ter se spoznali s spletnim marketingom. Začnemo 22. maja! Preberite več >>

Oznake: ,