Navdušen kolesar iz zračnic ustvaril nov Kickstarter projekt

Avtor — 04.03.2016
Zračnice, trpežen material, ki nam najpogosteje služijo pri prevozu s kolesom, so lahko tudi uporaben material. Material, iz katerega lahko ustvarimo uporabno kolesarsko torbo.
Navdušen kolesar iz zračnic ustvaril nov Kickstarter projekt

Ziggie Bag je nov slovenski produkt, ki se predstavlja na Kickstarterju (Vir slike: Ziggie Bag).

Domžalčan Žiga Bauer, ki sicer dela v družinskem podjetju, kolesarskem centru Bauer, se je lani začel intenzivneje ukvarjati z uvozom in prodajo zračnic v Sloveniji. Šestindvajsetletnik, ki je odraščal s stopali na pedalih, je hitro ugotovil, kakšna škoda je, da damo toliko denarja za izdelavo, prevoz in prodajo zračnic, ki pa jih nato dokaj hitro zavržemo. Vsak teden so namreč morali zavreči kupe zračnic in gum, zato je pomislil: kaj bi lahko naredil iz njih (uporabnega).

Zavržene zračnice, ki bi sicer dobile mesto na smetišču, so v njegovih mislih dobile novo vlogo – v obliki kolesarske torbe. »Za eno torbico potrebujemo od dve do štiri zračnice, odvisno je seveda od torbice oziroma zračnice,« pravi Ajda Vodlan, ki skrbi, da bo glas o torbi z ekološko noto segel čim dlje.

Na sliki del ekipe, ki je uresničila idejo Žige Bauerja (Vir slike: Ziggie Bag).

Torba, ki skriva številne možnosti

Simpatična torba iz recikliranih materialov je multifukcionalna – njen sprednji del je opremljen z LED lučko, ki nam osvetli nočno pot, dodana baterija pa nam služi za polnjenje pametnega telefona ali predvajalnika glasbe kar med vožnjo po mestnih ulicah. Diplomant Fakultete za upravo je poskrbel še za varnost torbice in jo na kolo pritrdil z dvema velkro trakovoma. »V notranjosti je še dodaten pašček, ki ga lahko uporabite na novo, saj lahko torbo enostavno snamete in jo nosite na rami,« pojasnjuje sogovornica in dodaja, da so vse torbice premazane tudi s sredstvom za večjo odpornost.

Projekt, ki je idejno zasnovo dobil predlansko jesen, se zdaj predstavlja na Kickstarterju. Ekipa, ki si je za cilj zastavila 12 tisoč dolarjev, bo v primeru uspešne kampanje sredstva porabila za »redne stroške in nadaljnji razvoj«. Ziggie Bag, ki je dobila ime prav po njenem idejnem očetu (Žiga), je zgodnjim podpornikom (t.i. early birds) na voljo za 19 dolarjev, gre za različico torbe, ki je namenjena uporabi pod sedežem. Kot pojasnjuje Vodlanova, je za torbo brez baterije in lučke treba odšteti 35 dolarjev, 70 pa za torbico »s polno opremo«.

Torba je multifunkcionalna. Na njenem sprednjem delu je LED lučka, ki nam osvetli pot, priložena baterija pa nam lahko služi tudi kot polnilec pametnega telefona ali predvajalnika za glasbo (Vir slike: Ziggie Bag).

Moda, šport in ekologija v enem

»Na Kickstarterju računamo predvsem na svetovni trg, predvsem na ameriški in avstralski, pozneje pa bo na voljo tudi v trgovinah v Sloveniji,« prav s slednjimi pa so že zdaj v fazi dogovarjanja. »Cilj so predvsem urbani kolesarji, ki so ekološko ozaveščeni, hkrati pa so tudi modni privrženci. Tako želimo združiti ekologijo, šport in modo,« zato ni nič čudnega, da njihov projekt časovno sovpada tudi s projektom Zelena prestolnica.

Vsaka torba je plod ročnega dela

A še prej jih čaka kampanja, v primeru uspeha pa še proizvodnja torb za podpornike. »Proizvodnja je popolnoma ročna in poteka v Domžalah, saj se nam zdi pomembno, da krepimo slovensko gospodarstvo,« dodaja. Podporniki bodo po prvotnih načrtih torbe, s katerimi bodo lahko bolj brezskrbno dirjali po dnevnih opravkih, prejeli že do nastopa letošnjega poletja.

Kampanjo Ziggie Bag lahko podprete tukaj.

Oznake: , , ,