Registracijski postopek dronov v ZDA v polnem teku

Avtor — 08.02.2016
Od začetka decembra imajo Američani možnost registracije svojih dronov. Po podatkih ameriške zvezne uprave za civilno letalstvo (FAA) je to možnost v prvem mesecu izkoristilo skoraj 300 tisoč lastnikov dronov.
Registracijski postopek dronov v ZDA v polnem teku

Registracijski postopek dronov v ZDA je v polnem zamahu (Vir slike: YouTube).

Registracija sprva ni šla po načrtih. Postopek, ki ga je ameriški javnosti zvezna uprava za civilno letalstvo predstavila 21. decembra, je namreč v manj kot dveh dneh izkoristilo okoli 45 tisoč ljudi. Številka še zdaleč ni dosegla pričakovanj uprave, a je k nižji številki registracij zagotovo botrovalo tudi večdnevno sesutje spletne strani, prek katere je možno opraviti postopek.

ZDA: lanski letni izkupiček presegel 100 milijonov dolarjev

Višje število registracij si je zvezna uprava obetala tudi zaradi visokih prodajnih številk: samo v zadnjih nekaj tednih pred koncem leta so prodali več kot 400 tisoč dronov, nekateri so prodajo ocenjevali na več kot milijon. Skupni lanski izkupiček od prodaje dronov se je po oceni Consumer Techology Association gibal okoli 105 milijonov dolarjev, letošnji bo zagotovo precej večji. Področje dronov vse bolj zanima tudi velikane, Amazon je po hudem boju marca lani pridobil dovoljenje za testiranje preletov z droni. Ena od želja tega trgovskega mogotca je namreč dostava z droni.

Lastniki, ki so svoje drone registrirali v prvi polovici januarja, so registracijski postopek opravili brezplačno, zdaj pa bodo lastniki morali odšteti simboličnih pet dolarjev. Michael Huerta, eden od administratorjev pri zvezni upravi, je navdušen nad številom registriranih dronov. Število registracij še vedno narašča, so sporočili iz FAA.

Registracija je po novem potrebna za vse drone, katerih teža se skupaj z vso opremo, ki jo nosijo na sebi, giblje med 250 grami in 25 kilogrami. S tem postopkom želi zveza uprava povečati zavedanje med uporabniki o pravilih letenja z droni znoraj ameriškega zračnega prostora, hkrati pa bo oblastem omogočilo hitrejše iskanje lastnika drona ob morebitnih incidentih. Registracija je potrebna pred prvim preletom za komercialne, rekreacijske ali hobijske namene.

Registracija za pet dolarjev, kazni do 28 tisoč dolarjev

Lastnik mora biti starejši od 13 let, pri registraciji pa mora navesti še svoj poštni naslov in naslov elektronske pošte. Pridobljena registrska označba, ki velja za obdobje treh let, mora biti vidna na dronu. Izogibanje registraciji se ne bo splačalo, saj bodo kazni previsoke. V kolikor bodo lastnika drona zalotili, da svojega plovila ni registriral, bo moral odšteti do 28 tisoč dolarjev, še višje kazni pa bodo za tiste, ki jih bodo uporabljali za kazniva dejanja.

Registracijski postopek je enostaven in ga je možno opraviti prek spleta. Ko lastnik vnese podatke, kot so ime in priimek, elektronski naslov, fizični naslov in naslov za pošiljanje, prejme registracijsko številko in certifikat, ki ga je možno natisniti. Registracijska številka, ki je zapisana na certifikatu, mora biti vidno označena na plovilu. Registracija velja za tri leta.

Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje