BLOG MARKETING DELAVNICA

Slovenija med državami z največjim podjetniškim duhom

Amwayev indeks podjetniškega duha meri mednarodno primerljive podatke o podjetniškem duhu v 44 državah in pove, kako naklonjen je reprezentativni del populacije k začetku novega posla. Rezultati med preučevanimi državami uvrščajo Slovenijo na 8. mesto.
Slovenija med državami z največjim podjetniškim duhom

Amwayev indeks podjetniškega duha glede na države (Vir slike: Amway)

Novi Amwayev indeks podjetniškega duha (AESI), ki so ga predstavili v letu 2015 kot sestavni del Amwayevega globalnega poročila o podjetništvu, kaže, da so države Evropske unije v primerjavi s svetovnim povprečjem nekoliko manj nagnjene k ustanovitvi lastnega posla.

V povprečju je 47 odstotkov evropskih anketirancev izrazilo željo, da postanejo podjetniki. Mladi evropski respondenti v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami kažejo največjo željo po samozaposlitvi, saj jo izraža 60 odstotkov. Z višjo starostjo želja po podjetništvu oslabi, kljub temu pa so anketiranci srednjih let najbolj samozavestni glede posedovanja potrebnih virov in sposobnosti, saj jih tako meni 47 odstotkov.

Slovenija glede na AESI indeks na 8. mestu med preučevanimi državami

Če odgovore slovenskih anketirancev analiziramo glede na 3 dimenzije, ki jih meri novi AESI indeks, jih 71 odstotkov izraža željo postati podjetnik. Da jih družina ali prijatelji ne bi mogli nikoli odvrniti od začetka novega posla, potrjuje 77 odstotkov, da posedujejo potrebne veščine in vire za začetek novega posla, pa meni 63 odstotkov vprašanih.

Povprečje teh treh dimenzij kaže, da je naklonjenost k začetku novega posla v Sloveniji višja od povprečja EU kakor tudi od svetovnega povprečja in Slovenijo tako uvršča na 8. mesto med preučevanimi državami.

Zanimivo je, da v Sloveniji pri tem ne zaznavamo opaznih razlik med moškimi in ženskami. Moški so npr. nekoliko bolj samozavestni glede svojih zmožnosti postati podjetnik, saj pritrdilno odgovarja 66 odstotkov vprašanih moških in 59 odstotkov žensk. Glede stabilnosti proti pritiskom družbe pozitivno odgovarja 78 odstotkov žensk in 76 odstotkov moških, tako moški kot ženske pa izražajo enako željo (71 odstotkov).

Strah pred neuspehom še vedno predstavlja oviro

Letošnje poročilo vključuje tudi zaznane ovire podjetništva v Evropi. Rezultati razkrivajo, da je mogoče okvir podjetništva v Evropski uniji izboljšati.

Percepcija prijaznosti do podjetništva v Evropski uniji v primerjavi z lanskim letom ostaja na isti ravni, zelo pa se razlikuje med posameznimi državami. V državah, za katere je značilno izogibanje negotovosti, vprašani zaznavajo družbo kot manj prijazno do podjetništva. Poleg tega imajo pri percepciji posamezne družbe kot (ne)prijazne do podjetništva pomembno vlogo tudi vrednote posamezne kulture. Ko govorimo o prijaznosti do podjetništva v slovenski družbi, približno en od štirih respondentov odgovarja, da je ta prijazna do podjetništva.

Strah pred neuspehom še vedno ostaja bistvena ovira v Evropski uniji, pa tudi v svetovnem povprečju. Velik vpliv na to ima še danes finančna kriza, saj vidijo anketirani iz EU finančne vidike podjetništva kot oviro. “Finančne obremenitve” in “grožnja gospodarske krize” sta razloga, ki v največji meri spodbujata strah. Zdi se, da je generacija Y pod posebej velikim psihološkim stresom. Teh je bolj strah v primerjavi z vprašanimi, ki so starejši od 50 let.

Pozitivnost ponovno prevladuje

72 odstotkov vprašanih v EU ima pozitiven odnos do podjetništva.

Na vprašanje o dveh najprivlačnejših dejavnikih za odprtje svojega podjetja so respondenti navedli “neodvisnost od delodajalca, biti sam svoj šef” in “samoizpolnitev, možnost uresničitve lastnih idej”. Med vsemi starostnimi skupinami imajo vprašani, mlajši od 35 let, najmočnejše prepričanje v “neodvisnost”. Izpostaviti je potrebno, da respondenti iz držav z višjim BDP-jem na prebivalca ocenjujejo samoizpolnitev kot zelo pomemben razlog za ustanovitev lastnega podjetja. V državah, za katere je značilna kultura izogibanja negotovosti, so bili vsi dejavniki za ustanovitev lastnega podjetja ocenjeni kot manj mikavni.

Prof. dr. Isabell M. Welpe, Amwayeva partnerka in vodja oddelka za strategijo in organizacijo na Tehniški univerzi v Münchnu, pravi: “Na svetovni ravni opazimo izredno pozitiven odnos do podjetništva, zlasti med mlajšimi generacijami. Kljub temu je zgolj 8 odstotkov vprašanih iz EU samozaposlenih. Ta raziskava ponuja nov pogled na način, kako zapolniti vrzel neizkoriščenega podjetniškega potenciala.”

Stanje v Sloveniji

V povprečju ima 83 odstotkov slovenskih respondentov pozitiven odnos do podjetništva, negativnega pa 16 odstotkov. 

Zanje je samoizpolnitev in možnost uresničitve lastnih idej najbolj privlačen aspekt odprtja lastnega podjetja. Sledi neodvisnost od delodajalca in želja biti sam svoj šef. Za več kot polovico slovenskih respondentov je strah pred neuspehom glavna ovira pri začetku novega podjetja.

Slovenska družba glede na rezultate raziskave dojema podjetnike kot odprte za spremembe in kot osebe, ki stremijo k ugledu in uspehu.

Prof. dr. Mitja Ruzzier s Fakultete za management Univerze na Primorskem pravi, da Slovenija počasi okreva po nekaj letih recesije in gradi svojo prihodnost na mednarodnokonkurenčnih podjetjih, ki so usmerjena na trg, inovativna, v privatnem in jasnem lastništvu ter z zdravimi managerskimi praksami. To pomaga privlačiti talentirane in izobražene (mlade) ljudi v projekte in start-upe s prednostmi, ki pridejo šele v prihodnosti, in niso kratkoročni, kot so visoka plača in ostale koristi. To se izraža v višjem rezultatu o samoizpolnitvi in možnosti uresničevanja lastnih idej. Podjetništvo in biti podjetnik postaja zelo popularno, saj je splošna naklonjenost oseb pod starostjo 35 let 91 odstotkov, tistih z univerzitetno diplomo pa 96 odstotkov.

Vir: Amway.si

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


V 2030 le Nemčija med top 10 gospodarstvi na svetu

V 2030 le Nemčija med top 10 gospodarstvi na svetu

Podjetje PricewaterhouseCoopers, ki se ukvarja s finančno-računovodskimi storitvami, je objavilo napoved najpomembnejših svetovnih gospodarstev leta 2030. Preberite več >>

Panorganicovo jesen bodo zaznamovali novi projekti in dodatne zaposlitve

Panorganicovo jesen bodo zaznamovali novi projekti in dodatne zaposlitve

KMG Panorganic je v letošnjem letu močno razširilo svojo pridelavo tako v Sloveniji kot tudi v tujini, hkrati pa ekipa kuje nove načrte za prihodnost. Preberite več >>

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

Ali lahko zaposlenim ponudite lastništvo prek modela ESOP?

ESOP oziroma employee stock ownership plan je konstrukt, ki zaposlenim v podjetju omogoča, da pridobijo lastniški delež v kapitalu. Splošno gledano gre za opcijska upravičenja delavcev, ki se na nek način obravnavajo kot del zaslužka. Preberite več >>

Spletni tečaj: Job Success: Get Hired or Promoted in Three Steps

Spletni tečaj: Job Success: Get Hired or Promoted in Three Steps

Ste pred kratkim končali šolanje in vstopate na trg dela? Si želite napredovanja? Ste nezadovoljni s svojo službo in iščete drugo? Preberite več >>

Odškodninska odgovornost po ZGD

Odškodninska odgovornost po ZGD

Ob osamosvojitvi si velika večina državljanov ni niti v sanjah predstavljala, kako bo v naslednjih dvajsetih letih država dopustila nekaterim prijateljskim, s politiko interesno povezanim posameznikom, masovno krajo družbenega premoženja, razprodajo poslovne morale, masovna odpuščanja ipd. Preberite več >>

Kaj je drop shipping?

Kaj je drop shipping?

Drop shipping je angleški izraz za vrsto prodajne sheme, ki skrajša dobavno verigo med kupcem in proizvajalcem, zaradi manj posrednikov in prodajnih marž pa omogoči nižje cene. Priljubljen ponudnik modela drop shipping je AliExpress oziroma AliBaba. Preberite več >>

Kaj je skrbni pregled poslovanja?

Kaj je skrbni pregled poslovanja?

Skrbni pregled (angl. due diligence) je storitev, ki jo opravljajo odvetniške, svetovalne, računovodske in druge pisarne oziroma podjetja, da naročnika podrobno seznanijo s poslovanjem in finančnimi tveganji drugega podjetja. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

20.09.2017 od 16:00 do 18:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

21.09.2017 od 9:00 do 15:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

*Pomembno obvestilo* Delavnica je RAZPRODANA. S prijavo na povezavi spodaj, se lahko postavite v čakalno vrsto, v primeru, da pride do odpovedi. Če bomo zabeležili dovolj interesa, bomo delavnico ponovili v kratkem. | Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.
Preberite več >>

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje