0xcert nad ponarejene listine z blockchain tehnologijo

Slovensko visokotehnološko podjetje 0xcert d.o.o. je uspešno razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu. Na ta način bi lahko rešilo problem ponarejenih diplomskih listin.
0xcert certifikat

0xcert želi preprečiti zlorabo diplomskih listin (vir: 0xcert.org)

Med nedenarna sredstva na blockchainu spadajo tudi diplome in certifikati. Te bo po novem mogoče hitro, enostavno in varno hraniti v digitalni obliki. Nov protokol razvit s strani mladih slovenskih strokovnjakov v podjetju 0xcert d.o.o. omogoča uporabniku, da ima omenjeno dokumentacijo na voljo neposredno v svoji blockchain denarnici.

Blockchain zapisa ni mogoče zlorabiti

Jure Zih in Kristjan Sedlak sta že kot direktor rasti in tehnični direktor v podjetju Doctrina leta 2017 začela razvijati rešitev za izdajo certifikatov s pomočjo tehnologije blockchain. S tem želita rešiti obsežen problem ponarejenih listin.

“Doctrina kot eden vodilnih ponudnikov e-izobraževanj farmacevtom in zdravnikom za uspešno opravljena izobraževanja letno podeli več kot pol milijona certifikatov. Blockchain zaradi svoje edinstvene lastnosti nespremenljivosti služi kot preverljiv način zapisa tovrstnih podatkov. Ključnega pomena je, da ga ni mogoče zlorabiti. Certifikat izdan s pomočjo blockchaina ne potrebuje dodatne zunanje verifikacije ter je na voljo kadarkoli in kjerkoli,” je pojasnil soustanovitelj in direktor podjetja 0xcert Jure Zih.

Vsak drugi doktorat v ZDA ponarejen?

Prvi pogovori z zunanjimi deležniki so razkrili širši potencial, saj je problem ponarejenih listin v akademskem svetu toliko bolj izrazit. Raziskovalec pri FBI Allen Ezzel je v svojem literarnem delu Degree Mills: The Billion-Dollar Industry That Has Sold Over a Million Fake Diplomas ocenil, da naj bi bil v Združenih državah Amerike vsak drugi doktorat ponarejen.

“Certificiranje je zelo širok pojem. Lahko služi kot dokazilo o znanju, lastnini, dosežkih in podobno. Poleg certificiranja e-izobraževanj v farmaciji smo zato začeli razmišljati o uporabi tehnologije v akademskem svetu,” je razkril soustanovitelj in tehnični direktor podjetja 0xcert Kristjan Sedlak.

0xcert d.o.o. sodeluje z uglednimi inštitucijami

Število partnerjev je vključno z mrežami v manj kot letu dni naraslo na 400. Med njimi so tudi številne eminentne akademske ustanove. “Pričeli smo s poslovno šolo IEDC Bled. Med prvimi so razumeli pomembnost tehnologije in nam pomagali priti tudi do CEEMAN mreže izobraževalnih ustanov. Hitro smo se začeli pogovarjati tudi z vplivnejšimi univerzami po svetu. Kot svetovalca smo uspeli pridobiti tudi profesorja iz Univerze v Cambridgeu. Z Inštitutom Jožefa Štefana sodelujemo v UNESCO-vem projektu odprtega izobraževanja,” je razložil Zih.

Pri Oxcert-u želijo postaviti temelje tehnologiji, ki bo sprejeta v širšem evropskem prostoru. K sodelovanju se nadejajo privabiti številne ustanove ter podjetja, kjer je pojav ponarejenih listin najbolj izrazit. Prednost njihove tehnološke rešitve je skladnost s pripadajočo direktivo GDPR. Njihova dolgoročna vizija vsebuje korelacijo med Indijo, Kitajsko in zahodnim svetom.

Ljubljano bo obiskal blockchain strokovnjak iz ZDA

0xcert v sodelovanju z Blockchain združenjem Slovenije v četrtek 26. aprila ob 18:00 v kavarni Sputnik pripravlja poseben dogodek. Gostili bodo Američana Williama Entrikena, avtorja novega tehnološkega standarda ERC721. Na omenjenem standardu je osnovan protokol 0xcert, ki omogoča zapis certifikatov v uporabnikovo denarnico.

Odmevni gost bo svoje delo predstavil ob 18.20 uri, sledilo bo predavanje Sedlaka in Ziha (0xcert), nato se bo predstavil Franci Zidar (Inštitut Danes je nov dan). Po odmoru bo ob 19.35 na sporedu Damir Srpčić (Coolomat Market), 20 minut kasneje Gregor Žavcer (Datafund), nato pa bo sledila še okrogla miza in druženje udeležencev z obiskovalci.

0xcert william entriken

Ljubljano bo 26. aprila obiskal blockchain strokovnjak William Entriken (vir fotografije: LinkedIn 0xcert.org)

Entriken se je pridružil tudi svetovalcem podjetja, med katerimi je že uveljavljena ekipa domačih in tujih strokovnjakov. Najbolj znani so Tomaž Erjavec (Doctrina), Draško Veselinovič (SBRA), Alenka Braček Lalič (IEDC Bled), Matej Kovačič (E&Y), Dr. Montu Saxena (Cambridge University), Simon Belak (Metabase) ter številni drugi. Obiskovalci dogodka bodo tako zagotovo dobili veliko koristnih informacij.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Pestro dogajanje v povezavi s kriptovalutami in blockchain tehnologijo v Sloveniji bo kmalu predstavljeno z dokumentarnim filmom v angleškem jeziku Crypto Nation Slovenia. Preberite več >>

10 podjetniških ekip bo razvijalo projekte z vrhunskimi blockchain strokovnjaki

10 podjetniških ekip bo razvijalo projekte z vrhunskimi blockchain strokovnjaki

Mentorski program ICOrelator desetim izbranim ekipam omogoča, da dobijo vse potrebne informacije za zagon ICO kampanje.   Preberite več >>

Vzporedne volitve v Državni zbor tudi na blockchainu

Vzporedne volitve v Državni zbor tudi na blockchainu

Slovensko start-up podjetje Principle pripravlja prve slovenske vzporedne e-volitve v Državni zbor. Te se bodo v celoti odvijale na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov - blockchainu med 28. majem in 1. junijem 2018. Preberite več >>

Kako zagnati uspešno ICO kampanjo?

Kako zagnati uspešno ICO kampanjo?

Prva javna ponudba kriptožetonov oziroma ICO kampanja je priljubljen način za zbiranje sredstev. Žal vedno več projektov oziroma podjetij ne doseže zastavljenih ciljev. Kako lahko zagotovite, da bo vaša kampanja uspešna? Pogovarjali smo se z Vanjo Čas in dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Prve javne ponudbe kriptožetonov oziroma ICO kampanje omogočajo posameznikom, da podprejo zanimive projekte, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Na žalost pa je med obilico ICO projektov tudi veliko lažnih. Kako prepoznati kvaliteten projekt in kako se izogniti goljufom? Preberite več >>

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Vedno več startupov zbira sredstva v okviru t .i. javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Predvsem zato, ker je (vsaj do sedaj) bila uspešnost tovrstnega zbiranja kapitala vseeno višja, kot pa preko poslovnih angelov in skladov tveganega kapitala (ki so malce bolj izbirčni). Preberite več >>

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Imaš poslovno idejo, ki bazira na tehnologiji blockchain? Te zanima, kako pripraviti odlično ICO kampanjo? Pripravljamo brezplačen mentorski program ICOrelator, ki bo s predavanji in individualnimi mentorstvi pomagal pri začetnih ovirah ICO kampanje. Prijava je brezplačna in nezavezujoča, zato beri dalje! Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

V javnosti se vedno več govori o tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchain. Ali veste, za kaj sploh gre? Oglejte si kratek video. Preberite več >>

VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje

VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje

Tehnologija veriženja blokov je po mnenju številnih strokovnjakov prelomna. V naslednjih letih se bo njen vpliv še nadalje širil. Ali bo blockchain spremenil tudi vaše področje delovanja? Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje