Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij.
Bitnik cover

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut. (Vir slike: Bitnik)

V podjetju Bitnik je zbrana skupina posameznikov, ki so prepričani, da je bitcoin digitalna valuta, ki bo prevzela klasične denarne trge, obenem pa tudi ena najpomembnejših tehnoloških inovacij našega časa.

Samo ime podjetja po SSKJ pomeni pripadnika »mlajše generacije, katerega način življenja se kaže v nepodrejanju veljavnim družbenim normam in v sproščenem uživanju«. O tem, zakaj se v podjetju sploh ukvarjajo s kriptovalutami, kakšne prednosti imajo njihove storitve in kako deluje njihova nova storitev LoCoins, smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Petrom Trčkom.

Prvi bitcoin bankomat že leta 2014

»Ideja o bitcoin bankomatu se je porodila na hitro,« nam je najprej zaupal sogovornik. »Znanec je našel spletno stran, ki je predstavljala Lamassu bitcoin bankomat, ki mu je bil sprva všeč. In kar naenkrat smo sestavili poslovni model Bitnik ter kupili prvi bitcoin bankomat, ki je še danes na Čopovi ulici v Ljubljani, v Hostlu Tresor.«

Do danes so v večjih mestih v Sloveniji postavili pet bitcoin bankomatov, prek katerih lahko posameznik v le treh korakih opravi nakup te kriptovalute. Kako deluje bitcoin avtomat, si lahko ogledate tudi na spodnjem posnetku.

Uspešna kombinacija mladih alternativcev in starejših entuziastov

Bitnikovo ekipo sestavljajo mladi alternativci in starejši entuziasti, ki verjamejo v tehnologijo, s katero delajo, »in vidijo v njej bodočnost in ne samo zaslužka na kratki rok«.

Po Trčkovih besedah si naloge delijo predvsem glede na strokovna znanja, »saj smo tako najbolj učinkoviti in se lahko posvetimo tudi novim projektom«. V podjetju ne verjamejo v stroge delitve dela, vendar morajo zaradi narave svojega dela, ki poteka 24 ur na dan, včasih opravljati tudi naloge, za katere navadno niso zadolženi.

Bitnik team

Del ekipe podjetja Bitnik. (Vir slike: Bitnik)

»Kriptovalute morajo biti dostopne vsem!«

V podjetju Bitnik pa se ne ukvarjajo le z menjavo kriptovalut, saj so že od samega začetka delovanja »želeli javnost tudi izobraziti o s kriptovalutami povezano tehnologijo«. Zato so organizirali veliko dogodkov, predavanj in izobraževanj.

»Zgodaj je bilo opaziti, da ljudi kripto svet zanima, čemur najverjetneje botruje dejstvo, da imamo v Sloveniji veliko tehnološkega znanja. Lahko bi rekli, da danes vsak drugi ve, kaj je bitcoin,« opisuje svoja opažanja sogovornik.

Ekipa seveda pozdravlja navdušenje, saj verjamejo, »da morajo biti kriptovalute dostopne vsem«. To je tudi eden od razlogov, da so razvili storitev LoCoins, ki dopolnjuje mrežo bitcoin bankomatov.

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Varna in hitra lokalna menjava kriptovalut z LoCoins

Storitev LoCoins, ki so jo v podjetju Bitnik razvili pred kratkim, omogoča menjavo kriptovalut za evre in obratno. Vendar se storitev razlikuje od klasične menjave na borzi ali preko bankomatov.

»LoCoins je zasnovan tako, da deluje lokalno ter omogoča varno in hitro menjavo kriptovalut vsem. Je fantastična rešitev, ker je bolj priročna za končnega uporabnika in omogoča večji doseg,« je prepričan Peter Trček. Storitev namreč temelji na predpostavki, da za uporabo kriptovalut ni potrebno strokovno znanje računalništva, omogoča pa tudi nakup oziroma menjavo manjših zneskov.

Trček dodaja: »Ne samo da omogoča ljudem iz cele Slovenije sodelovanje v kripto svetu, možne so menjave različnih kriptovalut.« Seveda ekipa podjetja strankam ponuja tudi podporo ob morebitnih izzivih.

Prikaz delovanja storitve LoCoins si lahko ogledate na spodnjih posnetkih.

Trg kriptovalut stalno raste

Zanimalo nas je tudi, kakšno je povpraševanje po storitvah podjetja Bitnik in ali v zadnjem času opažajo več zanimanja za kriptovalute. »Vsekakor je interesa več kot pred štirimi leti, zaznavamo, da ne gre le za več menjavo kriptovalut, temveč tudi za potrebo po svetovanju in informiranju,« odgovarja sogovornik.

V podjetju ocenjujejo, da zanimanje za kriptovalute, njihovo poznavanje in trg, na katerem nastopajo, rastejo »s konstanto 50 % na leto«. Seveda obstajajo nihanja, ki so povezana predvsem s ceno. Direktor podjetja malo za šalo, malo zares dodaja: »Povpraševanje se spreminja, kot se spreminja cena bitcoina. Vendar nas padci cen na trgu ne ganejo, saj naš poslovni model ne temelji na zaslužkih iz rasti cen.«

Bitnikova ekipa opaža tudi, da je zanimanje najvišje, ko je cena najvišja. To seveda pomeni več prometa in posledično tudi več težav – sami se tako v takih obdobjih ukvarjajo predvsem s podporo. »Težko je dovolj poudariti, kako pomembna je varnost na internetu in uporaba dobrih praks,« ob tem opozarja sogovornik.

Bitnik bankomat

Bitnikov bitcoin bankomat. (Vir slike: Bitnik)

Pogled v prihodnost: osredotočanje na uporabnost tehnologije

S Petrom Trčkom smo spregovorili tudi o željah in načrtih podjetja Bitnik. Povedal nam je, da so ti vezani »na samo uporabnost tehnologije«, in nadaljeval: »Prizadevamo si, da bodo kriptovalute še bolj uporabne in uporabljene, kot so sedaj, in da bo Bitnik še naprej pomemben člen v slovenski blockchain industriji.«

Želijo si tudi, da bodo lahko »še naprej ozaveščali in lajšali prve korake v svet četrte tehnološke revolucije«. Seveda pa si želijo tudi rasti podjetja in posledičnega zaposlovanja novih kadrov, da bodo lahko »nudili še boljšo storitev za naše stranke«.

Ne verjemite na besedo!

Sogovornik nam je zaupal tudi nekaj nasvetov za posameznike, ki se podajajo v svet kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. »Vsem najprej priporočam osvojiti nekaj osnovnega znanja. Brez tega ne gre,« je najprej poudaril.

»To osnovno znanje ni omejeno le na odpiranje denarnice, pošiljanje transakcije ali celo na nujne varne kopije privatnega ključa, ampak pomeni veliko več. Nujno je, da ljudje v splošnem ne verjamejo na besedo opozarja. Ob tem dodaja, da je »laž zastonj« in da mora vsak posameznik opraviti lastno raziskavo oziroma analizo.

Za konec je poudaril še, da čeprav blockchain temelji na sistemu manjše nuje po zaupanju, vsem, ki se podajajo na to področje, svetuje, »da vse informacije preverijo pri virih, vrednih zaupanja«.

Preberite nasvete za varno uporabo kriptovalut: Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Pestro dogajanje v povezavi s kriptovalutami in blockchain tehnologijo v Sloveniji bo kmalu predstavljeno z dokumentarnim filmom v angleškem jeziku Crypto Nation Slovenia. Preberite več >>

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje