Lahko SunContract sproži energetsko revolucijo?

Z uporabo platforme SunContract lahko uporabniki dostopajo do električne energije po nižji ceni. Gre za produkt slovenskega znanja, ki temelji na blockchain tehnologiji.
Gregor-Novak-Maroš-Šefčovič-SunContract

Soustanovitelj in direktor platforme SunContract Gregor Novak (levo) in podpredsednik evropske komisije za energetsko unijo Maroš Šefčovič (foto: SunContract)

Slovenska platforma SunContract podpira izvajanje EU Direktive o obnovljivih virih energije na področju samooskrbnih energetskih skupnosti na lokalnem in državnem nivoju. Platforma SunContract je rezultat domačega znanja in predstavlja stičišče potrošnika in proizvajalca električne energije. Omogoča nov način trgovanja z obnovljivimi viri energije, povezuje obnovljive vire energije ter usklajuje ponudbo in povpraševanje na maloprodajnem trgu.

“Gre za energetsko tržnico. Trenutno uporabniki električno energijo kupijo pri dobavitelju. Z našim produktom se lahko dogovorimo za nakup elektrike neposredno pri proizvajalcu, s čimer se izognemu stroškom posrednika. Na ta način je cena za kupca nižja, obenem pa ima proizvajalec večji dobitek. Na trgu pride do direktnih dogovorov. Obenem platforma omogoča samozadostnost. Z obnovljivimi viri zadostimo svojim potrebam. Viške električne energije lahko prodamo sosedom, nekomu na drugem koncu države, ali jih celo podarimo dobrodelnim organizacijam,” je za uvod pojasnil Gregor Novak, direktor in soustanovitelj platforme SunContract, katero trenutno razvija 25 sodelavcev, ki se bodo kmalu preselili v nove poslovne prostore v Ljubljani.

Kako pride do oblikovanja cene v primeru SunContracta?

Ceno praktično oblikujejo sami uporabniki platforme brez vpliva večjih ponudnikov oziroma distributerjev. Do te rešitve smo prišli z uporabo najnovejše tehnologije v okviru obstoječe zakonodaje. Tehnologija blockchain povečuje stopnjo zaupanja med uporabniki. Zadevo smo pocenili, avtomatizirali in omogočili neposreden kontakt med proizvajalci električne energije in kupci. V mesecu maju 2018 je bila povprečna cena električne energije na naši platformi 20 odstotkov nižja.

Gregor-Novak-SunContract

“Z našim produktom se lahko dogovorimo za nakup elektrike neposredno pri proizvajalcu, s čimer se izognemu stroškom posrednika,” je pojasnil soustanovitelj SunContracta Gregor Novak (foto: SunContract)

Za večino Slovencev je blockchain še vedno neznanka. Kako jih nameravate prepričati, da bodo zaupali tej tehnologiji?

Uporabniki platforme SunContract ne potrebujejo nobenega posebnega tehnološkega znanja oziroma spretnosti. Celoten proces sicer deluje na osnovi tehnologije blockchain, v osnovi pa kupec električne energije račune plačuje na podoben način kot doslej. Preko spletne strani SunContract vnese osnovne podatke. Dovolj je že elektronski naslov, za vse ostalo poskrbi naša podporna služba, ki mu posreduje pogodbo. Uporabnik lahko nato v vsakem trenutku spremlja porabo električne energije in dostopa do vseh želenih informacij. Vse transakcije se zapišejo v blockhain, kjer se digitalna informacija ne more podvojiti.

SunContract je platforma za trgovanje z električno energijo, ki neposredno povezuje proizvajalce energije in potrošnike v energetski bazen, ki temelji na pametnih pogodbah. Razvoj platforme se je začel pred dvema letoma z razvojem poslovne ideje, kateri je sledilo zbiranje sredstev na globalnem trgu. Zbrali so 2 mio USD za razvoj SunContract P2P platforme, transparentne tržnice za električno energijo, kot jo sami poimenujejo. Platforma je zaživela v aprilu 2018 in se uporablja na nacionalni ravni. Podjetje SONCE energija je partner v Sloveniji, ki izvaja trženje električne energije in ostalih produktov na platformi. Tudi na tuja tržišča se bo platforma širila s pomočjo partnerjev.

Enostaven in transparenten produkt

Koliko uporabnikov ste že uspeli prepričati?

Naš produkt smo na trgu ponudili 1. aprila, tako da sedaj delujemo že dobre tri mesece. Število uporabnikov, ki lahko od začetka julija električno energijo plačujejo z evri in ne zgolj z žetoni, se povečuje. Zaenkrat jih je za eno večjo slovensko vas. Večina naših marketinških storitev poteka preko socialnih omrežij. Največ uporabnikov nas najde preko spleta. Pomembno je, da se dober glas širi od ust do ust. Naša prednost je, da lahko uporabnike skozi celoten postopek vodimo preko spleta na enostaven način. Plačila potekajo preko banke, v kratkem bo omogočeno plačevanje preko trajnikov. Menim, da ponujamo zelo transparenten pristop.

Kakšen je odziv glavnih igralcev na trgu električne energije?

Na trgu je dobaviteljev električne energije ogromno. Večja energetska podjetja se zelo zanimajo za našo storitev. Nekateri so se podali v lastne raziskave, saj so spoznali, da se takšnemu načinu poslovanja obeta lepa prihodnost. Kar nekaj jih je stopilo v stik z nami in pogovarjamo se o tesnejšem sodelovanju. Z blockhainom bomo lahko pomagali tudi nekaterim energetskim distribucijskim podjetjem pri zmanjševanju izzivov povezanih z bodočimi zahtevami povezanimi z e-mobilnostjo.

Tudi politika podpira SunContract

Ste zadovoljni z odzivom in podporo politike?

Odziv slovenske vlade je bil zelo pozitiven. Tudi slovenska politika razume, da je to tehnologija prihodnosti. Podučili smo jih o našem projektu in bili deležni njihove podpore. V veliko pomoč so nam bili pri predstavitvi našega projekta v tujini. Rešitev za energetsko tržnico smo iskali v okviru obstoječih zagonskih regulativ. Na področju Evropske unije se pripravljajo določene spremembe zakonodaje, ki bodo prinesle dodatno podporo takšnim energetskim projektom kot je SunContract.

Niste se omejili samo na prepričevanje slovenske politike, temveč ste prišli v stik tudi z institucijami Evropske unije…

Evropska komisija, ki podpira razvoj obnovljivih virov in digitalizacije, je prepoznala naše delo. Podpira postopke širitve in postavitve digitalne infrastrukture na področju celotne Evropske unije. Menim, da je Evropska unija vodilna na področju digitalizacije in na ta način v precejšnji prednosti pred ostalim svetom. V nekaterih evropskih državah potekajo določeni projekti, ki pa se precej razlikujejo od SunContracta. Energetika je precej širok pojem in priložnosti je ogromno. Konec aprila smo se v Nemčiji predstavili na največjem svetovnem dogodku “Blockchain v energetiki”, kjer smo spoznali, da smo edini, ki imamo takšno storitev že na trgu.

V letu 2019 preskok na tuje trge

Vas je za rokav že pocukalo kakšno izmed tujih podjetij, ki se ukvarjajo z energetiko?

Že iščemo partnerje. Lahko se pohvalimo z določenimi oblikami sodelovanja s partnerji iz večjih držav. Na dogodkih ponujamo konkretne rešitve, tako da lahko potencialni globalni partnerji iz prve roke spoznajo naš produkt. Pričakujem, da bo že v naslednjem letu naš produkt aktivno zaživel tudi na številnih tujih trgih.

platforma-poraba-SunContract

Platforma SunContract bi lahko prinesla revolucijo pri trgovanju z elektriko (foto: SunContract)

Glede na količino zbranih sredstev vam javnost že zaupa…

Lani smo našo idejo predstavili blockhain in energetski skupnosti. S prodajo žetonov smo zbrali dva milijona dolarjev, s pomočjo kriptoskupnosti v valuti ether. Ta sredstva nam omogočajo, da se lahko vsaj v naslednjih letih v miru posvetimo razvoju. Ciljamo na to, da se kadrovsko še dodatno okrepimo. Iščemo programerje, inženirje, razvijalce poslovnih modelov, analitike specializirane za analizo velikih podatkovnih baz, strokovnjake na področju umetne inteligence, community managerje, specialiste za socialna omrežja in trgovanje s spletnimi valutami. Na ta način odpiramo priložnosti novih poklicev na področju socialnih omrežij, obdelave podatkov. Podpisali smo tudi pogodbo z Microsoftom. V okviru te pogodbe delamo na področju strojnega učenja s pomočjo pametnih algoritmov, ki se sami učijo. S tem določene zadeve na naši platformi prenašamo na področje umetne inteligence. Naredili bomo vse, da bodo naše storitve optimalne za uporabnike.

Slovenska blockchain skupnost v veliko pomoč

Bo optimalna tudi varnost vašega produkta?

Varnost je eden ključnih faktorjev. Virtualni denar se pretaka direktno in interes malopridnežev je vsekakor prisoten. Zavedamo se, da bomo s širitvijo naših storitev še bolj zanimivi za hekerje. Največ napadov je bilo v obdobju, ko smo zbirali sredstva. Že od samega začetka sodelujemo z informacijsko varnostnim podjetjem Viris, ki se ukvarja z varnostjo na spletu ter vrhunskimi specialisti iz Slovenije. Varnostni sistem je vključen že v sam dizajn platforme. Zaenkrat nismo imeli večjih težav. Ob napadu se odzovemo takoj in pri tem smo zelo uspešni. Ob tem moram pohvaliti slovensko blockhain skupnost, ki nam je bila v veliko pomoč od vsega začetka. Na njih smo se lahko obrnili v vsakem trenutku. Pomagali so nam z nasveti, pri razvoju in tudi ob različnih zakonskih in pravnih vprašanjih.

platforma-profilne-informacije-suncontract

Platforma SunContract temelji na blockhain tehnologiji (foto: SunContract)

Menite da bi lahko že v kratkoročnem obdobju narekovali smernice v poslovanju z energetiko?

Želimo postati globalna platforma, ki bo delovala na vseh kontinentih. Nadejamo se, da lahko postanemo glavni igralec na tem področju v vseh, oziroma vsaj v večini evropskih držav. Zaenkrat razvoj naše platforme poteka v Ljubljani, a ne vemo kaj bo prinesel čas. Zelo verjetno je, da bomo imeli v prihodnje več izpostav v državah širom sveta.

Preberite še Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Z blockchainom do lastne sončne elektrarne?

Pred slabim letom dni je zaživela prva energetska tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov ali blockchaina. Danes ima slovensko podjetje sklenjenih že za milijon evrov pogodb na področju nakupa in prodaje električne energije ter realiziranih za več sto tisoč evrov naročil za izdelavo sončnih elektrarn in toplotnih črpalk. Preberite več >>

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Zakaj uveljavljena podjetja ne posegajo po množičnem financiranju?

Lahko pretresi na področju kriptovalut in kriptožetonov ponovno prebudijo zanimanje za množično financiranje na platformah, kot sta Kickstarter in Indiegogo? Preberite več >>

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Je TAIA prevajalska rešitev za 21. stoletje?

Konec oktobra je skupina prevajalskih strokovnjakov, uspešnih podjetnikov in blockchain svetovalcev predstavila prevajalsko platformo TAIA. Z uporabo umetne inteligence bo trajanje prevajanja prepolovljeno. Preberite več >>

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Slovenija kot aktivna članica European Blockchain HUB

Z organizacijo konzorcija European Blockchain HUB je Slovenija naznanila vodilno vlogo pri globalnem povezovanju vlad, stroke, podjetij, tehnologij, poslovnih eko-sistemov, raziskovalcev in ustvarjalcev na področju blockchain tehnologije. Preberite več >>

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Bitnik – od bitcoin bankomatov do lokalne menjave kriptovalut

Podjetje Bitnik že od leta 2014 deluje na področju kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Njihova osnovna dejavnost je povezana z menjavo in nakupovanjem kriptovalut, obenem pa želijo širši javnosti čim bolje predstaviti svet kriptovalut in povezanih tehnologij. Preberite več >>

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

0xcert prepričal vlagatelje širom sveta

Slovensko podjetje Oxcert, ki je razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu, je s prodajo kriptožetonov zbralo 10 milijonov dolarjev. Preberite več >>

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

S predavanjem Nika Slavniča se je zaključil prvi program ICOrelator

V sredo, 20. junija 2018, se je s predavanjem Nika Slavniča zaključil večmesečni brezplačni mentorski program ICOrelator v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana, IRP (Tovarna podjemov) in Zavoda mladi podjetnik, z vsebinsko podporo Blockchain Think Tanka, Bitcoin društva Slovenije in podjetja Bitnik. Rezultati programa so vzpodbudni, odzivi udeležencev, tako mentorjev kot podjetniških ekip, pa pozitivni. Preberite več >>

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Bo Slovenija ostala privlačno okolje za blockchain projekte?

Vlada Republike Slovenije je konec maja sprejela Akcijski načrt glede blockchain tehnologije. "Med državami EU že poteka tekma, katera bo svoje okolje naredila najbolj privlačno za blockchain projekte," pojasnjuje slovenski strokovnjak za blockchain tehnologijo, dr. Peter Merc. Preberite več >>

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Kolumna: insajderski pogled iz kripto industrije

Po podatkih Coindeska je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta s primarnimi izdajami kripto žetonov (ICO) zbranih za 6,3 mrd USD sredstev. Ta znesek presega vsoto vseh zbranih sredstev v letu 2017. Samo v januarju so slovenski ICO projekti (CargoX, X8Currency, InsurePal, Origin Trail in ostali) zbrali za več kot 50 mio EUR sredstev. Ponudba na kripto trgu v obliki ICO projektov torej obstaja, prav tako obstaja povpraševanje (investitorji). Površen opazovalec ICO industrije bi lahko na osnovi prej navedenih dejstev hitro sklepal, da je svoj ICO vedno lažje izpeljati. Ali je res tako? Preberite več >>

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Slovenski kriptosvet kmalu na velikem platnu

Pestro dogajanje v povezavi s kriptovalutami in blockchain tehnologijo v Sloveniji bo kmalu predstavljeno z dokumentarnim filmom v angleškem jeziku Crypto Nation Slovenia. Preberite več >>

Oznake:, , , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje