5 svežih nasvetov za povečanje produktivnosti

Avtor — 15.03.2017
Večino nasvetov za povečanje produktivnosti ste že slišali: elektronske pošte ne pregledujte vsakih nekaj minut, vstajajte zgodaj, oblikujte učinkovit seznam opravil … Našteti nasveti so seveda koristni, vendar ste jih verjetno že siti. Preizkusite naslednjih 5 svežih nasvetov!
5 svežih nasvetov za povečanje produktivnosti

Povečajte svojo produktivnost s pomočjo naslednjih nasvetov. (Vir slike: Startupstockphoto)

Joe Staples, vodja trženja v podjetju Workfront, je na podlagi svojih izkušenj, raziskovanja in aktualne raziskave o stanju na delovnem področju State of Work Report oblikoval 5 strategij za povečanje produktivnosti, ki jih niste slišali že neštetokrat. Preizkusite jih!

1. Spremenite način sestankovanja

Raziskave kažejo, da 59 % Američanov meni, da na sestankih vsak dan izgubijo največ časa. Vsi skupaj preživimo nešteto ur v različnih sejnih sobah, konec koncev pa ne pridemo nikamor.

»Veliko se govori o popolni ukinitvi sestankov, vendar to ni pravi odgovor,« razloži Staples.

Namesto tega spremenite svoj način sestankovanja. Najprej ugotovite, ali je sestanek sploh potreben ali bi lahko zadeve preprosto uredili z metodo, ki bo vsem vpletenim vzela manj časa.

Če se vseeno odločite za sklic sestanka, ostanite osredotočeni na rezultate in sklepe – s pojasnjevanjem in razdeljevanjem nalog in obveznosti boste samo izgubljali čas. Naj vam ponudimo še en koristen nasvet: prepolovite trajanje sestanka – tako se boste vsi držali rdeče niti oziroma zastavljenega dnevnega reda.

2. Bodite realistični

Vse prepogosto iščemo in preizkušamo različne nasvete in trike za povečanje produktivnosti, pri tem pa pozabimo preveriti prednosti in slabosti svojega trenutnega delovnega toka.

Pomembno je, da si vzamete nekaj časa in realistično analizirate svojo produktivnost in svoje navade. Ugotoviti morate, koliko dejansko lahko dosežete v enem delovnem tednu.

Ali vaš delovni proces vsebuje očitne luknje? Se prepogosto pustite zmotiti? Ocenite svoj povprečni delovnik in ugotovite, kaj morate spremeniti. Takšna refleksija se vam morda zdi nepotrebna, vendar je samozavedanje pomemben del vaše produktivnosti. Šele ko se boste zavedali svojih pomanjkljivosti na tem področju, jih boste lahko premagali.

Opazujte svoje delovne navade in produktivnost. (Vir slike: Pixabay)

3. Osredotočite se na svoje primarne naloge

V letu 2016 ameriški zaposleni le 39 % svojega delovnika posvetijo svojim primarnim delovnim nalogam. Kaj pa počnejo drugače? Ukvarjajo se z nalogami in projekti, ki pravzaprav nimajo neposredne povezave z njihovim delovnim mestom. Staples pravi, da tako pravzaprav ni presenetljivo, da ima veliko zaposlenih težave pri doseganju dejanskih zastavljenih ciljev.

Seveda je pri delu v skupini ključnega pomena, da ste pripravljeni pomagati in se prilagajati. Če pa se vam zdi, da na ta način trpijo vaši profesionalni cilji in vaša produktivnost, se morate iskreno pogovoriti s svojimi nadrejenimi ali s člani svoje ekipe – poskusite se ponovno osredotočiti na namen in cilje svojega delovnega mesta.

Če se boste znebili odvečnih in nepovezanih obveznosti, boste imeli kar naenkrat veliko več časa za dejansko opravljanje pomembnih, relevantnih nalog, ki že dolgo čakajo na vašo pozornost.

4. Oživite tradicijo kosil

57 % ameriških zaposlenih si za malico oziroma kosilo vzame le pol ure ali še manj. Naj se sliši se tako nelogično, veliko raziskav je pokazalo, da imajo redni premori v delovniku lahko dejansko pozitiven vpliv na vašo produktivnost.

Zato se ne zanašajte na preveč skodelic kave in sladkarije, ki jih je v pisarno prinesel sodelavec, temveč si tudi v službi vzemite dovolj časa za zdravo prehranjevanje. Morda se vam zdi nenavadno, da boste opravili več, če si boste vzeli odmor. Poskusite – verjetno boste pozitivno presenečeni.

Tudi v službi si vzemite čas za zdravo prehranjevanje. (Vir slike: Picjumbo)

5. Ne uporabljajte preveč orodij

V današnjem času so vam vsak dan na voljo nova orodja, aplikacije in platforme, ki vam obljubljajo instantno povečanje vaše produktivnosti. Nekatera orodja vam dejansko lahko pomagajo pri organizaciji in ohranjanju koncentracije. Če pa začnete uporabljati preveč pripomočkov – sploh če ti niso kompatibilni –, vas bodo začeli kmalu ovirati pri delu.

Poiščite orodja, ki vam najbolj ustrezajo, pri tem pa se ne osredotočite na pretirano specializirana, temveč poiščite aplikacije, ki ponujajo več različnih funkcij.

Vsi si želimo biti bolj produktivni. Tradicionalni nasveti, ki ste jih slišali že večkrat, vam pri tem vsekakor lahko pomagajo. Če pa iščete nove ideje, preizkusite predstavljene nasvete.

Vir: Inc.

Oznake: