BlackBerry v tožbo proti Twitterju zaradi kršitve patenta

BlackBerry je letošnjega februarja proti Twitterju vložil tožbo, v kateri ga obtožuje kršitve patentov, ki ščitijo njihovo tehnologijo mobilnega sporočanja.
blackberry proti twitter

Pri BlackBerryju trdijo, da je Twiter s svojimi poslovnimi praksami kršil njihove patente. (Vir slike: Pixabay)

Po trditvah BlackBerryja je Twitter kot relativno nov akter na trgu brez dovoljenja, nezakonito uporabil njihovo patentirano tehnologijo mobilnega sporočanja. Kot navajajo v tožbi, naj bi Twitter slednjo neupravičeno uporabil kot del svojih storitev, vključno z glavno Twitter aplikacijo in z njihovo oglaševalsko platformo Twitter oglasi.

Zagotovite si pravno varstvo z registracijo patenta. Pokličite na 030 708 807 ali pišite na info@mladipodjetnik.si in si priskrbite pomoč naših pravnikov!

Twitter kršil 6 patentov

Nekdanji gigant mobilne tehnologije v tožbi zatrjuje, da je Twitter s svojimi dejanji kršil 6 veljavnih patentov, ki med drugim pokrivajo tudi razne funkcije obveščanja. BlackBerry je bil posledično prikrajšan za prihodke, do katerih je zaradi izkoriščanja njihove tehnologije upravičen. Od sodišča zato zahtevajo, da jim prisodi odškodnino, sorazmerno izgubljenemu dobičku in škodi, ki jim je bila s kršitvami povzročena.

Z uporabo BlackBerryjevih iznajdb na področju tehnologije je Twitter uspel preusmeriti kupce BlackBerryjevih proizvodov in storitev k svojim storitvam, kar je po mnenju BlackBerryja dosegel na nezakonit način.

BlackBerry Messenger kot predhodnik današnih tehnologij

Slabo desetletje nazaj je BlackBerry predstavljal enega največjih in najbolj znanih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu. Ena od temeljnih storitev na njihovih starih telefonih je bila poznana kot “BlackBerry Messenger”. Gre za v tistem času precej popularno storitev, ki je uporabnikom omogočala varen način izmenjave besednih sporočil in slikovnih elementov. V letih za tem, pa je nato postopoma prišlo do porasta priljubljenosti storitev izmenjave sporočil neposredno preko socialnih omrežij in aplikacij za izmenjavo sporočil.

BlackBerry se je v zadnjih letih postopoma umaknil v ozadje in se osredotočil na dobavljanje programske opreme in storitev, predvsem raznim podjetjem. Njihovi telefoni pa kljub temu ostajajo prisotni na trgu, saj jim kitajski proizvajalec cenovno dostopne elektronike TLC, plačuje za uporabo njihovega imena.

Tožba proti Twitterju sicer ni prva tožba v zvezi s kršitvami patenta, ki jo je sprožil BlackBerry. Pri podjetju so namreč podobno tožbo vložili že leta 2018, takrat proti Facebooku, v zvezi z njihovo aplikacijo “Messenger” in s storitvijo deljenja fotografij na Instagramu.

Pri Twitterju tožbe zaenkrat še niso želeli komentirati.

Uporabljate tehnologijo, ki jo še niste registrirali? Z registracijo patenta za določen čas pridobite izključno pravico preprečiti komurkoli, da bi brez soglasja (licenca ali odkup pravic) izkoriščal vaš izum. Pokličite na 030 708 807 ali pišite na info@mladipodjetnik.si in si priskrbite pomoč naših pravnikov pri registraciji patenta!

Vir: CNET

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Subvencioniranje delovnega časa in turistični boni: tretji protikorona paket tik pred sprejetjem

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali predlog tretjega protikorona zakona namenjenega zagonu gospodarstva po epidemiji, ki je predvidoma vreden milijardo evrov. Najbolj odmevna ukrepa, ki ju prinaša predlog sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in boni, namenjeni za pomoč turizmu. Trenutno veljavni ukrepi se iztekajo z 31. majem, zato se s sprejemom zakona precej mudi. Preberite več >>

Kaj nam prinašajo predlogi tretjega svežnja protikorona zakonodaje?

Kaj nam prinašajo predlogi tretjega svežnja protikorona zakonodaje?

Po tem, ko je vlada 15. maja preklicala epidemijo koronavirusa, je na torkovi seji že obravnavala in potrdila predloge tretjega paketa protikorona zakonodaje, ki naj bi pričel veljati po 31. maju. Zaenkrat gre sicer le za predloge, kar pomeni, da so do sprejetja v državnem zboru možne še spremembe. Preberite več >>

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Čakanje na delo: vse kar morate vedeti delodajalci

Številke delavcev, ki trenutno ne delajo zaradi posledic epidemije koronavirusa so visoke. Takšnim delavcem morajo delodajalci ob izpolnitvi zakonoskih pogojev izplačevati nadomestila plač,  kar pa lahko predstavlja veliko breme v že tako precej negotovi in neugodni poslovni situaciji. Preberite več >>

Pozor! Le še dva dneva za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov

Pozor! Le še dva dneva za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov

Bliža se rok za oddajo izjave za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov za samozaposlene, kmete, družbenike in verske uslužbence. Za oprostitev marčevskih (od 13. marca naprej) in aprilskih prispevkov morajo upravičenci izjavo vložiti do konca aprila, za oprostitev majskih prispevkov pa je rok za predložitev izjave 31. maj 2020. Preberite več >>

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Zelena luč drugemu paketu protikorona zakonodaje!

Vlada je na včerajšnji seji sprejela Predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19. Tako imenovana protikorona paket 1 in protikorona paket 2 bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru, po nujnem postopku. Preberite več >>

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Drugi sveženj protikorona zakonodaje že na poti

Vlada bo z obravnavo popravkov in dopolnitev trenutno veljavne protikorona zakonodaje pričela 21. aprila, njihovo sprejetje pa lahko pričakujemo do konca prihodnjega tedna. Kateri so torej najpomembnejši sklopi, ki jih drugi sveženj ukrepov obravnava in na kakšen način širi krog upravičencev do pomoči? Preberite več >>

Oznake: , , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje