Ustanovitev podjetja na Hrvaškem

Bližina države, dokaj dobro poznavanje razmer v njej in poslovni interesi so poglavitni razlogi, da se za ustanovitev podjetja na Hrvaškem še vedno zanima precej slovenskih državljanov. Razlogi za registracijo podjetja v naši južni sosedi pa so pogosto tudi povsem administrativne narave.
Ustanovitev podjetja na Hrvaškem

Ustanovitev podjetja na Hrvaškem

Številni Slovenci namreč naletijo na različne birokratske ovire pri poslovanju, ki jim jih sosednja država postavlja samo zato, ker so tujci. Ni malo Slovencev, ki na Hrvaškem ustanovijo podjetje samo zato, da bodo lahko na ta način legalno oddajali svoje apartmaje, ki jih imajo na hrvaški obali, saj jim tamkajšnja zakonodaja zaradi tega, ker so slovenski državljani, ne dopušča, da bi to počeli kot posamezniki.

Na Hrvaškem ustanavljanje podjetij ureja zakon o trgovinskih družbah, ki pozna pet statusnih oblik podjetij, in sicer javna trgovinska družba, komanditna družba, tiha družba, delniška družba in družba z omejeno odgovornostjo. Prav slednja najbolj zanima tudi slovenske državljane, zato se bom v tem prispevku osredotočil nanjo.

Najnižji znesek osnovnega kapitala za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo je 20.000 HRK (dobrih 2.700 EUR), vsak vložek pa mora znašati najmanj 200 HRK (okrog 27 EUR). Pred vpisom družbe v sodni register mora vsak ustanovitelj vplačati najmanj četrtino vložka, ki ga vplačuje v denarju, pri čemer skupni znesek vseh vplačil ne sme biti nižji od 10.000 HRK (okrog 1.350 EUR).

Družbeniki družbe sprejemajo odločitve na skupščini družbenikov, ki se skliče najmanj enkrat letno. Če družbena pogodba ne določa drugače, velja, da daje vsakih 200 HRK (okrog 27 EUR) osnovnega vložka družbeniku en glas.

Družbo z omejeno odgovornostjo lahko ustanovi ena ali več domačih ali tujih pravnih oseb, ki postanejo z ustanovitvijo družbe njeni družbeniki. Družbo lahko torej povsem veljavno ustanovijo le slovenski državljani, pa tudi direktor družbe je lahko slovenski državljan. Tudi pogoja, v skladu s katerim mora biti najmanj en član uprave d.o.o. zaposlen v družbi, ni več, kar je dokaj olajšalo postopek ustanovitve družbe in tudi oklestilo stroške njenega poslovanja.

Priporočljivo je, da se podjetje na Hrvaškem ustanovi preko posebnega vladnega servisa www.HITRO.hr (nekakšna varianta E-VEM točke, ki jo poznamo v Sloveniji), ki zagotavlja najbolj poenostavljene in tudi dokaj hitre postopke ustanovitve podjetja.

Na Hrvaškem je približno 20 pisarn tega vladnega servisa, najdete pa jih lahko v vseh nekoliko večjih mestih (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Pula ipd.). Na okencih servisa HITRO.hr lahko ustanovitelji opravijo skoraj vsa ustanovitvena dejanja pri registraciji družbe, nekatera (denimo overitev prijave za vpis v sodni register in ustanovitvenega akta) pa je potrebno opraviti pri notarju.

Stroški ustanovitve d.o.o. na Hrvaškem (poleg osnovnega kapitala, ki ga je potrebno zagotoviti) znašajo približno 6.500 HRK (cca 900 EUR). Dolžina trajanja postopka ustanovitve d.o.o. se nekoliko razlikuje od mesta do mesta, a običajno ne preseže enega meseca. Največ je potrebno čakati v Zagrebu (okrog 35 dni), v manjših mestih pa je registracija hitrejša.

Če ustanovitelji d.o.o. izpolnjujejo vse pogoje za registracijo družbe, v zgoraj omenjenih rokih prejmejo odločbo o vpisu v register, ki jo izda trgovsko sodišče. Po vpisu v sodni register morajo ustanovitelji družbe izdelati že žig, Državni zavod za statistiko izda obvestilo o razvrstitvi poslovnega subjekta po nacionalni klasifikaciji dejavnosti, ki ga lahko ustanovitelji prevzamejo na okencu vladnega servisa HITRO.HR.

Po prevzemu tega obvestila lahko ustanovitelji na banki odprejo račun, pri čemer morajo predložiti odločbo o vpisu v sodni register, obvestilo o razvrstitvi po dejavnosti, žig in potni list.

Po teh postopkih lahko podjetje začne poslovati na Hrvaškem. V 15 dneh od začetka poslovanja je potrebno oddati še prijave za plačevanje prispevkov (na hrvaškem zavodu za pokojninsko zavarovanje in hrvaškem zavodu za zdravstveno zavarovanje v FINI).

Po vpisu v sodni register ter register državnega zavoda za statistiko je potrebno prijaviti družbo še davčni upravi, pristojni po sedežu ustanovitve zaradi vpisa v register davčnih zavezancev.

Morda vas zanima:

Avtor članka je Mag. Boštjan J. Turk.

Nov zakon je na Hrvaškem močno poenostavil in znižal ceno ustanovitve podjetja! Več o tem: 10 kun za podjetje na Hrvaškem.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Osebno svetovanje s področja podjetništva

Osebno svetovanje s področja podjetništva

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na osebno svetovanje s področja podjetništva, kjer bodo naši strokovnjaki z vami delili svoje 10 letne izkušnje iz sveta podjetništva.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ob ustanovitvi podjetja (registracija podjetja) se je najprej potrebno odločiti za obliko podjetja. Najpogostejša je odločitev za samostojnega podjetnika (s.p.), predvsem popoldanskega s.p. Sledi odprtje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Po pridobitvi vseh informacij sledi registracija podjetja na VEM / SPOT točki.   Preberite več >>


Nasveti za uspešno poslovanje

Nasveti za uspešno poslovanje

Če razmišljate o vstopu v podjetništvo, najbrž že imate poslovno idejo, na katero računate. Kakorkoli že, ideja je le ideja, dokler ne začnete delati na njeni uresničitvi. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali uspešno uresničiti vašo poslovno idejo. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Odgovor strokovnjaka: Je popoldanski s.p. mogoč brez redne zaposlitve?

Tokratno rubriko smo posvetili odgovoru na vprašanje, ki nam ga stranke pogosto zastavljajo. Preverili smo, ali je mogoče odpreti popoldanski s.p., če oseba še ni zaposlena kje drugje. Preberite več >>

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Pri samem postopku ustanovitve podjetja se bodoči podjetniki med drugim soočijo tudi z vprašanji o poslovnih prostorih, kapitalskih naložbah, povezanih osebah ipd. Odgovore na ta in še nekatera druga vprašanja je treba imeti že pri samem postopku ustanovitve s.p. ali druge oblike gospodarske družbe, ko se prvič oddaja davčne podatke. Preberite več >>

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Na tem mestu si lahko ogledate stopnjo oziroma višino prispevkov za socialno varnost, ki jih mora davčnemu uradu mesečno plačevati vsak samostojni podjetnik. Od januarja 2017 dalje se podatki o višini prispevkov avtomatsko oddajo v e-davke. Preberite več >>

Kaj mora gostinec urediti po odprtju s.p.?

Kaj mora gostinec urediti po odprtju s.p.?

Ko podjetnik uredi vse potrebno za ustanovitev, oziroma vpis s.p. v register, se njegovo delo šele dobro začne. V članku navajamo nekaj pomembnih podrobnosti, na katere podjetnik po odprtju s.p. ne sme pozabiti. Pogoji za opravljanje posamezne dejavnosti so vezani na vsako dejavnost posebej, mi pa smo kot primer vzeli gostilniško dejavnost. Preberite več >>

Kakšen je postopek ustanovitve društva?

Kakšen je postopek ustanovitve društva?

Društvo je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki ga ustanovitelji ali ustanoviteljice, v skladu z Zakonom o društvih, ustanovijo zaradi uresničevanja skupnih interesov. V članku tokrat predstavljamo okviren postopek ustanovitve in osnovne dokumente, ki so potrebni za uspešno izvedbo postopka. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje