Ustanovitev podjetja na Hrvaškem

Bližina države, dokaj dobro poznavanje razmer v njej in poslovni interesi so poglavitni razlogi, da se za ustanovitev podjetja na Hrvaškem še vedno zanima precej slovenskih državljanov. Razlogi za registracijo podjetja v naši južni sosedi pa so pogosto tudi povsem administrativne narave.
Ustanovitev podjetja na Hrvaškem

Ustanovitev podjetja na Hrvaškem

Številni Slovenci namreč naletijo na različne birokratske ovire pri poslovanju, ki jim jih sosednja država postavlja samo zato, ker so tujci. Ni malo Slovencev, ki na Hrvaškem ustanovijo podjetje samo zato, da bodo lahko na ta način legalno oddajali svoje apartmaje, ki jih imajo na hrvaški obali, saj jim tamkajšnja zakonodaja zaradi tega, ker so slovenski državljani, ne dopušča, da bi to počeli kot posamezniki.

Na Hrvaškem ustanavljanje podjetij ureja zakon o trgovinskih družbah, ki pozna pet statusnih oblik podjetij, in sicer javna trgovinska družba, komanditna družba, tiha družba, delniška družba in družba z omejeno odgovornostjo. Prav slednja najbolj zanima tudi slovenske državljane, zato se bom v tem prispevku osredotočil nanjo.

Najnižji znesek osnovnega kapitala za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo je 20.000 HRK (dobrih 2.700 EUR), vsak vložek pa mora znašati najmanj 200 HRK (okrog 27 EUR). Pred vpisom družbe v sodni register mora vsak ustanovitelj vplačati najmanj četrtino vložka, ki ga vplačuje v denarju, pri čemer skupni znesek vseh vplačil ne sme biti nižji od 10.000 HRK (okrog 1.350 EUR).

Družbeniki družbe sprejemajo odločitve na skupščini družbenikov, ki se skliče najmanj enkrat letno. Če družbena pogodba ne določa drugače, velja, da daje vsakih 200 HRK (okrog 27 EUR) osnovnega vložka družbeniku en glas.

Družbo z omejeno odgovornostjo lahko ustanovi ena ali več domačih ali tujih pravnih oseb, ki postanejo z ustanovitvijo družbe njeni družbeniki. Družbo lahko torej povsem veljavno ustanovijo le slovenski državljani, pa tudi direktor družbe je lahko slovenski državljan. Tudi pogoja, v skladu s katerim mora biti najmanj en član uprave d.o.o. zaposlen v družbi, ni več, kar je dokaj olajšalo postopek ustanovitve družbe in tudi oklestilo stroške njenega poslovanja.

Priporočljivo je, da se podjetje na Hrvaškem ustanovi preko posebnega vladnega servisa www.HITRO.hr (nekakšna varianta E-VEM točke, ki jo poznamo v Sloveniji), ki zagotavlja najbolj poenostavljene in tudi dokaj hitre postopke ustanovitve podjetja.

Na Hrvaškem je približno 20 pisarn tega vladnega servisa, najdete pa jih lahko v vseh nekoliko večjih mestih (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Pula ipd.). Na okencih servisa HITRO.hr lahko ustanovitelji opravijo skoraj vsa ustanovitvena dejanja pri registraciji družbe, nekatera (denimo overitev prijave za vpis v sodni register in ustanovitvenega akta) pa je potrebno opraviti pri notarju.

Stroški ustanovitve d.o.o. na Hrvaškem (poleg osnovnega kapitala, ki ga je potrebno zagotoviti) znašajo približno 6.500 HRK (cca 900 EUR). Dolžina trajanja postopka ustanovitve d.o.o. se nekoliko razlikuje od mesta do mesta, a običajno ne preseže enega meseca. Največ je potrebno čakati v Zagrebu (okrog 35 dni), v manjših mestih pa je registracija hitrejša.

Če ustanovitelji d.o.o. izpolnjujejo vse pogoje za registracijo družbe, v zgoraj omenjenih rokih prejmejo odločbo o vpisu v register, ki jo izda trgovsko sodišče. Po vpisu v sodni register morajo ustanovitelji družbe izdelati že žig, Državni zavod za statistiko izda obvestilo o razvrstitvi poslovnega subjekta po nacionalni klasifikaciji dejavnosti, ki ga lahko ustanovitelji prevzamejo na okencu vladnega servisa HITRO.HR.

Po prevzemu tega obvestila lahko ustanovitelji na banki odprejo račun, pri čemer morajo predložiti odločbo o vpisu v sodni register, obvestilo o razvrstitvi po dejavnosti, žig in potni list.

Po teh postopkih lahko podjetje začne poslovati na Hrvaškem. V 15 dneh od začetka poslovanja je potrebno oddati še prijave za plačevanje prispevkov (na hrvaškem zavodu za pokojninsko zavarovanje in hrvaškem zavodu za zdravstveno zavarovanje v FINI).

Po vpisu v sodni register ter register državnega zavoda za statistiko je potrebno prijaviti družbo še davčni upravi, pristojni po sedežu ustanovitve zaradi vpisa v register davčnih zavezancev.

Morda vas zanima:

Avtor članka je Mag. Boštjan J. Turk.

Nov zakon je na Hrvaškem močno poenostavil in znižal ceno ustanovitve podjetja! Več o tem: 10 kun za podjetje na Hrvaškem.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ustanovitev in registracija podjetja (VEM / SPOT točka)

Ob ustanovitvi podjetja (registracija podjetja) se je najprej potrebno odločiti za obliko podjetja. Najpogostejša je odločitev za samostojnega podjetnika (s.p.), predvsem popoldanskega s.p. Sledi odprtje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Po pridobitvi vseh informacij sledi registracija podjetja na VEM / SPOT točki. Preberite več >>


Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Na tem mestu si lahko ogledate stopnjo oziroma višino prispevkov za socialno varnost, ki jih mora davčnemu uradu mesečno plačevati vsak samostojni podjetnik. Od januarja 2017 dalje se podatki o višini prispevkov avtomatsko oddajo v e-davke. Preberite več >>

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Odpirate podjetje? Pripravite se na davčno oddajo podatkov

Pri samem postopku ustanovitve podjetja se bodoči podjetniki med drugim soočijo tudi z vprašanji o poslovnih prostorih, kapitalskih naložbah, povezanih osebah ipd. Odgovore na ta in še nekatera druga vprašanja je treba imeti že pri samem postopku ustanovitve s.p. ali druge oblike gospodarske družbe, ko se prvič oddaja davčne podatke. Preberite več >>

S.p. z normiranimi stroški in normirana obdavčitev

S.p. z normiranimi stroški in normirana obdavčitev

Za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov se lahko odločijo zavezanci, katerih prihodki iz dejavnosti ne presegajo 50 tisoč evrov. Preberite več >>

Popoldanski s.p.

Popoldanski s.p.

Vse, kar morate vedeti o popoldanskem s.p.. Kdo lahko odpre popoldanski s.p., koliko znašajo prispevki, kakšni so davki in obveznosti, kdaj in kam se plača prispevke. Tudi o nekdanjem študentskem in upokojenskem s.p.. Preberite več >>

Poslovni račun

Poslovni račun

Poslovni račun je nekaj, kar potrebuje vsako podjetje. Odpre se ob registraciji podjetja. Velikih razlik glede na banko, pri kateri odpremo poslovni račun, ni, vsaj kar se tiče dnevnega poslovanja. Kljub temu pa razlike obstajajo, predvsem v ceni, fleksibilnosti banke ter sistemu e-bančništva. Preberite več >>

Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev

Subvencija za samozaposlitev je več kot dobrodošla pomoč za vsakega podjetnika začetnika. Tovrstne zagonske pomoči Zavod RS za zaposlovanje ponuja vsakih nekaj let. Trenutno sta aktualni subvencija za samozaposlitev žensk in subvencija za samozaposlitev mladih do 28. leta. Višina subvencije je 5.000 evrov. Preberite več >>

Ponudba NLB za mlade podjetnike

Ponudba NLB za mlade podjetnike

NLB mladim in manj mladim podjetnikom nudi širok nabor storitev. Na voljo so paketi NLB Poslovni začetek za novoustanovljena podjetja in Center inovativnega podjetništva, ki nudi pomoč pri odprtju podjetja in poslovnega računa oziroma paketa. Če že poslujete, imamo na voljo NLB Poslovni paket. Preberite več >>

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

17.01.2019 od 15:00 do 19:00
Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

22.01.2019 od 16:00 do 19:00
WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje