Brexit: trn v peti evropskega podjetništva

Brexit je tematika, ki v zadnjem času redno kraljuje na naslovnicah evropskih, pa tudi svetovnih medijev. Velika Britanija, ki z 29. marcem 2019 izstopa iz Evropske unije, bo od takrat naprej obravnavana kot tretja država, kar bo vplivalo na gospodarske razmere po celotni Evropi in širše.
brexit trn v peti

Od dogovora Velike Britanije in EU je odvisno, kako močno bo razhod občutilo podjetništvo v Evropi. (Vir slike: Pixabay)

Ugibanj in predvidevanj o možnih scenarijih in izkupičku britanskega izstopa iz EU je veliko.

Najmanj ugoden razplet predstavlja tako imenovani trdi brexit, po katerem bi VB iz EU izstopila brez kakršnega koli doseženega sporazuma. To je tudi scenarij, ki se ga evropski podjetniki najbolj bojijo, saj bi pomenil spremembe, ki vnašajo veliko negotovost na področje čezmejnega poslovanja. Najboljši razplet za vse vpletene bi zagotovo pomenila sklenitev ustreznega sporazuma, kar bi olajšalo prihodnje sodelovanje VB s članicami EU.

V primeru brexita brez dogovora bi negativne posledice čutila vsa EU, s tem pa tudi slovensko gospodarstvo in državljani. Če bi države EU v primeru trdega izstopa želele urediti odnose z VB na evropski ravni, bi morale z VB vsaka posebej izpogajati in skleniti svoj sporazum, kar pa bi zagotovo pomenilo dolgotrajna predhodna pogajanja.

Izstop VB še posebej skrbi podjetnike, katerih položaj bo, ne glede na to, ali bosta strani dosegli dogovor ali ne, na določen način prizadet in bo vplival na njihovo nadaljnje poslovanje. Področja, ki bodo najverjetneje deležna največjih premikov in sprememb, pa so predstavljena v nadaljevanju.

Slabljenje evropskih gospodarstev

Brexit je po poročanju CNN že povzročil padec v rasti gospodarstva VB, vendar pa se do sedaj recesiji še uspešno izogibajo. Gospodarstvo slabijo predvsem negotovosti pri odnosih čezmejnega trgovanja, ki povzročajo napetosti. Prav iz tega razloga je država tudi manj privlačna za tuje investitorje.

Na vrednosti je izgubil tudi britanski funt, medtem ko se ameriški dolar krepi, kar zvišuje tudi cene zlata. Ameriška podjetja so na trge VB investirale okoli 588 milijard ameriških dolarjev, država pa jim je predstavljala vstopnico na enotni trg EU. Po napovedih strokovnjakov naj bi se to v prihodnje spremenilo, saj bo brexit oslabil privlačnost evropskega trga kot celote in povzročil upad novih investicij.

Inflacija

Na pleča evropskih podjetij s podružnicami na britanskem ozemlju se bo po izstopu VB iz EU po vsej verjetnosti naložilo breme plačila višjih administrativnih in pravnih stroškov. Nihanja v menjalnih tečajih imajo neposredni vpliv na cene proizvodov, kar se lahko odrazi tudi v inflaciji. Še posebej problematičen bi bil scenarij, ko dogovor o izstopu ne bi bil dosežen, saj bi lahko vodil k hipnem povišanju britanskih cen in zmanjšanju razpoložljivosti vsakodnevnih proizvodov na policah britanskih trgovcev.

Trenutno je v VB registriranih približno 1.300 nemških podružnic, podružnice v EU pa ima 25.000 britanskih podjetij. To pomeni 2.6 milijona služb, ki bodo odvisne od nadaljnjih pogajanj in sporazumov po brexitu.

Nič več oprostitev plačila DDV

Pri prehajanju dobrin iz tretjih držav v EU nastane obveznost plačila DDV in carinskih dajatev. EU je svojim članicam pod določenimi pogoji omogočila izjemo, ko gre za blago zanemarljive vrednosti. To pomeni, da v primeru uvoza blaga iz tretjih držav do vrednosti do 22 evrov, plačilo carine in DDV-ja ni potrebno. S tem so poenostavili in pospešili prehajanje takšnega blaga čez mejo in zmanjšali zastoje zaradi carinskih postopkov. V primeru, da EU z VB pred njenim izstopom ne sklene sporazuma, bo tudi za blago zanemarljive vrednosti potrebno plačati DDV.

Na področju dobrin zanemarljive vrednosti so sicer že sprejete novosti, ki se bodo pričele uporabljati s 1.1.2021. Takrat bo za vse članice EU izjema od plačila DDV za takšno blago ukinjena, kar pomeni, da bo DDV potrebno plačati ne glede na vrednost blaga. Pri uvozu je namreč redno prihajalo do zlorab, kar je povzročilo veliko škodo na račun nepobranega DDV.

Zmeda pri uporabi mini VEM sistema

Mini VEM predstavlja neobvezno shemo, ki omogoča obračunavanja DDV v eni sami državi EU, namesto običajnega plačevanja v več članicah EU posebej. Gre za poenostavitev uvedeno za podjetnike, ki se ukvarjajo s čezmejnimi telekomunikacijskimi storitvami, elektronskimi storitvami za osebe, ki niso davčni zavezanci ali storitvami oddajanja radijskih in televizijskih programov. Sistem naj bi zmanjšal stroške in administrativne obveznosti podjetnikov s tega področja.

Z uporabo Mini VEM ni več potrebne registracije za plačilo DDV v vsaki državi, v kateri se opravljajo storitve. Registracija je mogoča na enem mestu, prav tako obračun in plačilo DDV. V sistem mini VEM se lahko vključijo tudi podjetja, ki v EU nimajo ne sedeža ne podružnice. Po izstopu VB iz EU se tamkajšnji podjetniki ne bodo več mogli registrirati pod mini VEM shemo za evropska podjetja. Slednje bo najverjetneje povzročilo zmedo in vprašanja, ali je zanje obvezna registracija pri shemi za neevropska podjetja ali pa registracija v vsaki članici EU posebej. Tak scenarij bi zagotovo povzročil dodatne zaplete in stroške.

Zapleti pri trgovanju in carinjenju blaga

Ko bo VB izstopila iz EU, bo s stališča članic obravnavana kot tretja država, kar pomeni, da bodo proizvodi, ki prehajajo čez mejo EU podvrženi carinam. Trgovanje bo v primeru, da dogovor ne bo dosežen potekalo po pravilih Svetovne trgovinske organizacije, ki so manj ugodna od pravil, ki na enotnem trgu veljajo sedaj.

Tudi na izdelke, ki jih bomo iz Slovenije izvozili v VB bo torej potrebno plačati carino. Slovenija sicer na britanski trg izvaža relativno malo, vendar pa bi posledice vseeno čutili. Med panogami, ki bi jih carine bolj prizadele, so farmacevtska industrija, elektronika, pohištvo in jedrska energija. Težav seveda ne bi imelo le slovensko gospodarstvo, kar pomeni, da bi se neugodne posledice pomembnejših trgovinskih partneric VB, kot npr. Nemčija, odrazile tudi na nas.

Negotovosti dolgoročnega pogodbenega sodelovanja

Posledice brexita bodo v veliki meri odvisne od doseženih, oziroma nedoseženih dogovorov med VB in EU. Zaradi trenutno negotove situacije je za evropska podjetja, ki sodelujejo z britanskimi smiselno, da se izogibajo sklepanju pogodb za nedoločen čas, oziroma pogodb, ki imajo daljši rok veljavnosti. V primeru, da vseeno obstaja želja po dolgoročnejšem sodelovanje z britanskim podjetjem pa je smiselno, da se v pogodbo vključi »brexit klavzulo«, ki bo poskrbela za primere, če dogovor med VB in EU ne bi bil dosežen.

VIRI:

Entrepreneur Europe, Mini VEM, RTV

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na VEM točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Tudi v času karantene! Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Koronavirus ukrepi: UTD za s.p. potrjen, podjetja bodo prejela odpis ZPIZ prispevkov

Koronavirus ukrepi: UTD za s.p. potrjen, podjetja bodo prejela odpis ZPIZ prispevkov

Samozaposleni (s.p.) bodo prejeli neke vrste UTD - nadomestilo za izpad prihodkov, prav tako bodo pokriti vsi socialni prispevki, vendar le v primeru, da se je ta izpad res zgodil. Podjetja bodo oproščena ZPIZ prispevkov, delovno aktivni bodo zaradi večje ogroženosti prejeli 200 evrov dodatka, na voljo je tudi kritje stroškov za delavce na čakanju. Preberite več >>

BREXIT – kako bo vplival na mojo znamko EU?

BREXIT – kako bo vplival na mojo znamko EU?

Velika Britanija je s 1.2.2020 izstopila iz EU, kar pomeni, da je od tega dne smatrana kot tretja država (nečlanica EU). Po dogovoru trenutno od 1.2. do 31.12.2020 sicer velja prehodno obdobje, kar pomeni, da v tem času evropsko pravo še vedno velja in se uporablja tudi na britanskem ozemlju. Spremembe in prilagoditve na izstop se torej obetajo na večini področij, prav tako tudi na področju industrijske lastnine. Preberite več >>

Koronavirus: Kaj bo z mojo znamko?

Koronavirus: Kaj bo z mojo znamko?

V luči trenutnih razmer po več državah EU že veljajo izredne razmere. V Španiji in Švici, državah kjer imata sedež Evropski urad za intelektualno lastnino (EUIPO) in Mednarodna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) ukrepi zoper širjenje koronavirusa zadevajo tudi postopke, ki tečejo v zvezi z registracijo znamk, modelov in patentov. Preberite več >>

E-račun sedaj tudi za podjetnike in podjetja z zaposlenimi!

E-račun sedaj tudi za podjetnike in podjetja z zaposlenimi!

V letu 2019 je FURS omogočil poenostavljeno plačilo prispevkov za socialno varnost samozaposlenim, družbenikom, kmetom, prostovoljcem in popoldanskim s.p. Novost, ki je precej poenostavila plačevanje obveznosti je sedaj na voljo tudi zavezancem, ki plačujejo obvezne dajatve obračunane v obračunu davčnega odtegljaja (REK obrazec). Preberite več >>

Amazon končno na voljo tudi slovenskim podjetjem!

Amazon končno na voljo tudi slovenskim podjetjem!

Spletni gigant Amazon predstavlja vir priložnosti in zaslužkov podjetij po celem svetu, sedaj pa je prodaja preko njihove platforme končno na voljo tudi slovenskim podjetnikom.   Preberite več >>

Do bolniškega lista po novem kar elektronsko!

Do bolniškega lista po novem kar elektronsko!

S februarjem 2020 se uvaja obvezna uporaba elektronskega bolniškega lista (eBOL), ki predstavlja pomembno novost za delodajalce in njihove zaposlene. Od 1.2.2020 zaposlenim namreč več ne bo potrebno dostavljati bolniškega lista v papirni obliki, saj bo vzpostavljena obveznost prevzemanja elektronskih bolniških listov. Preberite več >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje