Brexit: trn v peti evropskega podjetništva

Brexit je tematika, ki v zadnjem času redno kraljuje na naslovnicah evropskih, pa tudi svetovnih medijev. Velika Britanija, ki z 29. marcem 2019 izstopa iz Evropske unije, bo od takrat naprej obravnavana kot tretja država, kar bo vplivalo na gospodarske razmere po celotni Evropi in širše.
brexit trn v peti

Od dogovora Velike Britanije in EU je odvisno, kako močno bo razhod občutilo podjetništvo v Evropi. (Vir slike: Pixabay)

Ugibanj in predvidevanj o možnih scenarijih in izkupičku britanskega izstopa iz EU je veliko.

Najmanj ugoden razplet predstavlja tako imenovani trdi brexit, po katerem bi VB iz EU izstopila brez kakršnega koli doseženega sporazuma. To je tudi scenarij, ki se ga evropski podjetniki najbolj bojijo, saj bi pomenil spremembe, ki vnašajo veliko negotovost na področje čezmejnega poslovanja. Najboljši razplet za vse vpletene bi zagotovo pomenila sklenitev ustreznega sporazuma, kar bi olajšalo prihodnje sodelovanje VB s članicami EU.

V primeru brexita brez dogovora bi negativne posledice čutila vsa EU, s tem pa tudi slovensko gospodarstvo in državljani. Če bi države EU v primeru trdega izstopa želele urediti odnose z VB na evropski ravni, bi morale z VB vsaka posebej izpogajati in skleniti svoj sporazum, kar pa bi zagotovo pomenilo dolgotrajna predhodna pogajanja.

Izstop VB še posebej skrbi podjetnike, katerih položaj bo, ne glede na to, ali bosta strani dosegli dogovor ali ne, na določen način prizadet in bo vplival na njihovo nadaljnje poslovanje. Področja, ki bodo najverjetneje deležna največjih premikov in sprememb, pa so predstavljena v nadaljevanju.

Slabljenje evropskih gospodarstev

Brexit je po poročanju CNN že povzročil padec v rasti gospodarstva VB, vendar pa se do sedaj recesiji še uspešno izogibajo. Gospodarstvo slabijo predvsem negotovosti pri odnosih čezmejnega trgovanja, ki povzročajo napetosti. Prav iz tega razloga je država tudi manj privlačna za tuje investitorje.

Na vrednosti je izgubil tudi britanski funt, medtem ko se ameriški dolar krepi, kar zvišuje tudi cene zlata. Ameriška podjetja so na trge VB investirale okoli 588 milijard ameriških dolarjev, država pa jim je predstavljala vstopnico na enotni trg EU. Po napovedih strokovnjakov naj bi se to v prihodnje spremenilo, saj bo brexit oslabil privlačnost evropskega trga kot celote in povzročil upad novih investicij.

Inflacija

Na pleča evropskih podjetij s podružnicami na britanskem ozemlju se bo po izstopu VB iz EU po vsej verjetnosti naložilo breme plačila višjih administrativnih in pravnih stroškov. Nihanja v menjalnih tečajih imajo neposredni vpliv na cene proizvodov, kar se lahko odrazi tudi v inflaciji. Še posebej problematičen bi bil scenarij, ko dogovor o izstopu ne bi bil dosežen, saj bi lahko vodil k hipnem povišanju britanskih cen in zmanjšanju razpoložljivosti vsakodnevnih proizvodov na policah britanskih trgovcev.

Trenutno je v VB registriranih približno 1.300 nemških podružnic, podružnice v EU pa ima 25.000 britanskih podjetij. To pomeni 2.6 milijona služb, ki bodo odvisne od nadaljnjih pogajanj in sporazumov po brexitu.

Nič več oprostitev plačila DDV

Pri prehajanju dobrin iz tretjih držav v EU nastane obveznost plačila DDV in carinskih dajatev. EU je svojim članicam pod določenimi pogoji omogočila izjemo, ko gre za blago zanemarljive vrednosti. To pomeni, da v primeru uvoza blaga iz tretjih držav do vrednosti do 22 evrov, plačilo carine in DDV-ja ni potrebno. S tem so poenostavili in pospešili prehajanje takšnega blaga čez mejo in zmanjšali zastoje zaradi carinskih postopkov. V primeru, da EU z VB pred njenim izstopom ne sklene sporazuma, bo tudi za blago zanemarljive vrednosti potrebno plačati DDV.

Na področju dobrin zanemarljive vrednosti so sicer že sprejete novosti, ki se bodo pričele uporabljati s 1.1.2021. Takrat bo za vse članice EU izjema od plačila DDV za takšno blago ukinjena, kar pomeni, da bo DDV potrebno plačati ne glede na vrednost blaga. Pri uvozu je namreč redno prihajalo do zlorab, kar je povzročilo veliko škodo na račun nepobranega DDV.

Zmeda pri uporabi mini VEM sistema

Mini VEM predstavlja neobvezno shemo, ki omogoča obračunavanja DDV v eni sami državi EU, namesto običajnega plačevanja v več članicah EU posebej. Gre za poenostavitev uvedeno za podjetnike, ki se ukvarjajo s čezmejnimi telekomunikacijskimi storitvami, elektronskimi storitvami za osebe, ki niso davčni zavezanci ali storitvami oddajanja radijskih in televizijskih programov. Sistem naj bi zmanjšal stroške in administrativne obveznosti podjetnikov s tega področja.

Z uporabo Mini VEM ni več potrebne registracije za plačilo DDV v vsaki državi, v kateri se opravljajo storitve. Registracija je mogoča na enem mestu, prav tako obračun in plačilo DDV. V sistem mini VEM se lahko vključijo tudi podjetja, ki v EU nimajo ne sedeža ne podružnice. Po izstopu VB iz EU se tamkajšnji podjetniki ne bodo več mogli registrirati pod mini VEM shemo za evropska podjetja. Slednje bo najverjetneje povzročilo zmedo in vprašanja, ali je zanje obvezna registracija pri shemi za neevropska podjetja ali pa registracija v vsaki članici EU posebej. Tak scenarij bi zagotovo povzročil dodatne zaplete in stroške.

Zapleti pri trgovanju in carinjenju blaga

Ko bo VB izstopila iz EU, bo s stališča članic obravnavana kot tretja država, kar pomeni, da bodo proizvodi, ki prehajajo čez mejo EU podvrženi carinam. Trgovanje bo v primeru, da dogovor ne bo dosežen potekalo po pravilih Svetovne trgovinske organizacije, ki so manj ugodna od pravil, ki na enotnem trgu veljajo sedaj.

Tudi na izdelke, ki jih bomo iz Slovenije izvozili v VB bo torej potrebno plačati carino. Slovenija sicer na britanski trg izvaža relativno malo, vendar pa bi posledice vseeno čutili. Med panogami, ki bi jih carine bolj prizadele, so farmacevtska industrija, elektronika, pohištvo in jedrska energija. Težav seveda ne bi imelo le slovensko gospodarstvo, kar pomeni, da bi se neugodne posledice pomembnejših trgovinskih partneric VB, kot npr. Nemčija, odrazile tudi na nas.

Negotovosti dolgoročnega pogodbenega sodelovanja

Posledice brexita bodo v veliki meri odvisne od doseženih, oziroma nedoseženih dogovorov med VB in EU. Zaradi trenutno negotove situacije je za evropska podjetja, ki sodelujejo z britanskimi smiselno, da se izogibajo sklepanju pogodb za nedoločen čas, oziroma pogodb, ki imajo daljši rok veljavnosti. V primeru, da vseeno obstaja želja po dolgoročnejšem sodelovanje z britanskim podjetjem pa je smiselno, da se v pogodbo vključi »brexit klavzulo«, ki bo poskrbela za primere, če dogovor med VB in EU ne bi bil dosežen.

VIRI:

Entrepreneur Europe, Mini VEM, RTV

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na VEM točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Če stanovanje oddajate prek Airbnb-ja ali Bookinga, ste zavezanec za DDV!

Če stanovanje oddajate prek Airbnb-ja ali Bookinga, ste zavezanec za DDV!

Če stanovanje oddajate prek Airbnb-ja, Bookinga ali druge tuje platforme, se morate identificirati za namene DDV. FURS bo v začetku leta 2020 izvajal poostrene nadzore na tem področju in kaznoval tiste, ki tega do takrat ne bodo uredili. Preberite več >>

Katere države nudijo podjetnicam najboljše pogoje?

Katere države nudijo podjetnicam najboljše pogoje?

Podjetje Mastercard je tudi letos izvedlo raziskavo indeks o podjetnicah in tako ugotovilo, katere države nudijo ženskam v podjetništvu najboljše pogoje za uspeh. Preberite več >>

Kdo so najbogatejši Slovenci v letu 2019?

Kdo so najbogatejši Slovenci v letu 2019?

Časopis Finance je kot vsako leto pripravil lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Prva 3 mesta zasedajo iste osebe kot v lanskem letu. Ocenjena skupna vrednost premoženja 100 najbogatejših Slovencev znaša 5,6 milijarde €, kar je nekoliko manj kot v letu 2018. Preberite več >>

Delova podjetniška zvezda 2019 je podjetje Intra lighting

Delova podjetniška zvezda 2019 je podjetje Intra lighting

V četrtek, 7. novembra, se je na Brdu pri Kranju odvijal dogodek Delova podjetniška zvezda 2019. Častni naziv je pripadel podjetju Intra lighting, zmagovalec glede na spletne glasove bralcev Dela pa je podjetje INEA. Preberite več >>

Priznanje zlata gazela 2019 prejelo podjetje Virs

Priznanje zlata gazela 2019 prejelo podjetje Virs

Na letošnjem izboru najhitreje rastočih podjetij je zlato gazelo osvojilo podjetje Virs, srebrna gazela je bila dodeljena podjetju Alpod, bronasta pa MI Elektroniki. Preberite več >>

Apple ohranja naziv najdražje blagovne znamke na svetu

Apple ohranja naziv najdražje blagovne znamke na svetu

Interbrand je pred kratkim objavil posodobljeno lestvico stotih največ vrednih blagovnih znamk na svetu. V svojem poročilu navaja, da Apple letos ostaja najbolj vredna znamka na svetu. Drugo in tretje mesto na lestvici največ vrednih znamk pa sta zasedla Google in Amazon. Preberite več >>

Oznake: , , , ,