Erasmus izmenjava dala idejo za posel

Leta 2011, ko je bil Borut Markelj skupaj z Žigom Lesjakom v Munchnu na Erasmus izmenjavi, so s prijatelji pogosto uporabljali priljubljeno stran za online naročanje hrane, ki združuje več ponudnikov hkrati. Pomislili so, zakaj je ne bi predstavili tudi v Sloveniji. Ustvarili so platformo ehrana.
Erasmus izmenjava dala idejo za posel

»Medtem ko so drugi študentje poleti delali, smo se mi odločili, da naredimo nekaj svojega,« se spominja 28-letni Borut Markelj (Vir slike: Klemen Smrtnik).

»Ko smo se vrnili, smo začeli idejo realizirati. Medtem ko so drugi študentje poleti delali, smo se mi odločili, da naredimo nekaj svojega,« se spominja 28-letni Borut Markelj. Podoben sistem je v Sloveniji takrat že obstajal, a je pozneje propadel (danes pa sta dva, a po besedah Marklja je njun tržni delež okoli 10-odstoten), zato so zavihali rokave.

Od pic, mehiške in kitajske hrane pa do eksotike

Ustvarili so platformo, na kateri se uporabnik registrira, pri tem pa se verifikacija izvede na mobilnem telefonu, nato pa lahko izbira med 75 restavracijami po Sloveniji, samo v Ljubljani jih je na voljo 37. »Glavni ponudniki so picerije, restavracije z mehiško hrano, zelo priljubljene so tudi kitajske specialitete. V ponudbi pa imamo tudi nekaj eksotičnih ponudnikov, ki ponujajo na primer japonsko, indijsko in nepalsko kuhinjo, zadnje čase so zelo popularni burgerji,« z naročilom pa se prek programa sproži alarm pri izbranem ponudniku. »Restavracije naročilo sprejmejo ali pa ga zavrnejo v primeru nepopolnega naročila, sporočijo tudi predviden čas dostave,« omenjeni program pa ekipa naloži na računalnik, medtem ko uporabniki lahko naročajo tudi prek mobilnih telefonov.

Ponudniki lahko vsak čas izstopijo iz sistema

»Pri naročanju prek telefona s strani restavracij pogosto slišimo, da bo malce za počakati za oddajo naročila, tu pa ni potrebno čakati. Za obe strani je lažje. Stranka v miru pogleda ponudbo, ponudniki pa lahko v vmesnem času postorijo še druge stvari,« razloži. Njihova prednost je zlasti skrajšan čas prejemanja naročila, ki vseeno temelji na standardiziranem načinu naročanja, obenem pa nudijo nov prodajni kanal, ki ima več kot 45 tisoč registriranih uporabnikov. Stranke, vpete v sistem ehrana, lahko kljub temu ohranijo prvotni sistem naročanja prek telefona, zanje začetnega finančnega tveganja ali vložka ni. »Zaračunamo samo na podlagi uspešno naročene jedi. V kolikor niso zadovoljni, lahko kadarkoli izstopijo iz našega sistema, kar se do danes še ni zgodilo,« pravi sogovornik.

Največ naročil je v času kosil in v večernem času, opaža štiričlanska ekipa (Vir slike: Klemen Smrtnik).

Sistem, ki privablja zlasti mlade, zanimiv tudi za podjetja

Trenutno so prisotni v večjih slovenskih mestih, v Ljubljani, Kranju, Celju, Mariboru in Kopru: »Želimo pa se razširiti tudi v druga večja mesta, ki imajo nad 10 tisoč prebivalcev. Ta storitev dobi zaradi možnosti izbire v tem primeru še večji potencial.« Največ naročil – dnevno nekaj tisoč – je v času kosil in v večernem času, ciljna publika pa so mladi, dovzetni za takšne novosti in študentje, saj je mogoča tudi dostava prek študentskih bonov. »Sistem je zanimiv tudi za podjetja, kjer se več zaposlenih hkrati dogovori za naročilo, ki ga izvedejo prek enega računa. To je primerno za ljudi, ki sedijo v isti pisarni in si v miru ogledajo ponudbo,« dodaja.

Podjetje je živa stvar

Projekt, ki se je začel v obdobju študija, je bil prvotno drugače zastavljen. »Mislili smo, da bomo postavili le stran. Zmotili smo se. Ko odpreš podjetje, se je potrebno z njim ukvarjati, to je živa stvar,« pripoveduje Markelj, ki se je po končanem študiju na Fakulteti za elektrotehniko zaposlil v podjetju Hella Saturnus, pred štirimi meseci pa dal odpoved in se povsem posvetil platformi ehrana.

»Žiga Lesjak na Fakulteti za elektrotehniko opravlja doktorat,« dva od treh ustanoviteljev (tretji ustanovitelj je Jernej Janežič) pa sta trenutno zaposlena. Že ta teden se bo štiričlanska ekipa, ki jo sestavlja še »zagnani« študent Anže Noč, povečala še za enega člana oziroma članico, saj ekipi, ki ima ogromno tehničnega znanja, primanjkuje predvsem časa za učinkovito trženje in marketing.

Za letos ekipa načrtuje okoli 90 tisoč evrov prometa (Vir slike: Klemen Smrtnik).

»V prihodnosti se nameravamo ukvarjati tudi z optimizacijo logistike na področju dostave. Izredno zanimivo se nam zdi področje dostave z droni, kjer smo aktivno začeli spremljati razvoj na tem področju in preverjati aplikativne možnosti,« razkriva sogovornik. Vsaka članica Evropske unije določa svoja pravila za manjša brezpilotna letala, ki pa v Sloveniji še niso dodelana: »Zakonodaja na tem področju se bo pred realizacijo zagotovo morala urediti, saj bi s tovrstnimi preleti ob neupoštevanjem vseh varnostnih standardov lahko ogrožali prebivalce

Eksponentna rast skozi vsa leta

»Tudi za letos imamo velika pričakovanja. Skozi vsa leta imamo eksponentno rast,« leta 2012 so imeli 11 tisoč evrov prometa, leto pozneje 22 tisoč, leta 2014 44 tisoč, za letos pa načrtujejo okoli 90 tisoč evrov prometa. »Naš največji strošek oglaševanja so Google Adwords in Facebook Ads,« veliko vlagajo tudi v offline oglaševanje. »Naše promotorke na terenu se bodo letos udeležile študentske arene,« dodaja.

»Prepričani smo bili, da nam bo uspelo.«

Ekipa, ki trenutno najema prostore v ljubljanski Šiški, vsem mladim podjetnikom svetuje, da vztrajajte: »Ne obupajte takoj. Na začetku smo preverili, ali podobna platforma že obstaja. Nek podoben servis je že deloval, zato smo skoraj izgubili voljo, mislili smo, da nam ne bo uspelo, ker nas je nekdo že prehitel. A ta servis je propadel že tri leta nazaj. Mislili smo, da lahko uspeš samo, če si edini in prvi na trgu.« Predvsem pa so pomembni jasni cilji in zaupanje med sodelavci.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Preberite več >>

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Preberite več >>

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Preberite več >>

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Preberite več >>

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Preberite več >>

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Preberite več >>

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Preberite več >>

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Preberite več >>

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Preberite več >>

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje