FabLab mreža Slovenija za podporo lokalnemu podjetništvu

Pred časom sta Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Direktorat za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije v okviru evropskega projekta ERUDITE pripravila zasnovo platforme nacionalne referenčne FabLab mreže.
FabLab cover

FabLab mreža Slovenija za podporo lokalnemu podjetništvu. (Vir slike: FabLab.si)

FabLab mreža Slovenija predstavlja platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, zagonskim in drugim podjetjem.

Nacionalna referenčna FabLab mreža Slovenija je tehnološko podprto okolje za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbudo za krožno gospodarstvo in lokalno podjetništvo tako v klasični, družbeni kot socialni obliki. Cilj mreže je, da se bodo dejavnosti na področju ustanavljanja in delovanja ustvarjalnih laboratorijev v Sloveniji izvajale povezano in koordinirano na vseh ravneh.

Pobudniki platforme se zavzemajo, da se v nacionalno referenčno mrežo vključi številne obstoječe iniciative in zanesenjake. Takoj jih nameravajo podpreti pri izvedbi inovativnih zamisli in hkrati vzpostaviti vzdržne modele delovanja FabLab okolij v Sloveniji. Na tak način se lahko po vzoru tujine spodbudi večje število inovacij in prispevkov k razvoju lokalnega gospodarstva.

Spodbuditi še večje število inovacij

Slovenija je dobila nacionalno referenčno mrežo FabLab ustvarjalnih laboratorijev. Pobudnica in koordinatorica mreže v Sloveniji je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z direktoratom za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo. Cilj mreže je prepoznati in uporabiti tehnološko inovacijski potencial posameznih lokalnih skupnosti v Sloveniji.

Osnovna ideja je spodbuditi še večje število inovacij in tako prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Nekateri člani mreže ustvarjalnih laboratorijev že delujejo v okviru različnih oblik podjetniškega podpornega okolja, njihov nastanek pa bo spodbujen tudi v vseh drugih regijah Slovenije.

FabLab je nekomercialen prostor za ustvarjanje

Ustvarjalne laboratorije najbolj pogosto označimo s kratico FabLab. Za njo se skriva angleški izraz Fabrication Laboratory, ki pomeni odprt, nekomercialen prostor za ustvarjanje, v katerem posamezniki lahko uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo.

Zamisel se je rodila v centru za bite in atome v Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT). Program so oblikovali, da bi ugotovili, kako lahko tehnologija postane gonilna sila razvoja v slabše preskrbljenih območjih. V večini FabLabov so 3D-tiskalniki, laserski stroji za rezanje in graviranje ter CNC-stroji.

Globalna mreža FabLab je odprta in ustvarjalna skupnost ustvarjalcev, inženirjev, raziskovalcev, znanstvenikov, umetnikov, učiteljev, študentov in strokovnjakov vseh starosti. Ti sodelujejo, inovirajo in ustvarjajo že v več kot 1000 FabLabih v 78 državah.

Svetovna banka je FabLabe je prepoznala kot učinkovit način za razvoj lokalne industrije, spodbujanje podjetništva, pridobivanje praktičnih učnih izkušenj in povečanje interesa za izobraževanje v smeri STEM (angl. Science, Technology, Engineering, Mathematics). Tako prispevajo tudi k izobraževanju kadrov, ki lahko sledijo novostim ter sooblikujejo nove razvojne in poslovne priložnosti doma in po svetu.

Kako delujejo FabLabi v Sloveniji?

V šolskih centrih, podjetniških izobraževalnih centrih, podjetjih ipd. leži ogromno neizkoriščene opreme. Podporniki FabLaba so vso to opremo popisali; z njo bodo opremili FabLabe. Prav tako so namreč po celi Sloveniji locirali prostore, v katerih bodo delovali laboratoriji.

»Nastal je zemljevid 25 lokalnih FabLabov, ki kaže, da je interes za prebuditev inovativnega potenciala in podjetnosti velik po vsej Sloveniji,« je za portal Digitalna Slovenija pojasnila pobudnica in koordinatorica mreže v Sloveniji doc. dr. Emilija Stojmenova Duh s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Ideja se ji je porodila na podlagi izkušenj z delom v gospodarstvu in na fakulteti, saj je v praksi ugotovila, da obstajajo težave pri sodelovanju.

FabLabi so odprti za vse. »Prototipni FabLabi so kreativni odprti prostori z najrazličnejšo opremo in predstavljajo tehnološko platformo za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbudo za lokalno podjetništvo, tako klasično kot družbeno oziroma socialno. Hkrati predstavljajo platformo za učenje in inovacije; peskovnik za ustvarjanje, učenje, mentoriranje, izumljanje. Namenjeni so ustvarjalcem, podjetnikom, študentom in raziskovalcem, ki želijo svojo kreativnost izraziti v obliki razvoja inovativnih izdelkov z veliko dodano vrednostjo,« je dodala Stojmenova Duh.

Posamezne FabLabe koordinirajo lokalni koordinatorji, ki se določijo na lokalni ravni. Nacionalno mrežo FabLabov pa koordinira Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

FabLab mreža

FabLab mreža Slovenija. (Vir slike: FabLab.si)

Tesno sodelovanje z gospodarstvom

FabLabi bodo zelo tesno sodelovali z gospodarstvom, in sicer mu bodo nudili:

  • dostop do opreme, ki je na voljo v FabLabih,
  • dostop do (tehnoloških) znanj prek mentorjev in ostalih organizacij, ki bodo delovali v okviru posameznih FabLabov ter v mreži,
  • dostop do (najboljših) kadrov, saj bodo v mrežo aktivno vključene šole, univerze in mladi talenti,
  • učinkovito usposabljanje kadrov prek usmerjenih usposabljanj, ki se bodo izvajala za potrebe posameznih podjetij,
  • izmenjavo znanj in izkušenj z ostalimi podjetji, izobraževalnimi in raziskovalnimi organizacijami,
  • sodelovanje v multi- in interdisciplinarnih raziskavah in projektih.

Že več kot 20 sodelujočih organizacij

Interes za sodelovanje v mreži je izkazalo že več kot 20 različnih organizacij, tako podjetij in šol kot tudi razvojnih agencij ter javnih in zasebnih zavodov iz vse Slovenije. Oprema, znanje in kompetence v posameznih laboratorijih so usmerjene v področje pametne specializacije glede na potrebe podjetij v regiji.

Pobudniki tako želijo, da postane mreža s svojimi FabLabi podporno okolje vseh 9 strateških razvojno-inovacijskih partnerstev za razvoj prototipov in pilotiranje.

Viri: FabLab, Digitalna Slovenija

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na VEM točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Preberite več >>

Email Marketing Master Class

Email Marketing Master Class

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz. Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo! Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Kakšna je stopnja digitalizacije v slovenskih podjetjih?

Kakšna je stopnja digitalizacije v slovenskih podjetjih?

Statistični urad RS med drugim spremlja tudi uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) oziroma digitalni indeks v podjetjih. Predstavljamo vam podatke za leto 2017. Preberite več >>

Prijavo tujih računov lahko oddate preko sistema eDavki

Prijavo tujih računov lahko oddate preko sistema eDavki

Če boste kot podjetnik ali fizična oseba odprli bančni račun v tujini, lahko sedaj Prijavo tujih računov Finančni upravi Republike Slovenije oddate v elektronski obliki preko sistema eDavki. Preberite več >>

Življenjske zgodbe 7 svetovno znanih uspešnih posameznikov

Življenjske zgodbe 7 svetovno znanih uspešnih posameznikov

Vsaka pot do uspeha je unikatna. Predstavljamo vam kratke življenjske zgodbe Oprah Winfrey, Walta Disneya, J.K. Rowling, Steva Jobsa, Billa Gatesa, Hansa Christiana Andersona in Johna Paula DeJoria, ki so lahko marsikomu v navdih. Preberite več >>

Dobre prakse ravnanja s starejšimi zaposlenimi v tujih podjetjih

Dobre prakse ravnanja s starejšimi zaposlenimi v tujih podjetjih

S sodelovanjem Fakultete za upravo in študenti Univerze v Ljubljani smo analizirali nekatere primere dobrih praks ravnanja s starejšimi zaposlenimi v nekaterih tujih podjetjih. Prebivalstvo se namreč stara, zato je treba vse več pozornosti namenjati kvalitetnemu ravnanju s starejšimi zaposlenimi v delovnem okolju. Preberite več >>

Delo od doma: večja fleksibilnost in boljši poslovni rezultati

Delo od doma: večja fleksibilnost in boljši poslovni rezultati

Delo na domu zadnje čase postaja vedno bolj zaželen in priročen način opravljanja dela. Pozitivni učinki se kažejo predvsem v povečani motivaciji zaposlenih, njihovi večji fleksibilnosti in pripravljenosti za sodelovanje. Delavcu torej poenostavi življenje, delodajalcu pa prinese boljše poslovne rezultate. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Email Marketing Master Class

24.10.2018 od 15:00 do 18:00
Email Marketing Master Class

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

21.11.2018 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje