
Gostilna dela ali kako je gostilna lahko tudi učna delavnica. (Vir slike: Gostilna dela)
Med vsemi zaposlenimi osebami v Sloveniji so le 4 odstotki invalidi oziroma osebe s posebnimi potrebami. Zaradi neustrezne izobrazbe, pomanjkanja znanja in delovnih izkušenj, socialnih omejitev in nefleksibilnosti na trgu dela ter družbene stigmatizacije težko dobijo zaposlitev in so pogosto nekonkurenčni.
Integracijo invalidov na trg dela lahko dosežemo le z ustrezno prilagojenimi praktičnimi programi usposabljanja na delovnem mestu. Tako lahko vplivamo na zmanjšanje prehoda v dolgoročno brezposelnost, socialne izključenosti ter dela na črno. Posledično integracija oseb s posebnimi potrebami na trg dela vpliva na dobrobit celotne družbe. Na takšen način lahko preprečujemo revščino in zmanjšujemo predsodke o zaposlovanju invalidov.
Gostilna dela ni navadna gostilna
V Gostilni dela zato pomagajo pri reševanju problema neusposobljenosti in brezposelnosti mladih invalidov. S pomočjo posebnega programa ti pridobivajo nove veščine in kompetence ter si tako izboljšajo zaposlitvene možnosti.
Gostilna dela – poklicno učenje mladih v gostinstvu je eden od rezultatov projekta socialnega podjetništva Tovarna dela – vstop v svet, ki ga je podjetje Centerkontura izvajalo v letih 2010 in 2011. Oblikovanje modela učne delavnice z gostinsko dejavnostjo je bilo namenjeno poklicnemu učenju mladih, ki so zaradi nedokončane izobrazbe socialno izključeni iz družbe in oddaljeni od trga dela.

Notranjost okrepčevalnice Gostilna dela v Ljubljani. (Vir slike: Gostilna dela)
Usposabljanje in zaposlovanje mladih iz ranljivih ciljnih skupin
V Gostilni dela usposabljajo in zaposlujejo mlade iz ranljivih ciljnih skupin. Gre predvsem za mlade brez dokončane izobrazbe, stare med 17 in 25 let, mlade invalide do 30. leta in mlade s posebnimi potrebami, ki se iz različnih razlogov soočajo s težavami pri zaposlovanju. Program usposabljanja izvajajo za pomočnika kuharja in pomočnika natakarja.
S sistematičnim in posebnim poklicnim učenjem v gostinski dejavnosti tako prispevajo k socialni reintegraciji udeležencev programa in pripravi na aktivno vključitev na trg dela. Namen učenja na konkretnem delovnem mestu v gostinstvu je razvoj socialnih veščin in delovnih navad ter pridobivanje delovnih izkušenj, delovne rutine in delovne motivacije.
Poklicno učenje mladih poteka sistematično in z uporabo posebnih tehnik in metod dela. Vodeno je s pomočjo mentorjev na delovnem mestu in strokovne podpore. Po končanem usposabljanju so udeleženci bolj usposobljeni in pripravljeni na uspešnejši vstop na trg dela.
Skrbijo tudi za zdravo prehrano
Gostilna dela deluje na dveh lokacijah, in sicer v Ljubljani in Domžalah. Njihovo kulinarično ponudbo sestavlja zdrava in lahka hrana. Jedilnik, ki se dnevno spreminja, je sestavljen po načelih zdrave prehrane. Poleg tega v kuhinji ne uporabljajo ojačevalcev okusa, mehčalcev mesa, umetnih omak in drugih umetnih dodatkov.
Ponujajo tudi možnost dostave toplih obrokov iz dnevne ponudbe. Gostinske storitve izvajajo tako redno zaposleni kot tudi osebe iz ranljivih skupin na usposabljanju.
Ponosni na vedno večjo prepoznavnost
Po besedah vodje projekta Tite Destovnik so v podjetju Centerkontura ponosni na svojo ekipo, predvsem na vodje, ki so istočasno tudi mentorji mladih invalidov in drugih udeležencev programa. Zavedajo se, da sta »spoštljivost in razumevanje mladih ključna za uspeh pri delu z mladimi«.
Poleg tega so ponosni tudi »na uveljavitev in prepoznavnost naše blagovne znamke, ki pomeni dobro hrano in usposabljanje invalidov v gostinstvu«.

Tita Destovnik. (Vir slike: Goodbiz)
Uspeh projekta vodi tudi v njegovo širitev. Po uspešni otvoritvi nove lokacije v Domžalah ekipa tako išče nove prostore tudi v Ljubljani. Trenutni delovni pogoji namreč ne ustrezajo več velikemu povpraševanju po gostinskih storitvah. »S širitvijo bi lahko ohranili delovna mesta za invalide ter seveda ustvarili nove,« dodaja vodja projekta.
S ščepcem humorja do uspeha
Podjetje Centerkontura je s projektom Gostilna dela vključeno v program Goodbiz, namenjen izboljšanju pripravljenosti na investicije ter povezovanju s ponudniki financ. Program je del širše skupnosti, ki s povezovanjem, znanjem in investiranjem v ljudi podpira trajnostno rast in razvoj podjetij, ki spreminjajo svet na boljše. Program je prejel podporo Programa Evropske unije za zaposlovanje in socialne inovacije (»EaSI«) za obdobje 2014–2020.
Kaj odlikuje Gostilno dela, katerim vrednotam sledi vodja projekta in kako celotno zgodbo popestri ščepec humorja, si lahko ogledate v predstavitvenem posnetku.