Igor Verstovšek je prejel naziv Mladi manager 2018

Združenje Manager je za Mladega managerja 2018 razglasilo Igorja Verstovška iz podjetja Cosylab. Bogomir Strašek je prejel priznanje za življenjsko delo na področju managementa, priznanji Artemida pa pripadata Anki Brus in Sonji Šmuc.
Prejemnik naziva Mladi manager 2018, Igor Verstovšek (Vir: Združenje Manager)

Prejemnik naziva Mladi manager 2018, Igor Verstovšek (Vir: Združenje Manager)

V sredo, 30. januarja, je pod okriljem Združenja Manager potekal že tradicionalni vsakoletni dogodek. Udeležilo se ga je več kot 420 managerjev in političnih predstavnikov. Med njimi je bil tudi predsednik države, Borut Pahor, ki je ob 30. obletnici delovanja Združenju izročil zahvalo za prispevek k boljši družbi.

Prejemnik naziva Mladi manager 2018 je Igor Verstovšek

Združenje Manager je priznanje Mladi manager 2018 podelilo Igorju Verstovšku, solastniku in prokuristu podjetja Cosylab. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2001 pod okriljem Instituta Jožef Stefan.

»Začeli smo kot skupina študentov, ki ni vedela nič o managementu ali voditeljstvu. Imeli pa smo en drugega, mentorja in dobro smo se razumeli. To je bil glavni razlog, da smo ustanovili podjetje. Potem so se stvari kar nekako začele dogajati,« je ob prejemu naziva povedal Igor Verstovšek.

Danes je podjetje Cosylab vodilni ponudnik na področju dobave strojnih in programskih rešitev za krmljenje jedrskih pospeševalnikov in drugih velikih fizikalnih eksperimentov, ki zaposluje 180 ljudi. Največji tržišči, na katerih deluje, sta EU in ZDA, hčerinske družbe pa se nahajajo v ZDA, v Švici, na Kitajskem, Švedskem in na Japonskem. Cilj podjetja je, da postane nepogrešljiv dobavitelj krmilnih sistemov za protonsko terapijo za zdravljenje raka. Ekipa se ukvarja tudi z razvijanjem jedrskih pospeševalnikov, fuzijskih reaktorjev in velikih sistemov radioteleskopov. Čisti prihodki od prodaje so v obdobju med aprilom 2017 in marcem 2018 znašali več kot 15 milijonov evrov.

Verstovšek je sicer leta 2015 prejel priznanje Zlata nit za najboljšega zaposlovalca v kategoriji srednje velikih podjetij.

Bogomir Strašek – priznanje za življenjsko delo na področju managementa

Prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa je Bogomir Strašek, ki je sicer ustanovitelj, direktor in večinski lastnik družbe KLS Ljubno. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo. V njem je danes zaposlenih 250 ljudi. Produktivnost se je od leta 2000 povečala za desetkrat. Dodana vrednost na zaposlenega znaša 115.000 evrov.

»Zame je ta nagrada krona mojega dela. V veliko čast mi je, hkrati pa zdaj čutim še večjo odgovornost do dela in do ljudi. Od malega sem želel biti med najboljšimi in stvari narediti malo drugače. Hvala sodelavcem, ki so sledili mojim ciljem, in moji družini, ki mi je stala ob strani tudi ob težkih trenutkih. Ob tem znova poudarjam, da lahko dobre rezultate dosežeš samo z medsebojnim spoštovanjem,« je povedal Strašek.

Bogomir Strašek, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa (Vir: Združenje managerjev)

Bogomir Strašek, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa (Vir: Združenje Manager)

Dobitnici priznanja Artemida

Priznanji Artemida sta prejeli Anka Brus in Sonja Šmuc.

Anka Brus je skozi celo karierno pot povezana s tehnologijo. Tako predstavlja zgled tudi drugim ženskam, ki delujejo na področju informacijske tehnologije. Je direktorica družinskega podjetja Agitavit Solutions, v katerem je zaposlenih 80 ljudi. Čisti prihodki od prodaje so v letu 2017 znašali 3,9 milijonov evrov. Večino storitev se proda na tujih trgih, in sicer v Nemčiji in Lichtensteinu.

Sonja Šmuc je leta 2017 prevzela mesto generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije, kjer je 128 zaposlenih. Pred nastopom te funkcije je bila 12 let izvršna direktorica Združenja Manager ter odgovorna urednica revije Manager. Prav tako je soavtorica knjige Izvozno tveganje pod nadzorom, napisala pa je tudi prek 700 člankov poslovne tematike.

Sonja Šmuc in Anka Brus, dobitnici priznanja Artemida (Vir: Združenje Manager)

Sonja Šmuc in Anka Brus, dobitnici priznanja Artemida (Vir: Združenje Manager)

Prispevek političnih predstavnikov

Na dogodku so imeli govor tudi nekateri ključni akterji politike in predsednik Združenja Manager.

»Začeli ste pred 30 leti na pragu velikih demokratičnih in družbenih sprememb, ko nihče ni vedel, kako bo. Danes pa lahko brez strahu zremo v prihodnost, ker imate znanje in izkušnje, da nas povedete v naslednjih 30 let,« je ob 30-letnici obstoja Združenja managerjev njegovim predstavnikom povedal predsednik države, Borut Pahor.

Aleksander Zalaznik in Borut Pahor (Vir: Združenje Manager)

Aleksander Zalaznik in Borut Pahor (Vir: Združenje Manager)

Opozorilo v zvezi s pomembno funkcijo, ki jo v družbi igrajo managerji:

»Soustvarjate razvoj države in hkrati opozarjate na marsikatere napake. Vlada si je za leto 2019 zastavila kar nekaj ciljev, na katere ste opozarjali, kot sta razbremenitev dela in davčno prestrukturiranje. Te predloge bomo pripravili, tudi z zavedanjem, da se lahko gospodarska rast ohladi. Letošnje leto bo namreč izjemno pomembno za naš nadaljnji razvoj tudi v luči pripravljenosti na novo krizo,« je povedal Marjan Šarec prek video poslanice.

O tem, da je čas za sklenitev družbenega dogovora o pospešeni rasti bruto plač in postopnem zniževanju davkov in prispevkov za naslednjih 5 let:

»Tak dogovor bi nas, managerje, spodbudil k iskanju rešitev za višjo dodano vrednost in produktivnost, država pa bi morala pospešeno iskati rešitve za povečanje konkurenčnosti gospodarskega okolja. Takšen dogovor bi državi kljub znižanju davkov prinesel več prilivov zaradi višjih plač, zaposlenim pa višje neto plače. S tem dogovorom in višjimi plačami bi preprečili tudi nadaljnje odhajanje najboljših kadrov in spodbudili vračanje tistih, ki so odšli.« je povedal Aleksander Zalaznik, predsednik Združenja Manager.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na VEM točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Visoke obresti in donosi pri investicijah v posojila

Visoke obresti in donosi pri investicijah v posojila

Visoke obresti z visokimi donosi pri investicijah v zavarovana posojila lahko investitor doseže na različnih platformah, ki so namenjena refinanciranju in množičnem investiranju. Naložbe v posojila in različne projekte na platformi se izplačajo v višini glavnice in zneska obresti, ki za vlagatelja predstavljajo dobiček. Preberite več >>

Slovensko podjetje sklenilo sodelovanje z japonskima multinacionalkama

Slovensko podjetje sklenilo sodelovanje z japonskima multinacionalkama

Slovensko podjetje XLAB d.o.o. se je povezalo z uglednima japonskima podjetjema Microsoft Japan in SB C&S. Namen sodelovanja je zagotoviti japonskim podjetjem programsko opremo, s katero bi le ta lažje organizirala delo na daljavo za svoje zaposlene. Preberite več >>

Poslovanje podjetij v letu 2018 – kaj pravi statistika?

Poslovanje podjetij v letu 2018 – kaj pravi statistika?

Kako so slovenska podjetja poslovala v letu 2018 v primerjavi z letom 2017? Kolikšno dodano vrednost so ustvarila? V katerih dejavnostih so bili prihodki od prodaje najvišji? Preberite več >>

Ženske v podjetništvu – statistični podatki

Ženske v podjetništvu – statistični podatki

Kljub temu, da v podjetniškem svetu še vedno prevladujejo moški, delež podjetnic vse bolj narašča. V ZDA so preučevali, kolikšna je povprečna starost podjetnic, s katerimi izzivi se najpogosteje srečujejo, v katerih panogah delujejo in v kolikšni meri so zadovoljne s svojo izbiro. Preberite več >>

Projektno poročanje – zadnji korak do sredstev

Projektno poročanje – zadnji korak do sredstev

Mikro in mala podjetja, ki prejmejo sredstva na javnem razpisu, se prevečkrat prepozno zavejo, kako obsežen in dolgotrajen je postopek projektnega poročanja. Zaradi napačnih poročil zato mnogi ne uspejo počrpati vseh sredstev, ki so jim bila dodeljena. Preberite več >>

Evegreen – povpraševanja se vrstijo z vseh koncev sveta

Evegreen – povpraševanja se vrstijo z vseh koncev sveta

Podjetje Evegreen, ki se ukvarja z izdelavo biorazgradljivih lončkov in proizvodnjo bioplastike, se je pred kratkim udeležilo sejma Chinaplas 2019 na Kitajskem. Nedolgo nazaj pa so za 100 % biorazgradljiv lonček prejeli zlato priznanje s strani Savinjsko-Šaleške gospodarske zbornice. Preberite več >>

Oznake: ,