Kako s poslušanjem glasbe izboljšati delovno produktivnost?

Poslušanje glasbe ni le prijetna dejavnost, ki nam zapolni prosti čas. Lahko ima tudi terapevtske učinke. Po drugi strani pa lahko določen tip glasbe vpliva na povečanje kreativnosti in produktivnosti pri delu.
Klasična glasba izboljšuje sposobnosti pomnjenja (Vir: Pixabay)

Klasična glasba izboljšuje sposobnosti pomnjenja (Vir: Pixabay)

Poslušanje glasbe med delom nas lahko dekoncentrira. Vendar pa so lahko učinki glasbe tudi pozitivni, če le izberemo pravo. Ob taki glasbi se lahko povečajo sposobnosti učenja in procesiranja informacij. Povečajo se lahko možnosti, da dobimo nove ideje in da smo pri opravljanju dela bolj učinkoviti.

Kakšno glasbo je torej priporočljivo poslušati ob delu?

Klasična glasba

Že dolgo je znano, da klasična glasba pozitivno vpliva na delovanje možganov. Tisti, ki poslušajo klasično glasbo, delovne obveznosti opravijo učinkoviteje, kot bi jih sicer. Študije so dokazale, da je ob poslušanju tovrstne glasbe lažje rešiti številne miselne uganke in probleme. Ob rednem poslušanju klasične glasbe se lahko izboljša tudi zdravstveno stanje in počutje posameznika.

Prednosti klasične glasbe se kažejo v tem, da gre za mirno, sproščujočo glasbo, ki zmanjšuje raven stresa. V nekem preizkusu so študentje pisali izpit. Skupina, ki je bila pri tem izpostavljena taki glasbi, je dosegala 12 % boljše rezultate kot tista, ki je izpit pisala v tišini. Predvsem Beethovnova »Fur Elise« je znana po tem, da zaradi nje študentje dlje časa ohranjajo zbranost pri učenju in absorbirajo več informacij.

Priporočamo vam poslušanje glasbe Mozarta, Beethovna, Bacha in Vivaldija.

Zvoki narave

Pozitivne učinke na poslušalca imajo tudi zvoki narave. Najbolje se obnesejo umirjeni konstantni zvoki kot so zvoki dežja, valov, šumenje potoka. Nepredvidljivi zvoki kot so živalski glasovi lahko po drugi strani delujejo moteče.

Zvoki narave povečajo kognitivne funkcije in koncentracijo. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da so bili zaposleni, ki so bili izpostavljeni takim zvokom, bolj produktivni. Izboljšalo se je tudi njihovo splošno počutje.

Filmska glasba

Poslušanje filmske glasbe vas navdaja z občutkom, da delate nekaj pomembnega, čeprav le opravljate svoje vsakodnevne obveznosti. Medtem ko se v ozadju odvija zmagoslavna glasba iz filma, se lahko počutite, kot da spreminjate svet. To vam bo pomagalo, da se bosta povečali vaša koncentracija in produktivnost.

Filmska glasba deluje spodbudno. Privzdigne vašo voljo in izboljša razpoloženje. Če ste utrujeni, vas bo epska glasba iz filmov privzdignila in vam povrnila motivacijo.

Priporočamo vam filmsko glasbo iz naslednjih filmov: Inception, The Social network, Moon, Lawrence of Arabia, Cloud atlas, Amelie in The Bourne Identity.

Glasba s 50 do 80 biti na minuto

Nekateri znanstveniki so prišli do spoznanja, da ne gre toliko za zvrst glasbe, ki jo poslušate, ampak za njen tempo. Tako naj bi glasba z med 50 do 80 takti na minuto stimulirala kreativnost in druge miselne sposobnosti.

Dr. Emma Gray, kognitivno – vedenjska terapevtka, je v sklopu študije ugotovila, da glasba s taktom med 50 in 80 udarci na minuto delovanje možganov premakne v alfa stanje.

Ko smo budni, smo običajno v beta stanju. Možganska aktivnost je takrat med 14 in 30 HZ. Ko se možganska dejavnost upočasni na 7 do 14 HZ, preidemo v bolj umirjeno alfa stanje. V tem stanju smo bolj odprti do zunanjih dražljajev, imamo tudi boljše zaznavne sposobnosti. Manj smo kritični. Pri aktivnostih, ki se jih lotevamo v tem stanju, bolje delujejo naša domišljija, spomin in intuicija. Povečajo se možnosti, da bomo prišli do novih spoznanj.

Primeri pesmi, s katerimi dosežemo tak učinek: Mirrors (Justin Timberlake), Last goodbye (Jeff Buckley), The lazy song (Bruno Mars) in Chasing pavements (Adele).

Vaša najljubša glasba

Na naše možgane zelo dobro učinkuje tudi glasba, ki je nam osebno najbolj všeč. Poslušanje vaših najljubših pesmi izboljšuje počutje in povečuje produktivnost.

Profesorica asistentka, Teresa Lesiuk, ki dela na Univerzi v Miamiju v sklopu programa glasbena terapija, je ugotovila, da je pomembna tudi osebna izbira glasbe. Ugotovila je, da tisti, ki poslušajo glasbo, ki jim je zelo všeč, opravijo svoje delovne zadolžitve hitreje. Med poslušanjem take glasbe se jim porodijo boljše ideje.

Lahko gre za vašo priljubljeno glasbo, vendar pa izbira vseeno ni najboljša, če je njen tempo prehiter oziroma če komad vsebuje besedilo, ki odvrača vašo pozornost.

Vir: entrepreneur.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

5 načinov, kako bolje zakorakati v nov dan

5 načinov, kako bolje zakorakati v nov dan

To, kar zaznamuje naša jutra, se odraža v celotnem dnevu. Kako čim bolj sveži in kreativno naravnani zakorakati v nov dan? Kaj je prepovedano in kaj priporočljivo? Preverite spodnjih pet načinov in vstopite v nov dan kot prerojeni. Preberite več >>

S triki do uspešnejšega poslovnega in zasebnega življenja

S triki do uspešnejšega poslovnega in zasebnega življenja

O nasvetih izkušenega poslovneža Nelsona Wanga za povečanje produktivnosti smo na našem podjetniškem portalu že pisali, tokrat pa vam predstavljamo tudi nekaj njegovih trikov, s katerimi boste izboljšali predvsem kvaliteto svojega življenja. Preberite več >>

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nelson Wang, ustanovitelj spletne strani CEOLifestyle.io, poseduje ogromno znanja s področja povečevanja produktivnosti pri posameznikih. Pri spletnem portalu Quora so ga zato povprašali o nasvetih, ki jih lahko o tej tematiki deli z njihovimi bralci. Preberite več >>

Uspešnejši sestanki vodijo v učinkovitejše poslovanje

Uspešnejši sestanki vodijo v učinkovitejše poslovanje

Sestanki so stalnica v vsakem podjetju in so lahko zelo koristni, a le dokler zaposlenim ne vzamejo preveč časa. V hitro rastočem modnem podjetju Spanx se je - kmalu po tem, ko je mesto izvršne direktorice prevzela Jan Singer - njihovo trajanje močno zmanjšalo. Preberite več >>

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Prav vsak podjetnik sanja o uspehu. Ta je dosegljiv, a ob njegovem doseganju je treba ravnati premišljeno in vztrajno. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo dan na dan pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Preberite več >>

Z redno vadbo do uspešnejše kariere

Z redno vadbo do uspešnejše kariere

Nasveti izkušenejših kolegov, ki podjetnikom pomagajo do boljših uspehov pri svojem delu, vedno pridejo prav. Tokrat je svojega z bralci spletne revije Entrepreneur.com podelil Jim Joseph, strokovnjak s področja marketinga. Preberite več >>

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni. Preberite več >>

Oznake: