Kako spodbuditi zaposlene k inovativnosti?

Inovativnost je gonilo vsakega podjetja. Sploh v današnjih hitro spremenljivih časih podjetje ne more uspešno poslovati na dolgi rok, če ne uvaja ustreznih sprememb in prilagoditev. Pomembno je, da se v proces kreiranja idej vključi tudi zaposlene. Kako naj se vodstvo tega loti?
V podjetju ustvarite ugodno klimo za razvoj inovacij (Vir: Pixabay)

V podjetju ustvarite ugodno klimo za razvoj inovacij (Vir: Pixabay)

Dajte vsem zaposlenim enake možnosti, da izražajo svoje ideje

Ko organizirate sestanke z namenom iskanja novih rešitev, pozabite na nazive in položaje zaposlenih. Vsakega spodbudite, da izrazi svoje ideje. Če bodo imeli zaposleni občutek, da jih spoštujete in da vam je njihovo mnenje pomembno, bodo z vami delili svoje ideje. Večji nabor idej, kot imate, večja je možnost, da bodo med njimi tudi dobre in uporabne.

Bodite odprti do vseh idej

Pomembno je, da se na nobeno idejo ne odzovete negativno. Čim date nekomu vedeti, da je njegova ideja slaba, neuporabna, lahko pri tem človeku in tudi pri drugih zaposlenih zavrete dotok inovativnosti. Iz strahu, da bi bila njihova ideja interpretirana kot manj vredna, se lahko zaprejo vase.

Ustvarite okolje, kjer bodo vse ideje dobro sprejete. Do vsake ideje pokažite pozitiven odnos. Ko ugotovite, da ideja v določenem primeru ni uporabna, to argumentirajte na spoštljiv način in pri tem vedno izpostavite prednosti ideje in njene potenciale.

Nagradite dobre ideje

Inovativne ideje lahko bistveno pripomorejo k uspehu podjetja in povečanju dobička. Pomembno v procesu motiviranja je, da zaposlene nagradite, če prispevajo k razvoju dobre ideje.

Nekatera podjetja se odločijo, da zaposleni dobi nekaj procentov od posledično povečane prodaje. Lahko pa določite neko konstantno denarno ali nedenarno nagrado, ki je bo deležen tisti, ki bo pripomogel k inovativnosti vašega podjetja. S tem, ko boste nekoga nagradili za dobro idejo, boste spodbudili tudi druge, da se bodo še naprej trudili.

Zamenjajte okolje

Stalno zadrževanje v istih prostorih lahko deluje monotono. Posledično se zmanjša tudi kreativnost. Če želite od zaposlenih dobiti nove, sveže ideje, se lahko kot dobra možnost obnese menjava okolja. Peljite svojo ekipo v naravo. Svež zrak bo dobro učinkoval tudi na miselne procese. Možnost za porajanje novih zamisli bo bistveno večja.

Predstavite jim širšo sliko in jim dajte vse potrebne podatke

Preden se začne proces zbiranja idej, zaposlene seznanite s problematiko na določenem področju delovanja podjetja. Pojasnite jim, kakšne so težave, kako to vpliva na celotno poslovanje in jim podajte vse informacije, ki ste jih do sedaj sami zbrali na to tematiko.

Pomembno je, da se zaposleni zavedajo širše slike in da pridobijo čim več informacij. To jim bo dalo neko ogrodje, znotraj česar bodo iskali rešitve in ideje. Več podatkov, kot bodo imeli, bolj bodo lahko rešitve uporabne in smiselne. Ko jim podate vse informacije, jim pustite, da se razmisleka lotijo samostojno.

Zaposlenim zagotovite vse potrebne informacije (Vir: Pixabay)

Zaposlenim zagotovite vse potrebne informacije (Vir: Pixabay)

Vprašajte zaposlene po njihovem mnenju

Zaposleni so tisti, ki so vse dni vpeti v konkretne delovne naloge in vidijo, kako poteka poslovni proces oziroma njegov specifičen del. Direktno jih vprašajte, katere pomanjkljivosti vidijo, kaj se njim zdi, da bi bilo treba izboljšati, s katerimi težavami se srečujejo. Ko vam bodo predstavili pogled s svojega zornega kota, vam bo marsikaj postalo bolj jasno.

Seznanite se s potrebami strank

Zbiranje mnenj, želj in kritik glede vaših produktov ali storitev naj se ne bi končalo v fazi izdelave poslovnega načrta. S strankami morate ohranjati konstanten stik in jih spodbujati k deljenju povratnih informacij. Spodbudite tudi zaposlene, da so čim več v stiku z njimi. Bolj kot bodo poznali potrebe vaših strank, bolj bodo lahko njihove rešitve uporabne.

Zaposleni naj izvedo, s kakšnimi problemi se stranke srečujejo v zvezi s storitvijo, ki jo ponujate; kakšnih izboljšav bi si želele itd. Povratne informacije strank so gonilo novih idej pri izboljšanju poslovnega procesa.

Spodbudite zaposlene, da ideje iščejo tudi zunaj podjetja

Ne moremo pričakovati inovativnosti, če smo dnevno vpeti v enake informacije, naloge in delovne procese. Do inovacij prihaja takrat, ko posameznik kombinira znanje z različnih področij. Veliko inovacij nastane kot posledica povezave dveh povsem drugačnih izdelkov ali storitev.

Prav zato je pomembno, da zaposlene spodbudite, da rešitve iščejo tudi izven podjetja. Spodbujajte jih k temu, da bodo raziskali, kako so se druga podjetja v enaki ali drugi panogi lotila rešitve podobnega problema. Ne gre za to, da bi kopirali modele drugih podjetij. Gre za širjenje obzorja in vzpostavljanje novih povezav.

Nekatera podjetja zaposlene spodbujajo, da nekaj ur na teden delajo tudi na drugih projektih ali področjih. Tudi to je ena od možnosti povečevanja inovativnosti in snovanja novih rešitev.

Vir: smallbiztrends.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Richard Branson dan začne ob 5. uri zjutraj

Richard Branson dan začne ob 5. uri zjutraj

Richard Branson, milijarder in soustanovitelj skupine Virgin, se vsak dan zbudi ob 5. uri zjutraj, da svoj dan začne na pravi način – s športom. Je strasten tekač in kolesar ter je že pretekel maraton, organizira pa tudi dobrodelni triatlon. Šport je dejansko izjemno koristen. Preberite več >>

5 navad, ki vam pomagajo povečati vašo produktivnost

5 navad, ki vam pomagajo povečati vašo produktivnost

Večina ljudi svoje vikende namenja sproščanju, družini in zabavi. Sujan Patel, izkušen in zelo uspešen podjetnik, se zaveda, da je takšno preživljanje prostega časa pomembno, a sam je k svojim vikendom dodal še nekaj navad, s katerimi vpliva tudi na svojo produktivnost. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Upočasnite se in dosegali boste boljše rezultate!

Upočasnite se in dosegali boste boljše rezultate!

Mogoče se sliši kontradiktorno, da naj bi s tem, ko bomo upočasnili svoj delovni tempo, dosegali boljše poslovne rezultate. Vendar je res. Zakaj je temu tako, vam pojasnjujemo v tem prispevku. Preberite več >>

Google je raziskal 10 navad najuspešnejših managerjev

Google je raziskal 10 navad najuspešnejših managerjev

Google si ves čas prizadeva kar najbolj optimizirati poslovanje. Ker managerji pomembno vplivajo na delovanje posameznih ekip in posledično na celotno podjetje, je želel ugotoviti, katere lastnosti so skupne najbolj uspešnim managerjem. Preberite več >>

S poznavanjem delovanja možganov do večje učinkovitosti pri delu

S poznavanjem delovanja možganov do večje učinkovitosti pri delu

Če veste, na kakšen način delujejo možgani, boste lahko optimalno izkoristili njihove zmožnosti. Kako torej načrtovati delovni proces, da boste povečali svojo učinkovitost? Preberite več >>

Kako s poslušanjem glasbe izboljšati delovno produktivnost?

Kako s poslušanjem glasbe izboljšati delovno produktivnost?

Poslušanje glasbe ni le prijetna dejavnost, ki nam zapolni prosti čas. Lahko ima tudi terapevtske učinke. Po drugi strani pa lahko določen tip glasbe vpliva na povečanje kreativnosti in produktivnosti pri delu. Preberite več >>

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Sestanki so veliki kradljivci našega časa. Vendar tudi direktorji najuspešnejših podjetij vodijo sestanke – morda se lahko česa naučimo od njih. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

14.06.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP