“Ko ugasnejo kamere, se šele začne pravo delo”

Gonilna sila zmagovalnega projekta lanske sezone Štartaj Slovenija, Aljaž Fras iz podjetja Noela d.o.o., je na lastni koži izkusil tako pozitivne kot negativne strani podjetništva. Ključ do uspeha in reševanja iz primeža številnih preglavic je bilo pozitivno razmišljanje ter izbira pravega svetovalca.
edita-golob-profin-aljaz-fras-noela

Mladi podjetnik Aljaž Fras iz podjetja Noela se zaveda pomena kakovostnega računovodskega servisa Pro Fin, ki ga vodi Edita Golob (foto: Simon Maljevac)

Zmaga v projektu Štartaj Slovenija je vsekakor dobrodošel “veter v hrbet” za vsakega podjetnika, a obenem prinaša tudi obilico dodatnih izzivov, s katerimi se je potrebno spopasti na pravi način. Mladi podjetnik Aljaž Fras iz Benedikta v Slovenskih goricah je skupaj s staršema Mileno in Leonom s kremo s polžjo slino Noela navdušil komisijo omenjenega projekta in družinska ideja je postala zmagovalni projekt.

Kozmetika namesto kulinarike

A le malo je manjkalo, da Frasovi ne bi postali podjetniške zvezde, saj so pred štirimi leti resno razmišljali, da bi posestvo, kjer sedaj gojijo polže, prodali. Še pravočasno so se odločili, da se bodo na svoji zemlji kar sami lotili podjetništva. V začetku so se soočali s številnimi pomisleki ter nezainteresiranostjo kulinaričnega trga za njihove polže, kar pa na srečo vseh, ki se borijo s poškodovano in suho kožo, ni zaustavilo njihovega zagona. Odkrili so, da bi lahko polžjo slino uporabili v kozmetične namene in luč sveta je ugledala krema Noela.

druzina-fras-noela

Družina Fras je s kremo s polžjo slino Noela navdušila v projekta Štartaj Slovenija (foto: FB Noela)

Hiter skok prodaje lahko prinese glavobol

Sodelovanje v televizijskem šovu je povzročilo močno povečanje prodaje, kar je pomenilo, da morajo Frasovi poskrbeti za optimalne računovodske in davčne storitve. Njihova prva izbora nista bila optimalna in vse je kazalo na to, da bo zgodba zaradi previsokih davščin doživela neslaven konec. Mukotrpno iskanje kakovostnega računovodskega servisa podjetja je naposled obrodilo sadove in vzpostavili so kontakt s podjetjem Pro Fin iz Slovenske Bistrice.

Potrebno je pravilno odreagirati na spremembe

“Če ima podjetje zdravo rast, je vse skupaj bistveno lažje, saj se lahko sproti prilagajaš vsem zahtevam. Mi smo iz ničle hitro preskočili kar nekaj stopničk, kar nam je prineslo obilo preglavic. Številni podjetniki se ne zavedajo, da je pot sestavljena iz vzponov in padcev. Pomembno je, da narediš načrt, kako boš odreagiral na vse spremembe. Prepoznavnost in finančna pomoč, ki jo prinašajo takšni projekti kot je Štartaj Slovenija, je dobrodošla, vendar prinaša tudi določene obveze, s katerimi se moraš spopasti. Če ne odreagiraš pravilno, lahko propadeš. Ne skrivam, da smo bili tudi mi blizu negativnemu scenariju. Tu je bila pomoč podjetja Pro Fin ključnega pomena,” je razkril Aljaž.

S papirologijo naj se ukvarja usposobljen kader

“Podjetnik mora biti seznanjen z vsemi birokratskimi zadevami, vendar je najbolj primerno, da si za urejanje teh zadev najde strokovno pomoč. Na ta način se lahko maksimalno posveti svojim poslovnim obveznostim, produkciji in prodaji, medtem ko računovodstvo in ostalo papirologijo ureja usposobljen kader,” je pojasnila Edita Golob, direktorica podjetja Pro Fin iz Slovenske Bistrice, ki ima več kot četrt stoletja izkušenj z računovodstvom in svetovalnimi storitvami.

Z brezplačnimi svetovanji do novih strank

Po delu v večjem podjetju se je Edita Golob odločila za samostojno podjetniško pot, leta 2009 pa je s.p. preoblikovala v d.o.o. in se lani preselila v nove poslovne prostore, ki jih stranke z veseljem obiščejo. “Težko je pridobiti vsako novo stranko. Pametni podjetniki preverijo potencialna računovodstvo, zato je pomembno kakšne so tvoje reference. Številnim potencialnim podjetnikom smo ponudili brezplačna svetovanja in ti so se nato ob ustanovitvi podjetij odločili za naše usluge. Nekateri se preselijo k nam zaradi nezadovoljstva s storitvami drugih računovodstev. Ravno zaradi tega se je na nas obrnil Aljaž in začeli smo sodelovati.”

Učenje na lastnih napakah

Aljaž Fras se zaveda, da je pot do uspeha dolga in trnova. “Po zaključku prodaje v okviru Štartaj Slovenija so pred nami nove preizkušnje. V zadnjem letu smo se veliko naučili iz svojih napak. V začetni fazi prisluhneš vsakemu nasvetu, čeprav je napačen. Sčasoma ugotoviš, kaj je dobro zate. Kamere so se ugasnile in sedaj nas čaka pravo delo. O uspehu je še prezgodaj govoriti. Uspešni bomo, če bomo naš posel uspeli obdržati na trgu deset ali dvajset let ter bodo naše delo morda nadaljevali moji potomci.”

noela-krema

Krema Noela je bila lani zmagovalni projekt Štartaj Slovenija (foto: FB Noela)

Stranke moraš nenehno opozarjati, da obstajaš

Glavni fokus v podjetju Noela bo še naprej na optimizaciji proizvodnje in prodaje. Po zaključku ekskluzive za Spar si morajo izboriti mesto na trgu, s pomočjo distributerjev pa se spogledujejo tudi s prodajo v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Mladi podjetnik, ki je kljub evforičnem začetku z nogami in glavo ostal na trdnih tleh, se zaveda, da je ključ do nadaljnjega uspeha v kakovostnem produktu in uspešnem marketingu.

“Prodajamo izredno kakovostno in edinstveno kremo. To potrjuje tudi odziv naših strank. Ne moremo se kosati z velikimi multinacionalkami v višini finančnega vložka, zato bomo še naprej stremeli k kakovosti. Ključ je v marketingu, kar smo že spoznali. Po zaključku marketinške kampanje je prodaja močno upadla. Stranke je očitno potrebno nenehno opozarjati, da obstajaš in kje lahko pridejo do tvojega produkta. V nasprotnem primeru hitro pozabijo nate.”

Vsaka stranka je unikat

Z Edito Golob so Frasovi vzpostavili odnos, ki presega poslovno sodelovanje, kar potrjujejo tudi njene besede: “Frasovi so res izjemna družina. Hitro sem spoznala, da pred kamerami niso čisto nič drugačni kot v živo. Navdušili so me s tem, da so se vsi udeležili izobraževanja v programu miniMAX in s tem potrdili, da res živijo za projekt Noela. Na ta način so vsi spoznali vse računovodske in administrativne pasti poslovanja, kar jim močno olajša delo. Svoje stranke spodbujam, da spoznajo vse računovodske skrivnosti in trike, saj je to v obojestransko korist. Program miniMAX lahko prilagodimo individualno za vsako stranko posebej. To potrjuje moje razmišljanje, da je vsaka stranka unikat. Moramo se ji maksimalno posvetiti in se obnašati kot, da smo njeni sodelavci in del njenega podjetja.”

edita-golob-profin

“Svoje stranke spodbujam, da spoznajo vse računovodske skrivnosti in trike, saj je to v obojestransko korist,” poudarja lastnica podjetja Pro Fin, Edita Golob (foto: Simon Maljevac)

Neuspeh obrnite v svojo korist

Ob teh besedah je Aljaž Fras z nasmehom na obrazu obudil spomine na začetke poslovanja: “Uf, ko se spomnim, da smo po nasvetu prvega računovodje račune pripravljali kar v Wordu, mi je hitro postalo jasno, da na takšen način ne moreš poslovati v 21. stoletju.” 

Hitra reakcija na spremembe v poslovnem okolju je izredno pomembna za stabilnost in nadaljnji razvoj vsakega podjetja. Ob stalnem izobraževanju in iskanju novih poti do uspeha, pa Aljaž Fras tako mlade kot izkušene podjetnike opozarja še na en zelo pomemben dejavnik: “Bodite pozitivni! Prav nič vam ne bo pomagalo, če si boste vsako sekundo razbijali glavo s tem, zakaj v preteklem mesecu niste bili uspešni. V tem primeru boste zagotovo neuspešni tudi v prihodnosti. Življenje in posel sta sestavljena iz vzponov in padcev. Ob uspehu ostanite hladnokrvni in razmišljajte o naslednjih potezah. Ko se soočate s padcem, pa iz tega potegnite nekaj pozitivnega in skušajte neuspeh obrnite v svojo korist.”

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Evegreen – zmanjšanje količine odpadkov z izdelki iz bioplastike

Evegreen – zmanjšanje količine odpadkov z izdelki iz bioplastike

Evegreen je podjetje, ki si prizadeva za reševanje čedalje bolj perečega okoljskega problema – kopičenje plastične embalaže v okolju. Ukvarja se z izdelavo bioplastike, ki predstavlja alternativo klasični plastiki. Njena prednost je v tem, da je narejena iz naravi prijaznih snovi, ki se v okolju hitro razgradijo. Preberite več >>

Forrest of life – naravna kozmetika s pridihom gozda

Forrest of life – naravna kozmetika s pridihom gozda

Brigita Oblak je samostojna podjetnica, ki se ukvarja z izdelavo naravne kozmetike s pridihom gozda Forrest of life. Na podjetniško pot se je podala pred le nekaj meseci in tako svoj hobi pretvorila v poslovno idejo. Preberite več >>

Be Life: Prva uradna proizvodnja kambuče v Sloveniji je zaživela

Be Life: Prva uradna proizvodnja kambuče v Sloveniji je zaživela

Mirza Ljubijankić dokazuje, da mladost ni ovira za vstop v podjetništvo. Na samostojno pot se je podal že pri rosnih 20 letih. Kambuča ga je navdušila v trenutku, ko jo je prvič poskusil. Kmalu je prišel na idejo, da bi odprl prvo pravo proizvodnjo te pijače v Sloveniji – in uspelo mu je. Preberite več >>

Miha Dolinšek: “Z reševanjem problemov napreduješ kot oseba, s tem se razvija tudi podjetje.”

Miha Dolinšek: “Z reševanjem problemov napreduješ kot oseba, s tem se razvija tudi podjetje.”

Spletna trgovina moje-lece.si na trgu obstaja že 8 let in ima široko bazo strank, ki pa se povečuje iz dneva v dan. Glavni vir prihodkov predstavljajo kontaktne leče. Čedalje večje povpraševanje pa je tudi po sončnih in dioptrijskih očalih, ki so se v ponudbi pojavila kasneje. Preberite več >>

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Rok Starič: »Če se pri delu ne zabavam, v njem ne vidim smisla.«

Minilo je devet mesecev, odkar je Rok Starič z blagovno znamko »Rok's nut butter« zmagal na izboru Mladi podjetnik leta 2018. Kaj mu je prinesla zmaga? Katere tuje trge že osvaja maslo iz oreščkov? S kakšnimi pristopi podjetje poskrbi za veselje svojih strank? Preberite več >>

Personalizirane knjige za otroke, ki so osvojile tudi ameriški trg

Personalizirane knjige za otroke, ki so osvojile tudi ameriški trg

Podjetje Mali junaki se ukvarja z izdelavo in spletno prodajo personaliziranih otroških knjig. Glavni junak izbrane knjige dobi ime in videz otroka, ki mu je ta knjiga namenjena. V podjetju je trenutno okoli 100 zaposlenih, delujejo na šestih trgih, nezadovoljnih strank praktično ni. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

17.05.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje