Kolumna: “Uživaj vsak dan v svojem delu in odpri vrata uspehu na stežaj”

"Življenje je prekratko, da bi ustvarjali nekaj, česar nihče noče. Pa tudi, da bi delali, kjer nočemo in kar nočemo." Preberite si kolumno Jane Fleišer, ki se je odločila za ustanovitev vrtca Dobra Teta in s tem postala zelo uspešna mlada podjetnica.
Kolumna: "Uživaj vsak dan v svojem delu in odpri vrata uspehu na stežaj"

Uživaj vsak dan v svojem delu in odpri vrata uspehu na stežaj. (Vir slike: Zasebni arhiv Jane Fleišer)

Kaj vam pravzaprav pomeni vaša služba? Ali uživate v svojem trenutnem delu, delovnem mestu, službi, sodelavcih? Je to zgolj medij, s katerim si pridobite sredstva za življenje, priboljške, možnost oddiha… ali pa vam omogoča osebnostno rast, priznanje, razvoj kariere, preskok na višjo stopničko? Vam nakloni na koncu vsakega delovnega dne nasmešek in zadovoljstvo s samim seboj? Ste prispevali nekaj inovativnega, se znašli, reagirali, vplivali na boljši način delovanja podjetja, zadovoljstvo sodelavca, stranke, kupca, zdravje bolnika, veselje otroka?

Delovno mesto nam brezkompromisno vzame vsaj tretjino dneva in dobršen, pomemben del življenja. Čas, ki ga ne posvetimo svojemu partnerju, otrokom, ko se prostovoljno ne znojimo v telovadnici ali ne počnemo nekaj prostočasnega. Čas, ko naš delodajalec od nas pričakuje stoodstotno zbranost, proaktiven pristop, produktivne ure. Če že potrošimo toliko časa na delovnem mestu, zakaj ga ne bi poizkusili spremeniti v nekaj zabavnega, mesto, kamor se bomo radi vračali in kjer bomo z veseljem preživeli delovne ure in produktivno poganjali mline podjetja skupaj s svojo ekipo?

Že celo življenje imam srečo, da se imam pri delu, ki ga opravljam, zelo dobro. Brez izjeme sem vedno imela zanimive sodelavce, nadrejene, ki so sodelovali z menoj in sem se lahko pod njihovim mentorstvom tudi veliko novega naučila, se razvijala. Najhujši je občutek (kjer se bo marsikdo našel), da v tem ali onem podjetju ni več možnosti za razvoj in napredek. Zveni znano? Takrat je čas odločitve. Poiskati si je treba nove izzive in preizkusiti novo pot.

Moja samostojna pot mi je pokazala, da lahko pri delu uživam še veliko bolj kot kdajkoli prej. Kaj ni nora ideja – s svojimi domislicami se lahko ne le preživljaš – še drugim lahko ponudiš delovno mesto in skrbiš za njihov razvoj, zadovoljstvo. Nepozabna pustolovščina. Vsakdo bi jo moral izkusiti na lastni koži.

Vsak podjetnik se znajde pred izzivi, kjer se izkaže njegova trdna volja in moč odločitev. Borba s samim seboj, da bi našel pot do užitka, ki ga je čutil pri začetku samostojne poti. Zadovoljstva s samim seboj in energije, ki jo lahko deli s svojo ekipo. In borba za preživetje podjetja. Kateri so tisti temelji, pri katerih si ne smemo dovoliti popuščanja?

Prijavi se na tekmovanje Mladi podjetnik leta 2015!

Ohrani vztrajnost. V času izzivov podjetja na začetku svoje poti si je potrebno zapomniti, da enostavno moraš vztrajati in ne obupati. Vsak potrebuje svojega zaveznika, ki te pobere takrat, ko si na tleh. Družino, prijatelje s strokovnim znanjem, sorodna podjetja … okleneš in opreš se nanje, ne kloneš. Negativnim komentarjem, ki jih na začetku ne manjka, odpreš zadnja vrata in sprejmeš, da jih bo več kot si jih pričakoval ali želel.  

Razvijaj tudi druge projekte. Ne omeji svojega obzorja in se posveti tudi manjšim skokom v druge projekte. Tistim, ki še niso prišli na vrsto. Za katere še ni bilo časa ali prostora. Ali sredstev. Na uho mi je pred kratkim prišlo, da si je potrebno za svoje projekte vsake toliko časa vzeti 14 dni časa in se vsak dan izbranemu projektu posvetiti vsaj 70-80%, da bo lahko zaživel.

Po določenem času in ko se ustavijo začetniški viharji je potrebno skrbeti, da si vedno vzameš čas za razvoj svojih »sladkorčkov«, kot jaz pravim svojim manjšim projektom. Trdim, da je vedno potrebno v rokavu držati še pet projektov, ki jih želiš narediti. Razvijaj jih in ohrani v mislih, da bodo lahko zagledali luč sveta, ko bo napočil njihov čas. Projekti naj bodo do neke mere povezani z osnovno dejavnostjo, saj se lahko izkoristijo vzajemne sinergije področij, ki so ti že znana. Naj bodo investicija v prihodnost. 

Uberi taktiko preživetja, ki te bo razlikovala od ostalih. Razmišljaj o boju za preživetje kot o blagoslovu, saj od nas zahteva, da dnevno razmišljamo in iščemo nove načine, da povečamo svoje poslovanje, pa tudi skrbimo za zadovoljstvo in nadgradnjo ekipe. Razmisli o svoji konkurenci in kaj te zares loči od ostalih. Kaj je tvoja edinstvena prednost. Poudari to na več mestih in to vizijo tudi zaživi.

Kontroliraj svoje stroške. Izogni se najlažji kratkoročni rešitvi –  pretiranemu zmanjšanju stroškov. Optimiziraj jih, hkrati pa raje razmisli, kako bi povečal svoje prihodke. Misli na svojo ekipo, saj je ta tvoje resnično bogastvo, ki ga moraš varovati ter nadgrajevati. Omogočiti jim je potrebno manjša razvajanja, saj ta ustvarijo boljšo delovno klimo, pa tudi, da se tvoja ekipa bolje počuti v delovnem okolju. Rajši bodo prihajali in delali zate. Ostali bodo zvesti in o tvojem podjetju širili dober glas.

Ostani povezan s svojimi strankami in reagiraj. Pogovarjaj se s strankami  in jih poslušaj, saj od njih dobiš dragocene informacije o potrebah trga in tvojem potencialnem razvoju. Testiraj svoj trg in šele potem izlušči zaključke. Nobena kupljena raziskava ti ne bo dala boljših rezultatov kot enostavni pogovor s svojimi strankami. Moj vsakdan sestavljajo najrazličnejši kontakti z našimi starši; po telefonu, e-mailu, preko družabnih kanalov. Vsak mi pomeni dragocen uvid v razmišljanje tistega, ki prinaša v moje podjetje prihodke. Moja dolžnost je, da mu prisluhnem in ustrezno reagiram. 

Najdi užitek v svojem delu. Nihče ne uživa prav v vsaki uri delovnega dne. Pomembno pa je, da te delo v glavnini časa, ki mu ga nameniš, dopolnjuje, razveseljuje in nagrajuje. Predvsem je ključno, da se vsako nedeljo zvečer veseliš ponedeljka, ki prihaja in greš z navdušenjem v nov teden. Se veseliš srečanja s sodelavci in trenutkov, ko skupaj ustvarite nekaj novega, zanimivega.

Življenje je enostavno prekratko, da ne bi užival v svojem delu, kljub kakšni nevihti. Najdi energijo v sebi in ustvari iz svojega dela užitek –  ali pa ga zamenjaj za mesto, kjer boš postal proaktiven, našel otroka v sebi in se predal, verjel vase. Takrat so uspehu in preskokom na višje stopnice na široko odprta vsa vrata.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Mladi podjetnik leta 2023 je Seudin Softić iz podjetja Autotech!

Mladi podjetnik leta 2023 je Seudin Softić iz podjetja Autotech!

Na dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je potekal finalni izbor Mladi podjetnik leta 2023. Pet finalistov je predstavilo svoje zgodbe in se potegovalo za naziv Mladi podjetnik leta, ob tem pa smo lahko poslušali tudi panelno razpravo na temo podjetništva z zanimivimi gosti. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – Izdelki Clariteca za čistejšo kožo

Finalisti MP leta 2023 – Izdelki Clariteca za čistejšo kožo

»Izbor Mladi podjetnik leta spremljam že leta in sem si od nekdaj želela sodelovati pri tem projektu,« nam je zaupala Petja Škufca, ki stoji za podjetjem Clariteca in je ena izmed petih kandidatov, uvrščenih v finale. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – Deltahub lajša bolečine v zapestju

Finalisti MP leta 2023 – Deltahub lajša bolečine v zapestju

Predstavljamo še enega izmed finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2023, ki se nam bodo pridružili na osrednjem dogodku v petek, 24. novembra. Tokrat beseda teče o podjetju Deltahub. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – Autotech stremi k pametnim tovarnam

Finalisti MP leta 2023 – Autotech stremi k pametnim tovarnam

»Podati se v podjetniške vode ni zgolj samo ideja, ampak se za njo skriva tudi vizija, realizacija, analiza, kakovost končnega izdelka in pa seveda povratna informacija končnih kupcev,« sporočajo iz podjetja Autotech d.o.o., ki deluje na področju avtomatizacije in robotike. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – z Wise Up do boljših ocen na maturi

Finalisti MP leta 2023 – z Wise Up do boljših ocen na maturi

»Želimo si kompetentne družbe, ki bo dohajala hiter razvoj, za to pa so najbolj pomembni posamezniki, mladi, ki prihajajo na trg dela,« nam je svoje poslanstvo opisal Luka Vončina iz Wise Up d.o.o.. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – SaleSqueze poenostavlja prodajo

Finalisti MP leta 2023 – SaleSqueze poenostavlja prodajo

Mladi podjetnik Leon Panjtar iz podjetja SaleSqueze d.o.o. je eden izmed petih finalistov, ki je uspel prepričati komisijo in tako nadaljuje boj za naziv Mladi podjetnik leta 2023. Preberite več >>

Kdo so finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2023?

Kdo so finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2023?

Strokovna komisija je izbrala 5 podjetnikov oziroma podjetniških ekip, ki se bodo v petek, 24. novembra, v okviru brezplačnega dogodka Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! udeležili finalnega dela izbora Mladi podjetnik leta 2023. Preberite več >>

Nasvet Roka Stariča za uspeh: “Vztrajnost, nasmeh in dober marketing”

Nasvet Roka Stariča za uspeh: “Vztrajnost, nasmeh in dober marketing”

Pogovarjali smo se z Rokom Staričem, prejemnikom laskavega naziva Mladi podjetnik leta 2018. Govorili smo o njegovi zmagi, napredku v zadnjih petih letih in njegovih trenutnih aktualnih podjetniških podvigih. Preberite več >>

Za rast in razvoj: v Tiko Pro so uvedli sistem solastništva zaposlenih

Za rast in razvoj: v Tiko Pro so uvedli sistem solastništva zaposlenih

Podjetje Tiko Pro, specializirano za pomoč podjetjem pri pridobivanju sredstev iz nacionalnih in evropskih razpisov, je konec minulega leta uvedlo inovativen sistem solastništva zaposlenih. Ta korak sledi podobnemu modelu, ki ga je nedavno na HardwareSTART meetupu predstavil soustanovitelj in direktor podjetja Dewesoft Jure Knez.  Preberite več >>

Anja Marić: »Na začetku moraš biti zadovoljen z vsako majhno zmago.«

Anja Marić: »Na začetku moraš biti zadovoljen z vsako majhno zmago.«

Podjetje Woodway je svojo zgodbo o uspehu začelo pisati leta 2013. Zaradi zelo dobre prodaje lesenih ročnih ur, očal, etuijev in drugih modnih dodatkov priznanih proizvajalcev je kmalu prišlo do odprtja šestih fizičnih trgovin po vsej Sloveniji. Kaj se s startupom dogaja v zadnjem času? Preberite več >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje