
Kulinarični sprehodi so med turisti vse bolj priljubljeni (foto: Mankica Kranjec).
Za kulinaričnim projektom stoji Iva Gruden, ki je dolgoletna fotonovinarka, kulinarična zagrizenka, popotnica, couchsurferka in komunikacijska svetovalka. V projektu Ljubljananjam je tako združila vse svoje ljubezni: do fotografije, poročanja, organizacije dogodkov, komuniciranja in, jasno, dobre kuhinje.
»V zadnjih 13 letih sem dobri dve leti preživela v kanadskem Vancouvru, približno enako količino časa pa povsod drugje po svetu – potovanja so moje življenje. Vseskozi so me lokalci in turisti v domačem kraju spraševali eno in isto: kje neki lahko v Ljubljani kaj dobrega prigriznejo?! Po tistem drugem letu življenja v Vancouvru, kjer sem delala v vinoteki sredi najboljše pokrite tržnice v mestu, mi je bilo jasno, da bo po vrnitvi domov čas za nov izziv. Moji prijatelji so bili istih misli. In tako se je tistega čudovitega poletja 2013 rodil Ljubljananjam,« o začetkih pripoveduje Iva.
Ljubljananjam je torej logično nadaljevanje vsega, kar je Iva bila in počela pred tem. Projekt predstavlja več kulinaričnih zadev, med njimi so tudi kulinarični sprehodi, ki so v tujini že stalnica turistične podobe, pri nas pa pravzaprav novost.
Fotografija: Mankica Kranjec
Kulinarični sprehodi so vse bolj priljubljeni, saj je tudi gastronomija na vrhu prioritet turista, ko obišče tuje mesto.
»Vsak sprehod je drugačen in prilagojen mojim skupinam, ki so majhne, do pet ljudi, tako da sem zelo fleksibilna in se prilagajam željam in potrebam gostom. Če so skupine večje, a homogene (recimo skupina prijateljev, sodelavcev), je malo drugače, a še vedno pristno, intimno, sproščeno.« Sprehod poteka tako, da v določenem času, ponavadi v treh urah, udeleženci obiščejo nekaj malih, večinoma družinskih, neodvisnih obedovalnic, v katerih skozi hrano in pogovor z ljudmi za kuhinjskim pultom udeleženci spoznavajo sodobno in zgodovinsko Ljubljano. »Ne gre le za hrano, pač pa tudi recimo kavo, vino ali butično pivo,« pravi Iva, ki ima sploh slednjega zelo rada in ga z veseljem promovira med svojimi gosti.
Kulinarični sprehodi so vse bolj priljubljeni, saj je tudi gastronomija na vrhu prioritet turista, ko obišče tuje mesto. »Ljudje pridejo z vsega sveta in predvsem z nešteto zgodbami. Tudi zato imam majhne skupine, ker me kot novinarko zanimajo zgodbe, ki jih ljudje nosijo s seboj. In te so … neprecenljive,« se namuzne.
Slovenijo so v zadnjem času zajeli kulinarični dogodki, dogajajo se pivo & burger festivali, Odprta kuhna, kulinarični resničnostni šovi in tedni restavracij. Iva se ne boji, da bi se tega »prenajedli«. »Ponavadi v Slovenijo vse pride z zamikom, zato ne preseneča, da se pri nas dogaja to, kar se je recimo meni v Vancouvru že pred nekaj leti, zdaj. In meni je OK, vse ima neko svojo časovnico, svoj timing. Mislim, da so pri nas številni kulinarični festivali že dolgo poznani (solinarski, kaki, Grossman … ), a morda je bolj oživela Ljubljana. Težko napovedujem prihodnost. Mislim, da se kakovostnih prireditev človek ne more prenajesti.«
Iva sicer ves čas kuje nove (kulinarične) projekte. Med drugim 21. in 22. novembra v Ljubljani soorganizira Njam zgodbe, drugo konferenco kulinaričnih blogerjev.