Kulinarični sprehodi po Ljubljani ter druge kulinarične zgodbe

Kulinarični sprehodi so med turisti vse bolj priljubljeni (foto: Mankica Kranjec).

Kulinarični sprehodi po Ljubljani ter druge kulinarične zgodbe

Ljubljananjam je pisan projekt, ki ponuja gurmanske sprehode, koledar kulinaričnih dogodkov, lokalne namige o najbolj priljubljenih gostilnicah in kavarnah ter druga kulinarična doživetja, ki rišejo silhueto Ljubljane in Slovenije v gastronomski luči.
Kulinarični sprehodi po Ljubljani ter druge kulinarične zgodbe

Kulinarični sprehodi so med turisti vse bolj priljubljeni (foto: Mankica Kranjec).

Za kulinaričnim projektom stoji Iva Gruden, ki je dolgoletna fotonovinarka, kulinarična zagrizenka, popotnica, couchsurferka in komunikacijska svetovalka. V projektu Ljubljananjam je tako združila vse svoje ljubezni: do fotografije, poročanja, organizacije dogodkov, komuniciranja in, jasno, dobre kuhinje.

»V zadnjih 13 letih sem dobri dve leti preživela v kanadskem Vancouvru, približno enako količino časa pa povsod drugje po svetu – potovanja so moje življenje. Vseskozi so me lokalci in turisti v domačem kraju spraševali eno in isto: kje neki lahko v Ljubljani kaj dobrega prigriznejo?! Po tistem drugem letu življenja v Vancouvru, kjer sem delala v vinoteki sredi najboljše pokrite tržnice v mestu, mi je bilo jasno, da bo po vrnitvi domov čas za nov izziv. Moji prijatelji so bili istih misli. In tako se je tistega čudovitega poletja 2013 rodil Ljubljananjam,« o začetkih pripoveduje Iva.

Ljubljananjam je torej logično nadaljevanje vsega, kar je Iva bila in počela pred tem. Projekt predstavlja več kulinaričnih zadev, med njimi so tudi kulinarični sprehodi, ki so v tujini že stalnica turistične podobe, pri nas pa pravzaprav novost.

Fotografija: Mankica Kranjec

Kulinarični sprehodi so vse bolj priljubljeni, saj je tudi gastronomija na vrhu prioritet turista, ko obišče tuje mesto.

»Vsak sprehod je drugačen in prilagojen mojim skupinam, ki so majhne, do pet ljudi, tako da sem zelo fleksibilna in se prilagajam željam in potrebam gostom. Če so skupine večje, a homogene (recimo skupina prijateljev, sodelavcev), je malo drugače, a še vedno pristno, intimno, sproščeno.« Sprehod poteka tako, da v določenem času, ponavadi v treh urah, udeleženci obiščejo nekaj malih, večinoma družinskih, neodvisnih obedovalnic, v katerih skozi hrano in pogovor z ljudmi za kuhinjskim pultom udeleženci spoznavajo sodobno in zgodovinsko Ljubljano. »Ne gre le za hrano, pač pa tudi recimo kavo, vino ali butično pivo,« pravi Iva, ki ima sploh slednjega zelo rada in ga z veseljem promovira med svojimi gosti.

Kulinarični sprehodi so vse bolj priljubljeni, saj je tudi gastronomija na vrhu prioritet turista, ko obišče tuje mesto. »Ljudje pridejo z vsega sveta in predvsem z nešteto zgodbami. Tudi zato imam majhne skupine, ker me kot novinarko zanimajo zgodbe, ki jih ljudje nosijo s seboj. In te so … neprecenljive,« se namuzne.

Slovenijo so v zadnjem času zajeli kulinarični dogodki, dogajajo se pivo & burger festivali, Odprta kuhna, kulinarični resničnostni šovi in tedni restavracij. Iva se ne boji, da bi se tega »prenajedli«. »Ponavadi v Slovenijo vse pride z zamikom, zato ne preseneča, da se pri nas dogaja to, kar se je recimo meni v Vancouvru že pred nekaj leti, zdaj. In meni je OK, vse ima neko svojo časovnico, svoj timing. Mislim, da so pri nas številni kulinarični festivali že dolgo poznani (solinarski, kaki, Grossman … ), a morda je bolj oživela Ljubljana. Težko napovedujem prihodnost. Mislim, da se kakovostnih prireditev človek ne more prenajesti.«

Iva sicer ves čas kuje nove (kulinarične) projekte. Med drugim 21. in 22. novembra v Ljubljani soorganizira Njam zgodbe, drugo konferenco kulinaričnih blogerjev.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Več >

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Več >

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Več >

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Več >

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Več >

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Več >

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Več >

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Več >

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Več >

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Več >

Oznake:
© 2007-2025 Zavod mladi podjetnik, so.p. - Vse pravice pridržane |  Piškotki