Na konferenci CES 2018 se predstavljajo tudi češka zagonska podjetja

Na letošnji konferenci Consumer Electronics Show, ki pravkar poteka v Las Vegasu v Združenih državah Amerike, se predstavljajo tudi češka zagonska podjetja.
Ces 2018, CzechInvest

Na konferenci CES 2018 se predstavljajo tudi češka zagonska podjetja. (Vir slike: Bigstockphoto)

V Las Vegasu se med 9. in 12. januarjem 2017 odvija prestižna konferenca CES 2018. Letošnje izvedbe se udeležuje tudi sedem čeških zagonskih podjetij. Nekatera od njih sodelujejo v projektu CzechDemo, ki se odvija pod okriljem agencije za razvoj podjetij in investicij CzechInvest.

Idealna priložnost za vstop v svet najnovejših tehnologij

»CES 2018 je idealna priložnost za češka zagonska podjetja, da vstopijo v svet najnovejših tehnologij. Na tem dogodku lahko predstavijo svoje izdelke ob boku večjih igralcev na trgu in tako pritegnejo pozornost potencialnih partnerjev, strank in vlagateljev. Konference se vsako leto udeleži več kot 165 tisoč obiskovalcev iz 150 držav s celega sveta,« je ob tem dejala Markéta Havlová, vodja oddelka za zagonska podjetja v agenciji.

Izbrana zagonska podjetja se bodo letos predstavljala v okviru t. i. češkega paviljona. CzechInvest pa je v sodelovanju s češkim zunanjim ministrstvom organiziral tudi dodaten program za udeležena zagonska podjetja. Njihovi predstavniki se bodo neformalno srečali s predstavniki ameriške zvezne države Nevada in lokalne poslovne skupnosti.

Cilj takšnih srečanj je izmenjava izkušenj in pozitivnih praks v povezavi z delovanjem na ameriškem trgu, pridobivanje novih kontaktov in predstavljanje čeških zagonskih podjetij zainteresirani strokovni javnosti.

Czechinvest, CES

Predstavniki čeških zagonskih podjetij na konferenci CES. (Vir slike: CzechInvest)

Katera češka podjetja bodo sodelovala na konferenci CES?

Izbrana češka podjetja, ki se bodo predstavila v okviru konference CES 2018, predstavljajo vrh čeških zagonskih podjetij in imajo ogromen potencial za širjenje izven meja matične države. Zato vseh sedem podjetij in njihove produkte oziroma storitve v nadaljevanju na kratko predstavljamo.

Actijoy

Zagonsko podjetje Actijoy predstavlja unikatno rešitev za spremljanje zdravja in aktivnosti psov. Njihov sofisticirani sistem je sestavljen iz nosljivega sledilnika, ki spremlja zdravje in aktivnost psa, kompleta pametnih skled za hrano in vodo ter mobilne aplikacije, ki je na voljo za operacijska sistema iOS in Android.

Direktor podjetja Robert Hasek, ki prihaja iz družine, v kateri se že vse življenje ukvarjajo z vzrejo psov, je opisal svojo motivacijo za ustanovitev podjetja in oblikovanje inovativne rešitve: »Actijoy prihaja iz srca, in sicer z željo, da bi psi živeli dolgo in zdravo življenje s svojimi lastniki.«

Unikatni »vse v enem« sistem lastniku pomaga pri nadzorovanju pasje aktivnosti, počitka, količine zaužite vode in hrane, splošnega zdravstvenega spanja in obnašanja. Vsi podatki bodo shranjeni v t. i. Health Book, v okviru katere bo lastnik lahko tudi načrtoval obiske pri veterinarju. Aplikacija ga bo opozorila na vsakršno spremembo ali nepravilnost, vključuje pa tudi orodje, poimenovano Barkfie, ki omogoča fotografiranje s kužkom.

Zagonsko podjetje je pred kratkim prejelo investicijo v vrednosti 1,2 milijona dolarjev evropskega proizvajalca hrane za hišne ljubljenčke Vafo Holding, ki svoje izdelke izvaža v 66 držav. Investicija je odlična priložnost za nadaljnji razvoj podjetja Actijoy in njegov preboj na mednarodne trge.

Actijoy sledilnik

Sledilnik in aplikacija Actijoy. (Vir slike: Actijoy)

ApuTime

Podjetje ApuTime se na konferenci CES predstavlja s svojo inovativno platformo oziroma orodjem za vodenje in upravljanje projektov. Kot je povedal Martin Lonsky, direktor zagonskega podjetja, »človeški možgani ustvarjajo podobe iz vseh informacij, ki jih sprejmejo«. Ključni parametri platforme ApuTime so tako čustva, vizualizacija in igra.

Orodje vključuje sestavne dele projektov, kot so stroški, viri in opravila. Vsakemu opravilu lahko uporabnik v okviru platforme doda različne elemente, orodje pa lahko izračuna tudi predvideni čas trajanja podjetja in končne stroške. Tako lahko uporabniki na vsaki stopnji načrtovanja in izvedbe projekta spremljajo tudi pregled celotnega projekta.

Navdih za platformo so njeni razvijalci našli tudi v igranju vlog. Principe igre vlog so vpeljali v samo platformo, da bi povečali motivacijo njenih uporabnikov.

Platforma ApuTime je namenjena razvijalcem programske opreme in projektnim vodjem, ki želijo spoznati nov način za doseganje rezultatov v današnjem decentraliziranem digitalnem svetu.

FrameXX

Na konferenci CES 2018 se zagonsko podjetje FrameXX predstavlja z najpametnejšim digitalnim okvirjem za fotografije na svetu. Digitalni okvir FrameXX prehaja omejitve prikazovanja fotografij iz notranje shrambe, saj je povezan s spletom in omogoča prikazovanje fotografij iz različnih virov – tudi z Instagrama, Facebooka in Dropboxa.

V digitalni okvir FrameXX je vključen spletni brskalnik, ki lahko prikaže katerokoli spletno stran. Okvir omogoča tudi povezovanje s televizorjem in predvajanje določenih televizijskih kanalov ter sinhronizacijo. Vgrajena storitev za napovedovanje vremena prikazuje tridnevno vremensko napoved, kar spreminja okvir v zanesljivo vremensko postajo.

Poleg tega podjetje v okviru konference prvič predstavlja tudi inovativno rešitev InView, ki omogoča hitro in preprosto pošiljanje fotografij in posnetkov s pametnih mobilnih telefonov in računalnikov neposredno v digitalni okvir FrameXX. Prejeti posnetki so lahko predvajani takoj.

FrameXX

Digitalni okvir FrameXX (Vir slike: CzechInvest)

HE3DA

Zagonsko podjetje HE3DA razvija in proizvaja novo generacijo litij-ionskih baterij, namenjenih tako domači kot industrijski rabi. V okviru konference CES bodo najavili odprtje tovarne za izdelavo 3-dimenzionalnih nanotehnoloških litij-ionskih baterij za industrijsko rabo v Združenih državah Amerike.

Ob tem je direktor podjetja Jan Procházka dejal: »Spodbude za razvoj obnovljivih virov energije pospešujejo rast trga s povečevanjem potrebe po uporabi pridobljene energije. To bo vodilo v povečano povpraševanje po litij-ionskih baterijah.«

Baterije, ki jih razvijajo v podjetju, so namenjene shranjevanju energije iz obnovljivih virov. Njihove baterije so tudi do 10.000-krat večje od baterij, ki so trenutno v rabi, in izjemno trpežne. Tehnologija je zaradi varnosti baterij primerna predvsem za shranjevanje energije.

Podjetje HE3DA v letošnjem letu načrtuje proizvodnjo baterij za domače in industrijsko shranjevanje energije. Naslednji izziv je razvoj enot, ki bodo primerne za električne avtomobile.

Oscar Senior

Na letošnji konferenci CES se podjetje Oscar Senior predstavlja s svojo platformo in mobilno aplikacijo, ki sta namenjeni upokojencem in drugim starejšim posameznikom. Cilj nove aplikacije je olajšati in izboljšati samostojno življenje starejše populacije s preprostim orodjem za vsakodnevna opravila, družabne izkušnje in zabavo.

Aplikacija vključuje nezlomljiv vmesnik, velike pozive in poudarek na varnosti. Prilagojena je za uporabo na različnih operacijskih sistemih, omogoča pa tudi konfiguracijo na daljavo – kar je izjemno koristno za mlajše družinske člane.

Novost, ki jo bodo predstavniki podjetja razkrili v okviru konference CES, je posodobljena programska rešitev na posebnem prilagojenem mobilnem telefonu. Nova aplikacija združuje komunikacijske funkcije priljubljenih aplikacij in preprost dostop do uporabnih spletnih storitev. Pametni mobilni telefon bo tako vključeval dodatne storitve, med drugim preprost meni, hitro klicanje, gumb za fotografiranje, gumb za klic na pomoč in posebej glasne zvočnike.

»Oscar Senior predstavlja najlažji način za vstopanje starejših v digitalni svet in hkratno povezovanje z družino in uporabnimi storitvami,« je ob tem dejal direktor podjetja Tomas Posker.

Oscar Senior

Aplikacija Oscar Senor. (Vir slike: Oscar Senior)

Passright

Podjetje Passright je po besedah direktorja Lirana Rosenfelda vzniknilo iz »bolečin priseljevanja in neučinkovitosti tradicionalnih odvetniških pisarn«. V podjetju tako ponujajo hitro rešitev za priseljevanje v Združene države Amerike, ki temelji na umetni inteligenci.

»Passright je prva ameriška blagovna znamka za storitve na področju priseljevanja. V arhaično in fragmentirano industrijo, ki jo poganja strah, vnašamo zaupanje, transparentnost, dostopnost in osredotočanje na stranke,« je ob tem dejal direktor podjetja.

V podjetju tako razvijajo tehnologije, povezane z umetno inteligenco, za opolnomočenje tako strank kot odvetnikov. Razvite rešitve lahko avtomatskim generirajo dokumente, potrjujejo vnose in predlagajo izboljšave. Njihov je cilj je tako preprostejši, hitrejši in varnejši proces priseljevanja v ZDA.

Podjetje je razdeljeno v dve pravni entiteti: podjetje za razvoj tehnologije in odvetniško pisarno. V prihodnosti se bodo še nadalje osredotočali na razvoj tehnologije za pomoč podjetjem in posameznikom pri njihovih težavah s priseljevanjem.

2Realistic

Inovativno zagonsko podjetje 2Realistic se na konferenci CES 2018 predstavlja z interaktivnim orodjem za vizualizacijo produktov. Njihovo orodje temelji na tehnologiji računalništva v oblaku. Na zahtevo stranke orodje v realnem času pripravi 3-dimenzionalno podobo produkta, kar še pred izvedbo naročila strankam omogoči izjemno realistično izkušnjo.

Rešitev podjetja 2Realistic je prilagojena za različne platforme, od prikazovanja v okviru spletnih brskalnikov do vključitve v aplikacije za naprave za navidezno resničnost.

Stranke se lahko na primer sprehajajo po imaginarnem prostoru, vidijo druge obiskovalce in si ogledujejo predmete. Vizualizacija se pretoči neposredno na spletno stran. Stranke jo lahko nadzirajo kar iz brskalnika ali s pomočjo mobilnega telefona oziroma z uporabo očal za navidezno resničnost.

Direktor podjetja Juraj Hudak je ob tem dejal: »Verjamemo, da lahko nove možnosti vizualizacije pomagajo različnim industrijam pri povečanju stopnje konverzije, še posebej avtomobilski industriji, arhitektom, notranjim oblikovalcem, ponudnikom personaliziranih izdelkov, trgovcem in drugim.«

Vir: CzechInvest

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


FabLab mreža Slovenija za podporo lokalnemu podjetništvu

FabLab mreža Slovenija za podporo lokalnemu podjetništvu

Pred časom sta Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Direktorat za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije v okviru evropskega projekta ERUDITE pripravila zasnovo platforme nacionalne referenčne FabLab mreže. Preberite več >>

0xcert nad ponarejene listine z blockchain tehnologijo

0xcert nad ponarejene listine z blockchain tehnologijo

Slovensko visokotehnološko podjetje 0xcert d.o.o. je uspešno razvilo prvi protokol za upravljanje nedenarnih sredstev na blockchainu. Na ta način bi lahko rešilo problem ponarejenih diplomskih listin. Preberite več >>

Mali junaki želijo osvojiti tudi ameriški trg

Mali junaki želijo osvojiti tudi ameriški trg

Finalisti izbora Mladi podjetnik 2016, Mali junaki, so se uspešno prebili na nemški in italijanski trg. Že v letošnjem letu nameravajo s pomočjo konkretnega finančnega vložka osvojiti tudi zahtevno tržišče v Združenih državah Amerike. Preberite več >>

Kaj prinaša nov Zakon o spodbujanju investicij?

Kaj prinaša nov Zakon o spodbujanju investicij?

Investicije so pomemben dejavnik gospodarske rasti. Tuje neposredne investicije nacionalni ekonomiji pomagajo ustvarjati nova delovna mesta, zmanjšati brezposelnost ter razvijati nova znanja in tehnologijo. Preberite več >>

8 preizkušenih navad, ki vas bodo pripeljale do uspeha

8 preizkušenih navad, ki vas bodo pripeljale do uspeha

To, kar smo postali, je rezultat našega ponavljajočega ravnanja, vzorcev in navad. Že Aristotel je ugotovil, da uspeh ni stvar dejanj, ampak stvar navade. Nekaj uspešnih podjetnikov je zaupalo, katere so tiste navade, ki so njim najbolj pomagale na poti do uspeha. Preberite več >>

BOKRI Green – družbeno odgovorno vrtnarjenje z biorazgradljivo plastiko

BOKRI Green – družbeno odgovorno vrtnarjenje z biorazgradljivo plastiko

Podjetje za izdelavo plastike BOKRI že nekaj let razvija recepturo in tehnološki postopek pridelave oziroma predelave biološko razgradljive plastike iz beljakovinsko bogate zavržene hrane. Rezultat je serija izdelkov za urbane vrtnarje pod blagovno znamko BOKRI Green. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje