KADROVSKI IN DRUGI PRAVNI VIDIKI POSLOVANJA PODJETJA

Postavljanje smernic z “out of the box” razmišljanjem

Po uspešni pevski in bančniški karieri se je Hajdi Korošec Jazbinšek odločila, da se preizkusi še v svetu podjetništva. Z odprtjem otroške trgovine Hajdi.si je nadaljevala svojo uspešno kariero.
hajdi-korosec-jazbinsek

“Za uspeh moramo biti vsi malce nori,” meni Hajdi Korošec Jazninšek (foto: FB Hajdi.si)

Celjanka Hajdi Korošec Jazbinšek že od mladih nog živi na “visokih obratih.” Po neštetih uspešnih koncertih in delu v zahtevnem bančniškem svetu, jo je pot zanesla v podjetniške vode, v katerih s pomočjo moža Urbana uspešno vodi trgovino za otroke in mamice Hajdi.si..

Usklajevanje termina za intervju s finalistko izbora Mladi podjetnik leta 2017 je potekalo kar nekaj tednov, saj je njen urnik ob množici službenih sestankov, kontaktov z dobavitelji in strankami ter družinskimi obveznostmi izjemno nartpan. “Dogaja na polno,” je ob začetku polurnega druženja zavzdihnila Hajdi, njen mobilni telefon pa je v času pogovora nenehno utripal ob klicih in sporočilih.

Hajdi.si želi postavljati smernice

Sodeč po brnenju vašega telefona vam dela ne zmanjka?

Podjetje se sooča s hitro rastjo in številnimi izzivi. Posledično se je tudi moja vloga direktorice spremenila. Na začetku sem bila “one woman band” in vse podrobnosti urejala sama. Sedaj je ekipa številčnejša in zaposlene je potrebno ustrezno voditi. Pomembno je, da na pravi način vzpostaviš procese. Po naravi sem komercialistka in sem zelo rada v stiku z ljudmi. Uživam v ustvarjalnem “kaosu.”

Je bilo težko predati pomembne zadolžitve v druge roke?

Določene naloge moraš predati v roke zaposlenim, saj preprosto ne zmoreš vsega postoriti sam. Tudi nadzirati ne moreš prav vsake malenkosti. Pomembno je, da zaposlenim daš jasna navodila in jim predstaviš strategijo podjetja. Zelo sem zadovoljna s trenutno ekipo. Vsak član ekipe lahko razmišlja s svojo glavo. Spodbujam jih naj razmišljajo “out of the box” in jim omogočam osebnostno rast. V podjetju ne sledimo smernicam in standardom, temveč jih skušamo postavljati.

hajdi-trgovina-izdelki

Hajdi.si se lahko pohvali z vrhunskimi izdelki za malčke (foto: FB Hajdi.si)

Koliko vam pri vodenju podjetja pomaga vaša bančniška kariera?

Na srečo sem 13 let delala v bančništvu in si nabrala dragocene izkušnje. Sedaj mi je veliko bolj jasno, kako stvari potekajo in zakaj je moja nekdanja šefica povlekla kakšno potezo, ki se mi takrat ni zdela najbolj logična.

Iz hobija v resen posel

Iz dokaj varne službe ste se podali v negotovi svet podjetništva. Kaj vas je gnalo pri tem?

Vse je potekalo zelo spontano. Oboževala sem svojo prejšnjo službo, saj sem se lahko poglabljala v poslovne koncepte. Veliko sem se pogovarjala z ljudmi in skušala razumeti njihove poslovne zgodbe, ki jih samo s pregledom bilanc ne moreš oceniti. Od te službe sem se težko poslovila. Z rojstvom prvega otroka sem tako kot večina mamic začela naročati stvari iz spletnih otroških trgovin. Mož je v meni prepoznal potencial in prišel na idejo, da bi kar sama odprla podobno trgovino. V začetku je šlo bolj za hobi. Po treh letih delovanja in 750 tisoč evrih prihodkov v minulem letu, pa lahko rečem, da gre za resen posel. Najbolj ponosna sem na to, da smo do tega prišli brez kredita.

Blagovna znamka Hajdi.si postaja mednarodna zgodba. Kako ste se lotili posla v drugih državah? 

Iluzorno je pričakovati, da boš zgolj s prevodom spletne strani v angleščino osvojil svet. Naši koraki so bolj temeljiti. V vsaki državi želimo imeti osebo z znanjem jezika in razumevanjem navad tamkajšnjih kupcev ter partnerjev.

Se je Hrvaška pokazala za pravo izbiro za premiero v tujini?

Na Hrvaškem smo postavili koncept “baby butikov” in zelo smo zadovoljni z rezultati. Spogledujemo se tudi že z novimi tržišči. Vsak trg je poseben in potrebno ga je podrobno preučiti. V nasprotnem primeru je napačen korak lahko usoden. To sem spoznala že v moji bančniški karieri. Za Hrvaško smo se odločili, ker nam je zaradi jezika najbližje. Izkazala se je kot zelo obetaven trg v pogledu spletnega nakupovanja. Osvajali smo ga dobrega pol leta. Postavili smo spletno stran v hrvaškem jeziku Hajdi hr. ter Instagram profil, kar se je izkazalo za pravilno potezo.

Majhnost je lahko tudi prednost

So fizične trgovine za vaš posel nujno potrebne?

Fizične trgovine imamo v Celju in Ljubljani. Če jih želiš odpreti v tujini, je potrebno urediti veliko birokratskih zadev. Naše fizične trgovine so kot nekakšni “show-roomi”, v katerih želimo pokazati, kakšen je naš pogled. V njih tudi naši poslovni partnerji dobijo boljši vpogled v to, kaj želimo delati. Naši izdelki predstavljajo “upgrade” klasične ponudbe.

hajdi-trgovina-celje

Trgovina Hajdi.si v Celju sodi med lepše butične otroške trgovine v Evropi (foto: FB Hajdi.si)

Vaša trgovina v Celju ima poseben šarm…

Večkrat smo bili pohvaljeni, da imamo s trgovino v Celju eno najlepših butičnih trgovinic v Evropi. Z arhitekti smo iskali najboljše rešitve, sodelujemo z Muzejem novejše zgodovine in v naši stavbi se radi oglasijo tudi turisti. V trgovini je previjalnica, dojilnica, mikrovalovna pečica, v kateri lahko mamice pogrejejo hrano za otroka. Ne želimo biti samo trgovina, temveč skrbimo za udobje strank in njihovih otrok. Takšen koncept smo postavili tudi v Ljubljani, kjer je trgovina Hajdi.si v sklopu kavarne. Tudi v hotelu Celeia lahko najdete sobo, kjer se lahko otroci igrajo, medtem ko starši uživajo ob kavici.

Se v Sloveniji spopadate s hudo konkurenco?

Konkurenca je vedno prisotna, in dobro je, da je temu tako, saj te spodbuja k inovativnosti. Do konkurence gojim globoko spoštovanje. Večkrat se zgodi, da so moji konkurenti tudi poslovni partnerji. Kot 10-letna deklica sem začela svojo pevsko kariero in spoznala, da Slovenija sploh ni tako majhna, kot večina govori. Majhnost je lahko tudi prednost. Slovenci smo zelo napredni in zelo zaupamo spletnemu nakupovanju. Menim, da je Slovenija krasen trg. Slovenci so zelo potrpežljivi kupci in po mojem mnenju manj zahtevni od naših južnih sosedov.

Logistika je velik izziv

Je težko privabiti kakovostne dobavitelje?

Vedno iščem nove proizvode in nenehno razmišljam o tem, kako narediti korak naprej. Ko se zagledam v določen artikel, skušam čim prej vzpostaviti stik s potencialnimi partnerji in se dogovoriti za sestanek. Trenutno v naši distribucijski hiši gostimo že sedem zelo prepoznavnih vrhunskih blagovnih znamk. 

Ste vpeti v vse logistične procese v podjetju?

Imamo dislociran logistični center, kjer se vse dogaja. Na teden prejemamo od 15 do 20 palet izdelkov in dnevno odpošljemo strankam od 100 do 150 paketov. Zaloga je pač nujno zlo in veliko breme, tako da nam vodenje logističnega centra vzame veliko časa in energije. Postavili smo učinkovit sistem. Zadeve smo modernizirali in digitalizirali. Vse skupaj deluje preko računalnikov in povezano z računovodskimi programi. Logistika je bila in je še vedno zame velik izziv. Vedno se oziramo po izboljšavah in ogromno vlagamo v razvoj.

hajdi-trgovina-udobje

V trgovinah Hajdi.si skrbijo za udobje otrok in stranka (foto: FB Hajdi.si)

Kako zmešati pravi oglaševalski “koktejl”?

Koliko časa namenjate marketinškim aktivnostim?

Marketing je “point” tega šova. Kot Hajdi sem že imela določeno prepoznavnost med ljudmi. Mož Urban je takoj dejal, da bo ime trgovine Hajdi.si ter da nič drugega ne pride v poštev. Sama sem bila kar malce skeptična. Poslužujemo se “outsorcinga” in na tedenskih sestankih analiziramo rezultate. Ne želimo delati na pamet, zato je pomembno spremljanje analitike.

Katere oblike oglaševanja prinašajo najboljše rezultate?

Sodelujemo z otroškimi blogerji, snemamo videe, imamo svoj Youtube kanal, na katerem predstavljam svoje izkušnje z artikli. Sama sem mamica in ljudje mi lahko zaupajo. Če me artikel ne prepriča s svojo kakovostjo in uporabnostjo, ne dobi mesta v trgovini Hajdi.si. Seveda vlagamo v Facebook, Instagram in Adwords oglaševanje. Za uspeh je potrebno zmešati pravi “koktejl” omenjenih načinov reklame.

Uspešni podjetniki so malce “nori”

Verjetno je zelo zahtevno usklajevati vlogi podjetnice in mame?

Priznam, da je težko. Kronična utrujenost je integrirana v mojo osebnost (smeh). Že od otroštva sem garač in hiperaktivna. To je še vedno pristono v meni. Vse kar delam, delam s srcem. Imam jasne cilje in vem, kaj hočem doseči. Včasih je bilo ob dveh majhnih otrocih in rasti podjetja res zelo zahtevno in naporno. Če se ozrem nazaj, pomislim, da sem bila v določenem obdobju kar malce nora in ne vem, če bi vse to lahko ponovila. Za uspeh moramo biti vsi malce “nori.”

hajdi-druzina

Hajdi Korošec Jazbinšek uspešno usklajuje družinske in poslovne obveznosti (foto: Hajdi.si)

Kaj bi svetovali mladim, ki nameravajo stopiti v podjetniške vode?

Voditi jih mora strast. Svetujem jim naj ne rinejo brezglavo naprej za vsako ceno, če vidijo, da ne gre. Včasih je bolje narediti korak nazaj. Ohranjati morajo poslovno kulturo in biti vedno usmerjeni k stranki.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

RAZPRODANO! Trendi digitalnega marketinga 2019

RAZPRODANO! Trendi digitalnega marketinga 2019

Pridružite se nam na predavanju Trendi digitalnega marketinga 2019 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega predavanja ne smete zamuditi. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


La Popsi – hit produkt leta 2018 na Štartaj Slovenija

La Popsi – hit produkt leta 2018 na Štartaj Slovenija

Med inovativnimi izdelki, ki so na voljo na policah megamarketov INTERSPAR v sklopu 3. sezone Štartaj Slovenija, je La Popsi – sadni zamrznjeni desert – prejemnik naziva hit produkt leta 2018. O ideji, poteku poslovanja in izzivih na poti do uspeha smo se pogovarjali s podjetnicama in prijateljicama Nežo in Karmen. Preberite več >>

Bo startup Della Spina revolucioniral obstoječi princip nakupa očal?

Bo startup Della Spina revolucioniral obstoječi princip nakupa očal?

Podjetje Della Spina si prizadeva, da bi bila dioptrijska očala lepega izgleda cenovno dostopna širšemu krogu ljudi. Kupec ima pri tem možnost, da izbrana očala preizkuša en teden, preden se odloči za nakup. Preberite več >>

“V lastnem poslu lahko izraziš vso svojo kreativnost”

“V lastnem poslu lahko izraziš vso svojo kreativnost”

Polfinalistki letošnjega izbora Mladi podjetnik leta 2018 Urška Klavžer in Katarina Vavpetič v teh dneh praznujeta drugo obletnico delovanja trgovine Pasja gajba. S kakovostno storitvijo, skrbnemu posvečanju pasjim kosmatincem in njihovim lastnikom ter dobrodelnostjo gradita uspešno zgodbo. Preberite več >>

Vrata je odprla prva trgovina brez embalaže v Sloveniji – Rifuzl

Vrata je odprla prva trgovina brez embalaže v Sloveniji – Rifuzl

Od 24. decembra dalje lahko kupujete v prvi trgovini brez embalaže v Sloveniji. V njej je možno kupiti vse, kar gospodinjstvo potrebuje. Trgovina je locirana v Ljubljani blizu Kina Šiške. Z ustanoviteljema Manco Behrič in Primožem Ciglerjem smo se pogovarjali o tem, kako sta idejo pripeljala do realizacije. Preberite več >>

“Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja”

“Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja”

Ali se vsakodnevno soočate z izzivom uspešnega email marketinga? Zakaj vam ves vloženi trud v pripravo elektronskih sporočil ne prinaša rezultatov? Zakaj se vaša sporočila znajdejo med nezaželeno pošto in potencialni kupci zahtevajo izbris iz vaših email baz? Preberite več >>

Zakaj preko interneta ne dobite nobene stranke?

Zakaj preko interneta ne dobite nobene stranke?

Vsebinski marketing v zadnjih letih čedalje bolj izpodriva klasično oglaševanje. Poleg prodaje ima vpliv tudi na druge elemente, kot so SEO, krepitev zaupanja v znamko ... O tem, zakaj je blog marketing prihodnost oglaševanja, smo govorili z Blažem Kosom, avtorjem bloga AgileLeanLife.com. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

19.04.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje