Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni.
Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Že v nedeljo se lahko pripravite na prihajajoči delovni teden. (Vir slike: Unsplash)

Dober delovni teden se tako začne že v nedeljo zvečer. Takrat si lahko zamislite, kaj boste dosegli v prihajajočem tednu, še preden se dela dejansko lotite.

Pri pripravljanju na nov delovni teden vam lahko pomagajo naslednji nasveti.

1. Razmislite o tem, kar ste že storili.

Vaš seznam opravil se konstantno spreminja glede na vaše aktivnosti. Če nečesa ne opravite, bo ostalo na vašem seznamu. Če pa ste zelo aktivni, se bo seznam stalno spreminjal in odražal vaše delovanje.

Da bi ugotovili, kaj še morate postoriti, si morate vzeti čas za razmislek o trenutnem stanju. Preglejte svoj seznam opravil za pretekli teden in ugotovite, kaj ste opravili in česa ne – nato pa se vprašajte tudi, zakaj ste nekatere stvari postorili, drugih pa ne.

Če se določeno opravilo stalno nahaja na vašem seznamu, morate sprejeti odločitev: zadevo lahko zbrišete s seznama, saj je očitno ne boste opravili; ali pa jo uvrstite na vrh seznama in si zadate cilj, da boste to storili pred drugimi obveznostmi.

Pomembno pa je, kot rečeno, da si vzamete čas za razmislek. Ta navada je dolgoročno izjemno koristna za vas.

2. Opravila organizirajte in razvrstite v kategorije.

Preglejte svoj seznam opravil in jih razvrstite v kategorije, na primer »služba« in »domača opravila«. Vsako kategorijo lahko še nadalje razdelite glede na službene projekte itd.

Organizacija in razporeditev opravil je izjemno koristna z dveh vidikov:

Prvič, seznam opravil, ki so razvrščena v kategorije, je že na prvi pogled prijetnejši kot dolg in neurejen seznam nepovezanih stvari, ki se jih morate lotiti. Če je vaš seznam neorganiziran, boste že vnaprej izčrpani, saj se boste zavedali, kako težko je preskakovati med popolnoma nepovezanimi opravili. Temu se seveda hočete izogniti, zato je priporočljivo, da svoje obveznosti razvrstite v kategorije, ki se jih lotevate drugo za drugo.

Prav tako smo ljudje veliko bolj učinkoviti, če se z nekim opravilom ukvarjamo dalj časa, v primerjavi s preklapljanjem med različnimi nalogami. Skratka: organizacija dela bo povečala vašo učinkovitost.

Organizirajte svoje obveznosti. (Vir slike: Picjumbo)

3. Vnaprej se pripravite.

Najboljša ponazoritev tega nasveta je vnaprejšnja priprava obrokov.

Če v službo pogosto prinesete svoje kosilo ali če svojo torbo v naglici pripravite pred odhodom v službo, zakaj tega pravzaprav ne postorite že večer prej? Karkoli lahko opravite predčasno oziroma vnaprej, vam bo prihranilo nekaj časa naslednji dan. Prav tako to pomeni, da lahko s svojega seznama prečrtate še eno opravilo, o katerem vam tako ni več treba razmišljati.

Tako boste lahko svojo pozornost namenili temu, kar prihaja, namesto da bi razmišljali o vseh malenkostih, ki jih še morate postoriti.

Ponedeljki so vedno izjemno hektični in zasedeni. Če lahko kakšno stvar postorite že prej, vam bo to zagotovo koristilo.

4. Posvetite se sebi.

Nedelje posvetite vlaganju vase.

Začetek tedna je vedno usmerjen k izdelavi, opravljanju obveznosti itd. Ko pridete v službo in se posvetite delu, morate na koncu delovnika pokazati določene rezultate.

Zavedati se morate, da vas vse to čaka, zato je pomembno, da se ob nedeljah posvetite vlaganju vase. Poskrbite za svojo dušo, posvetite čas svoji ustvarjalnosti in domišljiji – tako bodo tudi vaši prihodnji rezultati boljši.

Poskrbite zase. (Vir slike: Unsplash)

5. Vzemite si čas zase.

Ta nasvet je seveda povezan s prejšnjim, vendar je tako pomemben, da si zasluži svojo točko. V nedeljo zvečer je najpomembneje, da si vzamete čas zase.

Da bi se prebili skozi naporen delovni teden, se morate umiriti in sprostiti. To lahko storite na različne načine: z meditacijo, branjem (knjig, ne družabnih omrežij) ali preprosto z uživanjem ob skodelici čaja. Tišina je lahko čudodelna; v današnji preobremenjeni družbi na to pogosto pozabljamo.

Vzemite si čas zase in se prepustite tišini. Po le 15 minutah neprekinjene tišine boste spočiti in poživljeni. Nato pa boste lahko šli spat z občutkom, da ste pripravljeni na prihajajoči teden.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Dan začnite kot milijarderji

Dan začnite kot milijarderji

Kot pravi star slovenski rek, po jutru se dan pozna. Kako pa ga začnejo uspešni podjetniki? So njihovi jutranji rituali podobni našim? Da, če zajtrkujete in se že navsezgodaj rekreirate. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

5 načinov, kako bolje zakorakati v nov dan

5 načinov, kako bolje zakorakati v nov dan

To, kar zaznamuje naša jutra, se odraža v celotnem dnevu. Kako čim bolj sveži in kreativno naravnani zakorakati v nov dan? Kaj je prepovedano in kaj priporočljivo? Preverite spodnjih pet načinov in vstopite v nov dan kot prerojeni. Preberite več >>

S triki do uspešnejšega poslovnega in zasebnega življenja

S triki do uspešnejšega poslovnega in zasebnega življenja

O nasvetih izkušenega poslovneža Nelsona Wanga za povečanje produktivnosti smo na našem podjetniškem portalu že pisali, tokrat pa vam predstavljamo tudi nekaj njegovih trikov, s katerimi boste izboljšali predvsem kvaliteto svojega življenja. Preberite več >>

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nelson Wang, ustanovitelj spletne strani CEOLifestyle.io, poseduje ogromno znanja s področja povečevanja produktivnosti pri posameznikih. Pri spletnem portalu Quora so ga zato povprašali o nasvetih, ki jih lahko o tej tematiki deli z njihovimi bralci. Preberite več >>

Uspešnejši sestanki vodijo v učinkovitejše poslovanje

Uspešnejši sestanki vodijo v učinkovitejše poslovanje

Sestanki so stalnica v vsakem podjetju in so lahko zelo koristni, a le dokler zaposlenim ne vzamejo preveč časa. V hitro rastočem modnem podjetju Spanx se je - kmalu po tem, ko je mesto izvršne direktorice prevzela Jan Singer - njihovo trajanje močno zmanjšalo. Preberite več >>

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Prav vsak podjetnik sanja o uspehu. Ta je dosegljiv, a ob njegovem doseganju je treba ravnati premišljeno in vztrajno. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo dan na dan pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje