
Projekt Burger (Vir: osebni arhiv)
Enega najboljših burgerjev si lahko privoščite v Kranju, v neposredni bližini Kavarne Bazen. O Projektu Burger, ki deluje že štiri leta, sva se pogovarjala z Žigom Antolinom, soustanoviteljem in vodjo podjetja.
Ideja se je utrnila na Pivo in burger festu 2014
Pred zagonom podjetja se je Žiga preizkušal v različnih službah. Vedno pa je v njem tlela želja po tem, da bi se podal na podjetniško pot. S kolegom Klemnom sta v prostem času večkrat pripravljala burgerje. Na idejo, da bi svoj hobi pretvorila v posel, sta prišla na Pivo in burger festu.
»S Klemnom sva na Pivo in burger festu 2014 poskusila vse burgerje. Od obiskovalcev sva slišala, da so bili zadovoljni in presenečeni nad ponudbo. Prepričana sva bila, da lahko midva narediva še boljše.«

Enega najboljših burgerjev v Evropi si lahko privoščite v Kranju (Vir: osebni arhiv)
Prvi koraki v podjetništvu
Klemen in Žiga sta začela hoditi v MP šolo, podjetniško delavnico Zavoda mladi podjetnik, kjer sta razvijala svojo poslovno idejo. Žiga pravi, da so bili podjetniški začetki precej lahkotni. Ker še ni imel otrok, se je lahko v celoti posvetil projektu. Neprestano je delal. Podjetje je iz meseca v mesec rastlo.
Izbira lokacije ob Kavarni Bazen
Klemen in Žiga sta Kranjčana. Tako je bila odločitev, da sta prvo stojnico postavila v tem mestu, logična. Ob zaključku MP šole sta iskala lokacijo, kjer bi testirala trg. Žiga je takrat izvedel, da bo sošolec iz osnovne šole aprila 2015 odprl Kavarno Bazen. Dogovorila sta se, da se bo Projekt Burger priključil zraven. V začetku je v bližini kavarne stala stojnica, od septembra dalje pa je na istem mestu postavljena prikolica.

Projekt Burger se nahaja pri Kavarni Bazen Kranj (Vir: osebni arhiv)
Projekt Burger je bil uvrščen na lestvico najboljših v Evropi in na svetu
Na portalu bigseventravel.com je pred kratkim potekal izbor za 50 najboljših burgerjev v Evropi in na svetu. Pri izbiri najboljših burgerjev v Evropi je svoje mnenje podalo kar 1,5 milijonov ljudi. Projekt Burger se je na lestvici najboljših burgerjev v Evropi uvrstil na 12. mesto, v svetovnem merilu pa na 34. mesto.
Kaj je po Žigovem mnenju razlog za tako visoko uvrstitev?
»Naš burger je res zelo dobrega okusa. Zelo pazimo, da za njegovo pripravo uporabimo le najboljše, lokalno pridelane in sveže sestavine. Meso nam dnevno pripravljajo v lokalni mesnici, bombete nam po naši recepturi dnevno pečejo v bližnji pekarni. Uporabljamo najboljši slovenski paradižnik znamke Lušt.«
Najbolje se obnese marketing prek socialnih omrežij
Ekipa se oglaševanja v največji meri loteva prek socialnih omrežij; predvsem prek Facebooka, v zadnjem času pa uporablja tudi Instagram.
»Socialna omrežja so super, ker so zastonj in ker prek njih lahko dosežeš veliko ljudi. Za našo ciljno skupino imamo najboljši doseg. Nekaj reklam smo imeli tudi prek radia in jumbo plakatov, ampak se tovrstnih metod ne poslužujemo pogosto.«

Za pripravo burgerja so vedno uporabljene najboljše sestavine (Vir: osebni arhiv)
Največji izziv je vodenje sodelavcev
Žiga pravi, da večjih problemov na poslovni poti niti ni bilo. Nikoli niso imeli problemov z državo. Stranke so s ponudbo zadovoljne.
»Največji izziv mi predstavlja vodenje sodelavcev. Občasno je treba med njimi reševati določene nesporazume. Včasih komu pade motivacija. Ker imamo prikolico na prostem, smo v veliki meri vezani na vreme. Poletna sezona je tako še enkrat boljša kot zimska. Poleti je res veliko dela, po drugi strani pa si takrat vsi želijo iti na dopust. Zaradi tega smo morali za kakšen dan prodajo tudi ustaviti.«
Širitev podjetja
Trenutno je edino prodajno mesto prikolica poleg Kavarne Bazen v Kranju. Ekipa pa si želi odpreti novo poslovalnico, samostojen objekt, kjer bi lahko razširili svojo ponudbo. O tujini zaenkrat še ne razmišljajo.