S poznavanjem delovanja možganov do večje učinkovitosti pri delu

Če veste, na kakšen način delujejo možgani, boste lahko optimalno izkoristili njihove zmožnosti. Kako torej načrtovati delovni proces, da boste povečali svojo učinkovitost?
S poznavanjem delovanja možganov do boljših rezultatov (Vir: Pixabay)

S poznavanjem delovanja možganov do boljših rezultatov (Vir: Pixabay)

Poznavanje zakonitosti delovanja možganov lahko s pridom izkoristite pri načrtovanju in razporejanju delovnih nalog. Predstavljamo vam nekaj dejstev, ki so vam lahko pri tem v pomoč.

Opravljanje več nalog hkrati znižuje produktivnost

Kljub temu, da se marsikdo pohvali s tem, da je dober v večopravilnosti, pa je dejstvo, da naši možgani niso prilagojeni za tak način dela. Opravljanje več nalog hkrati znižuje produktivnost. Posledično vse naloge opravimo slabše, kot bi jih sicer. Možgani s preklapljanjem z enega opravila na drugega porabijo veliko energije.

Če delamo več kot eno stvar naenkrat, bomo obe nalogi opravili manj kvalitetno. Drastično se bo povečala možnost, da bomo pri delu naredili napake. Pri tem pa bomo za vse skupaj porabili več časa, kot bi ga, če bi se lotili najprej enega opravka in šele nato drugega, kar je ugotovil tudi znanstvenik David Mayer. Poleg tega se pri večopravilnosti poveča raven stresa. Večopravilnost se obnese le v primeru, če kombiniramo zelo rutinsko delo z miselnim.

Predlog: Skušajte se izogniti večopravilnosti. Če delo od vas zahteva, da kombinirate več stvari hkrati, skušajte čas, ki ga boste posvetili večopravilnosti, skrajšati na minimum. Določite npr. da boste delo na tak način opravljali največ dve uri na dan, ostali čas se posvečajte le eni nalogi naenkrat.

Načrtujte delovne bloke

Pri vsaki vrsti dela se aktivira drug del možganov. Tako za poglobljeno razmišljanje uporabljamo en del možganov, za rutinsko opravilo pa drugega. Pri udeležbi na sestankih spet uporabljamo druge miselne funkcije. Dobro je, da si delovni dan organizirate na način, da boste kar najbolje lahko opravili vse, kar ste si zadali.

Odgovarjanje na elektronsko pošto je precej rutinsko delo. Ker pa je tako delo tudi zelo razdrobljeno, nam vzame veliko energije. Največja napaka je, da se lotimo odgovarjanja na maile že takoj ob prihodu na delovno mesto, saj s tem dragoceno zalogo energije hitro porabljamo.

Priporočljivo je, da se na začetku delavnika posvetimo najzahtevnejšim opravilom, ki zahtevajo veliko razmišljanja in presoje. Začetki dneva so idealni za strateško načrtovanje, postavljanje prioritet in odločanje o pomembnih stvareh. Takrat so namreč naši možgani še spočiti.

Odgovarjanje na elektronsko pošto je veliko bolj priporočljivo ob koncu dneva, ko smo že utrujeni. Tak način dela namreč od nas ne zahteva posebne sposobnosti presoje. Če je nujno, da na pošto odgovarjate že tekom dneva, pa striktno omejite časovni razpon, ki ga boste posvetili temu.

Pametno si je dan razporediti na posamezne bloke. Tako naj bo 1. blok namenjen poglobljenemu razmišljanju, 2. blok sestankom, 3. blok pa rutinskemu delu. Tako vsakič obremenjujete le en del možganov in je potrošene najmanj energije. Pri delu pa boste tako najbolj učinkoviti. Zelo pomembno, da med delom načrtujete krajše oddihe, da si možgani vmes spočijejo.

Načrtujte potek dela (Vir: Pixabay)

Načrtujte potek dela (Vir: Pixabay)

Kako se lotiti iskanja rešitve na kompleksnejšem področju?

Iščete način, kako pristopiti do določenega problema in najti pravo rešitev? O konkretnem področju najprej zberite čim več informacij. Do problema pristopite z racionalnega vidika. Iščite povezave med informacijami in oblikujte različne scenarije možnega delovanja.

Ko imate občutek, da ste na miselnem nivoju naredili vse, pa vse skupaj odmislite in se posvetite drugim stvarem. Najdite tako aktivnost, ki od vas ne bo zahtevala razmišljanja. Privoščite možganom nekaj počitka. Najbolje je, če se lotite športa.

Dejstvo je, da možgani potrebujejo oddih. Morda se vam zdi, da jih ne uporabljate, a se v tem času začenjajo ustvarjati nove povezave med informacijami, s katerimi ste se poprej ukvarjali. Zelo verjetno je, da boste prav med obdobjem mirovanja, ko boste to najmanj pričakovali, doživeli preblisk. Utrnila se vam bo najbolj smiselna rešitev.

Motnje in delo pod stresom

Prav tako kot večopravilnost tudi motnje pomembno poslabšujejo koncentracijo, povečujejo možnost napak in znižujejo storilnost. Kljub temu, da se jim je včasih nemogoče izogniti, vseeno naredite kar največ za to, da bi jih bili deležni v manjši meri in da si v času dela zagotovite mir.

Pri delu pod stresom se vsa energija preusmeri v mišice, saj možgani telesu pošiljajo signale o nevarnosti. Našim prednikom je tovrstni odziv telesa zelo koristil, saj so se lahko pravočasno pripravili na beg, ko so bili soočeni z življenjsko nevarnostjo.

Na delovnem mestu, kjer so potrebne miselne sposobnosti, je to vse prej kot koristen obrambni mehanizem. S tem, ko se vsa energija preusmeri v mišice, se poslabšajo miselne sposobnosti, sposobnosti koncentracije, ustvarjalnosti, učenja in odločanja. Zato pri opravilih, kjer so zaželene tovrstne sposobnosti, delo pod stresom negativno učinkuje na kakovost rezultatov.

Vir: knjiga Srčni voditelj avtorice Barbre Rudmann

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

V novo leto z učinkovitejšimi sestanki

Ne glede na to, kako pomembni so sestanki, so pogosto povsem neučinkoviti. Izgubljanje rdeče niti pogovora, zamišljenost prisotnih in neupoštevanje zastavljenih ciljev lahko hitro privede do zapravljenega časa. Novo leto prinaša priložnost, ko lahko sestanke naredimo bolj učinkovite. Preberite več >>

Dan začnite kot milijarderji

Dan začnite kot milijarderji

Kot pravi star slovenski rek, po jutru se dan pozna. Kako pa ga začnejo uspešni podjetniki? So njihovi jutranji rituali podobni našim? Da, če zajtrkujete in se že navsezgodaj rekreirate. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

5 načinov, kako bolje zakorakati v nov dan

5 načinov, kako bolje zakorakati v nov dan

To, kar zaznamuje naša jutra, se odraža v celotnem dnevu. Kako čim bolj sveži in kreativno naravnani zakorakati v nov dan? Kaj je prepovedano in kaj priporočljivo? Preverite spodnjih pet načinov in vstopite v nov dan kot prerojeni. Preberite več >>

S triki do uspešnejšega poslovnega in zasebnega življenja

S triki do uspešnejšega poslovnega in zasebnega življenja

O nasvetih izkušenega poslovneža Nelsona Wanga za povečanje produktivnosti smo na našem podjetniškem portalu že pisali, tokrat pa vam predstavljamo tudi nekaj njegovih trikov, s katerimi boste izboljšali predvsem kvaliteto svojega življenja. Preberite več >>

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nasveti izkušenega podjetnika za povečanje produktivnosti

Nelson Wang, ustanovitelj spletne strani CEOLifestyle.io, poseduje ogromno znanja s področja povečevanja produktivnosti pri posameznikih. Pri spletnem portalu Quora so ga zato povprašali o nasvetih, ki jih lahko o tej tematiki deli z njihovimi bralci. Preberite več >>

Uspešnejši sestanki vodijo v učinkovitejše poslovanje

Uspešnejši sestanki vodijo v učinkovitejše poslovanje

Sestanki so stalnica v vsakem podjetju in so lahko zelo koristni, a le dokler zaposlenim ne vzamejo preveč časa. V hitro rastočem modnem podjetju Spanx se je - kmalu po tem, ko je mesto izvršne direktorice prevzela Jan Singer - njihovo trajanje močno zmanjšalo. Preberite več >>

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Kaj morate storiti, da boste postali boljši podjetnik?

Prav vsak podjetnik sanja o uspehu. Ta je dosegljiv, a ob njegovem doseganju je treba ravnati premišljeno in vztrajno. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo dan na dan pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje