Še pet kandidatov za Slovenski start-up leta

Na konferenci PODIM bo predstavljen dobitnik prestižne nagrade Slovenski start-up leta. V igri za zmago je med 13 nominiranimi ostalo še pet mladih tehnoloških podjetij.
slovenski-start-up-leta

Dobitnik nagrade Slovenski start-up leta bo znan 15. maja na konferenci PODIM v Mariboru (foto: Jure Bauman)

Iniciativa Start:up Slovenija skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo že enajsto leto zapored podeljuje ugledno nagrado Slovenski start-up leta. V skladu s tradicijo bo zmagovalec natečaja znan na slavnostni podelitvi ob zaključku prvega dne konference PODIM, 15. maja, v kongresnem centru hotela Habakuk v Mariboru.

V finalni izbor je uvrščenih pet tehnološkij podjetij. Izbrana so bila na podlagi posebnega pred-ocenjevalnega postopka izmed trinajstih nominiranih start-upov. Strokovno komisijo sestavljajo najvidnejši slovenski start-up podjetniki, mentorji in investitorji Aljoša Domjan, Gregor Rebolj, Matjaž Slak, Darko Butina, Matej Zalar, Gregor Pipan, Tatjana Zabasu, Niko Slavnič in Tilen Travnik, ki se jim je pri ocenjevanju pridružila tudi direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.

Zmagovalec izbora mora strokovno komisijo prepričati z odlično in predano ekipo, inovativnim produktom, dosedanjimi investicijskimi dosežki in potencialom za hitro rast ter uspešno globalno poslovanje. Strokovna komisija se nagiba k temu, da gre nagrada v roke ekipi, ki s svojimi razvojnimi dosežki, dejanji in ugledom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

Kdo so letošnji finalisti?

Event registry

Event Registry je produkt, ki odločevalcem (borznim posrednikom, poslovnim analitikom, napovedovalcem trendov, investitorjem,…) omogoča dober in celovit pregled nad dogajanjem po svetu glede stvari in tematik, ki so pomembne za njihovo delo. Produkt s pomočjo najsodobnejših rešitev na področju umetne inteligence in strojnega učenja v realnem času zbira in analizira novice, ki so bile objavljene globalno, v več kot 30 jezikih. Z uporabo tehnologij za analiziranje besedil se iz novic avtomatično izlušči ključne informacije, kot so osebe, lokacije, organizacije in obravnavane vsebine. Skozi analizo vseh novic Event Registry identificira tudi same dogodke, ki so se zgodili, kot npr. razne nesreče, pomembni sestanki, najave produktov, tožbe ipd., ter za vsak posamezen dogodek iz novic izlušči ključne informacije – kaj se je zgodilo, kje, kdaj, kdo je bil vpleten v dogajanje,…

Uporabniki rešitve Event registry lahko s pomočjo bogatega nabora strukturiranih podatkov o dogodkih definirajo zelo specifične filtre in na ta način identificirajo samo podmnožico dogodkov, ki so za njih relevantni. Produkt ima izredno dodano vrednost za odločevalce v finančni in svetovalni industriji ter pri upravljanju s tveganji, saj se zaradi preobilice podatkov tega ne da početi ročno, hkrati pa ima lahko neinformiranost o pomembnih dogodkih za odločevalce velike finančne posledice. Vrednost in pomembnost produkta potrjuje dejstvo, da ga uporabljajo pomembna podjetja, kot so Bloomberg, Nasdaq, IBM ter Accenture.

kdo-bo-slovenski-start-up-leta

Kdo bo Slovenski start-up leta? (foto: Jure Bauman)

Gotoky

Gotoky združuje napredne hardverske in softverske rešitve v komunikacijsko omrežje, ki omogoča komunikacijo 100 % brez mobilne infrastrukture. Je neodvisno, decentralizirano, nizkocenovno, prenosljivo in dostopno vsakemu uporabniku, ki ne želi uporabljati standardnega mobilnega omrežja, ki je lahko neobstojno, nestabilno ali čezmerno drago. Rešitev omogoča normalno komunikacijo v odročnih območjih ali krajih, ki jih je prizadela naravna nesreča, na območjih z izpadi elektrike in slabo pokritostjo ali pa daljšimi okvarami mobilnih omrežij, zato je idealna izbira za aktivne ljudi, ki preživljajo čas na prostem, pa naj bo to med potovanjem, pohodništvom, udeležbo na nabito polnem dogodku ali med pripravami na izredne razmere. Prav tako je Gotoky prilagojen poslovnim potrebam strokovnjakov za varnost, velikim podjetjem in vojaški industriji oz. obrambi.

Naprava se lahko poveže s katerimkoli modernim pametnim telefonom z operacijskim sistemom Android ali iOS prek tehnologije Bluetooth Low Energy (BLE). Takšen par naprav ustvari komunikacijsko vozlišče. Mnogo takih vozlišč v razdalji do 15 km lahko ustvari brezplačno prenosno komunikacijsko omrežje na spektru RF, za katerega ni potrebna licenca. Patentirani protokoli omogočajo »mesh«, komunikacijsko verigo skozi mnoge naprave, prav tako pa dosežejo razdaljo do 45 km med vozlišči. Med številne ugledne mednarodne partnerje podjetja Gotoky sodijo tudi slovenski Iskratel, vodilni evropski ponudnik infokomunikacijskih rešitev, Institut Jožef Štefan in nizozemski elitni hardverski pospeševalnik HighTechXL. Interes zanj izkazujejo številne potencialne stranke, kot so nizozemski mobilni operater KPN, Vodafone, Telkom Indonezija, Nizozemska kraljeva vojska, Media Markt, Sharaf DG in drugi.

MAG-LEV Audio

MAG-LEV Audio je inovativno podjetje, ki na globalni trg uvaja lebdeči gramofon. Poslušalci vinilnih plošč so do sedaj lahko izbirali med podobnimi gramofoni, ki se le malenkostno razlikujejo po svojih osnovnih funkcijah. MAG-LEV Audio pa ponuja revolucijo vrhunskega zvoka in futurističnega dizajna, ki zaokroži izjemno uporabniško izkušnjo. S svojim inovativnim gramofonom je Mag-lev Audio uspešno nastopil na platformah za množično financiranje Kickstarter in Indiegogo te zbral skupaj prek 700.000 EUR sredstev za razvoj in lansiranje produkta.

slovenski-start-up-leta-maglev

Lebdeči gramofon Mag-lev Audio je uspešno nastopil na platformah za množično financiranje (foto: Jure Bauman)

V letih 2016 in 2017 so se posvečali predvsem razvoju izdelka in pridobivanju sredstev za razvoj in zagon proizvodnje. Oboje jim je uspelo v polni meri, poleg tega so izdelek in blagovno znamko ustrezno zaščitili in v Novi Gorici zagotovili primeren prostor za proizvodnjo in odpremo izdelkov.  Ko so potencialnim distributerjem po celem svetu poslali anketo, s katero so jih povabili k oddaji okvirnih naročil, so poželi izjemno pozitiven odziv in zanimanje od več kot 400 distributerjev. 52 od njih jih je že podalo okvirna naročila za prihodnje leto v skupni količini 11 tisoč kosov. Začetek serijske proizvodnje bo stekel do konca prve polovice leta 2018, ko bodo pričeli z dobavo 800 gramofonov podpornikom iz Kickstarter in Indiegogo iz 30 držav sveta ter z dobavo prvih demo produktov za distributerje.

Next

Na tisoče gospodinjstev v Evropi išče občasno ali redno pomoč za čiščenje domov oz. gospodinjska opravila. Legalnega, preglednega trga ponudnikov storitev čiščenja domov ni. Eno izmed rešitev predstavlja črni trg, ki pa je sam po sebi sporen in nepregleden, zato so v ekipi Beeping v tem zaznali izjemno poslovno priložnost. V manj kot dveh letih so uspeli z minimalnimi vlaganji zgraditi prepoznavno blagovno znamko Beeping, tako da danes več kot 16.000 registriranih uporabnikov v Sloveniji in na Hrvaškem hitro, enostavno in zanesljivo dostopa do 100 profesionalnih čistilcev, tako imenovanih ”beeperjev”.

Kar 75% vseh naročenih čiščenj prek platforme Beeping predstavljaj t.i. subscription model oz. letne naročnine. Na ta način uspevajo zagotavljati vzdržen poslovni model, ki generira visoko rast poslovanja iz meseca v mesec. Sklenili so tudi pomembna partnerstva z uglednimi mednarodnimi družbami, kot sta Generali Insurance in Henkel Group, kmalu pa bodo najavili še pomembno partnerstvo z veliko regionalno banko. V prihodnosti nameravajo postati prva pametna platforma za pomoč gospodinjstvom, ki na temelju umetne inteligence in strojnega učenja zagotavlja boljše ujemanje preferenc gospodinjstev oz. uporabnikov in čistilcev za personalizirano trženje ter zagotavljanje vrhunske uporabniške izkušnje.

Smart Optometry

Smart Optometry je globalno naravnano zagonsko podjetje, ki razvija digitalne rešitve za očesno industrijo in zagotavljanje zdravja oči in vida. Globalni trendi namreč nakazujejo, da bo zaradi sodobnega stila življenja leta 2050 kar polovica svetovnega prebivalstva slabovidna, kar 20% prebivalstva pa bo na meji slepote. S svojimi rešitvami vnašajo digitalne prijeme v očesno industrijo, širijo dostop do kakovostnih medicinskih rešitev ter zagotavljajo pravočasno oskrbo oz. zdravljenje.

smart-optometry

Podjetje Smart Optometry razvija digitalne rešitve za očesno industrijo in zagotavljanje zdravja oči in vida (foto: Jure Bauman)

Smart Optometry je od svoje ustanovitve avgusta 2015 na trg lansiralo dve rešitvi. Prva je profesionalna aplikacija Smart Optometry za očesne specialiste, ki omogoča hitro in preprosto osnovno diagnozo široke palete vidnih funkcij in ki jo po svetu še uporablja več kot 25.000 registriranih strokovnih uporabnikov. Druga je rešitev za trening vida za otroke AmblyoPlay. Ta pomaga otrokom do 14. leta odpravljati težave v vidnem sistemu, kakršne so leno oko, strabizem, nezadostna konvergenca in podobno, s čimer se srečuje kar do 15% otrok. Podjetje pri razvoju svojih rešitev sodeluje z vodilnimi slovenskimi in mednarodnimi strokovnjaki ter institucijami. Njihovo uspešno delo v tem nišnem segmentu z izjemnim potencialom so prepoznali tudi v pospeševalniku EyeFocus nemškega farmacevtskega giganta Bayer ter v skladu Kolektor Ventures, ki je podjetje tudi investicijsko podprl.

slovenski-start-up-leta-predstavitev

Predstavniki finalistov so se predstavili strokovni komisiji (foto: Jure Bauman)

Slovenski start-up leta čakata atraktivni nagradi

Glavni organizator projekta je Iniciativa Start:up Slovenija, ki se ji je v letu 2016 kot so-organizator pridružil ABC pospeševalnik. Že tradicionalno pa nagrado soorganizirata Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Glavni nagradi, ki ju bo letos prejel Slovenski start-up leta, sta osebno svetovanje partnerja elitnega ameriškega pospeševalnika 500 startups Marvina Liao-a ter ‘all-inclusive’ paket Pioneers Festivala na Dunaju.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Le še 10 dni časa za prijavo na izbor Mladi podjetnik leta 2018!

Le še 10 dni časa za prijavo na izbor Mladi podjetnik leta 2018!

V četrtek, 31. maja 2018, ob 23:59 uri, se izteče rok za prijavo na izbor Mladi podjetnik leta 2018, ki ga letos v Zavodu mladi podjetnik organiziramo že osmič zapovrstjo. Preberite več >>

Raje kot v nakup Ferrarija investirata v razvoj

Raje kot v nakup Ferrarija investirata v razvoj

Zgodba sežanskega podjetja TNG Oprema in njihove blagovne znamke KingsBox je nedvomno zgodba o uspehu. Glede na vnemo Luke Železnika in Dejana Kobala je pred podjetjem novo uspešno obdobje. Preberite več >>

“Ljudje se ponovno učijo tujih jezikov za zabavo”

“Ljudje se ponovno učijo tujih jezikov za zabavo”

S sodobnimi metodami poučevanja Jezikovna akademija skrbi za kakovostno učenje tujih jezikov za celoten spekter prebivalstva - od otrok do najzahtevnejših poslovnežev. Finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2016 želijo postati vodilni ponudnik jezikovnih tečajev in prevajalskih storitev na slovenskem trgu. Preberite več >>

Konferenca PODIM z rekordnimi številkami

Konferenca PODIM z rekordnimi številkami

Letošnja konferenca PODIM se lahko pohvali z rekordnimi številkami. V Maribor je prispelo več kot 1000 udeležencev iz 25 držav, med katerimi so številni ugledneži. Preberite več >>

Uspešna spletna prodaja ključna za rast Okay.si

Uspešna spletna prodaja ključna za rast Okay.si

Sestrska naveza Sandra in Nadja Keržan je pred dobrima dvema letoma na trg lansirala spletno trgovino Okay.si. Zanimiv projekt iz meseca v mesec beleži boljše prodajne rezultate ter se prebija tudi na mednarodno tržišče. Preberite več >>

Popolna postava se podaja v osvajanje tujih trgov

Popolna postava se podaja v osvajanje tujih trgov

Finalist izbora Mladi podjetnik leta 2016, podjetje Popolna postava, je lani izpolnilo finančni cilj. Preseglo je milijon evrov prihodkov, do leta 2023 pa želi postati vodilno “health&fitness” podjetje na evropskih tleh. Preberite več >>

Mali junaki želijo osvojiti tudi ameriški trg

Mali junaki želijo osvojiti tudi ameriški trg

Finalisti izbora Mladi podjetnik 2016, Mali junaki, so se uspešno prebili na nemški in italijanski trg. Že v letošnjem letu nameravajo s pomočjo konkretnega finančnega vložka osvojiti tudi zahtevno tržišče v Združenih državah Amerike. Preberite več >>

SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

Eden izmed finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2016, SmartNinja, pomaga ljudem odkriti in razviti talente in veščine na sodobnem IT področju. Te udeležencem pomagajo pri iskanju službe ali pri odločitvi za lastno podjetje. Intervju z ekipo si lahko preberete v spodnjem prispevku. Preberite več >>

Panorganic: S kakovostnim produktom se odpirajo vrata

Panorganic: S kakovostnim produktom se odpirajo vrata

Zmagovalec izbora Mladi podjetnik leta 2016, podjetje Panorganic iz Ljutomera, že 5 let uspešno deluje. V prihodnosti si obeta nove izzive, ki so povezani tudi s širitvijo iz Prlekije v sosednje države in na vzhodno Evropo. Preberite več >>

“Naziv mladi podjetnik leta sva izkoristila za krepitev blagovne znamke”

“Naziv mladi podjetnik leta sva izkoristila za krepitev blagovne znamke”

Pivovarna Pelicon je mikropivovarna, ki deluje v Ajdovščini, osrčju Vipavske doline. Vari nefiltrirana, nepasterizirana piva polnega okusa, ki jih lahko najdemo v lokalih po celotni Sloveniji. Anita Lozar in Matej Pelicon sta naša stara znanca, ki smo ju med drugim spoznali v času Kickstarter kampanje. V letu 2017 smo jima podelili naziv mladi podjetnik leta, kar je posledica njunega dobrega dela v preteklih letih. Preberite več >>

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje