So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

Tako kot lahko zlate palice izginejo na dnu morja, evrski in drugi bankovci pa gorijo, lahko tudi bitcoini za vedno izginejo. Kako je to mogoče in koliko bitcoinov je izgubljenih?
Blockchain, bitcoin, izguba

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni? (Vir slike: Pixabay)

Ko bo, predvidoma do leta 2040, z rudarjenjem nastalo vseh 21 milijonov bitcoinov, bo njihovo dejansko število na trgu veliko manjše. Rezultati raziskave podjetja Chainalysis, ki raziskuje bločno verigo (angl. blockchain) kriptovalute bitcoin, namreč kažejo, da je za vedno izginilo od 2,78 do 3,79 milijonov bitcoinov. To pomeni, da je kar 17–23 odstotkov trenutno obstoječih bitcoinov izgubljenih.

Veliko podjetij in medijev je objavilo svoje ocene števila izgubljenih bitcoinov. Ugotovitve podjetja Chainalysis pa so pomembne, ker temeljijo na podrobni empirični analizi bločne verige, v okviru katere so zabeležene vse transakcije v zvezi s to kriptovaluto.

Želite spoznati tehnologijo veriženja blokov in svet kriptovalut? Oglejte si prenos Blockchain Roadshow konference >>

Kateri bitcoini so izgubljeni?

Iz spodnje tabele je razvidno, da ugotovitve podjetja Chainalysis temeljijo na segmentiranju obstoječega števila bitcoinov glede na njihovo starost in transakcije. V okviru nekaterih segmentov je podjetje za oceno števila izgubljenih bitcoinov uporabilo statistično vzorčenje.

Blockchain, bitcoin, izguba

Število izgubljenih bitcoinov. (Vir tabele: Forbes)

Segment »Mined Coins« vsebuje bitcoine, ki so z rudarjenjem nastali v letošnjem letu. Za te bitcoine se seveda predvideva, da niso izgubljeni. Kategorija »Transactional« se nanaša na tiste bitcoine, s katerimi so bile v zadnjem letu opravljene transakcije – torej jih je lastnik premaknil ali pa porabil. Tudi med temi bitcoini je zelo malo izgubljenih. Podobno je tudi s segmentom »Strategic Investors«, ki vključuje posameznike, ki imajo bitcoine v lasti leto ali dve.

Spodnja tabela prikazuje predstavljene podatke na drugačen način. Iz nje je razvidno, kateri kovanci predstavljajo večino izgubljenih bitcoinov. Gre predvsem za tiste, ki niso v obtoku (kategorija »Out of circulation«). Te bitcoine so njihovi lastniki z rudarjenjem ustvarili oziroma pridobili od dve do sedem let nazaj oziroma so bili ustvarjeni v letih 2009 in 2010.

Blochcain, bitcoin, izguba

Število izgubljenih bitcoinov. (Vir tabele: Forbes)

Zgornje številke predstavljajo bitcoine, ki so bili dejansko izgubljeni, ne pa tistih, ki so bili ukradeni na kakršenkoli način. Ti bitcoini seveda niso izginili, saj z njimi po kraji upravljajo tatovi.

Treba je omeniti, da prikazane številke predstavljajo višjo oceno, medtem ko nižja, ki temelji na le 30-odstotni izgubi bitcoinov, ki niso v obtoku, predvideva, da je skupno število izgubljenih bitcoinov 2.767.468. Obe oceni predpostavljata, da so vsi kovanci, ki pripadajo izumitelju bitcoina Satoshiju, izgubljeni za vedno. K tej predpostavki se bomo še vrnili.

Kako izgubljeni bitcoini vplivajo na ceno kriptovalute?

V prihodnosti bo izgubljenih še več bitcoinov. Vendar se to ne bo dogajalo tako pogosto kot v preteklosti. Vrednost te kriptovalute namreč v zadnjem času strmo narašča in je pred dnevi presegla 10.000 dolarjev. Zato so njihovi lastniki danes precej bolj previdni, ko gre za njihovo shranjevanje in varovanje.

Pojavlja pa se tudi vprašanje, kakšen vpliv imajo lahko ugotovitve podjetja Chainalysis na trg kriptovalut. Ali je na trgu manj bitcoinov, kot si ljudje predstavljamo? Ali pa je trg predstavljene ugotovitve o izgubljenih bitcoinih že vštel v trenutno vrednost kriptovalute?

Predstavnica podjetja Chainalysis Kim Grauer odgovarja, da gre za kompleksno vprašanje: »Po eni strani neposredni izračuni o tržni kapitalizaciji ne upoštevajo izgubljenih kovancev. Glede na visoko špekulativnost trga s kriptovalutami je mogoče, da bodo ti izračuni vključeni v ekonomske modele, ki vplivajo na potrošnjo. Po drugi strani pa se je trg prilagodil dejanski ponudbi in povpraševanju – ki sta odvisna od števila kovancev, ki so na voljo.«

Želite spoznati tehnologijo veriženja blokov in svet kriptovalut? Oglejte si prenos Blockchain Roadshow konference >>

Kako so raziskovalci prešteli izgubljene bitcoine?

Metodologija podjetja Chainalysis je sicer poslovna skrivnost, predstavniki podjetja pa so javnosti predstavili nekatere podrobnosti o ocenjevanju števila izgubljenih bitcoinov.

Eden od pomembnih pokazateljev je razdvojitev bločne verige (angl. fork), v okviru katere nastane nova valuta oziroma klon. Poleti se je na tak način na trgu pojavil klon bitcoina z imenom bitcoin cash. Ob takih dogodkih se tudi neaktivni lastniki denarnic s kriptovalutami pogosto odločijo za transakcijo – tako pa raziskovalci dobijo priložnost za statistično analizo.

Na ta način podjetje Chainalysis prepozna bitcoine, ki sodijo v kategorijo »Out of transaction«. Gre, kot rečeno, za denarnice posameznikov, ki so pridobili bitcoine, še preden so ti postali tako priljubljeni kot danes. Prav na tem mestu se strokovnjaki soočajo z najbolj perečim vprašanjem: Ali gre resnično za izgubljene kovance ali jih njihovi lastniki namenoma zbirajo in z njimi ne poslujejo?

Odstotek izgubljenih bitcoinov iz segmenta »Transactional« so raziskovalci iz podjetja določili na podlagi analize spletnih poročil o izgubljenih kovancih. Ocene takšnih izgub, ki lahko nastanejo zaradi napačno izpeljanih transakcij, izgube zasebnih ključev zaradi smrti ali nepazljivosti, ne temeljijo na statističnih metodah. V podjetju se trudijo, da bi njihovo natančnost v naslednjih letih izboljšali.

Kaj pa Satoshi in njegovi bitcoini?

Na koncu se pojavi tudi vprašanje bitcoinov, ki pripadajo Satoshiju, anonimnemu izumitelju te kriptovalute. V podjetju Chainalysis trdijo, da denarnice, ki so povezane z njim, vsebujejo približno milijon bitcoinov, ki izvirajo še iz časa, ko je lahko posameznik s prenosnim računalnikom z rudarjenjem hitro pridobil tudi do 50 bitcoinov.

Kdo se skriva za psevdonimom Satoshi, ni jasno. O njem pa že od leta 2011 ni nobenih novic. Kaj to pomeni? V predstavljeni raziskavi tudi na podlagi neaktivnosti denarnic strokovnjaki predvidevajo, da so ti bitcoini za vedno izgubljeni.

Ta ocena je izjemno pomembna. Če se izkaže, da je napačna in da Satoshi še vedno upravlja s svojimi bitcoini, lahko število bitcoinov v obtoku nenadoma izjemno naraste. To pa lahko izjemno pretrese trg kriptovalut.

Zaključek

Na spletnem portalu Forbes so predstavnico podjetja Chainalysis Kim Grauer vprašali tudi, kaj je raziskovalce najbolj presenetilo. »Najprej smo ugotovitve predstavili nekaj posameznikom. Vsak od njih je na predstavljene številke reagiral na drugačen način,« je odgovorila.

»Kar pa se mi je zdelo najbolj presenetljivo oziroma zanimivo, je bilo, da stvari postanejo še bolj zapletene, ko poskušaš odkriti, kaj pravzaprav pomeni ‘izgubljen bitcoin’,« je še dodala.

Želite spoznati tehnologijo veriženja blokov in svet kriptovalut? Oglejte si prenos Blockchain Roadshow konference >>

Vir: Forbes

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
ICT akademija: Blokovne verige in bitcoin

ICT akademija: Blokovne verige in bitcoin

Zanimanje za kriptovalute, predvsem bitcoin, se v zadnjih letih povečuje. Na ICT akademiji boste spoznali tehnične in druge vidike priljubljenosti kriptovalut. Preberite več >>

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Zagonsko podjetje InsurePal predstavlja platformo za zavarovanje, ki deluje na tehnologiji veriženja blokov in uvaja inovacijo po metodi socialnega vplivanja. Preberite več >>

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

FURS je pred kratkim izdal podrobnejša pojasnila o načinu davčne obravnave poslovanja s kriptovalutami. Novost predstavlja predvsem razlaga obveznosti podjetij, ki izdajajo kriptožetone, v zvezi s plačilom DDV.   Preberite več >>

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Podjetje Viberate, ki je v začetku septembra s prvo javno ponudbo kriptožetonov zbralo skoraj 11 milijonov dolarjev, nadaljuje z razvojem svoje platforme in samega podjetja. Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

V javnosti se vedno več govori o tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchain. Ali veste, za kaj sploh gre? Oglejte si kratek video. Preberite več >>

Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Tudi v Sloveniji imamo kripto milijonarje

Na letošnji lestvici najbogatejših Slovencev časnika Finance sta se pojavila tudi ustanovitelja borze za trgovanje s kriptovalutami Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Preberite več >>

S SportyFi do financiranja športne kariere

S SportyFi do financiranja športne kariere

Zagonsko podjetje SportyFi želi s platformo, ki temelji na kriptovalutah, spremeniti način financiranja v športu. Kmalu se začne njihova kampanja ICO. Preberite več >>

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Najbogatejši Slovenci leta 2017

Najbogatejši Slovenci leta 2017

Časopis Finance ponovno objavlja lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Na vrhu letos ni sprememb, za največji skok pa sta poskrbela ustanovitelja kriptoborze Bitstamp. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje