So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

Tako kot lahko zlate palice izginejo na dnu morja, evrski in drugi bankovci pa gorijo, lahko tudi bitcoini za vedno izginejo. Kako je to mogoče in koliko bitcoinov je izgubljenih?
Blockchain Deloitte

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih. (Vir slike: Pixabay)

Ko bo, predvidoma do leta 2040, z rudarjenjem nastalo vseh 21 milijonov bitcoinov, bo njihovo dejansko število na trgu veliko manjše. Rezultati raziskave podjetja Chainalysis, ki raziskuje bločno verigo (angl. blockchain) kriptovalute bitcoin, namreč kažejo, da je za vedno izginilo od 2,78 do 3,79 milijonov bitcoinov. To pomeni, da je kar 17–23 odstotkov trenutno obstoječih bitcoinov izgubljenih.

Veliko podjetij in medijev je objavilo svoje ocene števila izgubljenih bitcoinov. Ugotovitve podjetja Chainalysis pa so pomembne, ker temeljijo na podrobni empirični analizi bločne verige, v okviru katere so zabeležene vse transakcije v zvezi s to kriptovaluto.

Kateri bitcoini so izgubljeni?

Iz spodnje tabele je razvidno, da ugotovitve podjetja Chainalysis temeljijo na segmentiranju obstoječega števila bitcoinov glede na njihovo starost in transakcije. V okviru nekaterih segmentov je podjetje za oceno števila izgubljenih bitcoinov uporabilo statistično vzorčenje.

Blockchain, bitcoin, izguba

Število izgubljenih bitcoinov. (Vir tabele: Forbes)

Segment »Mined Coins« vsebuje bitcoine, ki so z rudarjenjem nastali v letošnjem letu. Za te bitcoine se seveda predvideva, da niso izgubljeni. Kategorija »Transactional« se nanaša na tiste bitcoine, s katerimi so bile v zadnjem letu opravljene transakcije – torej jih je lastnik premaknil ali pa porabil. Tudi med temi bitcoini je zelo malo izgubljenih. Podobno je tudi s segmentom »Strategic Investors«, ki vključuje posameznike, ki imajo bitcoine v lasti leto ali dve.

Spodnja tabela prikazuje predstavljene podatke na drugačen način. Iz nje je razvidno, kateri kovanci predstavljajo večino izgubljenih bitcoinov. Gre predvsem za tiste, ki niso v obtoku (kategorija »Out of circulation«). Te bitcoine so njihovi lastniki z rudarjenjem ustvarili oziroma pridobili od dve do sedem let nazaj oziroma so bili ustvarjeni v letih 2009 in 2010.

Blochcain, bitcoin, izguba

Število izgubljenih bitcoinov. (Vir tabele: Forbes)

Zgornje številke predstavljajo bitcoine, ki so bili dejansko izgubljeni, ne pa tistih, ki so bili ukradeni na kakršenkoli način. Ti bitcoini seveda niso izginili, saj z njimi po kraji upravljajo tatovi.

Treba je omeniti, da prikazane številke predstavljajo višjo oceno, medtem ko nižja, ki temelji na le 30-odstotni izgubi bitcoinov, ki niso v obtoku, predvideva, da je skupno število izgubljenih bitcoinov 2.767.468. Obe oceni predpostavljata, da so vsi kovanci, ki pripadajo izumitelju bitcoina Satoshiju, izgubljeni za vedno. K tej predpostavki se bomo še vrnili.

Kako izgubljeni bitcoini vplivajo na ceno kriptovalute?

V prihodnosti bo izgubljenih še več bitcoinov. Vendar se to ne bo dogajalo tako pogosto kot v preteklosti. Vrednost te kriptovalute namreč v zadnjem času strmo narašča in je pred dnevi presegla 10.000 dolarjev. Zato so njihovi lastniki danes precej bolj previdni, ko gre za njihovo shranjevanje in varovanje.

Pojavlja pa se tudi vprašanje, kakšen vpliv imajo lahko ugotovitve podjetja Chainalysis na trg kriptovalut. Ali je na trgu manj bitcoinov, kot si ljudje predstavljamo? Ali pa je trg predstavljene ugotovitve o izgubljenih bitcoinih že vštel v trenutno vrednost kriptovalute?

Predstavnica podjetja Chainalysis Kim Grauer odgovarja, da gre za kompleksno vprašanje: »Po eni strani neposredni izračuni o tržni kapitalizaciji ne upoštevajo izgubljenih kovancev. Glede na visoko špekulativnost trga s kriptovalutami je mogoče, da bodo ti izračuni vključeni v ekonomske modele, ki vplivajo na potrošnjo. Po drugi strani pa se je trg prilagodil dejanski ponudbi in povpraševanju – ki sta odvisna od števila kovancev, ki so na voljo.«

Kako so raziskovalci prešteli izgubljene bitcoine?

Metodologija podjetja Chainalysis je sicer poslovna skrivnost, predstavniki podjetja pa so javnosti predstavili nekatere podrobnosti o ocenjevanju števila izgubljenih bitcoinov.

Eden od pomembnih pokazateljev je razdvojitev bločne verige (angl. fork), v okviru katere nastane nova valuta oziroma klon. Poleti se je na tak način na trgu pojavil klon bitcoina z imenom bitcoin cash. Ob takih dogodkih se tudi neaktivni lastniki denarnic s kriptovalutami pogosto odločijo za transakcijo – tako pa raziskovalci dobijo priložnost za statistično analizo.

Na ta način podjetje Chainalysis prepozna bitcoine, ki sodijo v kategorijo »Out of transaction«. Gre, kot rečeno, za denarnice posameznikov, ki so pridobili bitcoine, še preden so ti postali tako priljubljeni kot danes. Prav na tem mestu se strokovnjaki soočajo z najbolj perečim vprašanjem: Ali gre resnično za izgubljene kovance ali jih njihovi lastniki namenoma zbirajo in z njimi ne poslujejo?

Odstotek izgubljenih bitcoinov iz segmenta »Transactional« so raziskovalci iz podjetja določili na podlagi analize spletnih poročil o izgubljenih kovancih. Ocene takšnih izgub, ki lahko nastanejo zaradi napačno izpeljanih transakcij, izgube zasebnih ključev zaradi smrti ali nepazljivosti, ne temeljijo na statističnih metodah. V podjetju se trudijo, da bi njihovo natančnost v naslednjih letih izboljšali.

Kaj pa Satoshi in njegovi bitcoini?

Na koncu se pojavi tudi vprašanje bitcoinov, ki pripadajo Satoshiju, anonimnemu izumitelju te kriptovalute. V podjetju Chainalysis trdijo, da denarnice, ki so povezane z njim, vsebujejo približno milijon bitcoinov, ki izvirajo še iz časa, ko je lahko posameznik s prenosnim računalnikom z rudarjenjem hitro pridobil tudi do 50 bitcoinov.

Kdo se skriva za psevdonimom Satoshi, ni jasno. O njem pa že od leta 2011 ni nobenih novic. Kaj to pomeni? V predstavljeni raziskavi tudi na podlagi neaktivnosti denarnic strokovnjaki predvidevajo, da so ti bitcoini za vedno izgubljeni.

Ta ocena je izjemno pomembna. Če se izkaže, da je napačna in da Satoshi še vedno upravlja s svojimi bitcoini, lahko število bitcoinov v obtoku nenadoma izjemno naraste. To pa lahko izjemno pretrese trg kriptovalut.

Zaključek

Na spletnem portalu Forbes so predstavnico podjetja Chainalysis Kim Grauer vprašali tudi, kaj je raziskovalce najbolj presenetilo. »Najprej smo ugotovitve predstavili nekaj posameznikom. Vsak od njih je na predstavljene številke reagiral na drugačen način,« je odgovorila.

»Kar pa se mi je zdelo najbolj presenetljivo oziroma zanimivo, je bilo, da stvari postanejo še bolj zapletene, ko poskušaš odkriti, kaj pravzaprav pomeni ‘izgubljen bitcoin’,« je še dodala.

Vir: Forbes

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Podjetje Google je pred nekaj dnevi objavilo novico, da prek njihovih oglaševalskih platform kmalu ne bo več mogoče oglaševati podjetij oziroma storitev, povezanih s kriptovalutami. Preberite več >>

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

Podjetje Deloitte je pred kratkim objavilo poročilo obsežne analize 26.000 projektov, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Le 8 odstotkov analiziranih projektov je dočakalo začetek letošnjega leta. Preberite več >>

ICT akademija: Development of decentralized applications for Ethereum

ICT akademija: Development of decentralized applications for Ethereum

ICT Academy organizira izobraževanje Development of decentralized applications for Ethereum, namenjeno razvijalcem programske opreme in aplikacij. Preberite več >>

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Milijoni, milijarde, bilijoni … Ko govorimo o vrednosti podjetja Apple, bogastvu Warrena Buffeta ali ogromnemu svetovnemu dolgu, si zneskov z veliko ničlami pravzaprav sploh ne predstavljamo. Zato je izjemno koristna tehnika vizualizacije. Preberite več >>

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Ljubljansko podjetje OriginTrail, ki je razvilo sistem preverjanja porekla, je v svojo rešitev vključilo tudi tehnologijo veriženja blokov. Pred nekaj dnevi so uspešno zaključili svojo ICO kampanjo. Preberite več >>

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel

Video: Kako tehnologija blockchain spreminja denar in posel

Tehnologija veriženja blokov je v zadnjem času izjemno priljubljena. Če je še vedno ne razumete popolnoma, vam lahko pomaga Don Tapscott. Preberite več >>

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Od ideje do globalne platforme: zgodba o tem, kako je zavarovalništvo vstopilo v kriptovalute

Vse odkar smo javno naznanili projekt InsurePal in pričeli z globalno kampanjo, sem prejel ogromno pohval, kritik pa tudi skeptičnih pogledov in vprašanj o tem, kako in zakaj smo zavarovalništvo »prestavili« na tehnologijo veriženja blokov. Preberite več >>

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Inovativna slovenska zavarovalniška platforma s prvo ponudbo kriptožetonov

Zagonsko podjetje InsurePal predstavlja platformo za zavarovanje, ki deluje na tehnologiji veriženja blokov in uvaja inovacijo po metodi socialnega vplivanja. Preberite več >>

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

Boste plačali davek od trgovanja s kriptovalutami?

FURS je pred kratkim izdal podrobnejša pojasnila o načinu davčne obravnave poslovanja s kriptovalutami. Novost predstavlja predvsem razlaga obveznosti podjetij, ki izdajajo kriptožetone, v zvezi s plačilom DDV.   Preberite več >>

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Viberate bo med svoje uporabnike razdelil več kot milijon dolarjev

Podjetje Viberate, ki je v začetku septembra s prvo javno ponudbo kriptožetonov zbralo skoraj 11 milijonov dolarjev, nadaljuje z razvojem svoje platforme in samega podjetja. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje