Spletna shramba slovenske kulinarike

Na sliki Matija Rešek, idejni oče SloveniaFood.com (Vir slike: osebni arhiv).

Spletna shramba slovenske kulinarike

Slovenci bi se morali na področju kulinarike še precej naučiti, najbolj od Italijanov, ki so svetovni prvaki v kulinariki, pravi Matija Rešek, idejni oče spletne trgovine SloveniaFood.com V njej se skrivajo domala vse kulinarične dobrote, za katere se vsaj nam, Slovencem, cedijo sline.
Spletna shramba slovenske kulinarike

Na sliki Matija Rešek, idejni oče SloveniaFood.com (Vir slike: osebni arhiv).

SloveniaFood.com prvenstveno ni namenjena zgolj slovenskemu kupcu, temveč tujcem in Slovencem po tujini. V naboru spletne trgovine lahko opazimo slovenske proizvode višjega cenovnega razreda, kot so najboljša vina, oljčno olje iz Istre, ki je leta 2011 v Milanu prejelo naziv šampion med ekološkimi oljčnimi olji, pa kočevski med. To je ponudba, ki najbolj zanima tujce, pravi Rešek. Najboljši izdelki pa prinašajo tudi višje cene, ki so sicer primerljive s cenami istih izdelkov po drugih specializiranih trgovinah po Sloveniji. »Bučno olje Kocbek, ki ga med drugim v svojih restavracijah uporablja tudi znani ameriški chef Peter X. Kelly, ni nikjer poceni

V naslednjih tednih nova ponudba

»Izkazalo se je, da bi Slovenci na tujem radi tudi na primer čokolado Gorenjka, Natureta izdelke pa tudi skuto, a za slednjo bi bili problemi z večdnevno dostavo,« ravno te izdelke pa, napoveduje, bodo v svojo ponudbo vključili v naslednjih tednih, prav tako manj prestižno znamko bučnega olja, a enako kakovostno. Največ povpraševanja je trenutno po vinu, žganju in medu.

Ideja za Slovenia Food.com je nastala lani, ko se je Rešek potepal po Španiji. Pomislil je, zakaj ne bi svojih kulinaričnih dobrot ponudili tujcem. Slovenci smo ponosni na svojo raznovrstno kulinariko, kar se vidi tudi ob sprejemu tujcev, »kako z veseljem jih postrežemo doma, v restavraciji v centru Ljubljane ali pa nekje na Štajerskem na turistični kmetiji. Je pa res, da bi se lahko še veliko naučili, recimo od Italijanov, ki so svetovni prvaki v kulinariki«.

Največji izziv tujci, ki ne vedo, kje je Slovenija

»S Slovenci, živečimi po Evopi, je največji izziv, da začnejo zaupati blagovni znamki, saj pošiljamo hrano na daljše razdalje. Skrbi se porajajo glede točnosti pošiljanja, prevoza in dostave, možnosti v primeru poškodovanega paketa.« Pri njih posebnega dela na promociji in predstavitvi izdelkov ni potrebno delati, je pa stanje drugačno pri tujcih, kjer veliko težo predstavlja prepoznavnost izdelkov in zaupanje v kakovost slovenskih proizvajalcev. Največji izziv ostajajo tujci, ki sploh ne vedo, kje je Slovenija oziroma še niso okusili naše hrane.

Pomembno je povezovanje z znanimi osebnostmi

Slovensko hrano kupujejo predvsem tisti tujci, ki cenijo dobro kulinariko in jih zanimajo nove stvari. »Večinoma so to predstavniki baby boom generacije, ki pa so že obiskali Slovenijo.« V veliko pomoč pri tem so tudi same blagovne znamke proizvajalcev, evropski certifikati kakovosti, porekla. »Dobro se je tudi povezovati z znanimi kraji in osebnostmi, kot na primer Jamie Oliver, ki uporablja piransko sol.«

Pošiljajo zgolj v Evropo

Izziv pa je tudi poštnina. Za večino evropskih držav stane 9,90 evrov, je pa pri večjih nakupih, na primer za tiste nad 69 evrov nižja, nad 139 evrov pa brezplačna. Rešek pričakuje, da se bodo v prihodnosti z večjim številom mesečnih pošiljk lažje pogajali s prevozniki za cene.

Za zdaj pošiljajo le na območje Evrope, za morebitno razširitev ponudbe na ZDA, Avstralijo in druge države pa pravi, da bi se morali bolj poglobiti v carinsko in drugo zakonodajo: »Pa tudi poštnina bi bila precej višja.«

»Treba se je zavedati, da se na primer slovenska vina lahko enakovredno kosajo po kakovosti s franconskimi in španskimi, a so zaradi manjše prepoznavnosti Slovenije kot vinske destinacije še vedno cenejša. Za poznavalce je to velik plus in tudi poštnina se lahko potem hitro pokrije z razliko. Bomo pa morali vsi skupaj delati na tem, da se bodo nekoč v prihodnosti slovenska vina kosala s francoskimi tudi po ceni.«

Kako prevažati hitro pokvarljivo blago?

Trenutni prevoznik, s katerim imajo sklenjeno pogodbo, se je izkazal »za zanesljivega partnerja«: »Pakete dostavi v roku, do sedaj še vedno nepoškodovane ter redno komunicira s stranko v času dostave.« V kolikor bi se s paketi, ki so sicer zavarovani, kaj zgodilo na poti, bi poslali nov paket oziroma na željo stranke vrnili denar.

Paketi se nalagajo v njihovem skladišču, kjer so za zdaj zaloge še nekoliko manjše, saj je vse to povezano s financiranjem. »Trenutno imamo v ponudbi trajne izdelke, katere skladiščimo po navodilih proizvajalcev. Hitro pokvarljivih izdelkov nimamo v ponudbi, saj nastopijo težave s transportom. Nekateri konkurenti v tujini ta problem rešujejo tako, da v pošiljko vstavijo hladilno blazinico,« pojasnjuje.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

MP hub: Povezovanje Slovenije in Španije v industrijskem oblikovanju

BigD Design & Innovation je podjetje, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem. Ustanovitelj Adrian Larripa se je po študiju v Milanu vrnil na univerzo Navarra v Pamplono, kjer je začel s svetovanjem na področju industrijskega oblikovanja. Podjetje deluje deset let, v tem času pa so se specializirali za projekte LED svetil za turbine vetrnic. Z njimi sodeluje Anamarija Čuden, sicer “coworkerka” v MP hubu. Več >

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Nejc Apšner: “Nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. To je nekako osnoven recept.”

Pred 13 leti je takoj po zaključenem študiju skočil v podjetniški svet, točneje v finančništvo. V vseh letih so se morali kar nekajkrat preoblikovati v skladu s trendi, ker če bi ostali v istem segmentu financ, jih danes ne bi bilo več, priznava. Nejc Apšner, soustanovitelj podjetja Nekster finance (zdajšnji Achilles op.a.), ki upravlja spletno platformo Nekster, pravi, da je rast podjetja potekala zelo generično. "Začeli smo z ničle, danes pa se lahko pohvalimo, da smo ena večjih slovenskih faktoring družb. Čeprav v resnici nismo več faktoring družba, ampak se pozicioniramo kot neke vrste “airbnb’ za investitorje in na drugi strani podjetja, ki jim na platformi omogočamo, da prihajajo do likvidnostnih sredstev na enostaven način." Več >

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Kako vaš komunikacijski stil vpliva na vašo ekipo?

Reči, da dobra komunikacija na delovnem mestu vpliva na finančni rezultat, je resno podcenjevanje. Raziskave kažejo, da je povprečna ocenjena izguba na podjetje zaradi slabe interne komunikacije zelo velika. Več >

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

SparkLPG: “Program HardwareSTART je obliž na rano hardware startupov

Za startup podjetja, ki razvijajo fizični produkt, je eden ključnih dejavnikov uspešnega razvoja povezovanje s podjetji iz t.i. hardware industrije. Ekipa SparkLPG, ki razvija avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključila v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar. Več >

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Evegreen: HardwareSTART ponuja podporo močnega industrijskega partnerja

Podjetje Evegreen razvija 100-odstotno bio-razgradljive, naravi prijazne materiale in izdelke na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska in uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do zdaj so pri ustvarjanju receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave, njihov cilj pa je trgu ponuditi čim širšo paleto alternativnih produktov, ki bodo v naravi povsem razgradljivi. Ta misija jih je pripeljala tudi v pospeševalniški program HardwareSTART, ki ga v konzorciju izvajajo Dewesoft, Katapult in Zavod mladi podjetnik. Več >

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

Aleš Zorc, Agitron: V programu HardwareSTART dobiš več, kot pričakuješ

V podjetju Agitron razvijajo napredne strojne in programske rešitve za podporo digitalizaciji fizičnih trgovin. Razvili so napravo, ki je nameščena na nakupovalni voziček in trgovcem daje podatke o gibanju kupcev po trgovini, na podlagi katerih trgovec določi postavitev artiklov in vrednost posamezne pozicije. Njihov drugi produkt pa je digitalna cenovka, ki trgovcem omogoča spreminjanje cen na daljavo, kupcu pa daje informacije o posameznem izdelku. Več >

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Produkt startupa Microbium sam oceni kvaliteto vode

Microbium je mlado podjetje, dejavno na področju detekcije in eliminacije mikrobov v industriji. Razvilo je avtomatiziran sistem za identifikacijo in štetje bakterij v vzorcih pitne vode, s tem pa omogočilo enostaven nadzor nad kvaliteto vode, brez laboratorijev in znanja mikrobiologije. Več >

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Anže Miklavec: »V podjetništvu je pomembno, da si med prvimi pri zaznavanju novih trendov.«

Pri blagovnih znamkah EQUA in GOAT STORY gre za dve slovenski zgodbi o uspehu, ki sta plod istega podjetja. Dokazujeta, da se lahko inovativnost in težnja po stalnih izboljšavah bogato obrestujeta. Obe zgodbi sta namreč uspešni tudi v svetovnem merilu. Več >

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic – startup, ki se ukvarja z izdelavo medene kozmetike

Beesmetic je startup, ki ga sestavlja ekipa študentov. Ukvarja se z izdelavo naravne kozmetike iz čebeljih proizvodov, ki imajo zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov številne pozitivne učinke na kožo. Več >

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

Marin Medak: “Cilje, postavljene za letošnje leto, smo konkretno presegli.”

V začetku tega leta je Marin Medak z ekipo Gigodesign ustanovil startup Della Spina. Gre za optiko, ki ponuja kakovostna dioptrijska očala po ugodnih cenah. Posebnost je v tem, da lahko stranka tri pare očal en teden brezplačno preizkuša na domu, preden se odloči, če jih bo kupila. Kako optika posluje danes? Več >

Oznake:,
© 2007-2025 Zavod mladi podjetnik, so.p. - Vse pravice pridržane |  Piškotki