So vam na razgovoru že postavili ta najbolj pogosta vprašanja?

Obstajajo številni triki, kako izstopati na razgovoru za službo. A o modnih trikih danes ne bomo govorili. Govorili bomo, kako izstopati z zanimivimi in nepričakovanimi odgovori na najbolj pogosta vprašanja.
So vam na razgovoru že postavili ta najbolj pogosta vprašanja?

Pripravite se na vprašanja na razgovoru in izstopajte iz množice (Vir slike: YouTube).

Zakaj izstopati? Zavedati se moramo, da zaposlovalec zastavlja ista vprašanja tudi ostalim kandidatom. Zaradi tega je verjetno, da so slišali pravzaprav že vse možne odgovore. Kljub temu pa je dobro, da s svojimi odgovori presenetite in se jim tako zasidrate v spomin. Morda bodo prav vaši nenavadni odgovori odtehtali pri odločanju.

Na razgovoru pogosto dobimo vprašanje, naj povemo nekaj o sebi. Tu seveda ne gre za vprašanje, ki kar čaka po tem, da začnete pripovedati svojo življenjsko zgodbo. Zanima jih, zakaj ste zainteresirani za delovno mesto, na katerega ste se prijavili in katere izkušnje so vam dale tisto, da se lahko z njim spopadete.

Ne začnite torej pripovedati svoj življenjepis, temveč kako in kdaj ste se odločili za takšno kariero in zakaj je delovno mesto tako mamljivo. Zakaj takšno pripovedovanje deluje? Ker so naši možgani lačni po zgodbah, obenem pa boste lahko pokazali, kako strastni ste do dela in do podjetja.

Kaj je vaša najmočnejša točka? Presenetite in izpostavite situacijo, ko so se vaše izkušnje in znanja najbolje predstavile. Opišite tudi rezultat situacije, ki jo boste izpostavili – kakšen učinek ste imeli na oddelek, podjetje.

Zakaj je takšen način priporočljiv? Podobno kot pri prvem vprašanju – zgodbe imajo močno sporočilno vrednost. S tem ko boste uporabili zgodbo za prikaz svojih veščin, izkušenj in znanj se boste prikradli v poslušalčeve misli. In tam boste, ko se bodo odločali, kdo bo zasedel novo delovno mesto.

Zakaj bi ravno vas zaposlili? To vprašanje lahko pri marsikom vzbudi občutek, da se mora pretirano pohvaliti. A tega ne storite. Raje predstavite, kako lahko na poseben način date nov elan podjetju. Pokažite jim, kako lahko rešite njihove probleme. To pa je možno le, če ste naredili domačo nalogo in se pozanimali o podjetju, ki vas je povabilo na razgovor.

Imate kakšno vprašanje za nas? Pogosto kadroviki dobijo odgovor od intervjuvancev, da so slišali vse potrebno. Poskusite z običajnimi vprašanji, kdaj je začetek dela, kako je z izobraževanji, če pa jih želite presenetiti, pa povprašajte, kaj lahko v vmesnem času, vse do odločitve, storite še, da si povečate možnosti za službo.

Zakaj to deluje? Zaposlovalci so ob prvem stiku z vami v negotovosti, ali ste resnično primeren kandidat. Če bodo dejali, da pogrešajo katerega od pomembnih znanj, recite, da ste ravno razmišljali, da bi se udeležili tečaja na tovrstno temo. Videti boste samozavestni, predani in ambiciozni. Torej, takšni delavci, kot si jih vsi delodajalci želijo.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje