Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail

Ljubljansko podjetje OriginTrail, ki je razvilo sistem preverjanja porekla, je v svojo rešitev vključilo tudi tehnologijo veriženja blokov. Pred nekaj dnevi so uspešno zaključili svojo ICO kampanjo.
OriginTrail Cover

Uspešna prva javna ponudba kriptožetonov podjetja OriginTrail. (Vir slike: OriginTrail)

Unikatni protokol OriginTrail omogoča ponudnikom informacijske tehnologije na področju dobavnih verig hitro implementacijo izmenjave podatkov, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov (angl. blockchain), v večorganizacijska okolja. OriginTrail tako povečuje zaupanje med partnerji v dobavni verigi, transparentnost in sledljivost ter verodostojnost podatkov.

Prva javna ponudba kriptožetonov Trace podjetja OriginTrail se je pred nekaj dnevi uspešno zaključila. Nova uspešna slovenska ICO kampanja je skupno zbrala 22,5 milijona dolarjev. Zbrana sredstva bodo v podjetju vložili v nadaljnji razvoj prvega namenskega protokola za dobavne verige, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov.

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Od preverjanja porekla do tehnologije veriženja blokov

Podjetje OriginTrail je pred nekaj leti, takrat še pod drugim imenom, začelo razvijati sistem za preverjanje porekla prehrambnih izdelkov in sledljivost v vseh točkah dobavne verige. Rezultat je mobilna aplikacija Izvor. Z njeno pomočjo lahko uporabniki preverijo izvor živil in pot, ki jo je izdelek prepotoval na poti do trgovine, v kateri so ga kupili.

OriginTrail Izvor

Aplikacija Izvor. (Vir slike: OriginTrail)

OriginTrail za dokazovanje porekla svojih izdelkov že uporabljajo nekatera slovenska prehrambna podjetja, med katerimi so Perutnina Ptuj ter mlekarni Celeia in Planika.

Tehnologija veriženja blokov bo omogočila povečanje transparentnosti kompleksnih dobavnih verig na različnih področjih.

Za povečevanje zaupanja med partnerji v dobavni verigi

OriginTrail je tako prvi namenski protokol za dobavne verige, ki temelji na tehnologiji blockchain. Protokol se sooča s ključnimi izzivi, ki omejujejo izmenjavo in integriteto podatkov v produktnih dobavnih verigah.

Dobavne verige, ki potrošnikom prinašajo različne dobrine, postajajo z globalizacijo trgovanja vse bolj kompleksne. Podatki v dobavnih verigah so namreč vedno bolj razdrobljeni, trenutno obstoječe decentralizirane rešitve pa so neprimerne za sledenje večjim količinam podatkov in niso stroškovno učinkovite. Morebitne nepravilnosti je v globalnih dobavnih verigah vse težje izslediti, partnerji v verigah pa delujejo izolirano drug od drugega.

Zastavljenega izziva so se v podjetju OriginTrail lotili z razvojem rešitve, ki podatke vseh sodelujočih v dobavni verigi združuje na decentraliziranem omrežju. Ker tehnologija veriženja blokov še ne omogoča obravnave večjega števila transakcij in večjih količin podatkov, so razvili t. i. off-chain omrežje. Na posebni bločni verigi so tako shranjeni samo prstni odtisi podatkov.

Svojo rešitev razvijajo kot odprt protokol. Originalni podatki so hranjeni na decentraliziranem omrežju, ki bo omogočilo nadaljnji razvoj aplikacij za nadzor dobavnih verig, večjo optimizacijo, certificiranje itd. Protokol temelji na globalnih standardih za izmenjavo podatkov, standardih za internet stvari in skladnost poslovanja. Zagotavlja tudi kompatibilnost z vsemi informacijskimi sistemi.

Kako deluje decentralizirano omrežje OriginTrail, si lahko ogledate tudi na spodnjem posnetku.

Prva različica OriginTraila je trenutno v uporabi v prehrambni industriji. Odprtokodna in decentralizirana različica, ki bo po napovedih predstavnikov podjetja na voljo v drugi polovici letošnjega leta, pa bo primerna za implementacijo v katerokoli dobavno verigo.

Mednarodna prepoznavnost in pilotni projekti

Podjetje OriginTrail je doslej prejela že več mednarodnih priznanj za svoje delovanje. Lani jih je tako na tekmovanju Food+City v Teksasu nagradilo občinstvo, prejeli pa so tudi glavno nagrado Open Data Incubator for Europe.

Pohvalijo se lahko tudi z nagrado Walmartovega centra za varno hrano na Kitajskem. Walmart, največja trgovska družba na svetu, je podjetje sprejel tudi v svoj program za inovacije na področju prehranske varnosti.

Prav na Kitajskem se odvija tudi pilotno uvajanje tehnologije veriženja blokov v nadzorovanje dobavnih verig. Eden od pilotnih projektov je sodelovanje s kitajsko spletno tržnico Yimishiji, ki jo že podpira bločna veriga OriginTrail.

Prva javna ponudba kriptožetonov

V podjetju so se pred časom odločili tudi za vključitev zainteresiranih podpornikov v delovanje in razvoj protokola OriginTrail. Zato so oblikovali kriptožeton Trace in pripravili prvo javno ponudbo kriptožetonov oziroma kampanjo ICO (angl. initial coin offering). Žetoni se bodo uporabljali za interakcijo z OriginTrail decentraliziranim omrežjem ter za shranjevanje in branje podatkov v protokolu.

Kampanja se je pred nekaj dnevi uspešno predčasno zaključila, saj je ekipa dosegla svoj končni cilj. Zbrali so namreč kar 22,5 milijona dolarjev. Žetone Trace bodo med podpornike razdelili v naslednjih mesecih.

Za portal startup.si je soustanovitelj in direktor OriginTraila ob tem povedal: »V čast nam je, da je bila naša tehnologija tako pozitivno sprejeta. Grajenje produkta, ki inspirira samozavest tolikih podpornikov, nas ohranja skromne in nam odpira oči.«

Dodal je, da lahko na podlagi izkazane podpore ekipa začne izvrševati svoje načrte in zagotovi, da bo decentralizirano omrežje OriginTrail postalo »odprtokodni standard za grajenje transparentnosti v dobavnih verigah«.

Viri: OriginTrail, Startup.si

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Razmišljaš o ICO kampanji? Pridruži se mentorskemu programu ICOrelator!

Imaš poslovno idejo, ki bazira na tehnologiji blockchain? Te zanima, kako pripraviti odlično ICO kampanjo? Pripravljamo brezplačen mentorski program ICOrelator, ki bo s predavanji in individualnimi mentorstvi pomagal pri začetnih ovirah ICO kampanje. Prijava je brezplačna in nezavezujoča, zato beri dalje! Preberite več >>


Kako zagnati uspešno ICO kampanjo?

Kako zagnati uspešno ICO kampanjo?

Prva javna ponudba kriptožetonov oziroma ICO kampanja je priljubljen način za zbiranje sredstev. Žal vedno več projektov oziroma podjetij ne doseže zastavljenih ciljev. Kako lahko zagotovite, da bo vaša kampanja uspešna? Pogovarjali smo se z Vanjo Čas in dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Prve javne ponudbe kriptožetonov oziroma ICO kampanje omogočajo posameznikom, da podprejo zanimive projekte, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Na žalost pa je med obilico ICO projektov tudi veliko lažnih. Kako prepoznati kvaliteten projekt in kako se izogniti goljufom? Preberite več >>

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Vedno več startupov zbira sredstva v okviru t .i. javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Predvsem zato, ker je (vsaj do sedaj) bila uspešnost tovrstnega zbiranja kapitala vseeno višja, kot pa preko poslovnih angelov in skladov tveganega kapitala (ki so malce bolj izbirčni). Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

V javnosti se vedno več govori o tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchain. Ali veste, za kaj sploh gre? Oglejte si kratek video. Preberite več >>

VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje

VIDEO: Tehnologija veriženja blokov bo vplivala tudi na vaše področje

Tehnologija veriženja blokov je po mnenju številnih strokovnjakov prelomna. V naslednjih letih se bo njen vpliv še nadalje širil. Ali bo blockchain spremenil tudi vaše področje delovanja? Preberite več >>

Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Tudi Google onemogoča oglaševanje kriptovalut in povezanih projektov

Podjetje Google je pred nekaj dnevi objavilo novico, da prek njihovih oglaševalskih platform kmalu ne bo več mogoče oglaševati podjetij oziroma storitev, povezanih s kriptovalutami. Preberite več >>

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

92 odstotkov blockchain projektov ni več aktivnih

Podjetje Deloitte je pred kratkim objavilo poročilo obsežne analize 26.000 projektov, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Le 8 odstotkov analiziranih projektov je dočakalo začetek letošnjega leta. Preberite več >>

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Infografika: Koliko denarja je na svetu?

Milijoni, milijarde, bilijoni … Ko govorimo o vrednosti podjetja Apple, bogastvu Warrena Buffeta ali ogromnemu svetovnemu dolgu, si zneskov z veliko ničlami pravzaprav sploh ne predstavljamo. Zato je izjemno koristna tehnika vizualizacije. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje