Aktivni do upokojitve

23.04.2018 - 30.06.2020 — ZRSZ
Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je objavil novo javno povabilo Aktivni do upokojitve, ki je namenjeno spodbujanju trajnejšega zaposlovanja brezposelnih, ki so dopolnili najmanj 58 let. Delodajalci lahko za njihovo zaposlitev s polnim delovnim časom prejmejo subvencijo do 11.000 EUR.
ZRSZ, aktivni do upokojitve

Aktivni do upokojitve. (Vir slike: Pixabay)

Razpisna organizacija ZRSZ
Trajanje 23.04.2018 - 30.06.2020
Več informacij

Slovenija je po stopnji delovne aktivnosti starejših (od 60. do 64. leta) na predzadnjem mestu v Evropi. V evidenci brezposelnih je bilo februarja 2018 prijavljenih 14.143 oseb, ki so dopolnile 58 let ali več (16 % vseh registriranih brezposelnih). Njihovo število od leta 2010, ko jih je bilo 8.499 (7,7 %), vztrajno narašča kljub upadanju brezposelnosti. Kar dve tretjini (66 %) brezposelnih, ki so stari najmanj 58 let, je brez zaposlitve več kot eno leto (dolgotrajna brezposelnost).

Z javnim povabilom Aktivni do upokojitve ZRSZ spodbuja trajnejše zaposlovanje starejših brezposelnih za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za upokojitev. Povabilo se izvaja v okviru istoimenskega programa, v katerega se lahko vključijo brezposelni, ki so dopolnili 58 let ali več. Tako bo zavod omogočil 1.272 starejšim brezposelnim, da znova postanejo delovno aktivni in se zaposlijo za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev.

Pogoji za vključitev

V zaposlitev s pomočjo subvencije se lahko vključite, če ste dopolnili 58 let in več in ste prijavljeni med brezposelnimi na Zavodu RS za zaposlovanje. Pri tem imajo ob upoštevanju poklica, izobrazbe, delovnih izkušenj in veščin prednost prejemniki denarnega nadomestila za brezposelnost ali socialnovarstvenih prejemkov.

Kaj pridobite z vključitvijo v program?

 • Redno zaposlitev za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev.
 • Višjo socialno varnost z redno mesečno plačo in plačanimi prispevki za obvezna socialna zavarovanja.
 • Vključenost v delovno okolje in nova poznanstva vse do upokojitve.

Pogoji za delodajalce

Ponudbo na javno povabilo lahko predložijo delodajalci:

 • ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije,
 • imajo vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali so samozaposleni,
 • izpolnjujejo še vse druge pogoje iz javnega povabila.

Zaradi uspešnosti kandidiranja pred oddajo ponudbe pri FURS preverite, ali imate poravnane obveznosti.

Predložite lahko eno ali več ponudb, vendar za omejeno skupno število kandidatov (subvencij) iz ciljne skupine brezposelnih. Skupno število kandidatov (subvencij) je odvisno od števila oseb, ki jih imate prijavljene v obvezna socialna zavarovanja.

Postopek prijave in vključitve v zaposlitev

 1. Pred oddajo ponudbe na javno povabilo mora delodajalec na ZRSZ objaviti prosto delovno mesto. V objavi mora biti navedeno, da želi delodajalec zaposlovati v okviru tega programa.
 2. Na podlagi napotitve ZRSZ se iskalec zaposlitve udeleži pogovora pri delodajalcu za objavljeno prosto delovno mesto. Postopek za vključitev v program se nadaljuje, če delodajalec po postopku izbora kandidatov izbere napotenega iskalca zaposlitve kot ustreznega kandidata za prijavljeno delovno mesto in o tem obvesti zavod.
 3. Delodajalec predloži ponudbo za subvencionirano zaposlitev po opravljenem postopku izbora kandidatov za prosto delovno mesto. Sprejete so pravočasne, formalno popolne in razumljive ponudbe, ki izpolnjujejo pogoje javnega povabila in pri merilih za izbor dosežejo dovolj točk. Oddaja ponudb je možna vsak dan, od 23. aprila 2018 od 10.00 do porabe razpoložljivih sredstev, najdlje do 30. junija 2020 do 14.45, ko se izteče skrajni rok za predložitev ponudb.
 4. Če je ponudba sprejeta na javnem povabilu, delodajalec z ZRSZ podpiše pogodbo o dodelitvi sredstev.
 5. Kandidat, ki ga je delodajalec izbral za zaposlitev, z ZRSZ podpiše zaposlitveni načrt in pogodbo o vključitvi v program.
 6. Delovno razmerje mora biti sklenjeno za polni delovni čas in za nedoločen čas na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Delodajalec mora zaposlenemu zagotoviti plačo in druge prejemke iz delovnega razmerja po veljavni delovnopravni zakonodaji.

Celoten postopek za pridobitev subvencije si lahko ogledate tudi na infografiki.

Višina sredstev in subvencija

V obdobju 2018–2020 je na voljo skoraj 14 milijonov EUR, od katerih:

 • 80 % sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 % sredstev pa zagotavlja Republika Slovenija;
 • je 60 % sredstev namenjenih za osebe s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji vzhodna Slovenija, 40 % pa za osebe s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji zahodna Slovenija.

Predvidena je vključitev 1.272 brezposelnih iz vse Slovenije s ciljem, da ohranijo zaposlitev vsaj do upokojitve.

Delodajalci lahko za njihovo zaposlitev s polnim delovnim časom (40 ur na teden) prejmejo subvencijo do 11.000 EUR. Subvencija se izplača v dveh enakih delih na podlagi predloženega zahtevka in dokazil: po zaposlitvi in po izplačilu plače za 18. mesec zaposlitve.

Rok za prijavo in več informacij

Oddaja ponudbe delodajalcev je možna vsak dan, od 23. aprila 2018 od 10.00 do porabe razpoložljivih sredstev, najdlje do 30. junija 2020 do 14.45, ko se izteče skrajni rok za predložitev ponudb. Povabilo lahko ZRSZ zaradi porabe sredstev predčasno zapre za posamezno koledarsko leto ali za posamezno kohezijsko regijo v okviru koledarskega leta.

Iskalci zaposlitve lahko več informacij o subvenciji prejmete pri osebnem svetovalcu ali svetovalki na uradu za delo, kjer ste prijavljeni kot brezposelni. Več informacij za iskalce zaposlitve je na voljo tudi na povezavi.

Dokumentacija javnega povabila je na voljo v glavnih pisarnah območnih služb ZRZS v času uradnih ur. Več informacij za delodajalce, vključno s celotnih besedilom javnega povabila, je na voljo tudi na povezavi.

Drugi razpisi ZRSZ

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
SIO webinar: Avtorske pravice, znamke in patenti v teoriji in praksi

SIO webinar: Avtorske pravice, znamke in patenti v teoriji in praksi

Intelektualna lastnina predstavlja enega izmed ključnih aspektov poslovanja vsakega podjetja (in podjetnika) ne glede na področje, velikost ali starost. V obdobju digitalizacije in globalizacije je teoretično in praktično poznavanje ter razumevanje avtorskega prava, prava znamk in patentov je tako še posebej potrebno in pomembno za vsakega podjetnika. Preberite več >>

Umetna inteligenca bo preoblikovala industrijo

Umetna inteligenca bo preoblikovala industrijo

Vpliv umetne inteligence na družbo je čedalje bolj opazen. Trenutno je največji poudarek na aplikacijah, vendar se vpliv hitro širi tudi na številna druga področja, kot so logistika, marketing, zdravstvo in druga. O teh temah boste lahko več izvedeli na brezplačni konferenci, ki bo potekala 26. septembra. Preberite več >>

70% višine stroškov izobraževanja vam lahko povrne država

70% višine stroškov izobraževanja vam lahko povrne država

Na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje neformalnih izobraževanj in usposabljanj zaposlenih (255. JR) so (samo)zaposleni posamezniki, ki se v obdobju od 1.9.2017 do 31.8.2018 udeležijo neformalnih izobraževanj in usposabljanj ter stroške zanje poravnajo iz lastnih sredstev, upravičeni do delnega povračila teh stroškov. Prijavitelj je upravičen do sofinanciranja stroška izobraževanja v višini 70% dejansko nastalega stroška, najvišja vrednost, ki jo lahko za posamezno vlogo ali več vlog skupaj pridobi, pa znaša 813,33 evrov (z upoštevano akontacijo dohodnine – plača jo Sklad). Preberite več >>

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Vrhunec letošnje konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je bil zaključek izbora Mladi podjetnik leta 2018. Prestižni naziv je pripadel Domžalčanu Rok Stariču - Rok´s nut butter d.o.o.. Preberite več >>

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

Mlada podjetnika Luka Železnik in Dejan Kobal sta med študijem ustanovila podjetje Tng oprema, ki se ukvarja s prodajo opreme za funkcionalno vadbo. Kako jima je uspelo? Preberite več >>

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Blockchain Think Tank Slovenija in Zavod mladi podjetnik pripravljamo projekt Blockchain Roadshow. Program še snujemo. Kraje, ki jih bomo obiskali še izbiramo. Ali bi bili radi o programu takoj obveščeni? Berite dalje. Preberite več >>

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Jana Fleišer, vodja vrtca Dobra teta, lanskoletna prejemnica naziva Mlada podjetnica leta, skromno pove, da je bila ob zmagi presenečena, saj je ni pričakovala. »V čast mi je bilo biti že med nominiranci in sama uvrstitev v finale se mi je v tistem hipu zdela popolnoma neverjetna,« pravi. Preberite več >>

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Dogodek bo otvorila Jana Fleišer, iz podjetja Dobra teta in prejemnica naziva Mlada podjetnica leta 2014. Sledil bo pogovor z dvema startup podjetnikoma, Matejem Gaserjem iz nizkocenovci.si in Rokom Vrbico iz CODEMONKEE. Dogodek bo zaključila Lea Bevčič s konkretnimi koraki ustanovitve podjetja. Preberite več >>

Žiga Berce: Brez ekipe ni ničesar

Žiga Berce: Brez ekipe ni ničesar

Prihajajoči dogodek #topStartupEKIPA bo poln ljudi s podjetniško žilico, zato bo dobra priložnost za spoznavanje potencialnih soustanoviteljev. »Mislim, da sicer cilj dogodka ni formiranja novih startupov,« pravi Žiga Berce, predavatelj, ki bo svoje poglede predstavil na tem dogodku. Preberite več >>

Ste postavili prenizko ceno?

Ste postavili prenizko ceno?

S tem, kako pomembno je postavljanje cene izdelka oziroma storitve, se sooči sleherni podjetnik. "Veliko posameznikov, ki se prvič srečuje s podjetništvom s ceno namreč pade v past in postavi prenizko," poudarja Uroš Čimžar iz Domovanje.com. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje