Aktivni do upokojitve

23.04.2018 - 30.06.2020 — ZRSZ
Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je objavil novo javno povabilo Aktivni do upokojitve, ki je namenjeno spodbujanju trajnejšega zaposlovanja brezposelnih, ki so dopolnili najmanj 58 let. Delodajalci lahko za njihovo zaposlitev s polnim delovnim časom prejmejo subvencijo do 11.000 EUR.
ZRSZ, aktivni do upokojitve

Aktivni do upokojitve. (Vir slike: Pixabay)

Razpisna organizacija ZRSZ
Trajanje 23.04.2018 - 30.06.2020
Več informacij

Slovenija je po stopnji delovne aktivnosti starejših (od 60. do 64. leta) na predzadnjem mestu v Evropi. V evidenci brezposelnih je bilo februarja 2018 prijavljenih 14.143 oseb, ki so dopolnile 58 let ali več (16 % vseh registriranih brezposelnih). Njihovo število od leta 2010, ko jih je bilo 8.499 (7,7 %), vztrajno narašča kljub upadanju brezposelnosti. Kar dve tretjini (66 %) brezposelnih, ki so stari najmanj 58 let, je brez zaposlitve več kot eno leto (dolgotrajna brezposelnost).

Z javnim povabilom Aktivni do upokojitve ZRSZ spodbuja trajnejše zaposlovanje starejših brezposelnih za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za upokojitev. Povabilo se izvaja v okviru istoimenskega programa, v katerega se lahko vključijo brezposelni, ki so dopolnili 58 let ali več. Tako bo zavod omogočil 1.272 starejšim brezposelnim, da znova postanejo delovno aktivni in se zaposlijo za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev.

Pogoji za vključitev

V zaposlitev s pomočjo subvencije se lahko vključite, če ste dopolnili 58 let in več in ste prijavljeni med brezposelnimi na Zavodu RS za zaposlovanje. Pri tem imajo ob upoštevanju poklica, izobrazbe, delovnih izkušenj in veščin prednost prejemniki denarnega nadomestila za brezposelnost ali socialnovarstvenih prejemkov.

Kaj pridobite z vključitvijo v program?

 • Redno zaposlitev za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev.
 • Višjo socialno varnost z redno mesečno plačo in plačanimi prispevki za obvezna socialna zavarovanja.
 • Vključenost v delovno okolje in nova poznanstva vse do upokojitve.

Pogoji za delodajalce

Ponudbo na javno povabilo lahko predložijo delodajalci:

 • ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije,
 • imajo vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali so samozaposleni,
 • izpolnjujejo še vse druge pogoje iz javnega povabila.

Zaradi uspešnosti kandidiranja pred oddajo ponudbe pri FURS preverite, ali imate poravnane obveznosti.

Predložite lahko eno ali več ponudb, vendar za omejeno skupno število kandidatov (subvencij) iz ciljne skupine brezposelnih. Skupno število kandidatov (subvencij) je odvisno od števila oseb, ki jih imate prijavljene v obvezna socialna zavarovanja.

Postopek prijave in vključitve v zaposlitev

 1. Pred oddajo ponudbe na javno povabilo mora delodajalec na ZRSZ objaviti prosto delovno mesto. V objavi mora biti navedeno, da želi delodajalec zaposlovati v okviru tega programa.
 2. Na podlagi napotitve ZRSZ se iskalec zaposlitve udeleži pogovora pri delodajalcu za objavljeno prosto delovno mesto. Postopek za vključitev v program se nadaljuje, če delodajalec po postopku izbora kandidatov izbere napotenega iskalca zaposlitve kot ustreznega kandidata za prijavljeno delovno mesto in o tem obvesti zavod.
 3. Delodajalec predloži ponudbo za subvencionirano zaposlitev po opravljenem postopku izbora kandidatov za prosto delovno mesto. Sprejete so pravočasne, formalno popolne in razumljive ponudbe, ki izpolnjujejo pogoje javnega povabila in pri merilih za izbor dosežejo dovolj točk. Oddaja ponudb je možna vsak dan, od 23. aprila 2018 od 10.00 do porabe razpoložljivih sredstev, najdlje do 30. junija 2020 do 14.45, ko se izteče skrajni rok za predložitev ponudb.
 4. Če je ponudba sprejeta na javnem povabilu, delodajalec z ZRSZ podpiše pogodbo o dodelitvi sredstev.
 5. Kandidat, ki ga je delodajalec izbral za zaposlitev, z ZRSZ podpiše zaposlitveni načrt in pogodbo o vključitvi v program.
 6. Delovno razmerje mora biti sklenjeno za polni delovni čas in za nedoločen čas na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Delodajalec mora zaposlenemu zagotoviti plačo in druge prejemke iz delovnega razmerja po veljavni delovnopravni zakonodaji.

Celoten postopek za pridobitev subvencije si lahko ogledate tudi na infografiki.

Višina sredstev in subvencija

V obdobju 2018–2020 je na voljo skoraj 14 milijonov EUR, od katerih:

 • 80 % sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 % sredstev pa zagotavlja Republika Slovenija;
 • je 60 % sredstev namenjenih za osebe s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji vzhodna Slovenija, 40 % pa za osebe s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji zahodna Slovenija.

Predvidena je vključitev 1.272 brezposelnih iz vse Slovenije s ciljem, da ohranijo zaposlitev vsaj do upokojitve.

Delodajalci lahko za njihovo zaposlitev s polnim delovnim časom (40 ur na teden) prejmejo subvencijo do 11.000 EUR. Subvencija se izplača v dveh enakih delih na podlagi predloženega zahtevka in dokazil: po zaposlitvi in po izplačilu plače za 18. mesec zaposlitve.

Rok za prijavo in več informacij

Oddaja ponudbe delodajalcev je možna vsak dan, od 23. aprila 2018 od 10.00 do porabe razpoložljivih sredstev, najdlje do 30. junija 2020 do 14.45, ko se izteče skrajni rok za predložitev ponudb. Povabilo lahko ZRSZ zaradi porabe sredstev predčasno zapre za posamezno koledarsko leto ali za posamezno kohezijsko regijo v okviru koledarskega leta.

Iskalci zaposlitve lahko več informacij o subvenciji prejmete pri osebnem svetovalcu ali svetovalki na uradu za delo, kjer ste prijavljeni kot brezposelni. Več informacij za iskalce zaposlitve je na voljo tudi na povezavi.

Dokumentacija javnega povabila je na voljo v glavnih pisarnah območnih služb ZRZS v času uradnih ur. Več informacij za delodajalce, vključno s celotnih besedilom javnega povabila, je na voljo tudi na povezavi.

Drugi razpisi ZRSZ

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov. Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018. Preberite več >>

Google Analytics delavnica in Marko Penko

Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko. Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018. Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren. Preberite več >>

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

S trdim delom do mednarodno prepoznavne blagovne znamke športne opreme

Mlada podjetnika Luka Železnik in Dejan Kobal sta med študijem ustanovila podjetje Tng oprema, ki se ukvarja s prodajo opreme za funkcionalno vadbo. Kako jima je uspelo? Preberite več >>

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Prihaja Blockchain Roadshow! Se nam boste pridružili?

Blockchain Think Tank Slovenija in Zavod mladi podjetnik pripravljamo projekt Blockchain Roadshow. Program še snujemo. Kraje, ki jih bomo obiskali še izbiramo. Ali bi bili radi o programu takoj obveščeni? Berite dalje. Preberite več >>

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Dobra teta septembra s prvo enoto v Ljubljani

Jana Fleišer, vodja vrtca Dobra teta, lanskoletna prejemnica naziva Mlada podjetnica leta, skromno pove, da je bila ob zmagi presenečena, saj je ni pričakovala. »V čast mi je bilo biti že med nominiranci in sama uvrstitev v finale se mi je v tistem hipu zdela popolnoma neverjetna,« pravi. Preberite več >>

Tokratno MP pivo bo posebno! Gostje bodo udeleženci MP šole

Tokratno MP pivo bo posebno! Gostje bodo udeleženci MP šole

Tokratno MP pivo bo posebno. V goste bomo povabili udeležence MP šole v letošnji sezoni. Vaša vloga bo tokrat aktivna, a enostavna: Pogovor z udeleženci šole o njihovih idejah, ki jih želijo preko MP šole pretvoriti v produkt, ki se prodaja na trgu. Dobimo se v Stari mački. Preberite več >>

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Vabljeni na MP dogodek: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – Kranj

Dogodek bo otvorila Jana Fleišer, iz podjetja Dobra teta in prejemnica naziva Mlada podjetnica leta 2014. Sledil bo pogovor z dvema startup podjetnikoma, Matejem Gaserjem iz nizkocenovci.si in Rokom Vrbico iz CODEMONKEE. Dogodek bo zaključila Lea Bevčič s konkretnimi koraki ustanovitve podjetja. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje