10 nasvetov za boljšo produktivnost

Ne glede na to, kakšno delo opravljamo, ostaja dejstvo, da imamo vsi na voljo enako število ur v dnevu. In od tega, kako jih izkoristimo, je odvisen naš uspeh! Poglejmo si nekaj nasvetov Jima Whitehursta, direktorja več milijard vrednega podjetja Red Hat, o tem, kako bolje izkoristiti svoj čas.
Ne pozabite predložiti podatke za četrtletno poročanje

Ne pozabite predložiti podatke za četrtletno poročanje (Vir slike: Freeimages.com)

1. Vsako nedeljo določite prioritete za prihajajoči teden.

Whitehurst svoj delovni teden začne že v nedeljo zvečer, ko izdela natančen načrt zadolžitev in dejavnosti, ki jih mora opraviti v prihodnjem tednu. Kot je ugotovil, na ta način prihrani veliko časa, saj se izogne nepremišljenemu tekanju od ene obveznosti do druge, hkrati pa si zagotovi, da nikdar ne pozabi opraviti tistega, kar je najpomembnejše v tistem tednu.

2. Vzemite si čas, da stvari dokončate.

Pogosta težava podjetnikov je ta, da se jim že od same ustanovitve podjetja tekom dela pojavljajo nove in nove zadolžitve, ki so tisti trenutek bolj nujne. Whitehurst svetuje, da se ne pustite motiti in kljub temu dokončate delo, ki ste ga že začeli, saj boste v nasprotnem primeru zanj porabili še enkrat toliko časa!

3. Določite si realističen urnik.

Pri določanju svojega urnika bodite realistični. Če boste imeli na urniku 5 dolgih sestankov ter poleg tega še preostalega dela za celoten delovnik, vaše naloge zagotovo ne bodo opravljene, vi pa boste zaradi tega izgubili motivacijo. Določite si urnik, kateremu boste enostavno sledili in ki vam bo dovoljeval tudi nekaj časa, da zadihate.

4. Sestanke skrajšajte na 15 ali 30 minut.

Whitehurst je prepričan, da je večina sestankov, ki jih organizirajo podjetniki, preprosto predolgih. Sam se poslužuje veliko krajših sestankov, večina jih traja zgolj 15 ali 30 minut, kar se je pri njemu izkazalo za izredno učinkovito prakso.

5. Opravljajte eno opravilo hkrati.

Podjetniki, ki hkrati opravljajo več opravil, čeprav takšnih, katera ne zahtevajo veliko razmišljanja, so veliko manj produktivni pri svojem delu. Namesto da opravljate dve stvari približno zadovoljivo, raje opravite eno, a kvalitetno.

6. Izkoristite tudi čas, ki ga namenite prevozu na delovno mesto.

Vožnja na delovno mesto in nato proti domu vsakemu izmed nas vzame ogromno časa, toda ni potrebno, da ta čas ostane neizkoriščen! Whitehurst tekom polurne jutranje vožnje opravi nekaj pomembnih telefonskih klicev, med čakanjem na letališče pa čas izkoristi za branje koristnega čtiva.

7. Sledite porabi svojega časa.

Poskusite katerega izmed spletnih orodij, namenjenih sledenju porabe svojega časa. Skoraj zagotovo boste presenečeni, ko boste ugotovili, da veliko časa porabite za povsem nepomembne stvari!

8. Izkoristite čas, ki ga namenite kosilu.

Kljub temu da se opravljanje več opravil hkrati ponavadi ne obrestuje, pa to ne velja za kosilo. Ta čas namreč lahko poleg prehranjevanju namenite tudi druženju z vašimi zaposlenimi ali s poslovnimi partnerji, lahko pa čas zgolj namenite za sprostitev. Če dobro pomislite, pet ur tedensko ni veliko, v primerjavi s pozitivnimi učinki, ki jih ima sprostitev na vašo produktivnost.

9. Večer naj bo namenjen vaši družini.

Precejšen del podjetnikov je do neke mere deloholikov. Toda ločevanje družine in službe je nujno, zato izklopite svoj mobilni telefon, prav tako pri miru pustite računalnik in elektronsko pošto. Ko ste z družino, ne bodite le telesno prisotni – zares bodite z njimi. 

10. Dan začnite produktivno.

Whitehurst dan začne z jutranjim tekom, ki je izjemno poživljajoč, po teku pa skupaj z družino še pozajtrkuje. Šele nato se, poln energije, odpravi v službo. Ker vsak dan začne produktivno, mu takega tempa ni težko opravljati tudi kasneje čez dan. Podobno svetuje tudi vam!

Vir: Inc.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Vodilni v največjih svetovnih podjetjih stalno razmišljajo o tem, kako porabiti svoj čas. Pri tem so prišli do istega zaključka: delo. Preberite več >>

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Sestanki so veliki kradljivci našega časa. Vendar tudi direktorji najuspešnejših podjetij vodijo sestanke – morda se lahko česa naučimo od njih. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Tudi najbolj ambiciozni posamezniki lahko postanete žrtve brezplodnega trdega dela. Da se vam to ne bi pripetilo, si preberite nasvete Blaža Kosa. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

Triki za produktivne sestanke najuspešnejših vodij

Triki za produktivne sestanke najuspešnejših vodij

V ZDA vsak dan opravijo kar 11 milijonov sestankov. Neproduktivni sestanki povzročijo 37 milijard dolarjev izgube letno. Preberite več >>

Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Podjetniki se udeležijo približno 8 sestankov na teden. Se vam zdi, da na sestankih samo govorite? Predstavljamo 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke. Preberite več >>

Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

V sodobnem svetu so geografsko razpršene ekipe vedno bolj pogoste, saj moderna tehnologija posameznikom s celega sveta omogoča sprotno sodelovanje. Delo na daljavo vključuje različne izzive – v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako se soočiti z njimi. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje