7 nekoč vročih startupov, katerim ni uspelo preživeti leta 2015

Statistika pravi, da kar 90 odstotkov startupov propade v prvih nekaj letih. Tudi takšni, ki so izkazali velik potencial in zabeležili hitro rast, niso imuni na težave. Letos je tako propadlo 7 izjemnih startupov, kljub temu da so pred tem prejeli visoke investicije in pomoč izkušenih mentorjev.
7 nekoč vročih startupov, katerim ni uspelo preživeti leta 2015

7 nekoč vročih startupov, katerim ni uspelo preživeti leta 2015 (Vir slike: Pixabay.com)

Seveda se seznam propadlih startupov ne ustavi pri njih in je še precej daljši. A poglejmo si natančneje, kaj je bilo tisto, kar je vplivalo na bridek konec teh podjetij, saj gre navsezadnje za startupe, ki so skupno od investitorjev prejeli skoraj 400 milijonov dolarjev.

Quirky je uničila slaba prodaja

Leta 2009 ustanovljen startup Quirky, ki je preko svoje spletne platforme omogočil uresničitev številnih odličnih poslovnih idej, je septembra letos javno naznanil bankrot.

Pri spletni reviji Business Insider so se odločili raziskati vzroke za propad tega obetajočega podjetja in izkazalo se je, da ga je pokopala izjemno slaba prodaja. Poglejmo si zgolj en primer: Quirky je za razvoj Bluetooth zvočnika, ki ga je prodal v 28 izvodih, namenil kar 400.000 dolarjev! Podobnih potez je bilo še precej in v podjetju so se dlje časa trudili, da bi uvedli uspešnejši poslovni model, a so pri tem vendarle morali priznati poraz. 

V startup je bilo skupno vloženih 185 milijonov dolarjev. Investitorji: Andreessen Horowitz, GE, RRE Ventures, Norwest Venture Partners, Kleiner in Perkins. (Vir slike: Quirky.com)

Homejoy je propadel zaradi odhajajočih strank

Ideja startupa Homejoy je navdušila mnoge, ki so sanjali o cenovno ugodni ponudbi čistilnih storitev, katere bi lahko na svoj dom enostavno in hitro naročili kar preko mobilne aplikacije. 85 dolarjev za 2,5 urno čiščenje stanovanja je v Združenih državah Amerike povsem konkurenčna cena, toda po tem, ko je Homejoy prvim strankam ponudil promocijsko ceno v višini 19 dolarjev, se je za plačilo polne cene odločila le še redkokatera stranka.

Prepad med obema cenama je bil prevelik, zato Homejoy nikakor ni mogel dosegati rasti, kot jo je želel, kar je ekipo julija letos prisililo k zaključku te podjetniške poti. 

V startup je bilo skupno vloženih 40 milijonov dolarjev. Investitorji: Y Combinator, Max Levchin, First Round Capital, Redpoint Ventures in Google Ventures. (Vir slike: thinkapps.com)

Zirtual je zaposlil daleč preveč ljudi

Startup Zirtual, ki je podjetjem in posameznikom v najem nudil pestro izbiro izurjenih virtualnih asistentov, je tržišče poskusil osvojiti z nekoliko drugačno taktiko: namesto da bi asistente najemal kot zunanje sodelavce, jim je ponudil kar pogodbo o zaposlitvi. Vsak zaposleni je bil tako razporejen na več projektov, a ni trajalo dolgo, ko se je izkazalo, da preveliko število zaposlenih ter premajhna količina naročenega dela podjetje uničuje.

Letošnjega avgusta je bil Zirtual zato primoran zmanjšati svojo delovno silo in tako odpustil kar 400 ljudi. A mnogi so bili razočarani zaradi načina, kako so vodilni v podjetju to storili: poslali so jim namreč kar elektronsko pošto z namero o odpovedi zaposlitve. 

Maren Kate Donovan, izvršna direktorica Zirtuala, je ob avgustovski potezi pojasnila, da se je podjetje znašlo v težavah, ker mu je primanjkovalo kvalitetne delovne sile na področju vodenja financ, to pa je vodilo v nepremišljeno trošenje in pretirano zaposlovanje novih ljudi. Dokončno se je zgodba startupa zaključila oktobra, ko ga je odkupil Fundable. 

V startup je bilo skupno vloženih 5,5 milijonov dolarjev. Investitorji: Jason Calacanis, Mayfield Fund, Tony Hsieh in VegasTechFund (Vir slike: Zirtual.com)

Secret so uničili nepošteni uporabniki

Mobilna aplikacija Secret, ki jo je razvila ekipa iz istoimenskega startupa, je uporabnikom omogočala anonimno deljenje informacij, predvsem govoric ali priznanj. Njena priljubljenost se je hitro razširila, kar pa je ekipi prineslo hude težave: med uporabniki je bilo namreč čedalje več takšnih, ki so aplikacijo uporabljali za zmerjanje, obrekovanje in širjenje laži. 

Izvršni direktor startupa David Byttow je ob novici o zaprtju podjetja dejal, da Secret več ne sledi viziji, ki si jo je zastavil ob ustanovitvi podjetja. Sam namreč verjame v odkrito, odprto komunikacijo. Meni, da je anonimnost odličen način, kako to doseči, a je obenem ugotovil, da je anonimnost dvorezen meč, s katerim je treba ravnati previdno.  

V startup je bilo vloženih 35 milijonov dolarjev in Byttow je ob zaprtju podjetja zagotovil, da bo večina tega denarja v celoti vrnjena investitorjem (Recode.net)

Grooveshark se je ustrašil številnih tožb

Glasbena platforma Grooveshark je uporabnikom od leta 2006 dalje omogočala brezplačno poslušanje in nalaganje skorajda katerekoli glasbe, ki so si jo zaželeli. A ustvarjalci platforme so se hitro pričeli soočati z obtožbami o kratenju avtorskih pravic ter nepooblaščenega deljenja avtorskih produktov, sledile so tudi številne tožbe in po mnenju revije Time Magazine ena najboljših spletnih strani leta 2010 je morala z obratovanjem prenehati. V nasprotnem bi namreč morali izplačati večmilijonske odškodnine. 

V startup je bilo vloženih 6 milijonov dolarjev (Vir slike: cultofmac.com)

Rdio je pokopala konkurenca

Leta 2010 je zaživel Rdio, še ena platforma za predvajanje glasbe, za katero je stala ekipa izkušenih podjetnikov, ki so se že proslavili s produkti kot sta Skype in Kazaa. Uporabniki so lahko glasbo poslušali na podlagi naročnine, a kaj kmalu se je izkazalo, da se ljudje veliko raje odločajo za konkurenta Spotify. 

Leta so minevala in novembra letos je odjeknila novica, da bo startup v kratkem prodan podjetju Pandora. Tudi sicer naj bi se mlado podjetje znašlo v precejšnjih finančlnih težavah, predvsem od leta 2011 dalje, ko je na ameriško tržišče vstopil Spotify in ga v veliki meri tudi prevzel.

V startup je bilo vloženih 125.7 milijonov dolarjev (Vir slike: bandt.com.au)

Leap Transit so ustavili uradni organi

Startup Leap Transit je prebivalcem San Francisca nudil luksuzne prevoze v službo in nazaj. Svoje avtobuse je opremil z brezžičnim omrežjem, kavo, prigrizki, vtikači za elektriko, udobnimi usnjenimi sedeži… S ceno 6 dolarjev na vožnjo je ciljal predvsem na tiste zaposlene, ki jim dodatni stroški ne bi predstavljali težav. 

Maja letos je podjetje moralo ustaviti svoje storitve zaradi zahtev uradnih organov, kasneje pa je postalo jasno, da Leap Transit dovoljenja za nadaljevanje poslovanja ne bo dobil. Svoje avtobuse je dal na dražbo, julija letos pa razglasil bankrot, po tem ko je v letu 2015 zaslužil zgolj 20.748 dolarjev. 

V startup je bilo vloženih 2.5 milijonov dolarjev. Investitorji: Andreessen Horowitz, Index Ventures, Slow Ventures in Marc Benioff (Vir slike: Rideleap.com)

Vir: Business Insider

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Pravno svetovanje prek e-maila ali video klica

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. V MP sta vam v vsakem trenutku na voljo dva pravnika.

V času karantene bodo vsa svetovanja izvedena bodisi prek e-maila ali video klica.

Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

SIO delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja – vsa mesta so zapolnjena!

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>


Mali junaki leto zaključili z več kot 27 milijoni prihodkov

Mali junaki leto zaključili z več kot 27 milijoni prihodkov

Mlado slovensko podjetje Hooray Studios (pri nas poznano pod imenom Mali junaki) je s prodajo personaliziranih knjig za otroke in njihove starše v letu 2019 ustvarilo več kot 27 milijonov evrov prihodkov, kar je več kot 100 % rast v primerjavi z letom poprej. Zabeležili so prodajo milijonte knjige, odprli so novo podružnico v Veliki Britaniji ter danes na več kot 1000 m2 v središču Ljubljane sodelujejo že z več kot 140 kreativnimi posamezniki. Preberite več >>

Mali junaki izdali že milijonto personalizirano knjigo!

Mali junaki izdali že milijonto personalizirano knjigo!

Pri slovenski založbi Mali junaki, ki se ukvarja s snovanjem personaliziranih knjig za otroke, so izdali že milijon knjig. Ta dosežek so pred nekaj dnevi tudi uradno proslavili. Ob pomembni prelomnici za podjetje se je ekipa spomnila tudi na otroke po svetu, ki so žrtve zlorab in nasilja. Preberite več >>

Mladi vse bolj socialno usmerjeni: naziv Naj mladinski startup leta 2019 prejela Veronika Rožmanc

Mladi vse bolj socialno usmerjeni: naziv Naj mladinski startup leta 2019 prejela Veronika Rožmanc

V ponedeljek je v Predsedniški palači potekal izbor za Naj mladinski startup leta 2019, ki je potekal pod okriljem socialnega podjetja Ustvarjalnik. Naziv je prejela Veronika Rožmanc za projekt otroški šotor Oli. Ta je bil hkrati nagrajen tudi za naj globalno odgovorno idejo. Preberite več >>

Slovenski startup Viar se uspešno povezuje z večjimi slovenskimi in tujimi podjetji

Slovenski startup Viar se uspešno povezuje z večjimi slovenskimi in tujimi podjetji

Slovenski startup Viar je na področju virtualne resničnosti zasnoval že številne rešitve, ki jih uporabljajo tako priznana slovenska kot tuja podjetja. Finančno podporo so prejeli tudi s strani ameriških investitorjev. Preberite več >>

Podjetja nikar ne ustanavljajte sami

Podjetja nikar ne ustanavljajte sami

Statistika zagotovo ne kaže v prid podjetniškim navdušencem, ki sanjajo o ustanovitvi lastnega podjetja. Kar 8 od 10 podjetjih naj bi namreč propadlo v prvih 18 mesecih poslovanja, je pokazala raziskava, ki so jo opravili pri časniku Bloomberg. Preberite več >>

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje