Društvo, ki odsluženim računalnikom podari novo življenje

Avtor — 22.01.2016
Ideja za društvo Vez-je je nastala pred leti, ko je eden od članov na Twitterju prebral tvit, v katerem je neka mamica prosila za darovanje prenosnika za njenega otroka. Sledila je predstavitev zamisli na Twitterju, ki je požela velik pozitiven odziv.
Društvo, ki odsluženim računalnikom podari novo življenje

Donirana oprema, pripravljena na transport v Lidlovem skladišču v Komendi (Vir slike: Facebook/Prostovoljno društvo Vez-je).

Kmalu zatem se je oblikovala skupina petih prijateljev, ki je ustanovila društvo Vez-je. »Od takrat smo podarili že več kot 140 računalnikov,« pravi Jan, predsednik društva. Društvo ima poleg dobrodelne note tudi ekološko, saj člani zbirajo odsluženo računalniško opremo, jo popravijo in podarijo tistim, ki jo potrebujejo. »Z delom v društvu člani nimamo nobenega zaslužka. Večinoma gremo tudi sami v stroške, predvsem v primerih, ko računalnike dostavljamo po oddaljenih delih Slovenije,« pojasnjuje Matjaž.

»Ne bomo birokrati«

Člani so stari med 24 in 40 let ter prihajajo iz različnih strok, veže pa jih ljubezen do računalništva. Že ob ustanovitvi društva so se odločili, da ne bodo birokrati, saj imamo ljudje s papirologijo dovolj skrbi skorajda na vsakem koraku. Zato je glavno merilo za podelitev računalnika prejemanje socialne podpore ali brezposelnost katerega od staršev. »Se pa tega ne držimo zelo strogo. Pogosto se namreč zgodi, da je družina s prihodki ravno malo nad mejo za prejem podpore, kar pa seveda še vedno ne pomeni, da si lahko kar privoščijo računalnik,« pravi član Matjaž. Ker se zavedajo, da lahko pride do zlorab, računalnik pogosto izročijo osebno na domu in se tako še dodatno prepričajo o razmerah.

Glavno vodilo: pomoč otrokom in mladostnikom

Med prosilci je veliko otrok oziroma njihovih staršev, tudi študentov. »Vsak šolajoči, ki bi rad dobil računalnik, lahko na naši spletni strani izpolni obrazec za prejem računalnika,« dodaja Matjaž. V kolikor pogojem ustreza, ga tudi prejme. Je pa vse odvisno od čakalnih dob, želja posameznika, trenutne opreme in razpoložljivosti ekipe, saj imajo redne službe, nekateri imajo že družine. »Včasih lahko kdo pride na vrsto zelo hitro, ponavadi gre tu za prejemnike, ki nimajo posebnih želja. Občasno pa se pojavi tudi kakšen študent, ki zaradi narave študija potrebuje prenosnik, ki je malce boljši. Takrat je čakalna doba daljša. Dobrih prenosnikov namreč ne dobimo kar tako in jih lahko praktično preštejemo na prste ene roke,« pojasnjuje sogovornik, ki dodaja, da je njihovo vodilo pomoč otrokom in mladostnikom, ki jih je življenje že tako ali tako potisnilo k tlom, računalniki pa jim predstavljajo okno v svet znanja.

Ekipa društva Vez-je meni, da je računalnik pomembno orodje, ki lahko pomembno izboljša življenje, saj človeka poveže s svetom in mu omogoči enake pogoje, kot jih imajo ostali (Vir slike: Peter Škrlep).

Brez sodelovanja s podjetji ne bi šlo

Veliko je povpraševanj, pravijo, veliko pa je tudi donacij. Med darovalci so lahko podjetja ali fizične osebe, ki jim prek obrazca na njihovi spletni strani sporočajo, kaj želijo darovati in kje bi opremo predali. Še posebej so veseli donacij podjetij, »ki praviloma podarijo dobre računalnike, s katerimi imamo sorazmerno malo dela«, ena takšnih je bila nedavno, in sicer s strani podjetja Lidl. Sprejemajo prav vse, od računalnikov, LCD monitorjev, prenosnikov, tipkovnic, računalniških kablov in mišk. Za čim bolj neovirano delovanje je pomembno tudi sodelovanje z drugimi podjetji, tako na primer sodelujejo z Rampa laboratorijem, ki jim nudi brezplačni prostor za njihove delavnice, na katerih pripravljajo računalnike za nove prejemnike, pa s Srečno hišo, ki jim pomaga pri iskanju prejemnikov, in Simobilom, ki jim nudi brezplačno telefoniranje.

Želeli pridobiti status humanitarne organizacije, a jim je načrte prekrižala birokracija

Lani so člani društva želeli pridobiti status humanitarne organizacije, ki bi jim omogočil pridobitev 0,5 odstotne dohodnine od njihovih podpornikov. »Zaradi neizpolnjevanja pogojev oziroma birokracije nam takrat ta podvig ni uspel, vendar bomo še poskušali,« zatrjuje Tilen.

Je tovrstnih društev v Sloveniji dovolj?

Ekipa, ki prihaja večinoma iz Ljubljane in njene okolice, pravi, da bo takšnih društev »dovolj šele, ko ne bomo imeli več nikogar, ki bi mu računalnik podarili«. Čeprav je veliko takšnih, ki potrebujejo »bolj osnovno pomoč«, kot jo nudi društvo Vez-je, pa verjamejo, da je tudi računalnik »pomembno orodje, ki lahko pomembno izboljša življenje, saj človeka poveže s svetom in mu omogoči enake pogoje, kot jih imajo ostali«. Pri delu se namreč nenehno srečujejo s tistimi, ki se sicer nekako prebijejo iz meseca v mesec, o tem, da bi njihov otrok imel računalnik, pa lahko le sanjajo. »Ampak sanje se pogosto lahko uresničijo,« je pozitivno naravnana ekipa, ki želi osrečevati še naprej.

Oznake: ,