Kako se izogniti stroškom z davčno blagajno?

Avtor — 25.08.2016
Od januarja letos je uporaba davčnih blagajn obvezna, do konca decembra prihodnje leto pa poteka prehodno obdobje, v katerem je še možno uporabljati vezano knjigo računov. Podjetniki morate zato že ob začetku podjetniške poti pomisliti na stroške, ki jih prinašajo davčne blagajne.
Kako se izogniti stroškom z davčno blagajno?

Kako se izogniti stroškom z davčno blagajno? (Vir slike: Pixabay.com)

Marko je mladi podjetnik, ki odpira prvo fizično trgovino v centru Ljubljane. Ker bo posloval tudi z gotovino, si mora priskrbeti davčno blagajno. Na voljo je precej ponudnikov davčnih blagajn, na podlagi izkušenj ostalih podjetnikov, ki z davčnimi blagajnami delajo že vse leto, pa se odloča med tistimi, ki imajo nekajletne izkušnje na področju programske opreme za izdajanje računov. Priporočljivo je, so mu kolegi podjetniki še dejali, da mu ponudnik opreme lahko zagotavlja ustrezno pomoč pri namestitvi in podporo.

Vsaj 200 evrov začetnega stroška

Marko mora imeti v skladu Zakona o davčnem potrjevanju računov napravo, ki mu omogoča dostop do interneta (lahko gre za osebni računalnik, tablico ali pametni telefon) in program za blagajniško poslovanje. Ob predpostavki, da napravo že ima, bo v sistem lahko vstopil z od 200 do 300 evri oziroma mesečnim zakupom paketa. Za mesečni strošek v višini 20 evrov lahko dobi elektronsko napravo s tiskalnikom, blagajniški program in dostop do interneta. Za mnoge previsok strošek. Tudi zanj.

Obstaja pa še ena pot do davčnega poslovanja – brezplačna davčna blagajna.

Z njo bo Markovo delo opravljeno enako kot v zgoraj opisanem primeru in v skladu s slovensko davčno zakonodajo. Sistem zahteva registracijo, nato pa sledi vpis podatkov, kot so naziv in davčna številke, ter nastavitve. Marko prejme video navodila prek elektronske pošte, ki ga vodijo po postopku za vnos osnovnih podatkov.

Nekateri ponudniki brezplačnih davčnih blagajn vendarle zahtevajo mesečno plačilo – na primer po izteku nekajdnevnega preizkusa. Obstajajo pa tudi rešitve, ki sploh nimajo mesečne najemnine, niti ne stroškov vzdrževanja in drugih skritih stroškov. Marko se odloči za slednjo rešitev.

Za koga je primerna brezplačna davčna blagajna?

Brezplačna davčna blagajna je primerna tako za frizerja, maserja, gostinca, kot tudi za društva, ki letno naredijo več kot 5 tisoč evrov prihodkov.

Kaj nam brezplačna davčna blagajna ponuja?

Poleg omenjene podpore in nenehnih nadgradenj ter razvoja programa v skladu z zakonodajo, zmanjšanja stroškov tudi interno vodenje zalog, delovnih nalog, veleprodajo, normativov in mesečnih poročil. Sistem lahko namestimo na osebni, prenosni ali tablični računalnik ter deluje na vseh Windows okoljih.  


Oznake: