Kako v okolici Celja nastajajo kakovostne začimbe

Avtor Maruša Žibert — 06.05.2016
Komentiraj!
Sašo Kovačič in Žan Bračič, ki se pogosto sukata v kuhinji, sta med pripravo obrokov pogrešala pestrost okusov in kakovost začimb, ki dajo piko na i sleherni hrani. »Preveč je bilo monotonih okusov s soljo, ojačevalcev okusov in sredstev za strjevanje,« pravita mladeniča.
Kako v okolici Celja nastajajo kakovostne začimbe

Sašo Kovačič in Žan Bračič, ki ju začimbe na prodajnih policah trgovin niso prepričale, sta začela zgodbo začimb Serious Blends (Vir slike: Serious Blends).

»Želela sva združiti naravne okuse začimb in pridobiti unikatne izdelke, ter jih predstaviti na zanimiv in drugačen način,« pravita 24-letnika, ki sta s prodajo začimb začela v začetku letošnjega marca. Najdete ju pod blagovno znamko Serious Blends.

Prvo vprašanje, ki si ga povprečen kuhar zastavi, je, kaj je torej narobe z mojimi začimbami? Kot mi razložita sogovornika, so začimbe na prodajnih policah trgovin nižje kakovosti. »Ustvarila sva mešanice, ki so premium kakovosti. Uporabimo jih lahko na vseh vrstah hrane, zato ne potrebujemo več cele omare začimb. Pomemben vidik nama predstavlja tudi zdravje in počutje ljudi, ki pa je – vemo – v veliki meri pogojeno tudi s hrano. Namen teh začimb je tudi vzbuditi strast do kuhanja, eksperimentiranje z okusi, olajšati delo in skrajšati čas priprave naših dnevnih jedi,« pojasnjujeta mladeniča, ki prihaja iz okolice Celja.

Brez pesticidov, herbicidov in ostalih kemikalij

Večina začimb je opremljenih z bio ali eko certifikati. Imajo naravni in prijeten vonj, saj rastejo na zemlji zunaj. Pri njihovi rasti se ne uporablja pesticidov, herbicidov ali ostalih kemijskih agentov, pripovedujeta. »Ne, sama jih ne gojiva, saj sva ugotovila, da nama to vzame preveč časa,« zato sta se zatekla k ekološkim kmetov iz Slovenije in tujine, saj se nekaterih začimb ne da pridelovati v Sloveniji. Tako se biotehnolog in nutricionist, ki ju je podjetništvo od nekdaj privlačilo, lahko čas povsem posvetita marketingu in prodaji.

Najine začimbe so sveže posušene, saj takšne dobivava od kmetov in lokalnih distributerjev. Te začimbe se ne skladiščijo in ne stojijo na policah, pravi mlada podjetnika (Vir slike: Serious Blends).

»Tudi midva nisva ´master chefa´«

Pravita, da so pri začimbah pomembni vonj, okus in barva. Njune na primer nimajo vonja po ojačevalcih okusa, zato »dejansko dišijo« tako, kot morajo. So »zelo žive in svetle barve«, dodajata pa, da teh ni problem preizkusiti same brez dodatka na hrano. »To razliko lahko opazi vsakdo, še tisti, ki mu je kuhinja popolna tuja. Tudi midva nisva ´master chefa´,« povesta v smehu. Njun najbolj prodajan artikel je Serious paket, ki vsebuje tri mešanice, in sicer sladko in pekoče, original ter limono in česen.

Celotno delo je ročno

»Najine začimbe so sveže posušene, saj takšne dobivava od kmetov in lokalnih distributerjev. Te začimbe se ne skladiščijo in ne stojijo na policah,« temveč so ob naročilu sveže pripravljene in napolnjene za vsako stranko posebej. Tako celotno delo poteka ročno, in sicer pri Žanu doma, kjer sta si v pritličnem delu uredila posebno urejene prostore za delo, »v skladu z zahtevami za živilske obrate«. Začimbe Serious Blends zdržijo eno leto, a ker si želita, da začimbe ohranijo svežino in vonj, sta se odločila določiti rok uporabe na šest mesecev, s čimer zagotavljata tudi za varnost, zdravje in zadovoljstvo potrošnikov.

Najprej Slovenija, nato Evropa in preostali svet

V tujino sta se usmerila že na samem začetku, saj sta spletno stran postavila tudi v angleščini. Dejanski vstop na tuji trg pa načrtujeta izvesti v roku dveh let. »Najprej morava osvojiti slovenski trg. Nato Evropo, potem pa še ostali svet,« pravita podjetnika, ki bosta ravno v teh odprla še spletno trgovino, ne izključujeta pa niti možnosti, da bomo njune začimbe lahko že kmalu kupili tudi v fizičnih trgovinah. »Želiva si tudi, da bi najino ponudbo sprejeli tudi gostinci in s tem ustvarili dodano vrednost svoji ponudbi.«

shranjeno pod: ,
comments powered by Disqus
Prijavi se na e-novice!