Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

Avtor — 15.03.2016
V letu 2015 je bilo predstavljenih veliko novih tehnoloških dosežkov, od napredka v razvoju virtualne resničnosti do večje razširjenosti pametnih ur in drugih nosljivih naprav. Predstavljamo najbolj perspektivne tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016.
Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi (Vir slike: borgenmagazine.com)

1. Googlov Projekt Loon

Skoraj 4,3 milijarde ljudi, kar je približno 60 odstotkov svetovne populacije, bo s pomočjo velikih prozornih balonov, napolnjenih s helijem, kmalu dobilo dostop do interneta. Google bo tehnologijo, ki jo poganjajo sončne celice, vzpostavil na podeželskih območjih, kjer je dostop do interneta in mobilnih omrežij omejen.

2. Projekt pospeševanja spletnih strani, prilagojenih za pametne telefone

Google izdeluje novo mobilno ogrodje, ki se osredotoča na hitrost. Ogrodje omogoča branje člankov znotraj katerekoli mobilne aplikacije, kar znatno poveča hitrost dostopa do člankov in izboljšuje uporabniško izkušnjo. Projektu so se že pridružile nekatere velike medijske hiše, med drugim BBC, Guardian, Buzzfeed idr.

3. Mobilno plačevanje

V letu 2015 so se Apple, Google in Microsoft posvetili poenostavljanju mobilnega plačevanja in njegovi prilagoditvi tehnološko manj naprednim uporabnikom. Plačevanje prek iPhona, pametnih ur ali različnih naprav z operacijskim sistemom Android omogoča uporabnikom, da plačilne kartice puščamo v svojih denarnicah ali celo doma.

4. Virtualni prodajni saloni

Pripomočki za virtualno resničnost, ki jih ponujajo Oculus Rift, Microsoft in Sony, ter oprema za izdelovanje virtualne resničnosti, ki sta jo razvila Nokia in GoPro, bodo vplivali na nakupovalne navade posameznikov. Ne da bi se premaknili s kavča, si bomo lahko potrošniki v virtualnih prodajnih salonih ogledali izdelke, kot da bi bili v resnični trgovini.

5. Nosljive naprave

Internet stvari danes obsega že 1,9 milijard naprav. V letu 2016 lahko pričakujemo implementacijo nosljivih naprav v delovne procese, saj nastaja vedno več aplikacij in pripomočkov za podjetja in zaposlene. Na podlagi podatkov, zbranih predvsem z nosljivih pripomočkov, kot so Google Glass, pametne ure in zapestnice, bodo podjetja racionalizirala delovni proces, kar bo povečalo zadovoljstvo in produktivnost zaposlenih.

6. Hišni akumulatorji

Eden največjih razlogov, da uporaba sončnih celic za pridobivanje energije ni bolj razširjena, je problem shranjevanja električne energije, saj dolgo časa ni obstajal učinkovit način za shranjevanje in poznejšo rabo. S pomočjo hišnih akumulatorjev podjetja Tesla, ki hranijo energijo, pridobljeno podnevi ali v času cenejšega električnega toka, lahko poslovne prostore oskrbujemo z električno energijo zvečer in ponoči, hkrati pa v primeru izpada električnega omrežja predstavljajo dodaten vir energije.

7. Amazon Dash

Naročanje izdelkov prek posebnih gumbov, nameščenih na gospodinjskih napravah, je še v začetni fazi. V prihodnosti pa nas morda čaka svet, v katerem bodo naprave same naročale izdelke na podlagi naše rabe, kuponi za različne ugodnosti pa nas ne bodo čakali na elektronski pošti, temveč kar na napravah.

8. Genski inženiring

Zdravniki že uporabljajo gensko spremenjene imunske celice za zdravljenje rakavih bolnikov. V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi, npr. rastline, odporne na določene bolezni in sušo.

9. Rakete za večkratno uporabo

Rakete so po navadi uničene na svojem prvem poletu. Podjetji Blue Origin in SpaceX pa sta leta 2015 predstavili rakete, ki lahko pristanejo navpično, tako kot so vzletele. Takšne rakete je možno uporabiti večkrat, kar predstavlja začetek novega obdobja v vesoljskih poletih.

10. Roboti, ki se učijo drug od drugega

Roboti še vedno ne morejo opravljati številnih nalog, ki se ljudem zdijo samoumevne, ker ne morejo z lahkoto prepoznati in uporabljati številnih vsakdanjih predmetov – znanje, ki ga ljudje pridobimo v otroštvu, morajo roboti pridobiti na podlagi programiranja. Cilj projekta »Million Object Challenge« je, da bi se roboti naučili prepoznavati in uporabljati različne predmete, svoje informacije pa bi prek računalniških oblakov delili tudi z drugimi roboti, ki bi lahko podatke analizirali in uporabili.

Top 10 tehnologij letošnjega dogodka CES v Las Vegasu

11. Trgovina s podatki o DNA

Spletna trgovina, ki bo na podlagi vzorca DNA analizirala genom posameznikov, je preprost in ugoden pripomoček, če se želimo poučiti o svojih genskih predispozicijah, zdravstvenih tveganjih in drugih značilnostih, ki jih določajo naši geni.

12. »Gigatovarna« podjetja SolarCity

V ogromni tovarni, ki jo v Buffalu gradi podjetje SolarCity, bodo proizvajali verjetno trenutno najbolj učinkovite sončne kolektorje. V tovarni bodo dnevno izdelali 10 tisoč kolektorjev, kar predstavlja gigavat sončne kapacitete letno. Pridobivanje elektrike iz sončne energije bo tako postalo bolj zanimivo tudi za posameznike.

13. Energija iz zraka

Vsaka naprava, ki se povezuje s svetovnim spletom, potrebuje baterijo ali napajalnik. Na Univerzi v Washingtonu pa razvijajo tehnologijo, ki bo omogočala, da se bodo naprave napajale z energijo televizijskih, radijskih ali brezžičnih signalov v bližini. Na ta način že lahko delujejo različni senzorji in celo kamere. 

Vir: The Next Web in Tecnology Review

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje