Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

V letu 2015 je bilo predstavljenih veliko novih tehnoloških dosežkov, od napredka v razvoju virtualne resničnosti do večje razširjenosti pametnih ur in drugih nosljivih naprav. Predstavljamo najbolj perspektivne tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016.
Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi (Vir slike: borgenmagazine.com)

1. Googlov Projekt Loon

Skoraj 4,3 milijarde ljudi, kar je približno 60 odstotkov svetovne populacije, bo s pomočjo velikih prozornih balonov, napolnjenih s helijem, kmalu dobilo dostop do interneta. Google bo tehnologijo, ki jo poganjajo sončne celice, vzpostavil na podeželskih območjih, kjer je dostop do interneta in mobilnih omrežij omejen.

2. Projekt pospeševanja spletnih strani, prilagojenih za pametne telefone

Google izdeluje novo mobilno ogrodje, ki se osredotoča na hitrost. Ogrodje omogoča branje člankov znotraj katerekoli mobilne aplikacije, kar znatno poveča hitrost dostopa do člankov in izboljšuje uporabniško izkušnjo. Projektu so se že pridružile nekatere velike medijske hiše, med drugim BBC, Guardian, Buzzfeed idr.

3. Mobilno plačevanje

V letu 2015 so se Apple, Google in Microsoft posvetili poenostavljanju mobilnega plačevanja in njegovi prilagoditvi tehnološko manj naprednim uporabnikom. Plačevanje prek iPhona, pametnih ur ali različnih naprav z operacijskim sistemom Android omogoča uporabnikom, da plačilne kartice puščamo v svojih denarnicah ali celo doma.

4. Virtualni prodajni saloni

Pripomočki za virtualno resničnost, ki jih ponujajo Oculus Rift, Microsoft in Sony, ter oprema za izdelovanje virtualne resničnosti, ki sta jo razvila Nokia in GoPro, bodo vplivali na nakupovalne navade posameznikov. Ne da bi se premaknili s kavča, si bomo lahko potrošniki v virtualnih prodajnih salonih ogledali izdelke, kot da bi bili v resnični trgovini.

5. Nosljive naprave

Internet stvari danes obsega že 1,9 milijard naprav. V letu 2016 lahko pričakujemo implementacijo nosljivih naprav v delovne procese, saj nastaja vedno več aplikacij in pripomočkov za podjetja in zaposlene. Na podlagi podatkov, zbranih predvsem z nosljivih pripomočkov, kot so Google Glass, pametne ure in zapestnice, bodo podjetja racionalizirala delovni proces, kar bo povečalo zadovoljstvo in produktivnost zaposlenih.

6. Hišni akumulatorji

Eden največjih razlogov, da uporaba sončnih celic za pridobivanje energije ni bolj razširjena, je problem shranjevanja električne energije, saj dolgo časa ni obstajal učinkovit način za shranjevanje in poznejšo rabo. S pomočjo hišnih akumulatorjev podjetja Tesla, ki hranijo energijo, pridobljeno podnevi ali v času cenejšega električnega toka, lahko poslovne prostore oskrbujemo z električno energijo zvečer in ponoči, hkrati pa v primeru izpada električnega omrežja predstavljajo dodaten vir energije.

7. Amazon Dash

Naročanje izdelkov prek posebnih gumbov, nameščenih na gospodinjskih napravah, je še v začetni fazi. V prihodnosti pa nas morda čaka svet, v katerem bodo naprave same naročale izdelke na podlagi naše rabe, kuponi za različne ugodnosti pa nas ne bodo čakali na elektronski pošti, temveč kar na napravah.

8. Genski inženiring

Zdravniki že uporabljajo gensko spremenjene imunske celice za zdravljenje rakavih bolnikov. V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi, npr. rastline, odporne na določene bolezni in sušo.

9. Rakete za večkratno uporabo

Rakete so po navadi uničene na svojem prvem poletu. Podjetji Blue Origin in SpaceX pa sta leta 2015 predstavili rakete, ki lahko pristanejo navpično, tako kot so vzletele. Takšne rakete je možno uporabiti večkrat, kar predstavlja začetek novega obdobja v vesoljskih poletih.

10. Roboti, ki se učijo drug od drugega

Roboti še vedno ne morejo opravljati številnih nalog, ki se ljudem zdijo samoumevne, ker ne morejo z lahkoto prepoznati in uporabljati številnih vsakdanjih predmetov – znanje, ki ga ljudje pridobimo v otroštvu, morajo roboti pridobiti na podlagi programiranja. Cilj projekta »Million Object Challenge« je, da bi se roboti naučili prepoznavati in uporabljati različne predmete, svoje informacije pa bi prek računalniških oblakov delili tudi z drugimi roboti, ki bi lahko podatke analizirali in uporabili.

Top 10 tehnologij letošnjega dogodka CES v Las Vegasu

11. Trgovina s podatki o DNA

Spletna trgovina, ki bo na podlagi vzorca DNA analizirala genom posameznikov, je preprost in ugoden pripomoček, če se želimo poučiti o svojih genskih predispozicijah, zdravstvenih tveganjih in drugih značilnostih, ki jih določajo naši geni.

12. »Gigatovarna« podjetja SolarCity

V ogromni tovarni, ki jo v Buffalu gradi podjetje SolarCity, bodo proizvajali verjetno trenutno najbolj učinkovite sončne kolektorje. V tovarni bodo dnevno izdelali 10 tisoč kolektorjev, kar predstavlja gigavat sončne kapacitete letno. Pridobivanje elektrike iz sončne energije bo tako postalo bolj zanimivo tudi za posameznike.

13. Energija iz zraka

Vsaka naprava, ki se povezuje s svetovnim spletom, potrebuje baterijo ali napajalnik. Na Univerzi v Washingtonu pa razvijajo tehnologijo, ki bo omogočala, da se bodo naprave napajale z energijo televizijskih, radijskih ali brezžičnih signalov v bližini. Na ta način že lahko delujejo različni senzorji in celo kamere. 

Vir: The Next Web in Tecnology Review

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse podjetnike, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. MP virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na interni VEM točki odprete podjetje oziroma spremenite njegov sedež. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

Eden izmed finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2016, SmartNinja, pomaga ljudem odkriti in razviti talente in veščine na sodobnem IT področju. Te udeležencem pomagajo pri iskanju službe ali pri odločitvi za lastno podjetje. Intervju z ekipo si lahko preberete v spodnjem prispevku. Preberite več >>

AmblyoPlay – nova rešitev za otroke s težavami pri vidu

AmblyoPlay – nova rešitev za otroke s težavami pri vidu

Idrijsko zagonsko podjetje Smart Optometry je na trgu ponudilo novo rešitev za trening vida AmblyoPlay, ki je namenjena otrokom s težavami v vidnem sistemu. Preberite več >>

Slovenska podjetnika s Tinglesom med eminentno druščino

Slovenska podjetnika s Tinglesom med eminentno druščino

Imate težave z nespečnostjo in anksioznostjo? Verjetno bi bila aplikacija Tingles prava rešitev za vaše težave. Razvila sta jo Slovenca Gašper Kolenc in Miha Mlakar. Preberite več >>

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Kako prepoznati dobro ICO kampanjo?

Prve javne ponudbe kriptožetonov oziroma ICO kampanje omogočajo posameznikom, da podprejo zanimive projekte, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Na žalost pa je med obilico ICO projektov tudi veliko lažnih. Kako prepoznati kvaliteten projekt in kako se izogniti goljufom? Preberite več >>

Panorganic: S kakovostnim produktom se odpirajo vrata

Panorganic: S kakovostnim produktom se odpirajo vrata

Zmagovalec izbora Mladi podjetnik leta 2016, podjetje Panorganic iz Ljutomera, že 5 let uspešno deluje. V prihodnosti si obeta nove izzive, ki so povezani tudi s širitvijo iz Prlekije v sosednje države in na vzhodno Evropo. Preberite več >>

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Kolumna: Prihajajo ICO zombiji!

Vedno več startupov zbira sredstva v okviru t .i. javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Predvsem zato, ker je (vsaj do sedaj) bila uspešnost tovrstnega zbiranja kapitala vseeno višja, kot pa preko poslovnih angelov in skladov tveganega kapitala (ki so malce bolj izbirčni). Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje