Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

V letu 2015 je bilo predstavljenih veliko novih tehnoloških dosežkov, od napredka v razvoju virtualne resničnosti do večje razširjenosti pametnih ur in drugih nosljivih naprav. Predstavljamo najbolj perspektivne tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016.
Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi (Vir slike: borgenmagazine.com)

1. Googlov Projekt Loon

Skoraj 4,3 milijarde ljudi, kar je približno 60 odstotkov svetovne populacije, bo s pomočjo velikih prozornih balonov, napolnjenih s helijem, kmalu dobilo dostop do interneta. Google bo tehnologijo, ki jo poganjajo sončne celice, vzpostavil na podeželskih območjih, kjer je dostop do interneta in mobilnih omrežij omejen.

2. Projekt pospeševanja spletnih strani, prilagojenih za pametne telefone

Google izdeluje novo mobilno ogrodje, ki se osredotoča na hitrost. Ogrodje omogoča branje člankov znotraj katerekoli mobilne aplikacije, kar znatno poveča hitrost dostopa do člankov in izboljšuje uporabniško izkušnjo. Projektu so se že pridružile nekatere velike medijske hiše, med drugim BBC, Guardian, Buzzfeed idr.

3. Mobilno plačevanje

V letu 2015 so se Apple, Google in Microsoft posvetili poenostavljanju mobilnega plačevanja in njegovi prilagoditvi tehnološko manj naprednim uporabnikom. Plačevanje prek iPhona, pametnih ur ali različnih naprav z operacijskim sistemom Android omogoča uporabnikom, da plačilne kartice puščamo v svojih denarnicah ali celo doma.

4. Virtualni prodajni saloni

Pripomočki za virtualno resničnost, ki jih ponujajo Oculus Rift, Microsoft in Sony, ter oprema za izdelovanje virtualne resničnosti, ki sta jo razvila Nokia in GoPro, bodo vplivali na nakupovalne navade posameznikov. Ne da bi se premaknili s kavča, si bomo lahko potrošniki v virtualnih prodajnih salonih ogledali izdelke, kot da bi bili v resnični trgovini.

5. Nosljive naprave

Internet stvari danes obsega že 1,9 milijard naprav. V letu 2016 lahko pričakujemo implementacijo nosljivih naprav v delovne procese, saj nastaja vedno več aplikacij in pripomočkov za podjetja in zaposlene. Na podlagi podatkov, zbranih predvsem z nosljivih pripomočkov, kot so Google Glass, pametne ure in zapestnice, bodo podjetja racionalizirala delovni proces, kar bo povečalo zadovoljstvo in produktivnost zaposlenih.

6. Hišni akumulatorji

Eden največjih razlogov, da uporaba sončnih celic za pridobivanje energije ni bolj razširjena, je problem shranjevanja električne energije, saj dolgo časa ni obstajal učinkovit način za shranjevanje in poznejšo rabo. S pomočjo hišnih akumulatorjev podjetja Tesla, ki hranijo energijo, pridobljeno podnevi ali v času cenejšega električnega toka, lahko poslovne prostore oskrbujemo z električno energijo zvečer in ponoči, hkrati pa v primeru izpada električnega omrežja predstavljajo dodaten vir energije.

7. Amazon Dash

Naročanje izdelkov prek posebnih gumbov, nameščenih na gospodinjskih napravah, je še v začetni fazi. V prihodnosti pa nas morda čaka svet, v katerem bodo naprave same naročale izdelke na podlagi naše rabe, kuponi za različne ugodnosti pa nas ne bodo čakali na elektronski pošti, temveč kar na napravah.

8. Genski inženiring

Zdravniki že uporabljajo gensko spremenjene imunske celice za zdravljenje rakavih bolnikov. V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi, npr. rastline, odporne na določene bolezni in sušo.

9. Rakete za večkratno uporabo

Rakete so po navadi uničene na svojem prvem poletu. Podjetji Blue Origin in SpaceX pa sta leta 2015 predstavili rakete, ki lahko pristanejo navpično, tako kot so vzletele. Takšne rakete je možno uporabiti večkrat, kar predstavlja začetek novega obdobja v vesoljskih poletih.

10. Roboti, ki se učijo drug od drugega

Roboti še vedno ne morejo opravljati številnih nalog, ki se ljudem zdijo samoumevne, ker ne morejo z lahkoto prepoznati in uporabljati številnih vsakdanjih predmetov – znanje, ki ga ljudje pridobimo v otroštvu, morajo roboti pridobiti na podlagi programiranja. Cilj projekta »Million Object Challenge« je, da bi se roboti naučili prepoznavati in uporabljati različne predmete, svoje informacije pa bi prek računalniških oblakov delili tudi z drugimi roboti, ki bi lahko podatke analizirali in uporabili.

Top 10 tehnologij letošnjega dogodka CES v Las Vegasu

11. Trgovina s podatki o DNA

Spletna trgovina, ki bo na podlagi vzorca DNA analizirala genom posameznikov, je preprost in ugoden pripomoček, če se želimo poučiti o svojih genskih predispozicijah, zdravstvenih tveganjih in drugih značilnostih, ki jih določajo naši geni.

12. »Gigatovarna« podjetja SolarCity

V ogromni tovarni, ki jo v Buffalu gradi podjetje SolarCity, bodo proizvajali verjetno trenutno najbolj učinkovite sončne kolektorje. V tovarni bodo dnevno izdelali 10 tisoč kolektorjev, kar predstavlja gigavat sončne kapacitete letno. Pridobivanje elektrike iz sončne energije bo tako postalo bolj zanimivo tudi za posameznike.

13. Energija iz zraka

Vsaka naprava, ki se povezuje s svetovnim spletom, potrebuje baterijo ali napajalnik. Na Univerzi v Washingtonu pa razvijajo tehnologijo, ki bo omogočala, da se bodo naprave napajale z energijo televizijskih, radijskih ali brezžičnih signalov v bližini. Na ta način že lahko delujejo različni senzorji in celo kamere. 

Vir: The Next Web in Tecnology Review

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu. Preberite več >>

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Estonija je na dobri poti, da postane prva kripto država na svetu. Slovenski premier pa je napovedal, da bo Slovenija postala najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji. Preberite več >>

Kažipot za varnost na spletu

Kažipot za varnost na spletu

Center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT je oblikoval priročnik Kažipot za varnost na spletu, ki vključuje 10 nasvetov za mala podjetja. Preberite več >>

Video: »Tehnologija blockchain bo vplivala na skoraj vse procese v dejanski ekonomiji«

Video: »Tehnologija blockchain bo vplivala na skoraj vse procese v dejanski ekonomiji«

V zadnjem času se tehnologija veriženja blokov hitro širi na različna področja. Kakšen potencial ima ta tehnologija, si oglejte v zanimivem intervjuju. Preberite več >>

Oktober je evropski mesec kibervarnosti

Oktober je evropski mesec kibervarnosti

V začetku oktobra se je začela akcija Evropski mesec kibervarnosti, ki povezuje več kot 300 partnerjev iz cele Evrope, tudi iz Slovenije. Preberite več >>

Video: Pametni robot SpotMini že zmore človeška opravila

Video: Pametni robot SpotMini že zmore človeška opravila

Prihodnost, v kateri bodo roboti hodili po dveh nogah, odpirali in zapirali vrata ter dostavljali pakete, je bližje, kot si mislimo. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje