Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

V letu 2015 je bilo predstavljenih veliko novih tehnoloških dosežkov, od napredka v razvoju virtualne resničnosti do večje razširjenosti pametnih ur in drugih nosljivih naprav. Predstavljamo najbolj perspektivne tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016.
Tehnologije, ki bodo oblikovale leto 2016

V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi (Vir slike: borgenmagazine.com)

1. Googlov Projekt Loon

Skoraj 4,3 milijarde ljudi, kar je približno 60 odstotkov svetovne populacije, bo s pomočjo velikih prozornih balonov, napolnjenih s helijem, kmalu dobilo dostop do interneta. Google bo tehnologijo, ki jo poganjajo sončne celice, vzpostavil na podeželskih območjih, kjer je dostop do interneta in mobilnih omrežij omejen.

2. Projekt pospeševanja spletnih strani, prilagojenih za pametne telefone

Google izdeluje novo mobilno ogrodje, ki se osredotoča na hitrost. Ogrodje omogoča branje člankov znotraj katerekoli mobilne aplikacije, kar znatno poveča hitrost dostopa do člankov in izboljšuje uporabniško izkušnjo. Projektu so se že pridružile nekatere velike medijske hiše, med drugim BBC, Guardian, Buzzfeed idr.

3. Mobilno plačevanje

V letu 2015 so se Apple, Google in Microsoft posvetili poenostavljanju mobilnega plačevanja in njegovi prilagoditvi tehnološko manj naprednim uporabnikom. Plačevanje prek iPhona, pametnih ur ali različnih naprav z operacijskim sistemom Android omogoča uporabnikom, da plačilne kartice puščamo v svojih denarnicah ali celo doma.

4. Virtualni prodajni saloni

Pripomočki za virtualno resničnost, ki jih ponujajo Oculus Rift, Microsoft in Sony, ter oprema za izdelovanje virtualne resničnosti, ki sta jo razvila Nokia in GoPro, bodo vplivali na nakupovalne navade posameznikov. Ne da bi se premaknili s kavča, si bomo lahko potrošniki v virtualnih prodajnih salonih ogledali izdelke, kot da bi bili v resnični trgovini.

5. Nosljive naprave

Internet stvari danes obsega že 1,9 milijard naprav. V letu 2016 lahko pričakujemo implementacijo nosljivih naprav v delovne procese, saj nastaja vedno več aplikacij in pripomočkov za podjetja in zaposlene. Na podlagi podatkov, zbranih predvsem z nosljivih pripomočkov, kot so Google Glass, pametne ure in zapestnice, bodo podjetja racionalizirala delovni proces, kar bo povečalo zadovoljstvo in produktivnost zaposlenih.

6. Hišni akumulatorji

Eden največjih razlogov, da uporaba sončnih celic za pridobivanje energije ni bolj razširjena, je problem shranjevanja električne energije, saj dolgo časa ni obstajal učinkovit način za shranjevanje in poznejšo rabo. S pomočjo hišnih akumulatorjev podjetja Tesla, ki hranijo energijo, pridobljeno podnevi ali v času cenejšega električnega toka, lahko poslovne prostore oskrbujemo z električno energijo zvečer in ponoči, hkrati pa v primeru izpada električnega omrežja predstavljajo dodaten vir energije.

7. Amazon Dash

Naročanje izdelkov prek posebnih gumbov, nameščenih na gospodinjskih napravah, je še v začetni fazi. V prihodnosti pa nas morda čaka svet, v katerem bodo naprave same naročale izdelke na podlagi naše rabe, kuponi za različne ugodnosti pa nas ne bodo čakali na elektronski pošti, temveč kar na napravah.

8. Genski inženiring

Zdravniki že uporabljajo gensko spremenjene imunske celice za zdravljenje rakavih bolnikov. V kmetijstvu uporabljajo genski inženiring za razvijanje rastlin z določenimi značilnostmi, npr. rastline, odporne na določene bolezni in sušo.

9. Rakete za večkratno uporabo

Rakete so po navadi uničene na svojem prvem poletu. Podjetji Blue Origin in SpaceX pa sta leta 2015 predstavili rakete, ki lahko pristanejo navpično, tako kot so vzletele. Takšne rakete je možno uporabiti večkrat, kar predstavlja začetek novega obdobja v vesoljskih poletih.

10. Roboti, ki se učijo drug od drugega

Roboti še vedno ne morejo opravljati številnih nalog, ki se ljudem zdijo samoumevne, ker ne morejo z lahkoto prepoznati in uporabljati številnih vsakdanjih predmetov – znanje, ki ga ljudje pridobimo v otroštvu, morajo roboti pridobiti na podlagi programiranja. Cilj projekta »Million Object Challenge« je, da bi se roboti naučili prepoznavati in uporabljati različne predmete, svoje informacije pa bi prek računalniških oblakov delili tudi z drugimi roboti, ki bi lahko podatke analizirali in uporabili.

Top 10 tehnologij letošnjega dogodka CES v Las Vegasu

11. Trgovina s podatki o DNA

Spletna trgovina, ki bo na podlagi vzorca DNA analizirala genom posameznikov, je preprost in ugoden pripomoček, če se želimo poučiti o svojih genskih predispozicijah, zdravstvenih tveganjih in drugih značilnostih, ki jih določajo naši geni.

12. »Gigatovarna« podjetja SolarCity

V ogromni tovarni, ki jo v Buffalu gradi podjetje SolarCity, bodo proizvajali verjetno trenutno najbolj učinkovite sončne kolektorje. V tovarni bodo dnevno izdelali 10 tisoč kolektorjev, kar predstavlja gigavat sončne kapacitete letno. Pridobivanje elektrike iz sončne energije bo tako postalo bolj zanimivo tudi za posameznike.

13. Energija iz zraka

Vsaka naprava, ki se povezuje s svetovnim spletom, potrebuje baterijo ali napajalnik. Na Univerzi v Washingtonu pa razvijajo tehnologijo, ki bo omogočala, da se bodo naprave napajale z energijo televizijskih, radijskih ali brezžičnih signalov v bližini. Na ta način že lahko delujejo različni senzorji in celo kamere. 

Vir: The Next Web in Tecnology Review

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Google Adwords

Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Preberite več >>

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse podjetnike, ki ne potrebujejo lastne pisarne ali ne morejo pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. MP virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na interni VEM točki odprete podjetje oziroma spremenite sedež. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Infografika: Kaj se v eni minuti zgodi na svetovnem spletu?

Infografika: Kaj se v eni minuti zgodi na svetovnem spletu?

Pred kratkim je družabno omrežje Facebook doseglo dve milijardi mesečnih uporabnikov. Si sploh lahko predstavljate takšne številke? Preberite več >>

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

So skoraj štirje milijoni bitcoinov za vedno izgubljeni?

Tako kot lahko zlate palice izginejo na dnu morja, evrski in drugi bankovci pa gorijo, lahko tudi bitcoini za vedno izginejo. Kako je to mogoče in koliko bitcoinov je izgubljenih? Preberite več >>

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Vstopate v svet kriptovalut? Poskrbite za varnost!

Svet kriptovalut radi označimo za divji zahod. Odsotnost regulative, na eni strani veliki zaslužki in na drugi velike izgube. Gre za industrijo, ki je zrasla v svetu programerjev in tehnično podkovanih posameznikov. Preberite več >>

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

Video: Spoznajte Blockchain v dveh minutah

V javnosti se vedno več govori o tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchain. Ali veste, za kaj sploh gre? Oglejte si kratek video. Preberite več >>

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

dr. Peter Merc: »Dejanski potencial blockchaina se šele nakazuje«

O tehnologiji veriženja blokov se v zadnjem času veliko govori. Pred začetkom Blockchain Roadshowa, v okviru katerega boste spoznali blockchain in njegove potenciale, smo se pogovarjali z vodjo Blockchain Think Tanka dr. Petrom Mercem. Preberite več >>

Infografika: Tesla je četrti največji proizvajalec avtomobilov na svetu

Infografika: Tesla je četrti največji proizvajalec avtomobilov na svetu

Tudi v letu 2017 zagon Elona Muska ne pojenja. Podjetje Tesla je glede na vrednost postalo četrti največji proizvajalec avtomobilov na svetu in prvi v ZDA. Preberite več >>

Oznake: